Во врска со љубовта: Сакам да ти кажам дека...

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Можеш да се заљубиш во курвар, наркоман, насилник, преварант.

Она што поетски се нарекува љубов и секогаш е опишуван како врховен највисок идеал, стремеж, светост итн низ историјата, во поезијата, во уметноста и сл. е уствари само хемиска реакција во организмот.

ама за жал истиот ефект нема да го постигнеш и ако Трајанка (твојата сопруга, долгогодишна девојка, вонбрачна патнерка итн...)ја зголемиш на грамажа. Тоа е тоа што таткото на другарот сакаше да го каже со реченицата: Љубав проџе, жена остаје.

Не базирајте одлука на брак врз љубов.

...интересно како ја процесуираш љубовта, имаш повеќе депоа во тие места каде се лачат „ини“ и кога доаѓа љубовта пред тебе ќе извикаш:

Стоооп! ти каква љубов си? За девојка, жена, супруга? ееее ти влегуваш навака, а ти каква љубов си? за родители? еееее ти ќе идеш натака! А ти каква љубов си? за екстремен спорт! ееее ти ќе идеш на крајот на депото за класифицирање на љубов!
Ти какви пеперутки си и за што леташ? за сопруга? иди натака? а за швалерка љубов иди навака во депоата на мозокот каде нели се лачат „ини“! :)

...тој што не познава љубов што е, кон родител, кон убавина, кон милениче, кон татковина, нормално дека нема да има љубов ниту кон жена или сопруга, односно ќе биде привремена или лажна љубов!

...или љубовта ја имаш и таа е трајна или љубовта ја немаш вистинска туку е лажна привидна љубов, па некој ден изгледа како исчезнала, ама таа никогаш не била ниту вистинска, па да траела две години, па потоа исчезнала! :)

Последно уредено:
Месец дена како раскинавме.
Се чудам како за година и пол колку бевме заедно, како сум волку ладнокрвен. Можно ли е да си имав направено филм дека сум бил заљубен или едноставно не сум ни бил.
Се чудам како не успеав да ги видам сите црвени знаменца дека не сме еден за друг после толку време, бев ли заљубен или уплашен од помислата да не останам сам?
Се чудам зошто не сум ти ни лут, порано држев лутина со месеци, години, сега и покрај тоа што треба да сум лут и бесен, воопшто не сум.
Се чудам, како размислуваат жениве, како можеше да ми раскинеш зошто не си била шетана, така му доаѓа муабетот. Идело зима, концерт на Дино Мерлин, јас сум бил невработен, незгодно и било, неможела да го планира животот а да не ме става на трошкови. Времето поминувало, не и се седело дома, требало да излегуваме на вечери, „нешто да правиме“.
Се чудам, како можев да бидам толку папучар и идиот во исто време, од една страна, дадов максимум, бев искрен максимално до крај за првпат во животот со некој, се посветив 100%, ништо не зависев од тебе за ништо, за да дојдам во ситуација, да ми кажеш, дека сум те кочел во животот.
Те кочел човек што ти даде душа, човек што финансиски не зависеше од тебе за ништо, човек што проба и смени неколку работи затоа што сакав да размислувам како маж и да мислам на време, за утре кога ќе имаме деца и наш дом, да не мислам дали ќе ги покриеме сите сметки, дали ќе остане за памперси, патики или одмор.
Те кочел човек што ради тебе проба да го смени начинот на кој живи за 360 степени, од година ипол што бевме заедно, човек што нејќе да искача, излегуваше секој викенд, човек што не сака друштва и собиранки, се собираше и се дружеше и не само тоа, туку видов дека и така можам да живеам и дека не ми „пречи“ како што мислев, туку напротив, ми годеше друштвото, социјализацијата, баш напротив добро ми дојде. Одеднаш, кога тој човек од година ипол што бевте заедно, реши да намали со искачања и глупи трошоци затоа што плаќаше рати за академија, која ја запиша со цел за подобра иднина за „нас“ и трошеше пари од тоа што уштедил, пари кои беа наменети за да се направи нешто со нив што ќе има резултат во иднина. Ти реши, дека тој човек те кочел.

Лут сум, на себе, зошто сум папучар и идиот.
Не знам како си дозволив да дојдам во таква ситуација, така да ме навредиш. Не сум ти лут, разочаран сум од себе и навреден ама од друга страна, никогаш помирен не сум бил, знам дека дадов се од себе, видов дека можам и многу повеќе од тоа што мислев дека можам.
Така да, фала ти.

@Sussaro mnogu napisa ama ednostavno treba da ja gledas lubovta kako poveke od erosot.
Da treba da go ljubis partnerot so seto srce, kako prijatel nad prijatelite.
Ljubovta e podobro kategorizirana vo grckiot jazik, no da ne se fakame na lingvistika, ljubovta e poveke dushevna, dodeka steastite se onaa hemiskata sto te buni.
Ostaj go aca, toj krade grcki pesni i pisuva tekstovi za dramaticen efekt

Последно уредено:
Ona sho susi zaboravi da potencira e deka lugjeto sho se zaljubeni ( puni so gorenavedenive hormoni ) ne se razboluvaat dodeka neli trae hajot... isto i lugjeto sho se zaljubeni vo zivotot, postoenjeto se dolgovecni, zdravi i kurobolichni. Ljuboff e neshto drugo.

@Sussaro mnogu napisa ama ednostavno treba da ja gledas lubovta kako poveke od erosot.
Da treba da go ljubis partnerot so seto srce, kako prijatel nad prijatelite.
Ljubovta e podobro kategorizirana vo grckiot jazik, no da ne se fakame na lingvistika, ljubovta e poveke dushevna, dodeka steastite se onaa hemiskata sto te buni.
Ostaj go aca, toj krade grcki pesni i pisuva tekstovi za dramaticen efekt

Една од главните причини зошто не сакам да се објаснувам е оваа, ќе земеш ќе се мачиш, ќе пишуваш и ќе ти пишат две речници од која првата е дека многу си пишал.

Затоа сега ќе бидам пораток. Многу ги величате и идеализирате овие работи, а во суштина се многу поприземни, потривијални и воопшто не толку магични како што си ги замислувате вие или како што сакаат да ги прикажат во филмовите. Филм е, сака да те ќари на емоција и врз база на таа емоција да заработи пари. Во суштина се е во еволутивниот порив за прокреација, придружен со пропратни сајд ефекти што ни се вродени како хемија во форма на хормони и нашата реакција кон нив како и менталната потреба таа хемија да ја имаме што повеќе како би се осеќале подобро. Исто како и впрочем другите дроги. Толку е, просто е, не е дневникот на Бриџит Џонс и ликовите од филмската кариера на Хју Грант.

Nikoj ne spomna filmovi, samo aca lukas i kafandziski muabeti. :LOL:
Ljubovta e definirana iljadnici godini pred filmovite i turbo folkot da postoi.
На филијата ли мислиш? Можеби си во право, но не станува збор за тоа. Овде поентата е кога машкото очигледно чувствува и ерос, само филија не би му била доволна. Тука Сусаро се обидува да го внесе елементот разум, да машкото не биде манипулирано со вакви антички недоречености.

Љубов??? Што беше тоа? Се обидувам да се присетам.
Ах, да. Тоа е... кога ќе ти текне на неа, па солза ќе потече.
Време минува, сеќавањето не.
Но, најверојатно е само хемиска реакција, или???

Љубов??? Што беше тоа? Се обидувам да се присетам.
Ах, да. Тоа е... кога ќе ти текне на неа, па солза ќе потече.
Време минува, сеќавањето не.
Но, најверојатно е само хемиска реакција, или???
Во последниот период пуштам солза само на некое фантастично духовно дело каде писателот или светецот ја опишува целата негова внатрешна борба и секој негов атом од емоции и мисли или хемиски реакции кои ги претвора во зборови за да ни ја долови состојбата во која се наоѓал на патот кон севишниот..А за жениве поретко пуштам..се сменија времињата..

,,Љубов моја, те сакам!
Ноќ, ноќ прекриј ме!
Ти си ноќ, о Љубов моја, и нема ѕвезди
освен твоите очи.
Темна ноќ, слатка ноќ, толку топла а сепак толку свежа,
толку мирисна, толку света, прекриј ме, прекриј ме!
Нека ме нема повеќе!
Нека не бидам твој.
Нека не бидам ти.
Нека не бидеме ни ти ни јас.
Нека биде Љубов во ноќта и ноќ во Љубовта."

Добро утро и среќна нека ни е годишнината од разводот. Ти благодарам што дозволи да го чекам и благословувам датумот на тоа рочиште за развод од човек којшто толку го сакав што застанав против сите и против сѐ.

Доказ за преболеност е дека за првпат пишувам за тебе на темава иако ми беше прва сериозна врска (не прва љубов).

Ти пишувам за да ти се заблагодарам и да ти кажам дека ти е простено од моја страна. Твоето глупирање изгради Грл од којашто сум многу позадоволна од онаа претходната. Многу поуспешна во изразување на тоа што го сака на неимпулсивен начин, Грл којашто сфати дека не може сѐ да контролира и да се движи во склад со правилата колку што таа ги почитува, но затоа знае кога и колку да вложи во нешто. Ти благодарам што после тебе единствено машко за коешто сум заплакала беше татко ми, кога почина.

Да не ми ги отвореше очите на време, немаше да се трудам да правам баланс помеѓу умот и срцето како што го правам сега и последните деценија и нешто + години, колку што вкупно поминаа од бракот и разводот ќе ми поминеа во многу погрешни одлуки и непотребен број на партнери. Од таа гледна точка, бракот со тебе не беше грешка, никако. Само улогата во мојот живот ти беше друга, да научиш, да трансформираш и да си заминеш. Пред да го сфатам тоа, тоа што те губам многу ми паѓаше тешко и толку се борев да не се случи и го одложував неизбежното.

Со секој потег на дистанцирање, правење да се чувствувам како товар тие 2 години кога не можев да најдам асална работа (иако и самиот знаеш колку се трудев за да ти помогнам во твојата, од пишување мотивациони писма до доаѓање да помагам, за учење и работа паралелно да не почнам кога имав работа), за да на крај го искористиш како повод за несакање деца со мене, ме направи силна и свесна за важноста на кариерата во мојот живот и дека можам без секого, дури и без оној којшто бил прв во толку нешта. Само без мајка и татко тешко. Многу ти благодарам што немавме деца. Многу несебичен потег од твоја страна.

Дојде, си ја даде лекцијата и иако не си замина без да оставиш нешто што ќе нѐ спојува цел живот, ме доведе до степен јас да прекинам да не се почувствувам оставена додека ти се почувствува ослободен. Сега, секоја школа се плаќа, но подобро што тоа што требаше да се научи, го научив од еден човек.

Ти простувам и ти посакувам убав живот. Тешко дека некој ќе те прифати во целост како што тоа го сторив јас, но ете и таа личност ќе те научи нешто тебе, да менуваш, да се трансформираш. Секое добро.

Абре златна, јас имам толку големи проблеми со емотивна поврзаност, шо правосмукалката кога ја влечам по дома ме гуши оти ме следи насекаде, камоли стан да зимаме и да пробаме да живееме заедно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom