Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Сега повеќе се гази врз гробовите на оние кои се бореле за нас од било кога. Називите на школите во Чаир се сменети. Цветан Димов не го заслужи тоа нели. Се градат џамии покрај семејни куќи на македонци, се освојуваат територии па се доведовме во ситуација еден дел од Македонија да наликува на Косово, а Скопје на Косовска Митровица. До 1991 интервениравме во Косово, а сега немаме војска ниту за во Македонија. Не командуваа КФОР, АФОР; БФОР...странски војски и служби од кои ништо арно е видовме.

Да постоеше СФРЈ, денеска ќе немаше суша!?
23 / 08
Со овој наслов, денеска излезе агенцијата Ројтерс, која вели дека поранешна Југославија имала еден од најдобрите системи за наводнување и одводнување, но истиот е уништен.

Хмм. Прво да видиме дали се разбираме меѓусебно и зборуваме за иста работа.

Значи ти го делиш периодот во СФРЈ до почетокот на инфлацијата и после него.

Ок, нека е така, и тогаш можеме да кажеме дека тој период до инфлацијата, бил неспоредливо подобар во поголем број животни сегменти отколку овој во последните две децении, така?

Малку ме буни твојот муабет околу патриотизмот и поставување на прво место тој момент, во однос на се друго?

како на пример би го спредиле тогашниот патриотизам со денешниов?

Нели се наметнува логички дека патриот си ако се бориш за својата држава, во случајот Југославија? Дали со одредени постпаки стануваш штетен по истата?

Дали денеска браќава имаат право на таков вид патриотизам и да ј апоткопуваат државата од која јадат леб, бидејќи си ја сакаат повеќе својата нација од државата која ги обединува со друга нација?
Не патриотизмот, зборувам за убивање, конфискации, деградации, понижувања... и како бонус ‘‘партиските чистки‘‘
Патриоти, да највеќе... ама ти реков не читаш или читаш она што ти одговара највеќе! Реков предходно банален пример... Мојот стрико, врвен фудбалер за овие простори играл во првата лига во ССК (Скопски спортски клуб) на тогашната Ју Кралевина..... средината на 50-тите САМО сакал да ја премине границата (илегално) му понудиле работа и да тренира клуб во Белгија.... тогаш било забрането и само со специјални дозволи се напуштале границите (се знаело кој и како можел)... го фаќаат во Словенија депортират тука, му калемат триста глупости и противдржавни елеманти и го кинат од мавање! Затвор од 10 дена преку ФФМ притискаат го пуштаат... касно! Му побелува косата за 10 дена фаќа болештини и умира наскоро од ТБЦ, затоа што немало ебан Пеницилин (за него) за некои од комитетот имало! Здрав млад човек спортист, сакал да оди надвор од државава! Ме разбираш! Каков патриотизам? Нема тука патриотизам - има смрт! Иљадници десетици иљади...со останатите (политичките) ете некои историчари велат и до милион жртви на режимот!..... Со кои постапки станале тие штетни за државата? (Ете тој еден од стотина или можеби илјадници кои не се влезени во црната статистика на тој режим)
Споредбата со љочите ти е крајно бесмислена мислам! Ти разликуваш ли каков систем била таа држава? Федерација од 5 братски народи! Создадена доброволно од членки кои предходно воглавно биле држави!

Патриоти, да највеќе... ама ти реков не читаш или читаш она што ти одговара највеќе! Реков предходно банален пример... Мојот стрико, врвен фудбалер за овие простори играл во првата лига во ССК (Скопски спортски клуб) во Кралевина Ју..... средината на 50-тите САМО сакал да ја премине границата (илегално) му понудиле работа и да тренира клуб во Белгија.... тогаш било забрането и со специјални дозволи само се преминувале границите (се знаело кој и како може)... го фаќаат во Словенија депортират тука, му калемат триста глупости и противдржавни елеманти и го кинат од мавање! Затвор од 10 дена преку ФФМ притискаат го пуштаат... касно! Му побелува косата и фаќа болештини и умира наскоро од ТБЦ, затоа што немало ебан Пеницилин (за него) за другите имало! !
Од 1948 до 1955 Југославија беше речиси во необјавена војна со Варшавскиот блок, имало соборувања на авиони, пребегнувања на офицери и војници, пукања на граници, блокади, трупање на дивизии и армии долж границите, убивање на војници и граничари...од една страна закани од голема светска сила СССР и нејзини сојузници од друга страна притисок на западните сојузници да не попуштаме, до 50 и некоја уште низ планини се муваа остатоци на четнички и усташки борбени единици, се пукаше на граници се пукаше по планини, земјата уште незакрепната од светска војна, со пола граници неприатели и блокади... ти ова прикаска ја преставуваш како некој така наивно не знаејќи дека земјата е на ивица на војна, дека тој твојот стрико шом боил врвен фудбалер - бил и воено способен, сакал илегално без дозвола во време на непосредна опасност да пребега преку граница?? као ... знаеш да скокнам до лерин да земам кафе..... Не сме овде толку наивни батка, стрико ти го знеал ризикот во такво време да се обиде такво нешто. Не било тоа детска играчка. Сега ако те фатат нелегално да преминуваш граница - па ќе те уапсат и притворат а камоли во време на воена опасност... на друг ти тие прикаски и бајки....

Не патриотизмот, зборувам за убивање, конфискации, деградации, понижувања... и како бонус ‘‘партиските чистки‘‘
Патриоти, да највеќе... ама ти реков не читаш или читаш она што ти одговара највеќе! Реков предходно банален пример... Мојот стрико, врвен фудбалер за овие простори играл во првата лига во ССК (Скопски спортски клуб) во Кралевина Ју..... средината на 50-тите САМО сакал да ја премине границата (илегално) му понудиле работа и да тренира клуб во Белгија.... тогаш било забрането и само со специјални дозволи се напуштале границите (се знаело кој и како можел)... го фаќаат во Словенија депортират тука, му калемат триста глупости и противдржавни елеманти и го кинат од мавање! Затвор од 10 дена преку ФФМ притискаат го пуштаат... касно! Му побелува косата за 10 дена фаќа болештини и умира наскоро од ТБЦ, затоа што немало ебан Пеницилин (за него) за некои од комитетот имало! Здрав млад човек спортист, сакал да оди надвор од државава! Ме разбираш! Нема тука патриотизам - има смрт! Иљадници десетици иљади...со останатите (политичките) ете некои историчари велат и милион! Со кои постапки станале тие штетни по државата? (Ете тој еден од илјадници кои не се влезени во црната статистика на тој режим)
Споредбата со љочите ти е крајно бесмислена мислам! Ти разликуваш ли каков систем била таа држава? Федерација од 5 братски народи! Создадена доброволно од членки кои предходно воглавно биле држави!

Добро, претпоставував дека мора да има некоја семејна трагедија.

Можам да кажам само сочувство, и лесна му земја на твојот стрико.

Да тоа е полошиот сегмент во тој систем. Да, тој систем око не му трепнуело да уништи нечиј живот, ако го сметал за неподобен. Но, сепак правилата на игра биел поставени. се знаело што е дозволено, што не е, и каква казна следи за непочитување на истите.

Очигледно 20 милиони народ ги прифатило таквите правила на игра, во однос на 2 милиона (ова е бројка со која често се оперира за жртвите на тој систем) кои настрадале.

Велиш пеницилин имало, ама не за него, за сите други да.

Денес е полошо за тешки болести, има само за одредени луѓе, а нема за многу други.
Тогаш немало за малкумина неподобни, а сега има за малкумина подобни.

Значи останува она што го споменав претходно, ставање на кантар ова што ти го велиш и добрите сегменти на другата страна и кај ќе превагне.

2 милиона (ова е бројка со која често се оперира за жртвите на тој систем) кои настрадале.

Aко може конкретно за бројката од каде податоци за 2 милиони жртви на режимот во СФРЈ??

Aко може конкретно за бројката од каде податоци за 2 милиони жртви на режимот во СФРЈ??

So taa se operira vo kuloarite, i se smeta deka e najblisku do vistinata.

Jas licno ne veruvam vo nejzinata tocnost, no i taa cifra procentualno e mala.

Novopecenive studenti po istorija ja spomenuvaat nea.
--- надополнето: 27 декември 2013 во 15:41 ---
Broj zrtava:
-Bivsi SSSR: oko 25 milijuna
-Kina: oko 60-65 milijuna
-Sjeverna Koreja: oko 2 milijuna
-Kambodza: oko 2 milijuna
-Vijetnam: oko 1 milijun
-Istocna Europa oko: 1 milijun
-Bivsa Jugoslavija: oko 600 tisuca, od kojih je samo 300 tisuca Hrvata
-Afrika: oko 1,7 milijuna
-Afganistan oko: 1,5 milijuna
-Juzna Amerika oko: 150 tisuca
-Komunisticka internacionala oko 10 000

Подоцна овае официјално корегирано на бројка од 2 милиона, бидејќи се смета дека овие одатоци се неверодостојни и земена некоја ароксимативна бројка по однос на број на жители согласно останатите земји.

Така да се е статистика, колку е реално е друго прашање.

Дека имало жртви, имало. Колку и зашто е исто друго прашање.

So taa se operira vo kuloarite, i se smeta deka e najblisku do vistinata.

Jas licno ne veruvam vo nejzinata tocnost, no i taa cifra procentualno e mala.

Novopecenive studenti po istorija ja spomenuvaat nea.

Према реални истражувања бројката е мнооооооогууу далеку од тие 2 милони. Најголем број на жртви беа на самиот крај на војната кога низ германија стрелаат масовно руси и американци се стрела масовно во франција и италија (самите италијани и французи се пресметуваат со нивни предавници и политички противници) така и во Југославија имаше али многу помалце и од франција и од италија и од германија и австрија.... Кулоарите ништо не значат без историски факти и докази, како што одат годините - се згоемуваат “нашите“ жртви а се намалуваат “нашите“ злосторства, во 1990 година на Блајбург, Пшенченик кој беше НДХ функционер и зет на Анте павелиќ ја кажа цифрата на убиенуиите - 10.000. Тука има доста војници пошто при попвлекувањето се водеа борби но имаше и стрелани, како и да е кога почна војаната во СФРЈ, полека почнаа да растат и бројките на жртвите во Балјбург а да се намалуваат во Јасеновац, па 93 мислам беа 80.000, во 95 100.000, па 200.000 и на крај стигнаа до 600.000... а истовремено во јасеновац се намалија од 700.000 на 70.000 :D Према британски документи , партизаните заробија 23-25.000 хрватски словенечки српски... бегалци, најголем број усташи, домобрани, четници како и цивили кои бегаа заедно со нив.
Ист е случајот и со Италијаните во хрватска каде истрагата утврди мнооогу мал број на убиени , во војводина каде заедничка српско - германска комисија утврди број на жртви... а и во фамозниот Голи Оток, умреа 423 особи... така да бројката е огрооомно помала од тие 2 милиони. Тие 2 милони ги напиша Николај Толстој, руски емигрант кој го мразеше комунизмот, неговата книга за број на жртви.... е забранета со судска одлука во Британија како лага. На блајбург некои неприателски единици даваа отпор и имашпе загинати - оние кои се предадоа и во истрагата не можеше да се докаже нивно злосторство - се пуштани. Како пример ти давам дека стрикото на советникот на хрватскиот претседател Месиќ, беше домобран, заробен во Блајбург, испрашан и пуштен дома, си живееше среќно во Загреб до своја 80 година.... и премна негово сведочење - во Блајбург се случила само предаја а не масакр.

Према реални истражувања бројката е мнооооооогууу далеку од тие 2 милони. Најголем број на жртви беа на самиот крај на војната кога низ германија стрелаат масовно руси и американци се стрела масовно во франција и италија (самите италијани и французи се пресметуваат со нивни предавници и политички противници) така и во Југославија имаше али многу помалце и од франција и од италија и од германија и австрија.... Кулоарите ништо не значат без историски факти и докази, како што одат годините - се згоемуваат “нашите“ жртви а се намалуваат “нашите“ злосторства, во 1990 година на Блајбург, Пшенченик кој беше НДХ функционер и зет на Анте павелиќ ја кажа цифрата на убиенуиите - 10.000. Тука има доста војници пошто при попвлекувањето се водеа борби но имаше и стрелани, како и да е кога почна војаната во СФРЈ, полека почнаа да растат и бројките на жртвите во Балјбург а да се намалуваат во Јасеновац, па 93 мислам беа 80.000, во 95 100.000, па 200.000 и на крај стигнаа до 600.000... а истовремено во јасеновац се намалија од 700.000 на 70.000 :D Према британски документи , партизаните заробија 23-25.000 хрватски словенечки српски... бегалци, најголем број усташи, домобрани, четници како и цивили кои бегаа заедно со нив.
Ист е случајот и со Италијаните во хрватска каде истрагата утврди мнооогу мал број на убиени , во војводина каде заедничка српско - германска комисија утврди број на жртви... а и во фамозниот Голи Оток, умреа 423 особи... така да бројката е огрооомно помала од тие 2 милиони. Тие 2 милони ги напиша Николај Толстој, руски емигрант кој го мразеше комунизмот, неговата книга за број на жртви.... е забранета со судска одлука во Британија како лага. На блајбург некои неприателски единици даваа отпор и имашпе загинати - оние кои се предадоа и во истрагата не можеше да се докаже нивно злосторство - се пуштани. Како пример ти давам дека стрикото на советникот на хрватскиот претседател Месиќ, беше домобран, заробен во Блајбург, испрашан и пуштен дома, си живееше среќно во Загреб до своја 80 година.... и премна негово сведочење - во Блајбург се случила само предаја а не масакр.

Muabetot e deka i taa brojka ne e dovolen argument da se prikaze rezimot kako zlostornicki.

Velat ima lagi, prokleti lagi i statistika.

Muabetot e deka i taa brojka ne e dovolen argument da se prikaze rezimot kako zlostornicki.

Velat ima lagi, prokleti lagi i statistika.

Дискутираат луѓе кои многу малце или ич не знат историја, споредуваат денешен период со период пред 60 години после штотуку завршена светска војна со масовни жртви и разорувања, не можат да го сфатат тоа време, мислат дека од секогаш било како што е сега... не читаат историја, не проверуваат факти и податоци.... и то од антика до модерна историја... гледаат тесно, и само од нивен интерес.
За разлика од повеќето овде, јас зрело го живаав и тој и овој систем, и со работ и со фамилија го знам и здравството и школството и вработеноста и социјалата и стресот и мирот ... и на тоа и на ова време.
Од свое лично искуство и од искуствата на мои блиски и приатели - тврдам и велам дека тој систем беше подобар за граѓанинот. Не ми требаат ни графикони ни табели ни проценти...

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5784869

Носталгија за стариот систем и СФРЈ се повеќе зема замав, дури и деца кои биле мали во тоа време или се родени во другиот систем, се југоносталгичари. Нема република во бивша СФРЈ во која нема се поголема маса на граѓани кои како подобра и поубава ја сметаат таа земја и тој систем.
Во ова дискусија до сега ни еден единствен реален издржан аргумент нема дека сегашниот систем е подобар од стариот. Ни еден.
551521_588639224498625_236657319_n.jpg
--- надополнето: 27 декември 2013 во 17:06 ---
Точно е, неможам да негирам, воглавно освен во Словенија можеби! Но пак ќе кажам и не се повторувам веќе... тоа за што 90% (про Ју ориентирани) од вас овдека зборуваат е за периодот од 1970 до периодот 1980 кога вивна инфлација од 200 па до 1000 проценти... и се отиде во бескрај раните 90-ти!
Ако го истражиш она барем малку и прифатиш за жртвите од тој систем, за кои има безброј фала богу сведоштва, пишувања, трудови, есеи како реков и докторати и научни трудови за тоа...., а сите скоро (освен фелата на Угриновски) се единствени во едното: многу жртви, многу унесреќени!... каква смисла има прашањето и секоја споредба на тој систем со овој?
Доналд знаеш што? Ако се поставеше прашањето споредбата на 70-тите со овој сега систем, јас прв око ќе му извадев на било кого! Нетреба мене некој да ми каже! Јас живеев во тој период... 70-тите бев дете (сега 50-годишник) кое имаше безгрижно детство висок стандард - сигурна и висока плата од моите школство решено здравство, социјала... па јас бре човеку имам иљадапати повеќе причина од повеќето кои се пењават овдека, да ги бранам тие години тој период на живеење! И ги бранам!... Па реков предходно стариот мој работеше во словенско преставништво овдека имаше плата колку двајца судии двајца лекари, пет работника во Пивара...ние бевме од високата средна класа младичу! Со една плата и три бонуса кола купи стариот мој 1973! Живот на ‘‘нивоу‘‘ што би рекол хер Шика‘‘.... Ама имам ли право ЈАС кој што сум ги имал тие благодети, да газам преку гробовите на оние патриоти кои го загубиле животот деценија-две пред моето блажено детство? Преку мојот убав стандард! Имам ли? Патриоти кои имале таков грев направено грев што си ја сакале повеќе својата нација отколку Титовата држава? Видни луѓе: Интелектуалци, писатели поети, па дури и работници и земјоделци! Истражи малку и види колку се на број!..... Имам ли такво право јас? Да газам врз нивните коски, да ја вртам главата (демек ништо не се случило) битно е мене ми било убаво тогаш!?..... Па кој сум јас? Кој сум јас да донесувам заклучок дека целиот период таа СФРЈ била подобра земја и дека сиот тој период подобро се живеело отколку во оваа јадна Македонија од 20 лета!? Може ли генерално да се тврди да се каже за целиот период од СФРЈ дека имало подобар живот отколку денес? Како можам јас тоа да го кажам!?
Мене ми е морбидно тоа!
nesto za jugo - nostalgijata vo slovenija, poslusajte , prekrasna izvedba na edna stara pesna http://www.youtube.com/watch?v=SLlzP5K3AVU

Прегледај го приврзокот 80631
--- надополнето: 27 декември 2013 во 17:06 ---

nesto za jugo - nostalgijata vo slovenija, poslusajte , prekrasna izvedba na edna stara pesna http://www.youtube.com/watch?v=SLlzP5K3AVU

Па можеше да најдеш некоја поубава, ако кај Словенците има поубава! .... Инаку ги обожавав, не за друго, први ја растурија федерацијата! :LOL: .... и за тоа но и за она што први сватива што е производ... први сватива сшто е бренд и направија неколку Tosama, Elan, Rasica.... и тн... први почнава да работат по пазарни услови, наместо по теркот (на однапред на неуспех осудената) YU договорна економија, први осознаа што сакаат! И највеќе се одушевував на работната навика нивна, професионалниот однос и посветеноста кон работата.... и тн. Многу вреден народ!

ne ni mislev na nejzinata ubavi, tuku ja pogledna li publikata i aplauzot , a da ima glas - ima

Па можеше да најдеш некоја поубава, ако кај Словенците има поубава! .... Инаку ги обожавав, не за друго, први ја растурија федерацијата! :LOL: .... и за тоа но и за она што први сватива што е производ... први сватива сшто е бренд и направија неколку Tosama, Elan, Rasica.... и тн... први почнава да работат по пазарни услови, наместо по теркот (на однапред на неуспех осудената) YU договорна економија, први осознаа што сакаат! И највеќе се одушевував на работната навика нивна, професионалниот однос и посветеноста кон работата.... и тн. Многу вреден народ!

Jas pak im se voodusevav samo na slovenKite, najbrzo davaa :)

A slovencite dur se borea za epitetot vrede narod, uspesno bea menuvani vo domasnite obvrski, najcesto od bosanci ;)

Добро, претпоставував дека мора да има некоја семејна трагедија.

Можам да кажам само сочувство, и лесна му земја на твојот стрико.

Да тоа е полошиот сегмент во тој систем. Да, тој систем око не му трепнуело да уништи нечиј живот, ако го сметал за неподобен. Но, сепак правилата на игра биел поставени. се знаело што е дозволено, што не е, и каква казна следи за непочитување на истите.

Очигледно 20 милиони народ ги прифатило таквите правила на игра, во однос на 2 милиона (ова е бројка со која често се оперира за жртвите на тој систем) кои настрадале.

Велиш пеницилин имало, ама не за него, за сите други да.

Денес е полошо за тешки болести, има само за одредени луѓе, а нема за многу други.
Тогаш немало за малкумина неподобни, а сега има за малкумина подобни.

Значи останува она што го споменав претходно, ставање на кантар ова што ти го велиш и добрите сегменти на другата страна и кај ќе превагне.

Не реков за сите дека имало Пеницилин и антибиотика, реков имало за некои во комитетот - партијата!
ОК момак си ти Доналд, фала за сочуството инаку настани многу години и пред јас да се родам.... не ми беше поента тоа, ми беше поента да прикажам каков всушност систем се работи.... дека селективно некои кои се моја генерација ги земаат за репер само 70-тите! ОК момак си, но коригирај се со тезата: за да живеат 20 мил 2 милиони воглавно недолжни жртви се мала цена! Ова може да се заклучи од болдираното твое! Цивилизацијата, културата и религијата не учат дека 20 милиони немора да прифатат ничии правила на игра ако се нечовечки недемократски нехумани....не, дури и доколку се соочени со смртна закана! На крајот на краишта пак во демократскиот свет барем по II Sv. Војна не е познато за масовни убивања и геноциди! Тоа беше привилегија како реков само на ‘‘праведните‘‘ системи!
Инаку жртвите, не се броеви, статистика... тоа се човечки судбини! За кои се сведочело за кои се истражувало, за кои како реков за среќа сеуште има преживеани па раскажуваат!
Точната бројка нема ни да се знае со сигурност, но она што го прифаќаат повеќето или сите неможеме да го негираме! Постои веројатно некоја наука која се бави со тоа! А вистинската бројка на жртви, неможе да се утврди од причина што којзнае уште колку масовни гробници има од тој период. Последната откриена во Фиатовата ф-ка во Крагујевац http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija danas/997788/Masovna grobnica u Kragujevcu .html
Реков дека апсурдна ми е ситуацијата да правам споредби со систем кој во еден период од владеењето имал такви методи како: масовни убивања, конфискација, протерување, деградирање, меќупартиски чистки.... со било кој систем па и со сегашниов!... Да за 70-тите може да зборуваме - мноооогу подобри 10 години од од овие сите наши 20! (ако треба да одговорам со кој)

Jas pak im se voodusevav samo na slovenKite, najbrzo davaa :)

A slovencite dur se borea za epitetot vrede narod, uspesno bea menuvani vo domasnite obvrski, najcesto od bosanci ;)

Словенците кои најдобро живееа во СФРЈ се можеби најтешко погодени од сегашниот нов систем, замисли во 1988 да му кажеш нна словенец дека ќе чекаат ред пред црвен крст за храна и облека?

Da ljudje v Mariboru res težko živijo, priča vse daljša vrsta pred Rdečim križem. Lani so tam razdelili kar 500 ton hrane iz EU, za 185 ton je bilo paketov Rdečega križa, za 50 ton oblačil in obuval, 23 tisoč evrov pa je bilo enkratne finančne pomoči.

Sociolog Močnik podsjetio je da je u nekadašnjoj Jugoslaviji Slovenija imala privilegiran pristup tržištu od 20 milijuna ljudi. Prema njegovim riječima, Slovenija je sada u društvu nerazvijenih zemalja poput Španjolske, Portugala i Grčke, sa siromašnog juga Unije.

Kako je objasnio, EU sada funkcioniše po principu kolonija u kojoj razvijene privrede, poput nemačke, francuske i skandinavskih zemalja imaju privilegovan pristup u mediteranskim zemljama, dodavši da je Slovenija danas nemačka kolonija

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom