Хипократи или хипокрити?

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Epa vida vaka Serpico, toa sto ti rekale da kupis stent sred operacija ne e kriv lekarot, tuka bate ti e kriva drzvata sto ne go obezbedila, lekarot ne gi pravi tenderite.Sigurno toa ne se desilo vo privatna klinika tuku vo drzavna.
Drugo, lekarot toa sto go vlozil vo sebe saka da go naplati kako i sekoj covek, nemoj da mi kazes deka ti nesto vo tvojot zivot ke napravis nesto bez pari da ti se dade, a lekari ima eden kup sto nekogas pomognale za bez pari.
Treto, zdravjeto e najskapo i se plaka, sekade vo sekoja drzava ke ti go kazat toa, ti kako arhitekt nema da mozes niso da napravis (da specalis pari) ako sedis doma bolen. Sto pobrzo go svatite toa podobro ke bide za site, togas lekarot ke ima pristojna plata, nema da ima mito i ke se leci samo onoj koj ke plaka zdravstveno osiguruvanje!

Што се секираш, ќе дојде и кај нас амерички систем на здравствено управување па ќе почнат повеќе да ги поштуваат докторите!
Докторот треба да биде хуман, ама треба и да има убав живот, како тој на запад :)

Јас колку што знам аптека не е една, твој избор е каде ке го купиш лекот и никој не смее да ти рече ништо!

Јас од искуство ти кажувам дека, за жал, се упатува од која аптека треба да го купиш и лесно е проверливо дали си го земал од таму. Не зборувам за лек, зборувам за одредена апаратура што треба сам да си ја купиш ако сакаш да ти биде извршен зафатот која чини мооогу повеќе од едно пакетче лек.

Јас колку што знам аптека не е една, твој избор е каде ке го купиш лекот и никој не смее да ти рече ништо!

П.С. јас сум нов член на кајгана форумов и изненаден сум од простотилаков сто го има поготово од sweden (winston), според член 5 се забрануваат секакви вулгаризми. Дали е тоа водење на двојни стандарди на форумов, ако се толерира еден треба да се толерираат сите!
Се забрануваат вулгаризми кон други членови. А вулгаризми во размислувања кон појави и ситуации во општеството и празнење на гнев кон појави кои иритираат воопшто не. Јеби га, демократија. Можеш да плукаш по се што те нервира (се разбира, сепак до некоја граница). Но, не и по членови на Кајгана форумот. Дебатирај, но членови не навредувај. Просто правило.

Така да, дај линк од пост каде некој тебе директно вулгарно ти се обраќа, па да ги поправиме "двојните стандарди".

Јас сум доктор а тој ги навредува докторите што значи и мене!
Значи, ама не значи. По таа логика, на форумов лош збор не треба да се каже за ништо, затоа што секој би можел да се пронајде во некоја општествена група или профил на занимање и да се почувствува навреден, па се би се свело на меѓусебно тапшање по рамо, хваљоспеви и симнување ѕвезди.

Сигурно не сакаме таква анемична ситуација.

А култура на дискусија треба да има, дури и кога се работи за критики, се согласувам, и што е можно повеќе да се избегнуваат вулгарни зборови. Затоа, според нивото кое го прикажуваат во дискусиите, го градиме мислењето за членовите.

Ајде, добредојде на форумов доктор(к)е. Пројди вечер на Кајгана +25 собиранка :smir:

П.С. Знаеш дека за втор јузер на бан одат и двата, нели? Ако фактот дека и ти и Елена Ф. Синатра пишувате од иста машина, се потврди дека станува збор за всушност една личност со два јузери.

Чудо е како никогаш не можеме да кажеме “Да, крив сум!“
Siegmund напиша:
Epa vida vaka Serpico, toa sto ti rekale da kupis stent sred operacija ne e kriv lekarot, tuka bate ti e kriva drzvata sto ne go obezbedila
Хипокрит = хипократ... for real. Ако судам по постов.

Позната ти е хипократовата заклетва? Знаеш што значи да се биде доктор? Знаеш ли што значи (во ист правец и за доброто на муаетов мој) да се биде поп? Знаеш ли што значи да се биде професор?
Од друга страна, знаеш ли што значи да се биде брокер, лихвар или коцкар?

Видете вака, јас сум Sigmund-машко а Elena F. Sinatra ако мислиш на неа е мојата девојка. така да ова е само едно недоразбирање. Благодарам за поканата вечер и ако имам време ке поминеме заедно!
Океј, ги разјаснивме дилемите. Поминете вечер на дружба.

Се согласувам! Човековиот живот нема цена, затоа треба да му се плати на докторот! Од фала не се живее!

А зошто цел живот плаќам здравствено осигурување од кое имам добивка еднаш годишно, еднократно 300-400 денари, кога купувам антибиотици при прехлада?

Крај краева докторе, турете еден ценовник транспарентен. Точно е дека од фала не се живее. Ако еден ден те пречекам во сектор Урбанизам во некоја општина и ти го кажам истото, како ќе изреагираш? :smir:

Модерна верзија заклетве

Ово је превод заклетве које је усвојена 1946. у Женеви.

У часу када ступам међу чланове лекарске професије свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу хуманости.
Према својим учитељима сачуваћу дужну захвалност и поштовање.
Свој позив ћу обављати савесно и достојанствено.
Највећа брига ће ми бити здравље мог болесника.
Поштоваћу тајне онога ко ми се повери.
Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције лекарског звања.
Моје колеге ће бити браћа.
У вршењу дужности према болеснику неће на мене утицати никакви обзири, вера, националност, раса, политичка или класна припадност.
Апсолутно ћу поштовати људски живот од самог почетка.
И под претњом нећу попустити да се искористе моја медицинска знања, супротна законима хуманости.
Ово обећавам свечано, слободно позивајући се на своју част.

Ако ти ова си го ветил пред себе и пред Бога(ако веруваш), и пред своите пациенти, треба срам да ти биде да напишеш и буква на темава, а не да кажуваш дека без пари никој не работи.

А зошто цел живот плаќам здравствено осигурување од кое имам добивка еднаш годишно, еднократно 300-400 денари, кога купувам антибиотици при прехлада?

Крај краева докторе, турете еден ценовник транспарентен. Точно е дека од фала не се живее. Ако еден ден те пречекам во сектор Урбанизам во некоја општина и ти го кажам истото, како ќе изреагираш? :smir:
Еј Серпико, немој бе при прехлада антибиотици, консултирај се, барем тука нема да ти наплатиме... вака ем си дал пари за антибиотици, ем прехладата не ти поминува :)

Еј Серпико, немој бе при прехлада антибиотици, консултирај се, барем тука нема да ти наплатиме... вака ем си дал пари за антибиотици, ем прехладата не ти поминува :)

...ем при фрка, баци рака се бара :)

Еј доктори бе доктори... :smir:

Здравственото осигурување е избор, значи ти не мора да го плаќаш ако не сакаш да го имаш!
На тоа од "фала не се живее" се мисли на малите плати на докторите во државното здравство, и нормално дека ке има мито, кое никој не го бара туку самите пациенти го нудат а да не отварам тема па за урбанизам каде не мозеш ни еден поседовен лист да извадиш ако не платиш мито!

П.С. антибиотик не се зема за настинка!

За грип се зема? Фокусирање на за-муабетов-небитна-работа нема да ме одврати од верглање на прашањето :) Башка си имам матичен асли хипокрАт, ни плаво картонче не ми бара и знае шо и кога да препише. :smir:

Осигурувањето сакам да го имам и го плаќам. Осигуран ли сум? Или меѓу редови мора да знам дека за "големата" ќе треба да се "ракувам" со маестрото? Никој не бара мито? :))) Па ти бараш бе другар 4 постови уназад, само на оваа тема, а на форум муабетиме за можни ситуации. Не сакам да нагаѓам на тепка дали и тоа ве учеле на факс :)

И јас не ја бранам урбаната мафија, туку компарирам за да ме сфатиш попластично. И ако ме сфати, кажи ми... да тера вака работата или ќе ги признаеме и истакнеме грешките за да се корегираме со време?

Јас не знам сто си се фатил за хипократовава заклетва ко слеп за стап! Ако бараме хуманост сите доктори требасе да работат во црвен крст.
Нема да има веке комунистички доктори, разберете!
Ах да ви дојде амерички систем на здравство па да видете како се применува хипократова заклетва!

Хипократ, 460 г.п.н.е. - 370 г.п.н.е. Комунизам, велиш? :)

И ајде кажи го америчкиот систем? Здравствено лицитирање ли прават, шо се случува преку барата? Баш ме интересира.

Епа ако сакаш да го имаш , не кажувај зашто ми е здравствено, јас не пропагирам да се зема мито, нормално казниво е по закон, тука да се покачат бедните плати на здравствените работници за да си дојде соодносот како секаде во светот!

А ако муабетиме за можни ситуации ти кога ќе појдеш на било каква интервенција кај доктор значи тука збориме за оперативна, секако дека ке бидеш услужен и никој мито нема да ти побара. проблемот доаѓа кога некој бара да биде оперира од докторот кој он го сака! така тоа не иде, не ова пазар па ке речам не овој точак дај ми го другиот!

Aко некој ми побара екстра-пари за да ми го реши проблемот, зошто плаќам здравствено, тоа прашав и пак прашувам.

Да се покачат бедните плати на докторите, и јас велам. Да се отворат фабрики и да се вработат социјалците - и тоа викам. Да се активираат нашите млади мозоци и да започнат приватни бизниси и да ги развиваат - поддржувам. Да рипне стандардот, потпишувам со две раце.

Ама во меѓувреме, кој ќе ми лицитира со здравје, здравје да не види.
Со болд потпишувам :)

Ајде, дај го америчкиот систем на опсервација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom