Вода после јадење?

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
вода и здраве

Ежедневно трјабва да пиете не по-малко от 3 литра вода. За тези, които водјат по - активен живот, 4 литра на ден.

С'штествува мнение, че по време на физическо натоварване не трјабва да се пие вода. Това е сериозна заблуда! По време на тренировка нашијат организ'м губи огромно количество течности и минерални соли.

Течностите напускат нашето тјало не само през потните жлези, а и при интензивно и д'лбоко дишане. Затова набавјането на водa по време на физически усилија е жизнено важно.

Освен това, когато с'д'ржанието на вода се понижи с 2%, физическата издр'жливост намалјава с 6-7%. При спортуване тези, които употребјават малко течности, се уморјават 4 п'ти по-б'рзо от тези, които пијат вода.

Научните изследванија показват, че риск'т от заболјаванија на отделителната система е обратно пропорционален на количеството изпити течности.
Ако организм'т често страда от обезводнјаване, то се појавјава опасност от нарушенија в работата на слјунчените жлези. Недостиг'т на вода влијае косвено в'рху процесите на затл'стјаване, т'ј като се забавја целијат метаболиз'м.

Много от нас сумарно не употребјават повече от 1.0-1.5 литра на ден и смјатат това за достат'чно, т'ј като не изпитват жажда.

В'преки това организм'т чувства недостиг на течности и това с течение на времето води до патологични промени в системите и органите. Сухата кожа, чупливите кости и нокти - това са все с'стојанија, зависешти прјако от дефицита на вода в нашија организ'м

какви видове вода има?

каква вода с'штествува и какво знаем за неја?

какво представлјават водите-среб'рна, тежка, м'ртва, жива, минерална , дистилирана
какво е разликата между тјах
как се в'зприемат от организма , как'в е принцип'т на усвојаване от клетките?
кога топла и кога студена вода да се приема?
какво е значението на топлата и студената за организма?

очаквам вашите мненија

kakvo jadenje kakvo pred jadenje abe jas sekogas si pijam voda!!!:)

Јас си пијам вода, пред, во текот на јадење и после јадење. Најмногу во текот на јадење една апка-една г`тка вода или повеќе. Знам оти не е здраво ама тва е тва.:)

Voda ko lud piam posle jadenje, dobra bila za varenje na hrana!

Дали е вистина дека не требало да се пие вода веднаш после јадење?Демек водата го забавувала варењето на храната и излачувањето на желудочните киселини.
Јас за ова прв пат слушам.. Јас пијам вода после јадење за да ја угасам жедта..

Не е пожелно да се пие вода после јадење, затоа што само го оптоварува повеќе организмот,а пожелно е да се пие онолу 15 минути пред јадење затоа што помага во варењето на храната.
Глупости јас си пијам вода и дур јадам и от ко ќе јадам

Зависи, кога ќе ми се пие, ќе се напијам, најчесто тоа се случува сред јадење, ја пијам постепено додека јадам, едноставно организамот така ми делува. Сето тоа зависи и храната колку е солена или блага.

Јас пијам вода и со јадење и после јадење ама ако е топло јадењето мислам врело не треба да се пие вода. :>)

Јас за ова прв пат слушам.. Јас пијам вода после јадење за да ја угасам жедта..
Многу пушачи пушат цигара после јадење.Им било многу убо.Тоа не значи дека е здраво.:toe:

Пијам вода ко ке ми се пие... Така да ич не гледам дали е пред јадење или после јадење. А којзнае можеби има некоја врска, но до сега не сум осетил некоја разлика.

Toa deka voda ne treba da se pie posle jadenje, deka treba da pominat dva casa go imam procitano na poveke mesta. Ama jas probav, no ne mozam, mi se pie mnogu i posle jadenje, i pijam i za vreme na jadenje.

Во текот на јадењето не пијам вода.Тоа ретко се случува,а после јадење пијам е некогаш знае и да ми е тешко ако се прејадам ама тоа е.Инаку во глобала многу вода пијам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom