Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Да, во матријалниов Свет, Црквата (заедницата од слободни личности кои исповедаат ист Бог и иста вера) е таа која одредува дали нешто ќе биде вметнато или не ќе биде вметнато во Писмото. Црквата делува во согласност со Духот Свет, па што е прифаливо за Духот, прифатливо е и за Црквата. Во периодот од 4-от до 9-от век, постојат случаи на додавање на одредени стихови, кои се „непознати„ за раната верзја од Писмото.

Поимот „модернизација„ е непознат за православната Црква, но итоа како е практикуван од страна на другите заедници (т.н. „диманички„ превод, „прилагоден„ за „модерните„ луѓе и нивниот речник).

Ако тргнеме од буквалистички прифатениот став дека Писмото е „збор Божји„ (небаре од Небо е паднато а не од луѓе напишано), . ќе дојдеме до рационалниот заклучок дека Писмото не смее да се менува-да, но не смее да се менува духот и суштината од Писмото.

Значи, кој кур е менувано?? БЛАСФЕМИЈААААААА!!

Интерпретација даваш за да ја апологетизираш грешката (грешките) на црквата!

И не те прашав дали е црквата главен арбитар за бибЉата, ами дали е црквата главен арбитар за се?!

Бидејќи така настапуваш!

Дообјасни го изразот „се„.

Everything and All!

Се!

Што ти е вели елоквентност...

Од своето раѓање, секое човеково битие ја има можноста да си ја спаси душата. Крштевањето е тој билет за станување член на Црквата Христва, но не и гаранција за вечен живот. Кој се преумил, кој поверувал во Христа, тој воедно ја прифаќа и Црквата и нејзиното учење. Придржувањето до тоа учење е висока (не 100%-на) гаранција за вечен живот, па така, верните ја потискаат својата своеглавост и примат и даваат на волјата Божја. Така и течат животите од верните-живеат во Светот, а Црквата им е новозаветната арка Ноева-како што праведниот Ное и неговата потесна фамилија се спасија а сите други „човеци„ беа удавени, така и Црквата е арката која не штити од нов потоп-а тоа е потопот од ова непрекидно посветовување на се си сешто, без грам вера и дух во себе-богоотпадништво досега невидено. Крајот од животот пак е во Црквата-на црковните гробишта, придружен со молитвите, кои Црквата (свештеникот) ги упатува до Бога, за покој на душата.

Така, за верните, Црквата е се-а во Црквата, сите поедини личности (свештенство, монаштво, ѓаконство, мирјанство...) се еднакви пред Бога-еднакви во одговорноста и еднакви во огревовеноста своја. А глава на Црквата е Христос Пантократор-надвор од Христа и без Христа, постои саде теоретска можност за спасение на душата своја.

Да се биде член на Црквата, не значи и себепретворање во аморфна маса и себепретворање во фаца со „испран„ мозок, туку значи надградување на сам себе, отфрлајќи од себе се што не е Христово и прифаќајќи се што е Христово-онолку колку ни е објективно дадено како лична способност. Напредокот во Црквата е личен-личноста напредува доколку станува послична на Христа, а не доколку набави најнов модел од „мобиљка„ или лап-топ или ако се „кљука„ себе си со „најнови„ информации за ова и за она, за да биде COOL и IN но и да биде UP TO DATE! Не, хвала...

Ај, отидов надвор од темава, да не ме караат...

Најстара сочувана библија (Стар и Нов завет) е Codex Sinaiticus.
Пишана во 4ти век на коине.
Во неа стои дека воскреснатиот Исус му се јавил на Кифа па на дванаесете (прво Коринтјани 15:5).

http://www.codexsinaiticus.org/en/m...chapter=15&lid=en&side=r&verse=5&zoomSlider=0

Ова верзија на раниот Нов завет се разликува во овој дел од оној на МПЦ каде стои дека Исус му се јавил на единаесетте.
Значи во старите ракописи стои дванаесет, а некој после сменал во единаесет. Дали некој знае кој сменил и зошто??
http://www.codexsinaiticus.org/en/m...hapter=24&lid=en&side=r&verse=33&zoomSlider=0 Query&book=35&chapter=24&lid=en&side=r&verse=33&zoomSlider=0

Јас реков дека Лет мамИт вие не ми верувате. :pos2:
Значи вака.
Истиот извор кој што Лет го посочува како најстара верзија на Светото Писмо во евангелието по Лука 24-33 јасно си стои ЕДИНАЕСЕТ. И е потполно исто со посочените цитати од македоските преводи, со благослов од МПЦ.
Ако го копирате оригиналот од грчки и нај едноставо на гугл транслејт (ако не знаете грчки де) го преведете дали на македонски или на англиски ќе добиете ЕДИНАЕСЕТ.
Посочениот дел од Лет, обраќањето до коритјаните 15-5 нема јасен превод.
Затоа уште на почетокот овој “проблем“ го окаректизирав како технички а не суштински и самава дебата изгуби од смисла уште од старт. Желбата за мајтап на Лет (а и на некои други) направи од темава “нерешлива загатка“ и затоа најдобро префрлете ја во Чек дис аут, кај погоре посочената тема 0,(9) = 1 и терајте си мајтап решавајте.

Скенираниот дел посочен од Лет каде пишува дванаесет не кажа дали е од Библија со благослов од МПЦ (бидејќи таму во сите верзии стои единаесет :toe:) дали е од “Библија“ на некоја од деноминациите (ги има многу нели) или е некоја скратена верзија или брошура за деца. (затоа прашав дали е од росица :baeh:)

Библијата каде се вели дека се 11 е од МПЦ, другата е со превод на др Константинов
Овој др. Константинов е...?? и таа книга преведена од него е... Што???

ПС. Да Лет млад сум јас имам ќерка од прво одделение и повремено и читам росица. Ти не знам колку години си (ги криеш) па можно е да имаме генерациски јаз бидејќи ти сеуште ми стоиш “зелен“.

Види Воневарес, ова е форум РЕЛИГИЈА, не форум православие. Да беше форум ПРАВОСЛАВИЕ, па да разберам што толку запнуваш се да биди само по книгите на една од христијанските цркви. Покрај православието постојат и католици и протестанти и англигани и адвентисти..... Ти гледам си верник, православен, сигурен сум дека имаш ланче со крст, се прекрстуваш кога поминуваш покрај црква и со комшиите палите оган за коледе на улица, пржите колбасии и слушате стоја, а за василица играте комар.
Јас христијанството го проучувам од самиот почеток, неговите корени , настаноци, разните струи и правци кои од него настанале, како се развивале. Значи како споредба ти седиш долу на земјата (поднаведнат дури со поглед кон земја) а јас летам високо и гледам подалеку и пошироко. Јас разбирам дека моите пишувања внесуваат немир и неспокој во твојата душичка, пошто не сфаќаш за што зборувам, не разбираш за што се работи, а природно е човек да се плаши од непознато, затоа можеби е подобро заради својот сопствен мир и спокој да не ги читаш моите постови. Пробај некои теми кои ти се поблиски ... поразбирливи... на пример “Дали е павилно се вапцат јајца на величетврток вечер или велипеток сабајле“, “Дали на цветници смее да се јади риба и пие вино“ Овде сепак се мачиш повеќе од колку што можеш да си дозволиш.

Јас имам син од 19 години. Тој сега го чита Кнут Хамсун.

Значи темата е околу првото послание на коринтјаните 15.5
Во најстарото сочувано свето писмо пишува дека му се јавил на дванаесете. Тоа гго пишува Павле. Лука ете пишува единаесет.
Кој е во право??

Ако сакаш провери во Codex Vaiticanus како пишува.

Библијата каде се вели дека се 11 е од МПЦ, другата е со превод на др Константинов, имам уште во кои има разлики негде со 11 негде со 12.
Али то не е тајна за тоа разотидување во броевите на апостолите знаат и црковните лица, свештениците, ти мислиш дека ова е некоја мистерија?? некој светски заговор или фалсификован скен?
хехех
не е така, едноставно не ги знаеш тие работи., никогаш не си слушнал зато ти е така чудно и волшебно.
:aplauz::aplauz::aplauz: More velis imas sin 19 godini, a se odnesuvas deka ti imas 16! Ako gi navreduvas i omalovazuvas drugite mislis ke se istaknes kako podobar?!
Ne rekov jas dali pisuva ili ne pisuva za 11 ili 12 ... tuku samo deka postiras nesto od rakav... i ajde sega sto ako se 11ili 12, kakva vaznost ima toa za spasenie na tvojata dusa..?
Demek ti ke poveruvas ako bile 11, 12 ili 13... ako se dokaze koj e Kifa ili drugi bezvrska prasanja sto otvaras...
Istrazuvaj, ti posakuvam dobro istrazuvanje, se nadevam ke ja najdes VISTINATA!

Ти гледам си верник, православен, сигурен сум дека имаш ланче со крст, се прекрстуваш кога поминуваш покрај црква и со комшиите палите оган за коледе на улица, пржите колбасии и слушате стоја, а за василица играте комар.
Види вака. Ти за себеси можеби си мислиш дека си видовит ама верувај дека не си. Секогаш кога ќе добиете аргументиран одговор кој што се коси со некои ваши “убедувања“ соговорникот го ставате во некоја поширока група (верска, партиска итн. итн.) за да можете полесно да се изнаплукате а тоа плукање и вреѓање да добие и подршка од некој друг исто “противник“ на одбраната група. По само еден мој пост на оваа тема ти и Гарфилд ме ставивте во “бубањ“ без да ги знаете моите ЛИЧНИ верувања и убедувања. Никаде немам напишано во што верувам јас и никаде не сум се повикал како аргумент на некоја догма. Во повеќето мои постови се повикувам или на логика или на некои аргументирани докази. (разгледај некое мое пишување и во подфорумот мистерии)
Конкретно за ова погоре што си ме “опишал“.
Не носам никаво ланче така да не носам ни крст.
Не одам на оган кога палат комшиите на коледе тоа ми личи на некој одамнешен пагански обичај на бркање на духови, а во духови не верувам. Така да отпаѓаат и колбасите а и Стоја???? Ху д фак итс Стоја?
За василица одам на именден кај колегата Васе, а одбивен ми е секаков тип на комар, па ни ова не го погоди односно си многу далеку од мојот профил како личност.

Јас христијанството го проучувам од самиот почеток, неговите корени , настаноци, разните струи и правци кои од него настанале, како се развивале. Значи како споредба ти седиш долу на земјата (поднаведнат дури со поглед кон земја) а јас летам високо и гледам подалеку и пошироко.
Убаво е човек да се надградува со знаење. Без разлика со која професија се занимава интелигентен човек, секогаш има потреба и од филозофија. И за ова си во право цврсто стојам на земја не (не забегувам во облаци) и погледот може да се каже дека ми е малку “поднаведнат“ бидејќи сум релативно висок. Ако гледам право може некого и да згазам. :pos2:
Темите мене што ме интересираат се повеќе и од најразлична природа, тоа ти што сакаш да ми го прикачиш спаѓа во „традиција и обичаи“ кои што се личен избор и на такви теми не дебатирам.

Јас имам син од 19 години. Тој сега го чита Кнут Хамсун.
Да ти е жив и здарв.

Значи темата е околу првото послание на коринтјаните 15.5
Во најстарото сочувано свето писмо пишува дека му се јавил на дванаесете. Тоа гго пишува Павле. Лука ете пишува единаесет.
Кој е во право??
Темава ти е за техничка грешка или превид во некои преводи.
И како таква ти доби и одговор и потврда и одамна требаше да се затвори.
Во наведениот твој извор како што и пишав имаш еден јасен и недвосмислен превод на евангелие по Лука 24-33 од оригиналот на грчки каде што пишува единаесет и еден неразбирлив превод од посланието до коринтјаните, каде од некои може да има и превид во преведувањето.
Ти го преведе како дванаесет а таму можеби и не пишува бројка. Линкот од евангелието по Лука не го постираше бидејќи не ти одговара. Сигурен сум дека го виде бидејќи провери и во евангелието на Марко 16-14 што пишува, ама во тој извор тоа фали па дојде до “генијална“ идеја за уште една “ТЕМА“ „Марко 16“ :vozbud:
На форумов испаѓа дека најголеми верници сте ти и Атеист додуша Атеист е религиски фанатик ама на добар пат си да го стигнеш. :smir:

Во наведениот твој избор како што и пишав имаш еден јасен и недвосмислен превод на евангелие по Лука 24-33 од оригиналот на грчки каде што пишува единаесет и еден неразбирлив превод од посланието до коринтјаните, каде е од некои може да има и превид во преведувањето.
Ти го преведе како дванаесет а таму можеби и не пишува бројка.

Лука си е Лука, Павле си е Павле.
Јас кажувам за Павле прво послание до коринтјаните 15.5 каде вели (во најстариот сочуван превод на библијата) дека Исус му се јавил на дванаесетмина апостоли.
Од кој превод е преведена денешната библија на МПЦ?
Ако во НАЈСТАРИОТ сочуван текст стои 12 а во МПЦ 11 кој е во право??

Дај текст постар од Codex Sinaiticus каде пишува единаесет, па да видиме дали беше “техничка грешка“. А бе не редеа букви тогаш во печатница, препишуваа со рака, тој не лапнал буква или апостроф, цела бројка е друга.
Денес во светот библиите имат или единаесет или дванаесет во тој дел на посланието. Лука вели 11. Павле вели 12. Некој од нив не ја зборува вистината, треба да утврдиме кој и зошто.

και οτι ωφθη κηφα επειτα τοις ιβ
Му се јави на Кифа потоа и на ιβ.
Преведи го ова ιβ.
На Грчки единаесет е - ἕνδεκα а дванаесет - δώδεκα
Цитатов е оригиналот од твојот извор напишан на дијалектот коине со тогашно грчко писмо.
За коине некои викаат дека е македоски дијалект па може тие ќе ти помогнат. :vozbud:

Му се јави на Кифа потоа и на ιβ.
Преведи го ова ιβ.

Тое дванаесет.
Чарлс дванаесети вака се пиши:
http://www.babylon.com/definition/Charles_XII/Greek
(или е и тука техничка грешка)??

Дванаесети постулат се пиши вака:
http://www.physics.ntua.gr/~mourmouras/euclid/book11/postulate12.html
(а бе сигурно некоја техничка грешка е и овде)

Или овде види во ова “техничка грешка“:

http://www.foundalis.com/lan/grknum.htm

(For example, the number 12 was written as ιβ in ancient Greek (you will learn why, below); but it was not pronounced as /ib/, but through the word for number "twelve" (δυοκαίδεκα, in ancient Greek). You may choose to use either the Ancient, or the Modern way of pronouncing numbers in the Bible whichever seems most convenient to you)

(Нема во таа.... како ја викаш.... росица... за ова??)

За Лука бидејќи се сложивме дека напишал единаесет.
„Им се појави на единаесетмината и на тие што беа со нив“
(не биле само апостолите присутни него имало и други со нив)
Во апсолутно сите верзии е така напишано, поентава ти била да докажеш дека Павле ЗГРЕШИЛ.
Па добро бе мајку му, што толку ти згреши човеков па од петни жили сакаш да го дискредитираш. Кога ќе се видиш со Павле да го искараш и за уши да го истегнеш зошто не пазел што пишува. :pos2:

ПС. А ме заинтересира сеа и ако може да ми најдеш како се пишува единаесет на (коине) старо Грчки.

11:
ια

За Лука бидејќи се сложивме дека напишал единаесет.
„Им се појави на единаесетмината и на тие што беа со нив“
(не биле само апостолите присутни него имало и други со нив)
Во апсолутно сите верзии е така напишано, поентава ти била да докажеш дека Павле ЗГРЕШИЛ.
Па добро бе мајку му, што толку ти згреши човеков па од петни жили сакаш да го дискредитираш. Кога ќе се видиш со Павле да го искараш и за уши да го истегнеш зошто не пазел што пишува. :pos2:

ПС. А ме заинтересира сеа и ако може да ми најдеш како се пишува единаесет на (коине) старо Грчки.

Не згрешил Павле.
Згешил Лука
Навистина биле 12.

11:
ια

Не згрешил Павле.
Згешил Лука
Навистина биле 12.

Е сеа стварно ме изненади признавам. :jaj:
Биле значи единаесете, општо познатите без Јуда нели, била и Марија Магдалена (таа нели им кажала да одат на планината) биле и оние двајца случајни патници на кои што предходно им се јавил.
И може биле и некои други.
И стварно според тебе кој е дванаесетиот, неправедно отфрлен и непризнат апостол. Ако може и да аргументираш со некој податок.
На крајов признавам и интересна ми стана темава, а богами и научив нешто. :smir:

Е сеа стварно ме изненади признавам. :jaj:
Биле значи единаесете, општо познатите без Јуда нели, била и Марија Магдалена (таа нели им кажала да одат на планината) биле и оние двајца случајни патници на кои што предходно им се јавил.
И може биле и некои други.
И стварно според тебе кој е дванаесетиот, неправедно отфрлен и непризнат апостол. Ако може и да аргументираш со некој податок.
На крајов признавам и интересна ми стана темава, а богами и научив нешто. :smir:

Предавството на Јуда и неговото самоубиство е накнадно измислена и додадена сторија.
Павле кога пишувал своите писма, не постоеле уште евангелијата. Тој никогаш нема слушнато за некакво Јудино предавство и бесење исто како што никогаш нема слушнато за некакво безгрешно зачнување и девичанство на Марија.
Ете кажи ми ти на колку места Павле го споменува Јуда, Јудиното предавство, Марија (мајката на Исус) и безгрешното раѓање на Исус??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom