Вили, самовили...

• Креатор на темата Креатор на темата humanoid
  • Време на започнување Време на започнување
Иако не верувам во ама, мада се е можно по селана :) Баба ми како мала кај што и е куќата и до ден денес, видела самовили кај нивниот коњ, кај што плетеле плетенчиња на кољите. Од тогаш таа на тоа место никогаш. И само ова ми го кажуват, покрај склерозата. :nesum:

Мене прабаба ми ми кажуваше дека они секоја вечер пред да заспијат им ги чешлале гривите на коњите во нивната штала. И секое утро на гривите од коњите имало плетенки. Ај сеа!!

Mozno e da se tocni rabotive. I jas imam cueno za vili i samovili. Nekoi mi imat kazuvano da ne odime tamu kaj sto ima vili za da ne gi izbrkame.

Не верувам во такви работи тоа го имам само во бајките и чат пат во некој филм се сретнува.. :) хиих

Порано ми кажуеа во село,да не мочам под некоја стреа,оти таму имало вили и ќе се налутеле,и ќе дошле додека спијам за да ми ги исечат нозете.И многу се плашев од тоа-ваму имало вили,онаму имало...насекаде биле.
И после намерно почнав да мочам под стреи,за да видам дали ќе се разбудам без нози.Колку само ми беше страв првата вечер,неможев да спијам...али коа видов дека ништо не се дешаа,сватив дека се лажги со опашки и станав атеист.Уствари,претходно ја прочитав и библијата,па тогаш и комплетно се уверив дека е една голема лага.
А инаку,за самовилите,мислам дека се пагански верувања и не знам како се одржале досега,ама во секој случај,приказните се интересни.

DA DA I JAS SUM CUL

А инаку што сум слушал дека на местото на стара железничка во Скопје пред 20 или 30 години воз прегазил некоја девојка и денес на датумот на кој била прегазена девојката на местото на пругите излегувала таа девојка во бел фустан како дух. Колку е точно незнам.

Mojata verzija e deka se pojavuva na prugata kaj Volkovo. Samo jas mislam deka ova e za da gi lazat decata da ne ostanuvaat do kasno, zatoa sto prugata e odma do samite kuki, a i da se pojavuva takvo nesto nekoj ke zabelezi i od doma.

Мене прабаба ми ми кажуваше дека они секоја вечер пред да заспијат им ги чешлале гривите на коњите во нивната штала. И секое утро на гривите од коњите имало плетенки. Ај сеа!!
Коњското влакно е осетливо на влага, се витка или се истегнува во зависност од процентот на влагата а не дали некоја самовила решила да тепа време на коњот, и да спрема фризерски испит.

хахахахах... Добро кажано абе не постојат самовили и такви работи..

Мој добар другар имал наводен контакт со самовили...кога ми објаснуваше што како, ај што се наежив него ми дојде едно шубе расположение ептен, ама сепак многу многу не верувам во такви работи, иако сум слушал што све не, сепак мислам дека еден дел е производ на човековата имагинација а друг користење на психотропни супсанци :) според мене.

Само во НЛО верувам во друго ништо :D значи НЕ !

Мој добар другар имал наводен контакт со самовили...кога ми објаснуваше што како, ај што се наежив него ми дојде едно шубе расположение ептен, ама сепак многу многу не верувам во такви работи, иако сум слушал што све не, сепак мислам дека еден дел е производ на човековата имагинација а друг користење на психотропни супсанци :) според мене.

Де кажи шо му се има десено на другар ти каков контакт.. ?? Објасни разговарал со нив или..

Pa ovoa go znam od poodamna ama znam deka se zboruvase mnogu po mojot grad.....pa vaka...Si bile dvajca drugari i se vrakale od izlavanje doma so kola...i po patot nastrana videle deka sedi edna devojka polugola i deckite pomislile deka e nekoja zrtva na nasilstvo i resile da ja kacat...ja kacile i odnesle do doma no edniot kaj nea si go zaboravil paltoto zosto i go dal zasto i studelo.....i nisto....taka naredniot den na eden od ovie mu teknuva za paltoto i odi do kaj nea da si go zemi...i odi doma i gi prasuva nejzinite roditeli a tie mu velat deka nejzinata kerka e veke mrtva poveke vreme...coekot ne poveruval vo ova i otisol na grobot kaj momickata i tamu si go nasol paltoto........:vozbud:

a sum slusnal deka vo seloto Gradec(Vinicko) imalo nekoja diva topola.....
i mnogu pati se vidvani samovili tamu

Samo na crtanite filmovi ke gi najdas i u prikaznite:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom