Вошки!

Ах вошки на времето кога бев мали се дружевме постојано:pos2:верни мои друшки кои на мајка ми и создаваа маки затоа што никако не можеше да ме исчисти ма се пробуваше прашоци,шампони ништо не помагаше.Еден убав сончев ден мајка ми дозна за еден чешел:vozbud:.Вошките никогаш повеќе не се појавија а мајка ми можеше мирно да спие ,а јас па... и покрај чешелот патев затоа што после тоа почнаа да ме шишаат кратко.

И ја се вошљосав еднаш,ама не ко сите у забавиште,туку ја у шесто одделение на зимски распуст,се деси чудо ја да фатам вошки на косава моја тенка.
Личноста што ми ги пренесе ми забрани да и го откривам идентитетот,така да ај не ја кажувам:pos:Она фати на фризер,и ми ги донесе дома,и беа добредојдени во мојата глава(пошто нема коса кај мене :pos:)
Aма среќа постои чешел за вошки и еден гел беше,М-гел од Неутрогена мислам,ептен ефикасен,ама ептен непријатен мирис има,и така јас се спасив од шишање,кое во тоа време претставуваше трагедија за мене :)
Имав само 4 :(

Охоо, мојот омилен дел од детство:pos2::pos2::pos2::pipi:.
Прво следново-имав пуцвал красна коса, и негде таму у забавиште, на 5ипол, фатив вошки од една Анета, а Анета фатила од Пепи, и така ред се редевме, и хоп, цуп моите локни исчезнаа со се вошките, значи требење немаше.
Случај два-во второ оделение, масовно се пуштија во промет вошкарски муабети и нели, ни доаѓаа у посета тетки у бели мантили и ни брцаа у коса. Имав тогаш долга косица и ме посочија на само, со учителката дека имам гниди, аууу!:toe::pos2:и после правец дома, плачење, срамои, и мајка ми се јави на оглас кај што го нудеа озлогласениот но и најефикасен чешел-НИСКА;), и со кило оцет се беше сторила најкиселата војна на мојата глава.
И немав се до прва средно, кога, за чудо, поим немав од каде, ме чешаше главата цела недела, си викам, ај перут можда иам, сменив шампон, ти реков ми рече(долга коса имав)..и на крај излезе дека имам вошки!:kesa:
Знам и од кого ми беа, и не се дружам веќе со таа особа, не само ради вошките..не е битно тоа:)
Ги средив у два кунг фу потега со НИСКА-та и се ошишав, и после красно ми беше.
До сеа не се вратиле, а знам дека можеш да си фаќаш поштено на било која возраст, нема врска дека само како мал се фаќа вошки!:pos2:
ПС:Тетка ми после породилно, пуна била вошки од нехигиенска постелнина у болница:):):)

Вошливоста е инфекција на кожата и кожните аднекси,со вошките од фамилијата педикулиде.
Тие се паразити на цицачите, се хранат со нивната крв, и се специфични за носителот.
Во конкретниов случај вошливоста на главата, или педикулозис капитис, е болест, која ги зафаќа сите возрасти, а се пренесува преку директен (чешел, капи) и индиректен контакт.
Предуслови за ширење се лоши хигиенски услови и живот во заедници.
Лекувањето се состои во употреба на разни инсектицидни средства.
Лек на избор е Милинор, гел или шампон.
Орепаратот се нанесува на косата и се остава а стои 12-24часа, под капа, и потоа се одмива со шампон.
Гнидите се вадат со топла вода која содржи оцет и со ситен чешел.
Третманот треба да се повтрои по 3-5дена.
:smir:

Како мал незнам колку бев 9-10 години фатив вошки.Бидејки сите имаа се префрлија кај мене:toe:.А инаку сите имаат фатено вошки......

Ауууу вошки....се сеќавам еднаш ко мала имав..колку само ги мразев...ама сепак не се ишишав успеав да ги истребам:vozbud:

Да не беше сестра ми јас немаше никогаш ни да имам вошки. Таа се дружеше со едно девојче од комшии кое имаше вошки цело време, ама буквално цело време од годината, затоа што нејзините беа демек презафатени со други работи (читај мрзливи). Таа ги закачи, па од неа и јас, некаде 4то одделение. Ама експресно ми ги исчистија, за максимум 5-6 дена, со метален чешел, секој ден по два пати се чешлав и со шампон против вошки, како кучињана:).
Многу ме нервираше што ме чешаше, ауу грозно!

Вошки! Толку гадни, а толку распространети. Какви се вашите искуства со инсективе, сте ги имале како деца, ве шишале, ве мачкале со оцет и не ве пуштале во градинка? Епа, мене да. :pos:

Пожелни се и совети за најефикасно остранување :)
Епа и мене да.Ко мал се сеќавам ги фатив во септември,и то демек било нивен период.:toe:Мајка ми стави нешто црно платнено на тепихот ме наврти со глата надолу и со чешел ме чешлаше,а инсектите си паѓаа ко јаболка.

Вошки еј, симбол на детството. :pos:
Таму некаде до кај 3то-4то одделение нон-стоп фаќав пошто дома со две сестри, таман едната ќе ја исчисти мајка ми, доаѓа другата-фатила од некој од школо и пак ќе ја „зарази“ оваа првава; па таман двете исчистени-се враќа третата од екскурзија и им ги пребацуе вошките на овие двеве :pos: (сеа збунувачки објаснив може, али суштината е дека со 3 мали долгокоси девојчиња дома, мајката ќе се утепа од чистење вошки :icon_lol: )

Па таму негде прво, второ одделение ни доаѓаа тетките за систематски и тие што имаа вошки- резил жив и сите ги избегававме, а порано или подоцна сите фаќавме. :)

Немам фатено вошки добри 10 години, за среќа. :) Грда работа се, па чешли (Ниска), па методи со оцет, шишање кратко и се тоа... Ѓаволска работа :pos:

Ама дел од сечие детство. :toe:

Да дел од детството .... многу пати како дете сум фаќал ..... мама си знајт најубо :)

Последниве 10 години чист сум :smir:

Еднаш фатив маме им ебам мал бев копиљ ама среќа на почеток ги фатив па со специјален чешал исчешлав и шампон нешто вамте тамте се исчисти. :)

Јас како мала во градинка ама напаѓаа и во основно. Знам како мала кога не разбирав ништо ми ја кратеа косата и готово , ама кога после кога потпораснав 4 одд. не давав да ми се крати косата и на бел чаршав исто со специјален чешел и некои шампони и гелови ме требеаа ... Ко мајмунине се чуствував ...

кога бев мал и дури не се ни сеќавам,изгледа од гел такви работи не се фаќа:P:toe:

Leleeee kakvi maki sum macela so tie pusti voski
Pa pa pa
Tesko na majka mi
haha
Samponi, farba sto se nemam isprobano...
Ama najcesto me strizea kratko :( a jas kolku sakav dolga kosa

Ја па на некој необјаснив начин, никад не сум фатил вошки. Појма неам како, пошо у градинка сум идел уше од 3 или 4 години. Сите испофаќале вошки, братучеткиве мои, цела група во градинка...:toe:. Изглеа дека мајка ми силно ми ја триеше глаата после бањање а ја вриштев ко лудак.Ја вриштев од самото триење а она вика дека ме триела посилно за да заќутам.А па има некои се ептен малери и со вошки а и онаа болеста од лапање мононуклеоза шо се фаќа, мене пу пу не ми се потрефило такво нешо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom