Хипократи или хипокрити?

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.167
Поени од реакции
705
Македонски доктори. Без генерализација, со инспирација од поедини примери.

Конкретно, она на што сакам да обратам внимание е односот на психијатрите кои лекуваат наркомани. Психијатри кои во повеќе случаи намерно го "клукаат" пациентот со лекови од кои не може да се одвикне и кои го претвараат во "билка".

Оправдувањето психијатрот пред себе ќе го формулира некако вака: доколку џанакот имал пари да фрла за дрога, ќе има и за лекови кои наводно треба да му го подобрат здравјето.

Родителите пак, го прифаќаат ова бидејќи помило им е детето дома да им седи како филадендрон во некој агол, отколку да е на улица, дозиран или предозиран доведувајќи го својот живот во опасност. Исто така, за родители со вакви проблеми, нити едни пари на светот нема да се пречка или проблем за нивното дете да го добие соодветниот третман.

Психичите немилосрдно крадат, пациентот ја заменува регуларната изгубеност со сјебување на мозок, родителите се залажуваат... а најстрашно е што МОЖЕ да им се помогне.

Хипократи или хипокрити? Инфицирани ли се од неизлечива болест некои од нашите доктори?

Sto be nekoi 90 posto

Se otislo u kurac , samo gledaat da lapnat pari nobody cares

dodeka ne se strelja nekoj doktor za mito i nesoodvetno lekuvanje pak vaka ke bide ... akonesto me nervira e nehumano toa e hipokrit doktor mamata da im ja ebam na takvite od eden do posleden

Najlosho od sve e toa na bolen da ne pomagash na nemoken more sve im jebam posabajlecki - jebiga moram nesto ebam dur se probudi ovaa mojava da trgne denot:)

Прво :Секоја чест на оние кои совесно си ја вршат својата работа., Но има и некои кои немаат совест (иако дебело платени, платата на еден специјалист хирург или интернист може да се движи 30 000 па и повеќе), тие па удараат по џебовите на пациентите...
За некои нивни грешки во лекувањето никој не одговара, а што е најлошо пациентите не преживаваат да ги тужат....
:pos2:
Психијатрите мора да им даваат послаби лекови (психички наркотици), за да постепено наркоманите ја намалуваат зависноста...Е тоа пак ако психичите го злоупотребуваат со пролонгирање на времетраењето на терапијата, значи вади профит психијатарот...

ПАк ќе речам СЕКОЈА ЧЕСТ НА СОВЕСНИТЕ ДОКТОРИ...Но нив се помалку ги има...Оние што останале Се искомплексирани ,,ПА ТАКА ДА РЕТКО СЕ ПОВИКУВААТ НА ХИПОКРАТИВАТА ЗАКЛЕТВА....

Која Хипократова клетва кога сите работат за да опстанат во таа мизерна држава неможе некој со основно (а дали и има такво) образование да зима повеке пари од докторите а тие да работат за некоја мижава плата а и плус тоа треба да се грижати за здравјето на луѓето!!!
6 години учиш и работиш за џабе и после зашо зимат пари???
Ако државата не им ги покачи платите на докторите ке има корупција и е нормално да има.

Да беа само психијатрите „расипани јајца“ во здравството, лесно ќе беше. Сега ретко се наоѓа асален доктор, ама буквално асален што не си ја сфаќа работата здраво за готово и е предан.

После сите бизарни случаи каде што многу лесно можеа да се спасат млади животи, а не се спасија заради неспособните доктори што го прошле факултетот со парите на тато и чичо, верувам само на докторите од мојата фамилија затоа што барем знам дека за мене ќе направат се` што можат. Снаџи се па живи.

А за психичиве што ги спомна Серпико...ни порано не било поразлично. Како пример ќе ја спомнам лоботомијата, како ултимативен чин на гротескност што може да се достигне во психотерапијата.
Барем денес ги прават растенија со апчиња, наместо со брцање игли во очите.:toe:

Која Хипократова клетва кога сите работат за да опстанат во таа мизерна држава неможе некој со основно (а дали и има такво) образование да зима повеке пари од докторите а тие да работат за некоја мижава плата а и плус тоа треба да се грижати за здравјето на луѓето!!!
6 години учиш и работиш за џабе и после зашо зимат пари???
Ако државата не им ги покачи платите на докторите ке има корупција и е нормално да има.

Ne opravduj seronji ... sto izbrale doktori pari li da praat ? neka izberele biznis ekonomija da gi ebam site po red takvite i site koi gi opravduvaat na 38 micata da gi nataknam

Ne opravduj seronji ... sto izbrale doktori pari li da praat ? neka izberele biznis ekonomija da gi ebam site po red takvite i site koi gi opravduvaat na 38 micata da gi nataknam

Не говори така оти незнаеш на шо ке се наденеш и секој си има право да избере тоа со сака и да си прави како со сака и ај ела па натакни ме на 38 папагал недозреан :drk:

Балџи бачко, немој да се нервираш, Шведо ќе има секс за брзо па ќе се опрај работава. :)

Него, се согласувам со неговиот муабет (без копулаторскиот момент) дека доколку одбереш да работиш нешто, треба да си максимално совесен, одговорен, упорен и тврдоглаво желен. Каде им е страста од студентски денови кога се запишале на факс со цел да помагаат некому?

Еј, овде зборуваме за човечки животи и играњето со него за ситно профитерство - бидејќи човекоовиот живот нема цена.

Бизнис економија? Многу добро ја познаваат, ШвеТски.

Балџи бачко, немој да се нервираш, Шведо ќе има секс за брзо па ќе се опрај работава. :)

Него, се согласувам со неговиот муабет (без копулаторскиот момент) дека доколку одбереш да работиш нешто, треба да си максимално совесен, одговорен, упорен и тврдоглаво желен. Каде им е страста од студентски денови кога се запишале на факс со цел да помагаат некому?

Еј, овде зборуваме за човечки животи и играњето со него за ситно профитерство - бидејќи човекоовиот живот нема цена.

Бизнис економија? Многу добро ја познаваат, ШвеТски.

Точно брат епа и јас за тоа зборувам ама не може кога во прашање е човечки живот докторот да не биде платен доволно.Ммалку апсурдно ми е.
И друго нема веке доктори(барем од поновите генерации) шо се запишале на факултет со цел да помогнат на некој,верувај дека е така бидејки знам и гледам што се случува :smir:
А за такави како Шведо може на игноре да се стават :kesa:
Толку од мене се повлекувам од темата :toe:

Begaj begaj...

a toa keseto ti staj si go na glava so takov stav

I so sea ako ne se plateni neka umiraat luge ?

Znaesh li ti be sto treba da bide doktor ? Spasitel od muka ides kaj nego... a ne biznismen

I ne seri , majka mi na vremeto koa trebashe da ide na operacija ni baraa 3000 evra inache ke ja operirashe nekoj stazant...

Srecha najdovme asalen mlad doktor pa pomogna bog zdravje da mu dade a toj drugiot da go nataknam sve mu jebam

A tebe ne se sekiraj ne te nataknuem , ima pravda na svetot sami ke te nataknat nekad moze tie koi gi branish sea pa ke vidis sto e hipokrat a sto hipokrit

Wow, изи...
Не е баш така... Не правете стереотипи!
Има доктори што се мозоци, немојте да судите заради некои случаи што поминале лесно и книга не фатиле, верувај ќе им се одрази (тешко на пациентите само, тука неможам да парирам, во право сте!) Како и да е... Имате приватно и државно лекување...
Ако сакаш никој да не те знае, одиш приватно, каде нормално е да те ошурат, но сепак имаме и бесплатни програми во државава, кои успешно лекуваат, и имаат извореден тим...
А за парите, учете вие 6 години факс, со 42 испита по 1000страни, и плаќајте специјализација уште 5години по 1000-1500евра од семестар, вкупно 10-15.000евра, (а никој не те прашува дали имаш или немаш во моментот, мораш да ги платиш), значи вкупно 11год студии, и бидете до 30год терет на родители, и живејте од џепарац, па после зборете дали докторите треба, или не треба да имаат пари!

Јас знам дека сите доктори се хипокрити тие дури и му се колнат на Хипокрит кој бил Грк (не егеец) дека ќе го слушаат и ќе ги исполнуваат сите негови команди.

Wow, изи...
Не е баш така... Не правете стереотипи!
Има доктори што се мозоци, немојте да судите заради некои случаи што поминале лесно и книга не фатиле, верувај ќе им се одрази (тешко на пациентите само, тука неможам да парирам, во право сте!) Како и да е... Имате приватно и државно лекување...
Ако сакаш никој да не те знае, одиш приватно, каде нормално е да те ошурат, но сепак имаме и бесплатни програми во државава, кои успешно лекуваат, и имаат извореден тим...
А за парите, учете вие 6 години факс, со 42 испита по 1000страни, и плаќајте специјализација уште 5години по 1000-1500евра од семестар, вкупно 10-15.000евра, (а никој не те прашува дали имаш или немаш во моментот, мораш да ги платиш), значи вкупно 11год студии, и бидете до 30год терет на родители, и живејте од џепарац, па после зборете дали докторите треба, или не треба да имаат пари!

Замалку да се расплачев... За малку велам.

Види каде е заебот: Јас еден ден како архитект, рецимо ти го реновирам домот, и на сред работа ти велам: слушај, ова ќе чини дупло него шо треба да платиш...јебига, студирав 6 години, потрошив едно чудо пари - мора да си вратам од некаде, мора да си наплатам труд.
Ти ќе ми кажеш: ајде, бркај работа, ќе си најдам нов архитект. Дури се деси тоа, имам каде да живеам, иако ми е куќата раскрената.

А ако јас сум доктор и на 10 минути пред операција ти речам: Слушај, стентот кој ќе му го уградувам на другар ти е од величина која ја немам во моментот, иако ти кажав кога уплаќаше пари за операцијата дека ги имам сите величини. Оди во таа и таа аптека и купи за 1000 евра стент од потребната величина.
Шо ќе направиш? :smir:

Никој не рече дека докторите не треба да имаат пари. Докторите кои се квалитетни и добри, секако ќе уживаат во благодарноста на оние на кои им помогнале. Ама да не се правиме луди и да оправдуваме рекетирање или манипулирање со здравјето на пациентот, карта која е болна за секој кој се нашол во мака, за сметка на тешкиот пат на докторот од факултет до операциона сала.

Шо го спомнав тешкиот пат, пак солзи на очи ми дојдоа...

Јас знам дека сите доктори се хипокрити тие дури и му се колнат на Хипокрит кој бил Грк (не егеец) дека ќе го слушаат и ќе ги исполнуваат сите негови команди.

Чич, темата е поставена јасно: Хипократи или хипокрити, реферирајќи на заклетвата на Хипократ од една и хипокризијата од друга страна.

Epa vida vaka Serpico, toa sto ti rekale da kupis stent sred operacija ne e kriv lekarot, tuka bate ti e kriva drzvata sto ne go obezbedila, lekarot ne gi pravi tenderite.Sigurno toa ne se desilo vo privatna klinika tuku vo drzavna.
Drugo, lekarot toa sto go vlozil vo sebe saka da go naplati kako i sekoj covek, nemoj da mi kazes deka ti nesto vo tvojot zivot ke napravis nesto bez pari da ti se dade, a lekari ima eden kup sto nekogas pomognale za bez pari.
Treto, zdravjeto e najskapo i se plaka, sekade vo sekoja drzava ke ti go kazat toa, ti kako arhitekt nema da mozes niso da napravis (da specalis pari) ako sedis doma bolen. Sto pobrzo go svatite toa podobro ke bide za site, togas lekarot ke ima pristojna plata, nema da ima mito i ke se leci samo onoj koj ke plaka zdravstveno osiguruvanje!

Лекарот не е крив за тендерот, ама знаеш колку е најкрив кога ме праќа во одредена приватна аптека и исклучиво во таа да купам потребни средства за неопходна операција кои имаат асторномска цена. Сигурно не инсистира на неа за да му го зголеми прометот на сопственикот од хуманистички побуди и човечност.
Од почеток на годинава до сега свашта се изнагледав по тоа државните клиники. Почнувајќи од "шефици" чистачки преку дрски сестри до намќорести доктори за кои ти треба секојдневно трчање на кеј за набивање на кондиција како би го стигнала да го прашаш нешто. На пола од наведените треба белите мантили да им се офарбаат у црни пошто не заслужуваат да ги носат.
Има исклучоци од наведеното и на истите секоја чест!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom