Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Znaes sto mene ova mi izgleda kako da si go napisal na kompjuter i ispecatil, a posle ni postiras skenirano od tvpja verzija.... More se pravis intelektualec, i site gi navreduvas i gazis, a ne znaes da dades jasni informacii... koj go napisal, prevel. koja e taa Biblija, koja god. e pecatena...? si igras majtap samo ... izgleda si platen da visis po religiozni forumi za da gi zabluduvas nevinite dusi i onie sto zacekorile po Patot da gi odvrakas, a onie sto se vo potraga da gi odvratis od Patot... taka e sigurno, zemas nekoja platicka od "nekoj" za toa, zasto po 24 caata si tuka... vo koe i vreme da vklucam forum tuka si...

:pos2::pos2::pos2:
ја ги праев фалц .. а Лет има јак скенер он ги скенираше :tv::tv:

пратени сме на форумов од сатаната ... :toe:

:tv:

Чек, ај сеа да одиме подлабоко.

На кој јазик се напишани евангелијата и од кого?
Потоа, кога е склопена бибЉата, на кој јазик е орГинало?

Е сеа, тоа е прва, валидна, а се друго се копии, чии автори горат во пеколо на вечна мука (вечна смрт за Деби777) поради слобода во интерпретирањето на божјето слово и реч.

.

Leleee, me nema nekoj den i se vrakam ima sto da vidis!!! cccc me osudija na vecna smrt! Bar objasneti mi zosto ako veke odam vo vecni maki?
(fala mu na Bog, sto Toj e onoj koj sudi za vecnosta, inaku tesko deka nekoj ke se spasese, so vakvi sudii...)

Leleee, me nema nekoj den i se vrakam ima sto da vidis!!! cccc me osudija na vecna smrt! Bar objasneti mi zosto ako veke odam vo vecni maki?
(fala mu na Bog, sto Toj e onoj koj sudi za vecnosta, inaku tesko deka nekoj ke se spasese, so vakvi sudii...)

мене спирос ме осуди на вечен заборав и баналитет ...
зар ние не смееме ... или колнењето е само привилегија на верниците :tv:

:pos2::pos2::pos2:
ја ги праев фалц .. а Лет има јак скенер он ги скенираше :tv::tv:

пратени сме на форумов од сатаната ... :toe:

:tv:

Ne rekov nisto za tebe...
No kako velat:"Koj si ja ima muvata na kapata, ke si ja iska":toe:

Znaes sto mene ova mi izgleda kako da si go napisal na kompjuter i ispecatil, a posle ni postiras skenirano od tvpja verzija.... More se pravis intelektualec, i site gi navreduvas i gazis, a ne znaes da dades jasni informacii... koj go napisal, prevel. koja e taa Biblija, koja god. e pecatena...? si igras majtap samo ... izgleda si platen da visis po religiozni forumi za da gi zabluduvas nevinite dusi i onie sto zacekorile po Patot da gi odvrakas, a onie sto se vo potraga da gi odvratis od Patot... taka e sigurno, zemas nekoja platicka od "nekoj" za toa, zasto po 24 caata si tuka... vo koe i vreme da vklucam forum tuka si...

Kакo да ти објаснам кога гледам дека не знаеш ни кирилица на компјутер да наместиш.
Не е пиле компјутерски, ова е фотографија од библија на Македонски јазик преведена од др. Константинов.
Али да не се плашиш повеќе имаш нa овој линк :
http://www.biblegateway.com/passage/...5&version=KJ21
http://www.biblegateway.com/passage/...15&version=CRO
http://www.biblegateway.com/passage/...version=TR1550
http://www.biblegateway.com/passage/...5&version=RUSV
http://www.biblegateway.com/passage/...5&version=BULG
тука се верзии на библии кои кажуваат дека имало 12 апостоли, имаш (побарај таму) и верзии со 11. (а можеби сум јас сопственик на тој сајт и ги имам исккуцано сите тие библии на разни јазици за плата???

Ne rekov nisto za tebe...
No kako velat:"Koj si ja ima muvata na kapata, ke si ja iska":toe:

знам но не рече никој ништо ни за тебе .. :toe:
од каде само ти текна дека некој ги куцал па штампал па праел фалц цитати од библија .. која имагинација :tv:

мене спирос ме осуди на вечен заборав и баналитет ...
зар ние не смееме ... или колнењето е само привилегија на верниците :tv:

Ti imas nesto licno protiv mene?
Pobarav objasnuvanje od drug...
I ne me stavaj vo nekoja grupa "vernicite"... sudi mi mene spored moeto odnesuvanje i izlaganje, a ne spored nekoja grupa ...

Ti imas nesto licno protiv mene?
Pobarav objasnuvanje od drug...
I ne me stavaj vo nekoja grupa "vernicite"... sudi mi mene spored moeto odnesuvanje i izlaganje, a ne spored nekoja grupa ...

Oстај не се вознемирувај гледаш дека те зафркаваат.
Оди на линковите и види си.
Има разлики, негде велат 11 негде 12

Oстај не се вознемирувај гледаш дека те зафркаваат.
Оди на линковите и види си.
Има разлики, негде велат 11 негде 12
Mnogu si pameten, ej...
Kakvi linkovi, linkovite i onlan bibliite nemaat blagoslov, toa rece ti...
ne mi se validni...
jas prasav za tvoite kopii, daj informacii za niv...
i ne mi e problem 11 ili 12... ti si pravis problemi a koga ke te pritisnat i ti kazat daj dokaz se "vadis"

Debi777 ti apla seret budala se pravis!
Nikoj, a ni ja ne te osudi na vecna smrt, tuku te zemav kako referenca bidejki ti izjavi deka vecnoto stradsnje vo pekolot za tebe i spored tebe e vecna smrt, sto mi bese interesno bidejki sekade se veli vecna maka, a ne vecma smrt, bidrjki ako ima vecma smrt ima i nevecna smrt!
Kakva e taa nevecna smrt togas?
Ili pak diskrepanca kako so 11 i 12?
Ova mu doagja kako ona vo temana vo seir: 0.9 = 1

Mnogu si pameten, ej...
Kakvi linkovi, linkovite i onlan bibliite nemaat blagoslov, toa rece ti...
ne mi se validni...
jas prasav za tvoite kopii, daj informacii za niv...
i ne mi e problem 11 ili 12... ti si pravis problemi a koga ke te pritisnat i ti kazat daj dokaz se "vadis"

Библијата каде се вели дека се 11 е од МПЦ, другата е со превод на др Константинов, имам уште во кои има разлики негде со 11 негде со 12.
Али то не е тајна за тоа разотидување во броевите на апостолите знаат и црковните лица, свештениците, ти мислиш дека ова е некоја мистерија?? некој светски заговор или фалсификован скен?
хехех
не е така, едноставно не ги знаеш тие работи., никогаш не си слушнал зато ти е така чудно и волшебно.

Debi777 ti apla seret budala se pravis!
Nikoj, a ni ja ne te osudi na vecna smrt, tuku te zemav kako referenca bidejki ti izjavi deka vecnoto stradsnje vo pekolot za tebe i spored tebe e vecna smrt, sto mi bese interesno bidejki sekade se veli vecna maka, a ne vecma smrt, bidrjki ako ima vecma smrt ima i nevecna smrt!
Kakva e taa nevecna smrt togas?
Ili pak diskrepanca kako so 11 i 12?
Ova mu doagja kako ona vo temana vo seir: 0.9 = 1

Троа надвор од темава: да, и православната Црква го користи изразот „вечна смрт„ а тоа се однесува на состојбата на неправеднциците, кои, откако ќе ја добијат конечната Христова одлука/Суд за вечен и неповратен престој во пеколот, ќе ги дожививаат пеколните маки без временска ограниченост (како што и Рајот нема своја временска ограничност..), па затоа и се вели „вечна (временски бесконечна, неограничена) смрт, што е опозит од „вечен живот„, што значи бесконечно обитување во Рајот и близината Христова. Тоа воедно значи дека и неправеднците ќе продолжат да живеат дури и во пеколни услови, несомено, што значи дека нема да умрат (оти не се умира по втор пат...) но тоа живеење ќе биде непрекидно придружено со трпењето пеколни маки, без временски крај, оти ни Рајот ни пеколот нема да го познаваат нашево поимање на времето, како минлива категорија.

А што е тоа „невечна смрт„,тоа ти ќе ни објасниш-Црквата не позвава таков термин. Црквата ги третира духовно-етичките категории-категориите на духот, а не категориите на човековото рацио, па затоа и не постои изразот „невечна смрт„, како опозит од „вечната смрт„ и ккао чисто рационално-философска категорија.

Најстара сочувана библија (Стар и Нов завет) е Codex Sinaiticus.
Пишана во 4ти век на коине.
Во неа стои дека воскреснатиот Исус му се јавил на Кифа па на дванаесете (прво Коринтјани 15:5).

http://www.codexsinaiticus.org/en/m...chapter=15&lid=en&side=r&verse=5&zoomSlider=0

Ова верзија на раниот Нов завет се разликува во овој дел од оној на МПЦ каде стои дека Исус му се јавил на единаесетте.
Значи во старите ракописи стои дванаесет, а некој после сменал во единаесет. Дали некој знае кој сменил и зошто??

А што е тоа „невечна смрт„,тоа ти ќе ни објасниш-Црквата не позвава таков термин. Црквата ги третира духовно-етичките категории-категориите на духот, а не категориите на човековото рацио, па затоа и не постои изразот „невечна смрт„, како опозит од „вечната смрт„ и ккао чисто рационално-философска категорија.

A Crkvata e glaven arbiter? Sto ke kaze crkvata is set in stone, neli!

A be, begaj, sto te gledam smesen.

I, koj se drznal starite zapisi da gi menuva? Modernizacija na tekstovite soglasno free expression ili blasphemija, a?

Најстара сочувана библија (Стар и Нов завет) е Codex Sinaiticus.
Пишана во 4ти век на коине.
Во неа стои дека воскреснатиот Исус му се јавил на Кифа па на дванаесете (прво Коринтјани 15:5).

http://www.codexsinaiticus.org/en/m...chapter=15&lid=en&side=r&verse=5&zoomSlider=0

Ова верзија на раниот Нов завет се разликува во овој дел од оној на МПЦ каде стои дека Исус му се јавил на единаесетте.
Значи во старите ракописи стои дванаесет, а некој после сменал во единаесет. Дали некој знае кој сменил и зошто??

Тековно имам отворено Нов Завет во пдф формат, симнат од порталот „Премин„ и во коринјаните 15.5 стои бројката „...Дванаесетте...„. Ќе проверам дома, во печатената верзија од Новиот Завет, издадена со благослов од МПЦ ,која „бројка„ е отпечатена а вала и ќе се распрашам за историјатот од таа промена од „11„ во „12„ или обратно.

A Crkvata e glaven arbiter? Sto ke kaze crkvata is set in stone, neli!

A be, begaj, sto te gledam smesen.

I, koj se drznal starite zapisi da gi menuva? Modernizacija na tekstovite soglasno free expression ili blasphemija, a?

Да, во матријалниов Свет, Црквата (заедницата од слободни личности кои исповедаат ист Бог и иста вера) е таа која одредува дали нешто ќе биде вметнато или не ќе биде вметнато во Писмото. Црквата делува во согласност со Духот Свет, па што е прифаливо за Духот, прифатливо е и за Црквата. Во периодот од 4-от до 9-от век, постојат случаи на додавање на одредени стихови, кои се „непознати„ за раната верзја од Писмото. Поимот „модернизација„ е непознат за православната Црква, но итоа како е практикуван од страна на другите заедници (т.н. „диманички„ превод, „прилагоден„ за „модерните„ луѓе и нивниот речник).

Ако тргнеме од буквалистички прифатениот став дека Писмото е „збор Божји„ (небаре од Небо е паднато а не од луѓе напишано), . ќе дојдеме до рационалниот заклучок дека Писмото не смее да се менува-да, но не смее да се менува духот и суштината од Писмото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom