Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Нормално ова го викаш оти немаш платено лиценца и не работиш на развивање на софтвер, да си во тој сегмент, посебно ако од твој џеб треба да дадеш пари за лиценци, ќе знаеш за што зборувам.Sure grandpa.
ХР-то и те како е расипано и гнило во споредба со 7/8.Во бизнис светот има една добра поговорка научена од минатото а тоа е Ако не е расипано, не го поправај.
Нормално ова го викаш оти немаш платено лиценца и не работиш на развивање на софтвер, да си во тој сегмент, посебно ако од твој џеб треба да дадеш пари за лиценци, ќе знаеш за што зборувам.
Инаку сега го гледав потрошачкиот преглед, и морам да кажам кој ќе го користи со маус и тастатура, ќе пцуе се живо и диво бидејќи интерфејсот не е интиутивен, мали движења со маусот до жешките места ќе ти се покажува левото или десното мени (а тоа знае да извади од такт кога имаш доста работа), немаш доволна прегледност на сите апликации т.е прозорци, многу тешко можеш да работиш со повеќе апликации истовремено т.е мултитаскинг е умрен.
Овие UI се таск-ориентирани се погодни за мобилни и таблети, а прозор-ориентираните се многу погодни за ПЦ и да не се лажиме Xerox институтот уште пред 30-тина година го заклучил тоа со нивните истражувања, а сега М$ сака да го менува, мислејќи дека е многу подобар таск-ориентираниот пристап, пристапот ќе биде отфрлен кога луѓето ќе си преинсталираат XP.
Инаку сум пробал сличниот пристап на Gnome3-ката и знам што зборувам, работата е што ќе во таск-ориетираниот пристап има многу кликање со маусот на многу места за да се дојде посакуваната работа и тешко се работи со повеќе апликации едноставно се губиш во просторот, бидејќи главната апликација е цел екран и не можеш да ги видиш другите.
Во бизнис светот има една добра поговорка научена од минатото а тоа е Ако не е расипано, не го поправај.
Не би рекол, едноставно XP-то врши работа и тоа ако имаш добра машина, цепа. Сум развивал софтвер на 7-цата и можам да кажам дека е најлошата работна средина за работа, премногу кликови за да активираш некоја програма заради твојата сигурност, кој едвај наоѓаш како да ги исклучиш, мулти-таскингот е за никаде, кочи кога треба со alt-tab да смениш две програми, нема real-time одговор, како да користиш XP на машина со 128мб рам, а имав прилично силна машина со 8ГБ рам од кој 5ГБ секогаш беа зафатени, corei5 и да не редам. Кога работев на XP на многу послаба машина со 2ГБ рам и апликации што зафаќаат околку 1.5-1.6 ГБ рам такви замрзнувања не ми се случувале, се одеше мазно.ХР-то и те како е расипано и гнило во споредба со 7/8.
Java со Eclipse IDE и апликацијата имаше доста побарување за да ја тестираш локално.Во што ли програмираш ти висуал студио 2005?![]()
Сите овие аргументи ти се фејл.Не би рекол, едноставно XP-то врши работа и тоа ако имаш добра машина, цепа. Сум развивал софтвер на 7-цата и можам да кажам дека е најлошата работна средина за работа, премногу кликови за да активираш некоја програма заради твојата сигурност, кој едвај наоѓаш како да ги исклучиш, мулти-таскингот е за никаде, кочи кога треба со alt-tab да смениш две програми, нема real-time одговор, како да користиш XP на машина со 128мб рам, а имав прилично силна машина со 8ГБ рам од кој 5ГБ секогаш беа зафатени, corei5 и да не редам. Кога работев на XP на многу послаба машина со 2ГБ рам и апликации што зафаќаат околку 1.5-1.6 ГБ рам такви замрзнувања не ми се случувале, се одеше мазно.
Сепак, зависи кој што преферира, некој може сака да си го гледа по цел ден, да си пушти некое филмче или музика, да си посурфа на нет, а некој да развива софтвер, каде му треба оперативен систем со мултитаскинг.
Како што пишав секој има свое гледиште, некој го користи за музика филмови и сурфање, некој за развој на софтвер, некој компјутерот го користи за прогноза на време, секој со своите потреби, за мој вкус треба да користи само 256МБ рам ОС, а сето друго да се користи од страна на апликациите, бидејќи ми треба рамот. И да 5ГБ рам за развој на софтвер се ништо ако имаш разни сервери во позадина вклучени за да можеш да програмираш и тестираш, се зависи од алатките кои ги користиш, некои бараат повеќе некои помалку.Сите овие аргументи ти се фејл.
Тоа за твојата сигурност што го велиш, UAC, (за кое се сложувам дека е досадно) се исклучува со 3-4 клика на глушецот, така да тоа не е никаков недостаток.
Кога се работи за стабилност ХР не може ни на сон да се споредува со 7. Oткако ставив 7 заборавив како изгледа тоа Dont send... прозорчето што кај ХР секојдневно го гледав. Кога ке ми падне некој програм на седмицата пага само тој, а не целиот оперативен како кај ХР.
Alt+Tab си функционира безпрекорно, е сега ако имаш графичка FX5200 твој проблем си е тоа, не на седмицата.
Ајде што го претера го претера, али ова со 5 гига ептен го претера. И јас имам 8 гига рам и 64 битен 7, од 1.2 гига повеке немам забележано да ми користи оперативниот. Го имам користено и со 2 гига рам, тогаш оперативниот ми користеше 600-700 мегабајти.
Благо кажано, глупо е да споредуваш седмица со ХР.
Сето ова го пишуваш од инает, а и самиот го знеш тоа.
Епа пријателе инсталирај си DOS и радувај се на тоа што рамот што ке ти го користи ке го мериш во килобајти, а не мегабајти или гигабајти.Како што пишав секој има свое гледиште, некој го користи за музика филмови и сурфање, некој за развој на софтвер, некој компјутерот го користи за прогноза на време, секој со своите потреби, за мој вкус треба да користи само 256МБ рам ОС, а сето друго да се користи од страна на апликациите, бидејќи ми треба рамот. И да 5ГБ рам за развој на софтвер се ништо ако имаш разни сервери во позадина вклучени за да можеш да програмираш и тестираш, се зависи од алатките кои ги користиш, некои бараат повеќе некои помалку.