Хипократи или хипокрити?

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Aко некој ми побара екстра-пари за да ми го реши проблемот, зошто плаќам здравствено, тоа прашав и пак прашувам.

Да се покачат бедните плати на докторите, и јас велам. Да се отворат фабрики и да се вработат социјалците - и тоа викам. Да се активираат нашите млади мозоци и да започнат приватни бизниси и да ги развиваат - поддржувам. Да рипне стандардот, потпишувам со две раце.

Ама во меѓувреме, кој ќе ми лицитира со здравје, здравје да не види.
Со болд потпишувам :)

Ајде, дај го америчкиот систем на опсервација.

Како што реков значи ако се обратиш за помош ке ти биде решен проблемот, и никој мито нема да побара, проблемот за екстра пари доаѓа со ситуацијата која ти ја опишав.
И во меѓувреме, кој ме колне за здравје, здравје да не види!

Како што реков значи ако се обратиш за помош ке ти биде решен проблемот, и никој мито нема да побара, проблемот за екстра пари доаѓа со ситуацијата која ти ја опишав.

Добро, и јас ти опишав ситуација каде екстра пари се побараа кога докторот го оштреше скалпелот. Повторувам, посочена е една единствена аптека каде може да се купи стентот, за 1000 евра. А знаеш колку чини стент веројатно (за осигурани пациенти, разбира се). И сега, ќе се лажеме?

Не е епидемиолошки да се бацуваат раце... :smir:

Ама ако се гризне раката (по грешка де, од наплив на емоции при бакнеж) може инфекција да се деси :smir:

Aко некој ми побара екстра-пари за да ми го реши проблемот, зошто плаќам здравствено, тоа прашав и пак прашувам.

Да се покачат бедните плати на докторите, и јас велам. Да се отворат фабрики и да се вработат социјалците - и тоа викам. Да се активираат нашите млади мозоци и да започнат приватни бизниси и да ги развиваат - поддржувам. Да рипне стандардот, потпишувам со две раце.

Ама во меѓувреме, кој ќе ми лицитира со здравје, здравје да не види.
Со болд потпишувам :)

Ајде, дај го америчкиот систем на опсервација.
Ама некако не е баш болд.
Лелееее веруваш во клетви? LOL...
Па ти земаш антибиотици при настинка... Тешко дека здравје некој така ќе види.

Како можеш да обвиниш доктор ако нема стент кога државата е крива што не го обезбедила!

Можам, откако во подготовки за операција ме уверил дека ги има СИТЕ величини.

Ама некако не е баш болд.
Лелееее веруваш во клетви? LOL...
Па ти земаш антибиотици при настинка... Тешко дека здравје некој така ќе види.

За мене грипот е настинка, јако момче сум :)
А не верувам во клетви, ами во "случајни работи".

Ако ти дојдам еден ден на работа, биди коректна :)

Не може да се деси тоа на сред операција некој да купува стент!

Прочитај уште еднаш! Недела дена пред операција: "Немај гајле, сите величини ги имам". 2 минути пред операција: "Вака и вака... таму и таму. Ако сакаш."

Одбери опција.

Можам, откако во подготовки за операција ме уверил дека ги има СИТЕ величини.

За мене грипот е настинка, јако момче сум :)
А не верувам во клетви, ами во "случајни работи".

Ако ти дојдам еден ден на работа, биди коректна :)
А од кај знаеш дека не сум?

А од кај знаеш дека не сум?
Јас воопшто не шпекулирав со тоа дали си или не си :smir:

Ќе си прашаш пред операција дали има стент, многу просто! Ако нема ке си почекаш додека државата не ти го обезбеди!

Ок. Прости ми за моето грешно восприемање.
Требаше на срцево-болниот во фамилија да му кажам дека ќе причекам додека државата обезбеди стент, а дотогаш да стегне заби.

Па добро бе, не ти пишувам на латински, кирилица е: ПРАШАВ; КАЖА ДЕКА ИМА. После тоа веројатно одлучи дека не е доволно платен како кардио-хирург па смисли начин како да си ги поврати средствата потрошени на 6 годишното студирање, стажирање.... неможам да продолжам за маките студентски, пак ми се солзат очи :)

Језиво еј.

Тоа е болна вистина дека треба да чека ама што е тука е! Пак докторот не е крив туку државата, она ги обезбедува! И јас пишувам на кирилица и уште не можеш да сватиш кој задолжен за набавка на стентови!

Во целава приказна, ја протежирам тезата дека кардиохирургот искористи прилика пред свршен чин да исцима пари, заклучок донесен поради се што досега ти го наведов. Ти си упорен дека случајно ја немал баш потребната величина (иако докторот нагласи дека ги има сите) за што е виновна државата. Пеки.

Знаеш кај чкрипи целиот муабет?

Знам! Ама ако почнеме така ке дојдеме до заклучок дека се е труло, не само во здравство туку во секоја пора од општеството, и дека се треба да се менува од корен!

Факт е дека совршени општества не постојат, секогаш негаде нешто ќе чкрипи, затоа не ги обвинувајте докторите за се и сешто!

Абе другар, си одбрал струка која најдиректно влијае врз најосетливата точка во животот на еден човек- здравјето. Јас знам дека треба да си платен по трудот. И јас треба да сум платен по трудот. И секој еден. Ама ситуацијата во државата вика дека ВО МОМЕНТОВ, твојот труд чини толку и толку.

И сега, јас ако сум градежен инспектор и сакам свинско да се јаде дома за Велигден, ќе ти кажам "колку чини една линија" во урбанистичкиот план. Ти може ќе прифатиш да "сфатиш", можеби не... Секако, не е смак света ако денеска ти кажам дека неможе да градиш во парцела 9 на 9, него 8 на 8. Ако е ножот до коска, ќе платиш. Ако немаш, ќе зајмиш... така ли? Несовршено општество. Ако никако па немаш...ќе чекаш подобри времиња за куќата.

Паралелно: јас треба да подлегнам на итна операција. И ти сакаш свинско дома за празникот. Ќе ми кажеш колку чини.....што? Мојот живот?

И дури и твојата проценка во моментот да е коректна... шо прајме ако немам да платам?

Чкрипи друже.

Човековиот живот нема цена, затоа треба да му се плати на докторот! Од фала не се живее!

Јас не знам сто си се фатил за хипократовава заклетва ко слеп за стап! Ако бараме хуманост сите доктори требасе да работат во црвен крст.
Нема да има веке комунистички доктори, разберете!

... lekarot toa sto go vlozil vo sebe saka da go naplati kako i sekoj covek, nemoj da mi kazes deka ti nesto vo tvojot zivot ke napravis nesto bez pari da ti se dade, a lekari ima eden kup sto nekogas pomognale za bez pari.

Ќе бидеш друже пофин со докторот па може и ке ти попушти! :helou:

Што дојдовме до америчкиот модел на здравство, нив не ги интересира ако ти немаш пари! И ке те остават на улица!

Е чкрипи!

Докторе, американците ги интересира health insurance. Aко го имаш, не се грижиш дали дур го остри скалпелот, ти кажува колку пари ти чини животот, ма сто осигурувања имај ти...

Него, ми ја одбрани темата, браво. 9ка!
Ако сакаш 10ка, баци рака.

Е, транзициони доктор4иња.... Ашколсун.

Е ајде, да регредираме сакаш... т.е да ретардираме на транзиционо поле...
Немаш корист ни ти од тоа...
Како колега, никогаш немал проблем со оценки, па ни сега... Не признавал едноцифри...
(Без епидемиолошкиот елемент) :)

Eeee мали деца! Со инка да им ставаш мозок па не ги бива!

Нови генерации шо ке прајш :tapp:

1. Шо /ќе/ специјализираш ако не е тајна? Дали во твојата специјалност не знаеш за примери кај шо има корупција?
2. Дали вон твојата специјалност знаеш примери за корупција?
3. Дали сметаш дека нема да си доволно платен откако ќе се вработиш?
4. Дали ќе ми побараш пари за да ме оперираш?
5. Дали се/ќе се заколна/еш на Хипократовата заклетва?

Би ти бил благодарен доколку ми одговориш на прашањата директно и ми помогнеш да сфатам нешто што очигледно не сфаќам во моментов, без да ми туриш мозок со инка (бидејќи сигурно ќе чини многу:) ).

Абе не се нервирај па и ти, ке седнеме на едно кафе и се ке ти објаснам мозе така?

Не се нервирам бе докторе, смирувачки делуваш на мене. Ќе седнеме на кафе, еве јас ќе платам... Ама дотогаш, би ценел искрено доколку ми одговориш на прашањата :smir:

Jaс имам еден другар и тој неколку пати беше на лечење од дома го праќаа али секоаш му бегаше, кажуваше болје на улица во криза, него ли во некој дом со преебани глупи фаци и да те третираат како гомно.Кажуваше немале ни почит кон пациентите повеќето ги третирале како затвореници, се понашале дебилно,болницата мизерија,а сепак сите болести потекнуваат од психата, а како они ќе се излечат од психичката зависност коа никој не се поставил добро спрема ним. И освен тоа повеќе таму ги малтретираат од кај зеле дрога неколку како да ја одвикнат то е само за полицијата да ги фати поголемите синџири на дрога.Све е срање од тоа болниците само тешки зависници можеби и треба да одаат што се прикрај со животот.
Иначе другаров сам си се среди,зашо од дома сепак му се поставија добро ние друштвото го имавме прифатено како што е, шо значи најголема помош му е тоа сеа си има женска и више не помислува на дрога,потребата чат пат ја заменува со неколку чашки алкохол.

Абе и луѓе ко тебе на форумиве без мозок е полно, лошо е тоа што мислат дека се знаат!

Мхм, веројатно си и во право, ама јас не сум одговорен за животите на луѓето, ти си! Јас само си кенкам по форумот, и никој не е повреден, а ти си горд на тоа што примаш мито???? Кликни ми го потписот бе брат... и најди ми го постот кај што ти ја цитирав хипократовата заклетва. Да си ги прочиташ заедно, да се најдеш кај си... :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom