- Член од
- 26 февруари 2016
- Мислења
- 5.419
- Поени од реакции
- 13.602
Jas znam deka Zaev, zamenata na Gruevski odma zaboravi na ova.
Sto drugo zaboravi? A da, unistuvanjeto na zivotot na Tamara.
Ако Заев заборавил јас не сум сигурно.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Jas znam deka Zaev, zamenata na Gruevski odma zaboravi na ova.
Sto drugo zaboravi? A da, unistuvanjeto na zivotot na Tamara.
Зш? Неќевте рекет да платите?I nasiot dukjan go zatvorija, nasata egzistencija.
Taka da, ne mi idete tuka kolku vi bil uzasen zivotot pod Gruevski oti vi bilo strav da vi dojdat doma oti ste napisale status na fb.
Настрана демагогии и релативизации, се тоа држи вода, така беше и затоа ете „режимот“ падна.
Ако на некој му беше исклучиво тоа целта, во тој случај, честитки, си ја остварил. Меѓутоа, од она на што јас барем се сеќавам во тие „револуционерни“ времиња се зборуваше и за некакви повисоки идеали освен нели, рушењето на Грујо. Мислам на она враќање на правната држава, мерит систем, ревизии, бројчаници...
Прашањето ми е: Што тоа подобро се смени денес, од тоа што беше во времето на Грујо?
Дали вие кои што бевте учесници во т.н „шарена револуција“ сте задоволни од постигнатото до сега? Дали вашите очекувања се остварија, ако не целосно, барем делумно?
Може ли некој да ми даде одговор, да исцрта една паралела тогаш - сега, и да каже кои се суштинските разлики денес во однос на она што беше порано? Како напреднавме и дали? Во кои сегменти денес се живее подобро од тогаш?
Еве јас ќе потврдам, истиот случај го имавме и ние во Велес, од УЈП, инспекции и плаќање давачки, после 20 години приватно, тато престана да го работи тоа. И сеа по логиката на некој треба да пцуеме по државата, да не заболе за политиките на Заев и да го напаѓаме Груевси иако веќе не игра никаква улога во политиката туку напротив, оние кои требаше да го осудат за овие дела, го пуштија да избега.I uste nesto pred nekoj da si fantazira deka sum nekakov simpatizer na Gruevski, iako ne iznesuvam licni informacii na forumov.
Vo negovo vreme, negovite insprektori ispozatvorija pola dukjani i mali biznisi niz Veles, mozat velesani na forumov da go potvrdat toa, toj period 2008 do nekade 2013 kolku bese za nikade gradot. Iako, poslendive 4 godini se definitivno konkurencija.
I nasiot dukjan go zatvorija, nasata egzistencija.
Taka da, ne mi idete tuka kolku vi bil uzasen zivotot pod Gruevski oti vi bilo strav da vi dojdat doma oti ste napisale status na fb.
Значи да сумираме, личен бенефит имаш. Остали проблеми пак се тука.Делумно - да. Целосно - никако, ни од далеку.
Тврдам дека сега има поголема слобода од тогаш. Тука мислам и на слобода на говор, и на далеку помала цензура, и на слободен избор на работа. Престана шиканирањето ако си член на друга политичка опција и не ти бараат партиска книшка дури и за работа во приватна фирма. Професионално не осеќам сега никаков притисок да напредувам во кариерата.
Плус некои идиотштини заминаа во историјата. Пред се антиквизацијата и национализмот.
Ама ова е се капка во океан. Во областа на правната држава и економијата никако да се подобрат работите. Здравството искрено не знам кој и како би го оправил во иднина, до толку е лоша ситуацијата. Во образованието освен укинувањето на екстерното немаше друга корисна мерка...
Значи да сумираме, личен бенефит имаш. Остали проблеми пак се тука.
Делумно - да. Целосно - никако, ни од далеку.
Тврдам дека сега има поголема слобода од тогаш. Тука мислам и на слобода на говор, и на далеку помала цензура, и на слободен избор на работа. Престана шиканирањето ако си член на друга политичка опција и не ти бараат партиска книшка дури и за работа во приватна фирма. Професионално не осеќам сега никаков притисок да напредувам во кариерата.
Плус некои идиотштини заминаа во историјата. Пред се антиквизацијата и национализмот.
Да, тогаш по уста тепаа и на голи оток праќаа ако кажеш нешо против грујо, а сеа цвеќиња делат ако кажеш нешо против заев.Ако основните човекови права што по дифолт треба да ги има секој човек во една нормална држава ги сметаш за личен бенефит, тогаш веројатно е така.
Ne reket.Зш? Неќевте рекет да платите?
Демек не смеат другите да викаат како било што било, само ти имаш право пошо го затвориле дуќанот на твоите?
Надворешна, во поглед на работи надвор од нас како личности. Некоја надворешна сила која тебе ти го усеруе индивидуалниот живот и ради тоа си жртва. Не „надворешна сила“ во поглед на „сила надвор од внатрешно-политичките текови во државава.“Ne, kakva nadvoresna sila?
Nema nikogas takvo nesto vo izborite na malite zemji.
Sharenite se vnatresna sila.
Dobro e sto te ima tebe, da go potsetisАко Заев заборавил јас не сум сигурно.
Сериозен си?![]()
![]()
кога барале партиска книшка бе за во приватно? Имало поголема слободо на говор? Ауу, добро, за секоја навреда на фирерот наш, кривична пуштаат, само кога си имаш личен бенефит, ќе се правиш сосила слеп, нормално.
Да, тогаш по уста тепаа и на голи оток праќаа ако кажеш нешо против грујо, а сеа цвеќиња делат ако кажеш нешо против заев.
Боже Господе, ова го снемало со мењањето на власт.Септември 2011 година. Во приватна фирма (една од најпознатите во државата) отворено ми беше кажано дека иако ги исполнувам во целост условите и барањата амин мора да даде тогашниот градоначалник и претседателот на ОК на дпмне. Да не ти раскажувам на кој начин можеше да се влезе на работа во банка, на пример.
Автоматски споено мислење:
Камо по уста да тепаа. Затворање фирми, преземање бизниси, отпуштања од работа, девалвирање на работно место, закани, уцени, цензура... Не беше пред сто години па да имаме меморија на златна рипка.
Тука си е национализмот, албанскиот цвета, бугарскиот те условува, грчкиот си ја заврши работaта
Ќе погодуваме кој националиам фали или да те оставиме да си задоволен што се спаси од него.