Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Ево, ја отидов да го читам Ден Браун...

Kontradikcii ima i vo biblijata, a i kaj Dan Brown!

I kaj ednite i kaj drugite!

Sto ponatamu!
Ден Браун ќе го прочиташ и толку, али со библијата го живеат животот, семејство формираат и подигат во склад со библијата, секој чекор во животот му го подредуваат на библијата.
Тој што верува, верува, нему не му смета Исус на диносаурус да вјавал кај апостолите со цигарче в уста и маица од металика.
Јас не ја коментирам во овој случај на оваа тема библијата од надвор, од некое недворешно гледиште.
Јас се повикувам не неа. Таму пиши и дека биле 12 апостоли и дека едниот се обесил и дека останале 11 и дека Исус кога се покажал пак биле 12. Ништо не уфрлиф или отфрлиф. Мене ме интересира кој е тој дванаесетиот апостол кој бил на лице место (он д фејс он д плејс) кога Исус им се појавил. Оние искрени добронамерни верници би рекле “Не знам, тоа не ми е познато“ али има и оние кои се спремни и апостолите да ги отфрлат и Кифа да го претворат во непозната особа Ц само да не испадне дека ете некако низ вековите се провлекла некоја нејаснотија или грешка во библијата.

И то што велиш...

Значи, кој е Кифа? Дај, одговори, конечно, оти гледам те „мучи„ таа загатка.
И, кој е 12-от Апостол, ако не е Матеј?

И то што велиш...

Значи, кој е Кифа? Дај, одговори, конечно, оти гледам те „мучи„ таа загатка.
И, кој е 12-от Апостол, ако не е Матеј?
Читајќи ја библијата узнаваме дека
1. Исус воскреснал третиот ден
2. Воскреснат, Исус му се јавува на Кифа па на дванаесетте (во некои верзии на библијата пишува единаесетте)
3. Откако помина некое време на земјата, воскреснатиот Исус се вознел н анебото.
4. Откако се вознесол на небото, апостолите заминуваат за Ерусалем каде со ждрепка го одабираат Матеј за апостол.

Матеј не беше одбран за апостол кога Исус му се покажал на дванаесете.
Е сега ако биле 12 апостоли кога Исус се појавил па потоа слегле апостолите во ерусалем и го одбрале Матеј, тогаш имаме после 13 апостоли?!

Не гледам никаде во библијата дека Матеј бил одбран за апостол пред појавувањето на Исуса.
Еве да продискутираме мирно и без емоции за овие настани.

Ne e iskluciv momentot na javlenieto na Kifa i na dvanajste!
Mu se javil na Kifa i na dvanajste, bidejki Kifa e eden od dvanaesettemina, avtomatski e vbroen vo niv! Nema trinaeset, dvanaeset, megju koi i Matija, seuste neodbraniot so zdrebanje apostol!
Mislam deka e jasno sea!

Ne e iskluciv momentot na javlenieto na Kifa i na dvanajste!
Mu se javil na Kifa i na dvanajste, bidejki Kifa e eden od dvanaesettemina, avtomatski e vbroen vo niv! Nema trinaeset, dvanaeset, megju koi i Matija, seuste neodbraniot so zdrebanje apostol!
Mislam deka e jasno sea!

За да е јасно треба да се 11
Беа 12 , јуда се обеси и треба Исус да му се јави на 11 или Кифа и 10
Пошто Матеј е одбран после појавувањето на Исус

А бе тешка работа е ова....

Let 3!
Jasno e: 11 veke postoecki i odbrani apostoli plus Matij vbroen vo niv poradi apostollakot zdobien so zdreb podocna!
A toa e taka bidejki negovot vbrojuvanje vo dvanajste e zatoa sto e seto toa pisuvano otposle!
Nikomu ne mu padnalo na um deka nekoi mamlazi ko tebe (i mene i nam slicnite) ke resi da drvikuri barajki diskrepanci kade objektivno nema!

Sekade ima nesta koi se podrazbiraat! Kako i ova nesto!

Aj: dajte drug predizvik!

Reseno prasanje.
Kluc.

Ajde novo dete!

Матиј е избран некаде помеѓу 40от и 50от ден од Христовото воскреснување или некаде помеѓу Неговото вознесување на Небото и Педесетницата (која слегол Светиот Дух врз апостолите. (Дела 1)

Матиј бил присутен кога Исус им се јавувал на останатите 11 апостоли, затоа што тоа бил условот за избор на апостол наместо Јуда Искариот.

„И така, потребно е пак, еден од оние луѓе, кои беа со нас за сето време, откако Господ Исус дојде при нас и си отиде од нас - почнувајќи од Јовановото крштавање до денот, кога се вознесе од нас да биде сведок заедно со нас, на Неговото воскресение. И поставија двајца: Јосифа, наречен Варсава, наречен Јуст, и Матиј. И се помолија, велејќи: „Господи, Ти, Кој ги познаваш срцата на сите, покажи ни кого си го избрал од овие двајца, да го прими местото во оваа служба и во апостолството, од кое отстапи Јуда, за да отиде на свое место!” И фрлија жрепки за нив; и жрепката падна за Матија и тој се вброи во Единаесетте апостоли.“
(Дела 1:21-26)
Па што има везе тоа што Матиј во времето на Христовото објавување сеуште не бил апостол? Цитираниот стих воопшто не вели дека сите 12 биле тогаш апостоли. Впрочен зборот апостоли воопшто и не се спомнува во тој стих :)

"дека му се јави на Кифа, после на Дванаесетте. "
(1 Коринтјаните 15:5)
Мислам дека Чорбаџијата со овие два поста воглавно ги објасни неразјаснетостите на темава

Мислам дека Чорбаџијата со овие два поста воглавно ги објасни неразјаснетостите на темава

То е опробана финта, дај два различни одговори на исто прашање и секогаш имаш во резерва да се извадиш на едно од нив

Во првото образложение Чорбаџијата ни елаборира како Матеј бил тој апостол кој бил присутен иако не бил се уште избрам али ете се важело, а во другото образложение ни кажува дека всушност и не биле тоа апостоли може да бидат било кои други 12 луѓе.
Како пљачкашите на банките во филмојте па си имаат испланирано и план А и план Б од каде да бегаат ако згусни ситуацијата.

Џаба дрочиш Лет, ја изгуби битката.

Стварно?
Што се одлучи:
1.Биле Кифа (петар) +12 непознати особи
2.Биле Кифа (непозната особа) и 11 апостоли
3.Биле Кифа (петар) + 11 апостоли + Матеј
4, Биле Кифа (непознат) + 11 апостоли + Матеј
5, Биле Кифа (непозната особа) + 12 непознати особи....

Кој е победникот?

Bile dvanaeset vernici, risjani, ucenici hristovi!

Колу ја видов, во псалмот, и покрај сито ремет што им го врзавме, не пишуе дванајсе апостоли, туку на дванајстемина.

Треба у Ватикан да се јавиме по ЕМБГ и броеви на лични карти ебаго, а?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom