Windows 8 - Touch the Future

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.378
Во ред, Благодарам. Ако одам на второто освен што ќе ми избрише се, дали е можно нешто да настане со windows-от? Јас имам ваков проблем, моментално на таблетот немам ни слики ни документи, ниту пак некои плус инсталирани апликации освен Microsoft Ofice. И покрај тоа во меморијата ми пишува дека имам слободна меморија од околу 1-2 GB од вкупно 23GB. Мислам дека е така поради давањето upgrate на windows-от и на други апликации. И затоа сакам да му дадам комплетен реинстал. Дали е во ред мојата одлука?
Влези во PC Settings -> PC and Devices -> Disk Space и види што точно завзема толку простор.
 

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.378
Ау стварно е преполн, не покажува зашто оперативниот систем и пропратните фајлови го завземаат просторот.

Прво направи реинстал, веројатно ќе ти го реши проблемот но привремено, со тек на време пак ќе ти се наполни.
Друго нешто што може да направиш после тоа е да ја ископираш Recovery партицијата на USB и со тоа може да заштедиш околу 5-6 GB.

1. Најди USB од 8 гига;
2. Во Search пиши Create a recovery drive или така нешто беше, ќе ти се појави кога ќе почнеш да пишуваш;
3. Следи ги сите чекори и на крај одбери Delete the recovery partition;
4. Чувај го USB-то за во иднина да можеш пак ако сакаш да реинсталираш.

Понатака стави SD картица и сите слики документи итн ставај ги на неа, и тоа е тоа, повеќе од ова не можеш да направиш, едноставно таков е таблетот.
 
Член од
30 април 2013
Мислења
59
Поени од реакции
0
Ау стварно е преполн, не покажува зашто оперативниот систем и пропратните фајлови го завземаат просторот.

Прво направи реинстал, веројатно ќе ти го реши проблемот но привремено, со тек на време пак ќе ти се наполни.
Друго нешто што може да направиш после тоа е да ја ископираш Recovery партицијата на USB и со тоа може да заштедиш околу 5-6 GB.

1. Најди USB од 8 гига;
2. Во Search пиши Create a recovery drive или така нешто беше, ќе ти се појави кога ќе почнеш да пишуваш;
3. Следи ги сите чекори и на крај одбери Delete the recovery partition;
4. Чувај го USB-то за во иднина да можеш пак ако сакаш да реинсталираш.

Понатака стави SD картица и сите слики документи итн ставај ги на неа, и тоа е тоа, повеќе од ова не можеш да направиш, едноставно таков е таблетот.
Во ред, многу ви благодарам, ќе направам така и се надевам се ќе биде ок
 
Член од
30 април 2013
Мислења
59
Поени од реакции
0
Ау стварно е преполн, не покажува зашто оперативниот систем и пропратните фајлови го завземаат просторот.

Прво направи реинстал, веројатно ќе ти го реши проблемот но привремено, со тек на време пак ќе ти се наполни.
Друго нешто што може да направиш после тоа е да ја ископираш Recovery партицијата на USB и со тоа може да заштедиш околу 5-6 GB.

1. Најди USB од 8 гига;
2. Во Search пиши Create a recovery drive или така нешто беше, ќе ти се појави кога ќе почнеш да пишуваш;
3. Следи ги сите чекори и на крај одбери Delete the recovery partition;
4. Чувај го USB-то за во иднина да можеш пак ако сакаш да реинсталираш.

Понатака стави SD картица и сите слики документи итн ставај ги на неа, и тоа е тоа, повеќе од ова не можеш да направиш, едноставно таков е таблетот.
Да прашам уште нешто, за што служи тоа Recovery partition, што е тоа всушност? За што би ми користела подоцна?
 

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.378
Да прашам уште нешто, за што служи тоа Recovery partition, што е тоа всушност? За што би ми користела подоцна?
За враќање на таблетот во првобитна состојба како кога е купен, односно ти овозможува да ги направиш првите две опции од сликата што ја постираше на претходната страна. И без Recovery Partition би можело да се направи тоа ама ќе треба да имаш Windows ISO инсталација на УСБ.
 
А

Атлантист

Гостин
Можам ли да најдам активатор за Win 8.1 ако ја симнам од Мајкрософт, или да барам торенти? Разгледував што има но ништо не ми фати око, според коментарите што ги читав.

Инаку ова ми е привремено решение поради разни причини, дискот ќе е dual boot, со Win 7 кој што го користам сега, пред да преминам на Win 10, но за тоа другпат.
 

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.195
Поени од реакции
1.530
Можам ли да најдам активатор за Win 8.1 ако ја симнам од Мајкрософт, или да барам торенти? Разгледував што има но ништо не ми фати око, според коментарите што ги читав.

Инаку ова ми е привремено решение поради разни причини, дискот ќе е dual boot, со Win 7 кој што го користам сега, пред да преминам на Win 10, но за тоа другпат.
kmspico, MStooltkit
 

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.530
Поени од реакции
4.744
Ги активирав со kmspico и Win.8.1 и Win.10, треба ли сега да го избришам kmspico, откако ги активирав? Avast го детектира како malware.
Не, не само што не треба туку пожелно е да стои. На антивирусот ќе му ставиш exclusion на фајлот, да не го наоѓа веќе.
BTW, зарем покрај вградениот Defender ти е потребен уште еден антивирус? Подобро да си ставиш некој антималвер (на пр. Malwarebytes) или да не ставиш ништо.
 
На врв Bottom