Ти гледам си верник, православен, сигурен сум дека имаш ланче со крст, се прекрстуваш кога поминуваш покрај црква и со комшиите палите оган за коледе на улица, пржите колбасии и слушате стоја, а за василица играте комар.
Види вака. Ти за себеси можеби си мислиш дека си видовит ама верувај дека не си. Секогаш кога ќе добиете аргументиран одговор кој што се коси со некои ваши “убедувања“ соговорникот го ставате во некоја поширока група (верска, партиска итн. итн.) за да можете полесно да се изнаплукате а тоа плукање и вреѓање да добие и подршка од некој друг исто “противник“ на одбраната група. По само еден мој пост на оваа тема ти и Гарфилд ме ставивте во “бубањ“ без да ги знаете моите ЛИЧНИ верувања и убедувања. Никаде немам напишано во што верувам јас и никаде не сум се повикал како аргумент на некоја догма. Во повеќето мои постови се повикувам или на логика или на некои аргументирани докази. (разгледај некое мое пишување и во подфорумот мистерии)
Конкретно за ова погоре што си ме “опишал“.
Не носам никаво ланче така да не носам ни крст.
Не одам на оган кога палат комшиите на коледе тоа ми личи на некој одамнешен пагански обичај на бркање на духови, а во духови не верувам. Така да отпаѓаат и колбасите а и Стоја???? Ху д фак итс Стоја?
За василица одам на именден кај колегата Васе, а одбивен ми е секаков тип на комар, па ни ова не го погоди односно си многу далеку од мојот профил како личност.
Јас христијанството го проучувам од самиот почеток, неговите корени , настаноци, разните струи и правци кои од него настанале, како се развивале. Значи како споредба ти седиш долу на земјата (поднаведнат дури со поглед кон земја) а јас летам високо и гледам подалеку и пошироко.
Убаво е човек да се надградува со знаење. Без разлика со која професија се занимава интелигентен човек, секогаш има потреба и од филозофија. И за ова си во право цврсто стојам на земја не (не забегувам во облаци) и погледот може да се каже дека ми е малку “поднаведнат“ бидејќи сум релативно висок. Ако гледам право може некого и да згазам. :pos2:
Темите мене што ме интересираат се повеќе и од најразлична природа, тоа ти што сакаш да ми го прикачиш спаѓа во „традиција и обичаи“ кои што се личен избор и на такви теми не дебатирам.
Јас имам син од 19 години. Тој сега го чита Кнут Хамсун.
Да ти е жив и здарв.
Значи темата е околу првото послание на коринтјаните 15.5
Во најстарото сочувано свето писмо пишува дека му се јавил на дванаесете. Тоа гго пишува Павле. Лука ете пишува единаесет.
Кој е во право??
Темава ти е за техничка грешка или превид во некои преводи.
И како таква ти доби и одговор и потврда и одамна требаше да се затвори.
Во наведениот твој извор како што и пишав имаш еден јасен и недвосмислен превод на евангелие по Лука 24-33 од оригиналот на грчки каде што пишува единаесет и еден неразбирлив превод од посланието до коринтјаните, каде од некои може да има и превид во преведувањето.
Ти го преведе како дванаесет а таму можеби и не пишува бројка. Линкот од евангелието по Лука не го постираше бидејќи не ти одговара. Сигурен сум дека го виде бидејќи провери и во евангелието на Марко 16-14 што пишува, ама во тој извор тоа фали па дојде до “генијална“ идеја за уште една “ТЕМА“ „Марко 16“

На форумов испаѓа дека најголеми верници сте ти и Атеист додуша Атеист е религиски фанатик ама на добар пат си да го стигнеш. :smir: