Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Bile dvanaeset vernici, risjani, ucenici hristovi!

Колу ја видов, во псалмот, и покрај сито ремет што им го врзавме, не пишуе дванајсе апостоли, туку на дванајстемина.

Треба у Ватикан да се јавиме по ЕМБГ и броеви на лични карти ебаго, а?

Па и треба Ако веќе се нарекоа СВЕТИ писма и ако во име на тие СВЕТИ писма живееа умираа гинеа и убиваа генерации луѓе низ вековите, може барем тој еден мал формален детал да ни го дадат.
Кој биле тие дванаесетте.
Ќе ти се заканат со маки, оган, сулфур.... а ваму не ти кажуваат кои биле 12сте со име на кој Исус им се покажал
Спрема горенаведеното можеле да бидат и 12сете гладијатори?

Али гледам ишаретот е пратен “не гибај таму!“ па ќе го оставиме и ова прашање неодговорено.

Лет, а бе, ти рекоЈа кои се, единајсте апостоли и Матиј неизждребаниот. Рамно дванајсе.

Напишано е САМО дванајсте, за да не се јави забуна кои се и шо се и откај дванајсе апостоли кога се единајсе, затоа, мошне мудро, авторите на бибљата клајле дванајстемина, без референца кои поточно си имња и презимиња.

Ишаретот ми е даден, од модераторката строга! безбели мора да се почитува тоа, нели.

То е опробана финта, дај два различни одговори на исто прашање и секогаш имаш во резерва да се извадиш на едно од нив

Во првото образложение Чорбаџијата ни елаборира како Матеј бил тој апостол кој бил присутен иако не бил се уште избрам али ете се важело, а во другото образложение ни кажува дека всушност и не биле тоа апостоли може да бидат било кои други 12 луѓе.
Како пљачкашите на банките во филмојте па си имаат испланирано и план А и план Б од каде да бегаат ако згусни ситуацијата.
Одговорот е даден. Матиј не бил тогаш избран за апостол, но Матиј е еден од дванаесетмината. Ако кога им се јавил на апостолите (11 души) бил присутен и Матиј, тогаш им се јавил токму на дванаесетмината, и не е ништо чудно што така е кажано. Тоа се следните:

1. Петар
2. Андреј
3. Јаков Заведеев
4. Јован Заведеев
5. Филип
6. Вартоломеј
7. Тома
8. Матеј цариникот
9. Јаков Алфеев
10. Тадеј
11. Симон Кананит
12. Матиј

Тоа се дванаесетмината. Точно 12. Признај!

Не ја тумбајте Библијата луѓе.
Исус прво воскреснал, па се покажал па се вознел па после го избрале Матеј за Апостол. Која присутност бе каде тоа на кое место во библијата се споменува дека Матеј бил присутен пред да бил избран за апостол на покажувањето па и то му се вбројува во апостолскиот стаж! Нема такво нешто никаде.

Ја истумбавте цела библија и пак не може да се каже кој е дванаесетиот апостол. Исус воскресна пред да биди распнат??

Лазар Исус го воскресна пред да умре???

Херод наредил колеж на првородените откако умрел?

Ако тргнеме така тогаш можеме се да испоместиме, и дека Исус донел спасение и пред да го распнат оти ете бил тој на лице место а се знаело дека ќе го распнат и дека ќе воскресне и ќе ги откупи гревовите па затоа зошто да чекаме, ај ќе рачунаме дека се сите спасени уште од времето на Ное со крвта Исусова, или дека Јуда е предавник.. не му го рачунаме оти чоеко се покајал и ги вратил парите а то шо го напраил ОТКАКО го предал Исуса... нема везе бе се е познато се се знаеше може,е да го мушнеме низ паралелен универзум ко нишо да не било.

Ne defokusiraj!

Ти се објасни кои се дванајсте.

А дали умирале па воскреснувале или колежи наредувале откако умреле, то е друго тринајсе.
Друга тема.

Ne defokusiraj!

Ти се објасни кои се дванајсте.

А дали умирале па воскреснувале или колежи наредувале откако умреле, то е друго тринајсе.
Друга тема.

Добро, одиме понатаму.
Во библијата на православната црква пиши дека Исус му се јавил на ЕДИНАЕСЕТЕ
Кој апостол фали кај нив?
Дали кај нив Матеј не бил присутен а кај другите христијански цркви бил присутен?
(Да продолжам овде или да отворам нова тема (КОЈ АПОСТОЛ ФАЛИ...??)

Лет3, малку надвор од темава: мое извинување и до тебе за моите постови од пред некој ден.

Благодарам на разбирањето.

П.С. Прифати дека Матеј е „непознатиот„ Апостол. Обрати се кај некој богословски образуван поединец или пописмен свештеник, по можност од поновите генерации свештеници, кои се исклучително писмени или побрај од некого да ти посочи литератира со точно толкување за предметниве стихови.

П.С. Прифати дека Матеј е „непознатиот„ Апостол. Обрати се кај некој богословски образуван поединец или пописмен свештеник, по можност од поновите генерации свештеници, кои се исклучително писмени или побрај од некого да ти посочи литератира со точно толкување за предметниве стихови.

Тоа е толкување кое нема потпора во Новиот завет, али и да е така, во некои библии се споменуваат ДВАНАЕСЕТЕ, а во некои ЕДИНАЕСЕТТЕ. Имаме проблем што негде некој решил да биде една од тие две бројки. Во оригиналниот текст од кој произлегоа сите понатамошни преводи на библијата седи или 11 или 12. Ако е во оригинал 11 тогаш е пшрашање кој и зошто сменал во 12 ако е 12 тогаш кој и зошто во некои црви сменал во 11???

Нема контрадикции после точно толкување на било која привидна контрадикција во Писмото. За среќа, мојата желба за барање „грешки„ во Писмото веќе е завршена работа, така барем за мене, се станува појасно и поразбирливо откако правилно ќе се протолкува одреден цитат а ќе се земат во предвид и контекстот во кој е вметнат стихот или редоследот од настани, кои се вразни за одреден стих/настан. Евагелијата не се секогаш пишуувани по точно одреден тек, хронолошки, така да што е „пред„ а што е „после„ може да внесе забуна во толкувањето.
Еден таков пример е токлкувањето на преображението Христово пред присутните апостоли. Она кое е запишано, само го најавува токлувањето за тој настан, па блажениот Теофилакт Охридски тој настан го толкува битно поинаку од она кое е реален запис во евангелието.
Сличен е примерот со воскресението Христово и со прашањето за тоа на кого Христос прв му се јавил. Она кое Светите го толкуваат е поразлично од она кое е запишано, а кое толкување е прифатено од Црквата.

Во библијата на МПЦ (православната), стои дека Исус му се јавил на ЕДИНАЕСЕТЕ.
Ако Матеј е тогаш познат и признат како апостол и ако беше присутен на појавувањето, зошто не е набројан, зошто не се ДВАНАЕСЕТ (во православието)

Значи ако се “докажа“ дека бил Матеј, и дека е вбројан како апостол... зошто православната црква вели дека не бил , и дека Исус му се покажал само на единаесет? Што е проблемот со тој еден апостол кој де се појавува де го снемува од библијата.

Zatoa sto, verojatno, novite prevodi na biblijata se porazlicni od starite, novite prevodi si davaat, a ne znam zosto, pogolema sloboda i interpretacija.
Isto kako i za se drugo, verojatno za poblisku da se dovede slovoto do masite!

P.S kako i so filmojte i drugite knigi, se poveke slobodnata interpretacija e prisutna mesto bukvalen prevod!
Se sekjavam, imase film, Gothic, preveden kaj nas kakoMornicavost. Izveden naslov od kontekstot na filmot, a ne bukvalen prevod.
Isto taka, kolku prrvodi, tolku vistini, sto ne go pravi seto toa gresno!

Kaj nekoi 11 apostoli, kaj nekoi 12 lica!
Ednite fokusot go postavile na apostolite, a drugite na site prisutni, vo sekoj slucaj, ako imalo bogojavlenie, togas svedoci se 11 apostoli so tapija plis Matij koj posle bil izdreban za apostol.
Mozebi i toa odigralo klucna uloga vo zdrebot, sto bil prisuten na bogojavlenieto.

Zatoa sto, verojatno, novite prevodi na biblijata se porazlicni od starite, novite prevodi si davaat, a ne znam zosto, pogolema sloboda i interpretacija.
Isto kako i za se drugo, verojatno za poblisku da se dovede slovoto do masite!

P.S kako i so filmojte i drugite knigi, se poveke slobodnata interpretacija e prisutna mesto bukvalen prevod!
Se sekjavam, imase film, Gothic, preveden kaj nas kakoMornicavost. Izveden naslov od kontekstot na filmot, a ne bukvalen prevod.
Isto taka, kolku prrvodi, tolku vistini, sto ne go pravi seto toa gresno!

Kaj nekoi 11 apostoli, kaj nekoi 12 lica!
Ednite fokusot go postavile na apostolite, a drugite na site prisutni, vo sekoj slucaj, ako imalo bogojavlenie, togas svedoci se 11 apostoli so tapija plis Matij koj posle bil izdreban za apostol.
Mozebi i toa odigralo klucna uloga vo zdrebot, sto bil prisuten na bogojavlenieto.

Не знам како некој може да згреши од единаесет во дванаесет или обратно? И како таа грешка се провлекува со векови??
Ја имам и во православна библија од 1923 и во православна библија од 1990, а низ интернет ја има и во постари преводи разликата.
Можеби сепак некој некогаш одлучил дека треба да се измени а не дека згрешил некој.

Vidi, kniga e kniga, lugje ja pravele, znaci, povtorno:
pravime muabet za bogojavlenie na 12 lica t.e 11 apostoli + 1 neapostol.

Ne gledam problem.

Skeniraj ako nekade ti pisuva deka se javil na samo 11 lica (ne 11 apostoli), nekade kade pisuva deka prisutni bile SAMO 11 zivi cuveci, oti sekade kade stoi 11 apostoli, verojatno se stava fokusot na apostoli, a kade stoi 12 se misli na SITE prisutni, apostoli i neapostoli.

Moe viduvanje na nestata!

Iako jas licno mislam deka nema B od Bog i B od bogojavlenie.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom