Верувате ли во својот бог ?

• Креатор на темата Креатор на темата Кумановац
  • Време на започнување Време на започнување
Начелно, во право си.

Муабетот ми беше: христијанство навистина се надоврзува на јудаизмот, а сите оние поединци, кои своето неверие го оправдуваат со барањето паралели и сличности од рисјанството во/кај другите религии, кои може и да се постари од рисјанството, нека го погледнат погоре цитираниот пост.

Просто кажано, јудаизмот има свој извор во Бог, на ист начин како што рисјанството има свој извор во Христа Бога. Секоја друга сличност меѓу рисјанството и другите религии е намерна...

Дали е намерна сличноста помеѓу канаанитската политеистичка религија (каде Јахве е само дел од пантеонот, комотно сместен на претпоследното место: клик горе, ако не си кликнал) и раниот јудеизам од кого подоцна се испилени христијанството во своите 38.000 варијанти + исламот со неколкуте свои?

Дали е намерна сличноста помеѓу канаанитската политеистичка религија (каде Јахве е само дел од пантеонот, комотно сместен на претпоследното место: клик горе, ако не си кликнал) и раниот јудеизам од кого подоцна се испилени христијанството во своите 38.000 варијанти + исламот со неколкуте свои?

Да, сличноста е намерна од две јааааки причини:

- првата, да ја квалификувам како „позитивна„, е следната: вер(б)ата која човековиот род ја искажива во облик од колективна вера/религија, која (религија/религиозност) се протега низ целата човекова историја, се‘ до појавата на атеизмот од времето на славните Дарвин и Маркс. Оваа „намера„ ја посочува вродената човекова религиозност, која покажува дека ликот Божји, кој е втиснат во секого од нас, е неизбршлив, дури и кога вер(б)ата е лажна и насочена кон идолите! Денешните пагани и незнабожци од Африка, Јужна Америка и Австралија се појаки верници и од атеистите!
- и втората, да ја квалификувам како „негативна„, тоа е улогата од лукавиот, кој на секој можен начин лаже-суши, вклучувајќи го тука и создавањето лажни философии па дири и лажни религии (на што денес сме и тоа како очевидци...) и се‘ со цел, да одвлече што повеќе човекови души во пеколот!

Да, сличноста е намерна од две јааааки причини:

- првата, да ја квалификувам како „позитивна„, е следната: вер(б)ата која човековиот род ја искажива во облик од колективна вера/религија, која (религија/религиозност) се протега низ целата човекова историја, се‘ до појавата на атеизмот од времето на славните Дарвин и Маркс. Оваа „намера„ ја посочува вродената човекова религиозност, која покажува дека ликот Божји, кој е втиснат во секого од нас, е неизбршлив, дури и кога вер(б)ата е лажна и насочена кон идолите! Денешните пагани и незнабожци од Африка, Јужна Америка и Австралија се појаки верници и од атеистите!
- и втората, да ја квалификувам како „негативна„, тоа е улогата од лукавиот, кој на секој можен начин лаже-суши, вклучувајќи го тука и создавањето лажни философии па дири и лажни религии (на што денес сме и тоа како очевидци...) и се‘ со цел, да одвлече што повеќе човекови души во пеколот!
Вродена религиозност која се појавува после 30 години живот? Чудно.......

Чудно, ама вистинито, разбираш....

А ако религиозноста не е ни‘ е вродена, од кај тогаш олку религии и нивни припадници? Дали религиозноста е „нешто„ кое туку-така ни‘ доаѓа од некаде или ради нејзината вроденост, потребно е само нејзино будење?

Единствениот бог што некогаш сум го видел е легендарниот Ѓорѓи Колозов,
во улогата на дедо боже со белите чаршафи.

А ако религиозноста не е ни‘ е вродена, од кај тогаш олку религии и нивни припадници? Дали религиозноста е „нешто„ кое туку-така ни‘ доаѓа од некаде или ради нејзината вроденост, потребно е само нејзино будење?
Хаха, будење такозвано индоктринација? Да влијанието на ФК Ватикан и на ФК Константинопол, не е мало.

Не мислиш сериозно дека религиозноста му е вродена на човекот. Религиозноста не доаѓа туку-така за тоа се грижат споменатите ФК во претходниот пост, со разработена стратегија, 2000 години не се малку.

Ako e vrodena, kje bese edna - ne katanga. Postojat kataljon religii.

A ako sme kaj vrodeno, vrodeni se instinkti. Nema kataljon instinkti. Takvi Ima malku -za sex, za prezivuvanje... za pivo.

Lugjeto se spiritualni po inteligencija - ne se religiozni. Religijata te laze deka toa sto si go imas od ragjanje ti go dava ona, pa namesto da se baras sebe, ti lundzas po izmisleni metaforicni avtoriteti. Na staro te prelazale, bre, Miki, bre!

Ako e vrodena, kje bese edna - ne katanga. Postojat kataljon religii.

A ako sme kaj vrodeno, vrodeni se instinkti. Nema kataljon instinkti. Takvi Ima malku -za sex, za prezivuvanje... za pivo.

Lugjeto se spiritualni po inteligencija - ne se religiozni. Religijata te laze deka toa sto si go imas od ragjanje ti go dava ona, pa namesto da se baras sebe, ti lundzas po izmisleni metaforicni avtoriteti. Na staro te prelazale, bre, Miki, bre!

- Религиозноста е една и иста-различен е само Богот/богот кон кого е насочена. Еден Е Бог, една е религоизноста човекова, оти човекот е „образ Божји„. Надвор од Бога, стои лагата и лажгото и од него доаѓаат „многуте„ религизоности.
- Луѓето се спиритуално по својата духовност, а не по интелигенцијата, која е квалитет/особина/способност од човековата душа.
- Религијата лаже само ако доаѓа од лажниот бог.
- „Барањето себе„ е залудна работа, ако тоа барање не е пренасочено во „богобарање„.
- Да, поубо да ме „излажат„ и на старост, отколку да ме држат во лага цел мој живот.
--- надополнето: 24 јануари 2012 во 08:43 ---
Хаха, будење такозвано индоктринација? Да влијанието на ФК Ватикан и на ФК Константинопол, не е мало.

Хммм, заборави да го споменеш и Ласа....И од таму ни‘ доваѓаат разно-разни мудреци од овој Свет. :D

Има и локални „мудреци“, не мора да доаѓаат од „возвишени“ места. Во што верува некој е негова лична работа, проблемот настанува кога за неговото верување сака сите околу него да знаат и патем ако може да го наметне и врз други.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom