jas pred nekolku dena donesov kola od slovenija i ja srediv se na makedonski tablici, i od iskustvo kazuvam deka procedurata e katastrofalna, carinarite seušte ne ja znaat procedurata pa se javuvaat na granica zošto ne mi dale vakov dokument pa oni od tamu im vikaat on e drzavjanin na slovenija pa se ispokaraa i neznaev kade da trgnam, inaku za kradenje pari toa e 100% dokazano, na vlez na carina mi zemaa 900 denari i za 2 min mi rekoa deka treba da se vratam na granica po dokument i tolku 900 den. mi propadnaa koga otidov na granica mi rekoa odi na carina od nas ne treba nisto ne si ja znaat rabotata
i koga se vrativ na carina pak mi zemaa 900 den i ne mi dadoa fiskalna kako i prviot pat,
prašav ako moze da dobija fiskalna a toj na vrata mi rece ako sakas da si završiš rabota ne mi baraj fiskalna,
ako ti dadam fiskalna nema da si ja registriraš kolata, mi se nasmea i si gi stavi parive vo dzeb, posle vonatre mi pobaraa 3000 denari za da mi gi sredele dokumentite a na granica mi zemaa 500 denari za sreduvanje na istite dokumenti i mi rekoa ako mi pobaraat na carina da im pokazam fiskalna deka sum platil za sreduvanje dokument,
ama dzabe mi vika ili 3000 den ili nemozeme da završime rabota 
plativ šo plativ i po nekolku dena si ja zemav kolata i sega e prašanje dali ke mi dadat TUV document, na carina imaše mnogu luge so nemozele za kolata da izvadat tuv i sega molat da im gi vratat parite i + ako im gi vratat parite pak oni veke ja kupile kolata i nema šo da i pravat... katastrofa e celata rabota
se e apaši samo gledaat da ti gi zemat parite a nikoj nisto ne ti kazuva i šo sega ako ne mi dadea TUV za kolava šo treba da i pravam da ja frlam vo vardar i da se molam da mi gi vratat parite od procenkata na kolata i ddv-to i pak nema da gi dobijam 100% parite šo sum gi platil