Вработување преку завод: да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
А како се станува квалитетен кадар? Од кај ќе знае некој дека ти си квалитетен кадар и вредиш многу на пазарот на трудот?
Се осекам како некој професор што студенти го дрват со различни глупи прашања, што треба да одговорам дека добриот глас надалеку се слуша дека најдобрите луге се вработуваат преку интерен оглас а не преку екстерен оглас, дека има хедхантери кој за потребите на јаки компании бараат квалитетен кадар, дека има нешто што се вика одлични постигнати резултати и успешни реализирани проекти кај што си бил главен или дел од тимот на тие проекти и дека има нешто што се вика искуство , препораки задоволни клиенти и што уште не.........што да ти одговорам повеке

Немало партиски книшки....како нема? Па тие што се турнаа во државна администрација (по рамковен),а седат дома и земаат плата,немаат партиски книшки?
10 души од мојата улица,барем што ги знам,чекаа 1 година и во март добиа партиски книшки.Некој беа волонтери а сакаа решение,некој добиа работа а некои сеуште чекаат.
А да ви кажам дека, не само за во завод за вработување,и во општина за да си ги завршам документите,ме влечат 1,6 година...а да имав книшка ќе бев нивна и одамна ќе си ја завршев работата.

Немало партиски книшки....како нема? Па тие што се турнаа во државна администрација (по рамковен),а седат дома и земаат плата,немаат партиски книшки?
10 души од мојата улица,барем што ги знам,чекаа 1 година и во март добиа партиски книшки.Некој беа волонтери а сакаа решение,некој добиа работа а некои сеуште чекаат.
А да ви кажам дека, не само за во завод за вработување,и во општина за да си ги завршам документите,ме влечат 1,6 година...а да имав книшка ќе бев нивна и одамна ќе си ја завршев работата.
Не знам дали на мене се однесува одговорот или нa некој друг но се што сум пишувал било за приватни компании не за јавна администрација со исклучок на овој текст. Според мене најнеспособните и најглупите луге работат во државна администрација ова не важи за сите но важи за поголем дел од тие луге што се вработени во јавна администрација, инаку најлош потег што некој може да го направи е да влезе во јавна админситрација и да очекува дека таму ке доживее пензија затоа што за 10 до 15 години буџетот нема да може да ги издржи сите сите административци и се поголемиот број на пензионери, така уште од сега можам да ти кажам дека пола адинистрација за толку време ке лета на улица а во врска со пензиите тогаш можно е и да има намалувања. Ова не ти го зборам на памет туку ти го кажувам од некој истражување што ги имам податоците и од истражувања направени за наши потреби, А за да не ме дават после со прашања ке додам само неколку фактори од повекето. Во време на поранешна југославија 3 вработени издржуваа 1 пензионер а сега во моментот 1,5 вработени издржуваат 1 пензионер за 10-15 години бројот на вработени и пензионери голема е веројтаноста да достигне 1спрема 1 . А пиом и сега има голема дупка која ја покрива буџетот и секоја година се зголемува, а од друга страна владата ги намалува придонесите за здравствено и пензиско осигурување а од друга страна покачува пензии и покачува плати во јавниот сектор , и се повеке ке се продлабочува таа дупка во буџетот се до еден момент не дојде моментот пола од нашата администрација да лета од улица и ако и тоа не е доволно ќе има намалувања и на пензии но последново е помналку веројатна опција има уште фактори што влијаат а ова е долга и широка тема ова беше само накратко. Така да повели тепај се да влезеш во јавна администрација па ако ни случи грчко сценарио они се први на удар :)

Се осекам како некој професор што студенти го дрват со различни глупи прашања, што треба да одговорам дека добриот глас надалеку се слуша дека најдобрите луге се вработуваат преку интерен оглас а не преку екстерен оглас, дека има хедхантери кој за потребите на јаки компании бараат квалитетен кадар, дека има нешто што се вика одлични постигнати резултати и успешни реализирани проекти кај што си бил главен или дел од тимот на тие проекти и дека има нешто што се вика искуство , препораки задоволни клиенти и што уште не.........што да ти одговорам повеке
Тие што ти ги набројуваш се ситен процент од вкупната маса на работоспособни луѓе, ако добро го разбрав првиот пост, темава е за прво вработување, не за напредок во кариерата. И тие ѕверки што ги кажуваш, мора некаде да добијат шанса, да научат и да покажат што знаат. И јас како тебе мислам дека не е се во партиските книшки, ама па и не е така едноставно како што кажуваш, даваш примери кои речиси и да не важат кај нас, тука едвај ќе ти дадат потврда дека си работел кај некој, а и препорака не се добива лесно. И точно, приватниците сакаат способни луѓе, ама па кога ќе завршиш факултет не ти пишува на чело: способен дечко.

Не знам дали на мене се однесува одговорот или нa некој друг но се што сум пишувал било за приватни компании не за јавна администрација со исклучок на овој текст. Според мене најнеспособните и најглупите луге работат во државна администрација ова не важи за сите но важи за поголем дел од тие луге што се вработени во јавна администрација, инаку најлош потег што некој може да го направи е да влезе во јавна админситрација и да очекува дека таму ке доживее пензија затоа што за 10 до 15 години буџетот нема да може да ги издржи сите сите административци и се поголемиот број на пензионери, така уште од сега можам да ти кажам дека пола адинистрација за толку време ке лета на улица а во врска со пензиите тогаш можно е и да има намалувања. Ова не ти го зборам на памет туку ти го кажувам од некој истражување што ги имам податоците и од истражувања направени за наши потреби, А за да не ме дават после со прашања ке додам само неколку фактори од повекето. Во време на поранешна југославија 3 вработени издржуваа 1 пензионер а сега во моментот 1,5 вработени издржуваат 1 пензионер за 10-15 години бројот на вработени и пензионери голема е веројтаноста да достигне 1спрема 1 . А пиом и сега има голема дупка која ја покрива буџетот и секоја година се зголемува, а од друга страна владата ги намалува придонесите за здравствено и пензиско осигурување а од друга страна покачува пензии и покачува плати во јавниот сектор , и се повеке ке се продлабочува таа дупка во буџетот се до еден момент не дојде моментот пола од нашата администрација да лета од улица и ако и тоа не е доволно ќе има намалувања и на пензии но последново е помналку веројатна опција има уште фактори што влијаат а ова е долга и широка тема ова беше само накратко. Така да повели тепај се да влезеш во јавна администрација па ако ни случи грчко сценарио они се први на удар :)
Не не,погрешно бев разбрана...неможам а и не сакам да се тепам да влезам во јавна администрација.Поентата ми беше, во денешно време ништо без книшка,ама баш никаде.Ако дошло време да сме наши и ваши....Ништо од тоа,па дури и некој приватни компании сакаат да се нивни луѓе...такви се мојте сознанија.
А што се однесува до пензиите....таква е денешната политика,а за тоа некој треба да се замисли и во дадено време да ги сноси последиците.;)

Тие што ти ги набројуваш се ситен процент од вкупната маса на работоспособни луѓе, ако добро го разбрав првиот пост, темава е за прво вработување, не за напредок во кариерата. И тие ѕверки што ги кажуваш, мора некаде да добијат шанса, да научат и да покажат што знаат. И јас како тебе мислам дека не е се во партиските книшки, ама па и не е така едноставно како што кажуваш, даваш примери кои речиси и да не важат кај нас, тука едвај ќе ти дадат потврда дека си работел кај некој, а и препорака не се добива лесно. И точно, приватниците сакаат способни луѓе, ама па кога ќе завршиш факултет не ти пишува на чело: способен дечко.
Нигде немам изјавено дека тие што завршиле факс на чело им пишува дека се способни дечки и дека дипломата е од клучно значење да успееш , плус знаењата стекнати на факс се претежно теорија кој немааат висок процент на практичност,плус вредноста на дипломите во Македонија девалвира но затоа неформалното образование добива на важност нешто што нашите 10 каши неможат да го укапираат, (не може се да се научи на памет негде треба и логика и аналитичност) и на крај мојот коментар ке го завршам со еден цитат (не се мисли на тоа да се извади партиска книшка па бутни се однапред да го разјаснам цитатот да нема недоразборања):) " Кој сака да успее ке најде начин кој не сака да успее ке најде изговор"

Значи по твое има право да живее,( уставно право да живее)
има и право да бара работа. Но не и право на работа.Во никој случај.
Е па сега, живот без работа малку тешко,во град каде и зелени сливи мора да ги купиш.
Една од тие и Трајанка или било која,значи од град.Четири ѕида и два кауча.Ама и диплома. А работа нема. И по 10 години чекање и барање.

Зошто воопшто мислиш дека тоа треба да му е гајле на некој.Тоа ти е животот воопшто си можел да се родиш во Африка и да умреш на 20 а си можел да се родиш во семејството на Рокфелер и цел живот капка пот да не знаеш што е,

Животот е борба или ќе победиш или ќе те јадат мршојадцит.А тоа за 10 години диплома а нема работа е чиста фантазија.10 години да си без работа значи има кој да те облекува,храни и да ти ги плаќа сметките.Ми се свиѓа што во Македонија социјалното е толку ниско што не можеш да живееш од него и мораш да бараш работа.

Немаше соодветна тема па реков ај овде да прашам. Се пријавив во евиденција на невработени на крајот на Мај и реков ај сега да се пријавам и за здравствено осигурување. Арно ама имало една финта. Требало во минатата година (2011) да немам приход по основ на плата поголем од 96600 ден. Јас во 2011 зедов 9 плати кај што работев и ја надминувам оваа сума и сега фактички немам право на плави картони, туку требало друга процедура, да ми пресметаат зависно од приходите колку би си плаќал сам, доброволно, за плавите картони? Бил некој досега во ваква ситуација и шо фајде ако земам да си плаќам секој месец, колку е таму....ми кажаја нешто како 1200-2000 денари нешто така....за плави картони, а да испадне (како шо ме држи здравјево чивал господ) за џабе фрлени пари :eek:....И ме интересира, заборавив во ФЗО да ги прашам....дали може да се вратам на осигурувањето на татко ми, тој е пензионер и пред да се вработам бев осигирен на него?

Немаше соодветна тема па реков ај овде да прашам. Се пријавив во евиденција на невработени на крајот на Мај и реков ај сега да се пријавам и за здравствено осигурување. Арно ама имало една финта. Требало во минатата година (2011) да немам приход по основ на плата поголем од 96600 ден. Јас во 2011 зедов 9 плати кај што работев и ја надминувам оваа сума и сега фактички немам право на плави картони, туку требало друга процедура, да ми пресметаат зависно од приходите колку би си плаќал сам, доброволно, за плавите картони? Бил некој досега во ваква ситуација и шо фајде ако земам да си плаќам секој месец, колку е таму....ми кажаја нешто како 1200-2000 денари нешто така....за плави картони, а да испадне (како шо ме држи здравјево чивал господ) за џабе фрлени пари :eek:....И ме интересира, заборавив во ФЗО да ги прашам....дали може да се вратам на осигурувањето на татко ми, тој е пензионер и пред да се вработам бев осигирен на него?

Аи да. Ништо, до следната година нема да имаш картони.
Не можеш да се префрлиш кај татко ти. Толку е веке. Само ќе одиш да се потпишуваш на 3 месеци или колку во бирото. Немој да прескокнуваш, оти после пак ќе те банират. Имаше ако не се потпишеш на време, па немаш право една година да земаш картони.. абе секакви безвезни работи.

Еден ден утнав пријавување.Моја грешка беше чекањето до последен ден, кој се падна неработен (Бајрам или така нешо).А и работното време не ми се поклопуваше со нивното.И одма ме чкртнале.Следниот ден ми рекоа дојди утре, директорот ќе е тука само тој ова она...Директорот на одмор....Среќа се најде една добра женичка таму, ниту позната, ниту пријател, па ми среди.Фала.

Кај и да отворам тема во економија тебе те наоѓам страшна работа, ќе испадне ко намеерно да те цитирам.
Гледам се маваш од земја на темава, дечкото сакаше да те праша првото работно искуство како да го добие, ти си запнал интерни огласи, препораки, квалитетни кадри, тимови, проекти...Значи првото работно искуство те прашува, да бидам појасна првото.

Значи по твое има право да живее,( уставно право да живее)
има и право да бара работа. Но не и право на работа.Во никој случај.
Е па сега, живот без работа малку тешко,во град каде и зелени сливи мора да ги купиш.
Една од тие и Трајанка или било која,значи од град.Четири ѕида и два кауча.Ама и диплома. А работа нема. И по 10 години чекање и барање.

Neznam dali si od Skopje ama ako si trk na sajt http://www.najdirabota.com.mk i slicni gledaj gi oglasite sto gi ima za siti mol a gi ima mnogu i ete sansa mozebi uspee kako prodavacka znam deka e sramota da raboti nekoj dobar student kako prodavac ama barem ce se druzi so ludje nema da sedi doma vo 4 zida ce i dojde nekoja ideja mozebi sama da otvori nesto, podobro nego sedenje doma .. i nemoj vo dragstor da konkurira nekoja pokulkurna rabota da prodava obleka ,cevli taka nesto
E sega zavod za vrabotuvanje zavisi mozes da se zaposlis ama pametno da odberes primer jas odbrav kurs mehatrinicar za lesni motorni vozia vo SK i utka nema praksa samo nekoi glupi predavanja od 9-10 dena gubenje vreme e sega mojot dugar otide za elektro monteri vo Kumanovo predavanja zavrsi kurs i sega raboti vo Skopje nasol rabota znaci pameten izbor a plus toa mu placale sto posetuva nastava 4 meseci pa 4000 denari ( uspesna prikazna )..
Vo drzavna administacija zaboravi se primaa samo albanci
barem za sega a i trba vrski
Znam deka e mnogu tesko za rabota ama mora nesto da proba
i jas sedev sedev bez rabota vidov deka e beskorisno da se prijavuvas na biro gubis nepotrebno vreme a nisto ne si probal barem da pokusas pa sega mozebi ce uspee mozebi ne ...
--- надополнето: 13 септември 2012 во 22:07 ---
Има фамилија сопруг,кој не работи и има се разбира дете.

Soprugot ce odi na kurs kako mojot drugar i mozebi ce se zaposli ili dedo mu ako ima zanat pa ce mu pomogne da go nauci da ima za parce leb
A zenata ce raboti kako prodavacka primer i taka koga vlezes vo nekoja prodavnica se zeni te usluzuvaat

Тоа со работата е многу чудно. Се е на среќа.

Ама искрено, јас сум крајно разочарена и луѓето кои бараат работа.
Досега се имам 2 пати најдено во ситуација да барам работници. (соработници за во фирмите во кои работам)
Ми праќа две реченци Cv и ме прашува дали може да работи од дома.
Дали разбира дека тие две реченици се првиот впечаток кој ми го остава.
И кој ги научил на сите, работа од дома, работа од дома. (да, работам во ИТ)

Да, кога станува збор за плати, услови... сите нудат исто.. ама кога тогаш мора да се прежалиме да работиле во Low услови, за да го набилдаме искуството и знаењето.
Завод за вработување. ццццц уште една непотреба институција.

Што кога ќе утнеш дата за пријавување? Те бришат комплет има начин некако да се вратиш у систем или си на чекање една година?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom