Let 3
The Nipple Erector
- Член од
- 13 јули 2008
- Мислења
- 30.896
- Поени од реакции
- 31.280
Србите рачунаат и она што Америка и нато директно инвестираа во неа, тони и тони усиромашен ураниум, челик, олово...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Го обравме бостанот.
Јас потенцирав што мене ме интересира и кон што целам со моето мислење за СФРЈ. Тоа што ме интересира тоа и го зборувам, и се е ствар на лична перцепција, имало тогаш луѓе кои сметале дека се среќни и живеат во братство единство, имало и такви кои сметале дека не треба сите да имаат се (кој колку заслужил) затоа и не мислат сите како тебе за тој систем, настрана од тоа што сме разлика во генерација, земи ја за пример само твојата генерација.
А психолозите сметаат дека среќата е индивидуална работа, тоа што еден човек го прави среќен не го прави и друг. На еден хомосексуалец баш не му одговара да има се, а да нема слобода да биде хомосексуалец. На еден човек со капиталистички идеи, не може да му биде среќен животот во социјалистички систем, зошто сака тоа што ќе го заработи да го користи за личен комодитет, а не за да храни социјални маси.
Според тоа, не може да се генерализира среќата на луѓето. И да прават денес анкета да ја проценуваат нашата среќа, нема да се добие резултат дека ,,вашето,, време било посреќно - зошто мојата генерација повеќе го сака ,,ова наше,, време.
И да, посебно жените, повеќе го сакаат ова време, зошто се повеќе се имплементирани западните (напредните) модели на однесување, кои се далеку полиберални од традиционалните македонски (општо балкански) модели.
И сите други групи кои се подложни на дискриминација (која била прилично голема) ќе се сложат со мене.
Според моите пресметки доколку имаме раст од 5% годишно ни требаат 17 години за да стигнеме до 10000 долари GDP per capita. За да ги стигнеме земјите што напредуваа после распадот на Југославија (за разлика од нас) ќе ни требаат најмалку 40 години, итоа под услов да имаме барем еден десетгодишен период со хипер-забрзан развој, којшто сигурно нема да се случи во блиска иднина. Но, треба да имаме цел и да работиме на неа. Се согласувам дека Југославија е одличен репер за нас во моментов, иако не сум радосен за тоа.Според овие информации најмалку уште 20...за да стигнеме на ниво на 1989. Според поранешни написи за да ја стигнеме Хрватска ќе ни требаа повисок бдп и околу 40 годинидржава која беше разорена, војуваше
![]()
Па добро бе, дај размисли малце пред да тропниш нешто... Денешната жена(често со високо образование) работи за 4500 денари во текстилна фабрика минимум 12 часа на ден,во празник, викенди, смени, не смее да стани од столчето за да оди во WC кога ќе и се приоди туку кога ќе сака газдарицата (во меѓувреме тоалетот е заклучен). Годишниот одмор и е максимум 10 дена со сабота и недела вклучени. Кога оди на интервју за работа газдата и вели дека не смее да забремени, а ако забремени, откако ќе се породи или добива околу 1 месец одмор или ја бркаат од работа. Дури и во државните институции жените чекаат 5-10 години решение за да можат да забременат затоа што после 9 месеци може и да не се вратат на работа.
А за среќата ти не можеш да кажуваш ништо ако не си фатила дел од тоа време. Само некој што живеел и во двата периоди може да каже кога имало повеќе насмеани лица по улиците...
Хммм, а колку слободна, дали, ако го откачиш тоа сиџимчето за гелендерот, би полетала небу под облаке?????Ти продолжи да патиш.
Јас сум среќна што сум слободна што сакам да бидам.
Клучниот збор е тоа прочитај неколку пати.
Ти продолжи да патиш.
Ти продолжи да патиш.
Некои жени се толку слободни што за да преживеат, умираат на работно место...
Текстилна работничка почина на работното место во грчка фабрика во Битола
Хммм, а колку слободна, дали, ако го откачиш тоа сиџимчето за гелендерот, би полетала небу под облаке?????Или си само слободна во својата илузија за слобода, ко најголемиот број , ако не сите, слободни луѓе???????
![]()
Поголемиот дел се вратија. Ама, живот не се враќа.Прашај ги политичките неистомисленици што отидоа да го ѕирнат Голи Оток...
Е, ајде сега...
Поголемиот дел се вратија. Ама, живот не се враќа.
Листата е од 2008-ма. Ненадополнета останува.А како изгледа животот на некој што имал поинакво мислење од замисли безгрешната КПЈ.. каков е тој живот?
Како мислиш дека не е важно?И не е важно. Тоа е моето мислење.
Листата е од 2008-ма. Ненадополнета останува.
http://forum.kajgana.com/threads/17950/
--- надополнето: Sep 16, 2011 4:11 PM ---
Како мислиш дека не е важно?
Твое мислење и јас го почитувам, ама не мора да значи дека ќе се сложам со истото. Ако некој имал работа каде работи во три смени за два дена, тоа му доаѓа по 12+ саати дневно (системот 3-2-1 кој работел, знае како е) за да извади парче леб за фамилијата, а нема избор за друго работно место, не е до нас, до него е. Оти, ако си отиде од таму, државниците се немилосрдни, нема ниту да му дадат плави картони да отиде на лекар.
Прашај ги политичките неистомисленици што отидоа да го ѕирнат Голи Оток...
Е, ајде сега...
--- надополнето: Sep 16, 2011 3:50 PM ---
Ајт прочитај поназад во што сум слободна. Живеам во далеку послободно општество.