Вработување преку завод: да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Што кога ќе утнеш дата за пријавување? Те бришат комплет има начин некако да се вратиш у систем или си на чекање една година?
Година дена си на клупа...после пак во игра.

Што кога ќе утнеш дата за пријавување? Те бришат комплет има начин некако да се вратиш у систем или си на чекање една година?
Јас утнав датум и после кофа бев да прашам за да се пријавам,ми рекоа мора да чекам 1 година и од поново да се поријавам.

за сефте стави кече на глава ,можеби ќе успее
а и некое гранче и лисја по рамењата,
да се знае од каде доаѓаш,и тоа со искуство

не сум пријавен... може некој да ми каже што губам? :D

Пензија после х години?

Не, не, чекај малку.
За да исполниш услов за пензија треба да имаш 62/64 години (жени/мажи) и минимум 15 години работен стаж. Барем колку што јас знам.

Ако на мои 64 години имам 15 години стаж, што врска има дали година, две, три колку што сум бил без работа сум бил пријавен или не сум бил пријавен во агенцијата... Во тој момент ќе ги исполнувам условите за пензија и то је то... не?

Не, не, чекај малку.
За да исполниш услов за пензија треба да имаш 62/64 години (жени/мажи) и минимум 15 години работен стаж. Барем колку што јас знам.

Ако на мои 64 години имам 15 години стаж, што врска има дали година, две, три колку што сум бил без работа сум бил пријавен или не сум бил пријавен во агенцијата... Во тој момент ќе ги исполнувам условите за пензија и то је то... не?

Има врска во висината на пензијата што ќе ја земаш, со 15 години стаж (кои не се така малку) можеш да се надеваш на минимална пензија.
Инаку не знаев дека веќе имаш над 15 години стаж.

Има врска во висината на пензијата што ќе ја земаш, со 15 години стаж (кои не се така малку) можеш да се надеваш на минимална пензија.
Инаку не знаев дека веќе имаш над 15 години стаж.

Друже бе, све зборам хипотетички... ама пак не се сфаќаме.

Значи вака:
ситуација бр.1 невработен сум и не сум пријавен;
ситуација бр.2 невработен сум и сум пријавен.

Што разлика ми прави мене дали во овој момент сум или не сум пријавен? Значи ако сум пријавен, да не ми даваат пари таму или некои други поволности да не имам, они ли ми бараат работа, подобра работа ли ќе ми најдат? Ме сфаќаш ли?

п.с. и немам 15 год. стаж... само 4...

Значи вака:
ситуација бр.1 невработен сум и не сум пријавен;
ситуација бр.2 невработен сум и сум пријавен.

Што разлика ми прави мене дали во овој момент сум или не сум пријавен? Значи ако сум пријавен, да не ми даваат пари таму или некои други поволности да не имам, они ли ми бараат работа, подобра работа ли ќе ми најдат? Ме сфаќаш ли?
п.с. и немам 15 год. стаж... само 4...

Извини, лошо те разбрав.
Во овој случај разликата од ситуацијата 1 во однос на ситуацијата 2 е здравственото осигурување, а не висината на пензијата.

Извини, лошо те разбрав.
Во овој случај разликата од ситуацијата 1 во однос на ситуацијата 2 е здравственото осигурување, а не висината на пензијата.

Тоа е точно. Меѓутоа, пак имам здравствено осигурување, преку сопругата... така да и тука сум покриен. Пак нема разлика, исто ми се фаќа. :)

за сефте стави кече на глава ,можеби ќе успее
а и некое гранче и лисја по рамењата,
да се знае од каде доаѓаш,и тоа со искуство
Јебига тоа е што е, едино да не знаеш дали ќе можам преку социјално да земам плави картони зашто немам изрегулирано до сега а нешто ќе ми требаат?

Официјално со решение ме ставија на резервна клупа една година :D
Ова дефинитивно не го разбирам, може да види дека не си се пријавил и да те одјебе а неможе да ти јави да ти каже имаш рок 10 дена да се појавиш пред да те избришеме и бла бла бла бла

Официјално со решение ме ставија на резервна клупа една година :D
Ова дефинитивно не го разбирам, може да види дека не си се пријавил и да те одјебе а неможе да ти јави да ти каже имаш рок 10 дена да се појавиш пред да те избришеме и бла бла бла бла
Па што помалце луѓе во завод, тоа повеќе мачкање очи на Шител ТВ дека се покачиле вработувањата :D

Нели сега секој може да има здравствено осигурување не мора да се биде пријавен у завод или грешка сум???

Јебига тоа е што е, едино да не знаеш дали ќе можам преку социјално да земам плави картони зашто немам изрегулирано до сега а нешто ќе ми требаат?
Зимаш картони ич да не ти чуе, не мора да си пријавен како невработен. Сега секој има право да добива плави картони барал работа не барал под биро не под биро,додека сод друга страна не пристигне белешка во завод дека друг ти плаќа здравствено државата ти дфава картончиња.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom