Верски вести III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
ГОЛЕМО СРЦЕ

Сараевски имам им нуди засолниште од студот во џамија и на верниците и на неверниците
mkd-302239.jpg

Денес е Нова година за Језидите.
Нека им е среќна новата година... :)

Денес и тие бојадисуваат јајца, во различни бои, како опашка на паун, како ангелот Мелек Таус (Пауновиот Ангел) кој што е и силата која внела дух во бездушниот Адам кој што одел по Земјата според верувањата на Језидите :)

МПЦ ја додаде Јустинијана Прима во титулата на Архиепископот

Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима.

Архиепископскиот црковно-народен собор на денешното заседание ја додаде Јустинијана Прима во името на МПЦ и во титулата на Архиепископот г.г. Стефан, кој во иднина ќе се ословува како Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима.

Порошенко и Вартоломеј потпишаа – Украина добива своја црква

Украинскиот претседател Петро Порошенко и Цариградскиот патријарх Вартоломеј, потпишаа договор за создавање на Украинската Православна Црква, пренесува агенцијата ТАСС.

http://expres.mk/poroshenko-i-vartolomej-potpishaa-ukraina-ja-dobiva-svoja-crkva/

Češki parlament izglasao oporezivanje Crkve

Donji dom češkog parlamenta u srijedu je izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu tijekom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke (KSČM) za podržavanje manjinske vlade lijevog centra ....
...Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (560 milijuna kuna ~ 80 000000 eur) godišnje u razdoblju od 30 godina.

Македонска делегациja от МПЦ ке патува со бугарскиот владен авион, заеднчики со БПЦ до Eрусалим за да вземе Благодатниот оган тази година от Божи гроб.

https://bgnesagency.com/bulgaria/архиепископ-стефан-огромна-благодар/

Не сум сигурен, изправете ме ако греша, но тоа е првото взимане на Благодатниот оган от Ерусалим от страна на МПЦ.

Македонска делегациja от МПЦ ке патува со бугарскиот владен авион, заеднчики со БПЦ до Eрусалим за да вземе Благодатниот оган тази година от Божи гроб.

https://bgnesagency.com/bulgaria/архиепископ-стефан-огромна-благодар/

Не сум сигурен, изправете ме ако греша, но тоа е првото взимане на Благодатниот оган от Ерусалим от страна на МПЦ.

Не е прво; и ланскиот Великден го добивме благодатниот оган. Можеби не директно од Ерусалим, но сепак дојде и кај нас...и бевме удостоени.

Не е прво; и ланскиот Великден го добивме благодатниот оган. Можеби не директно од Ерусалим, но сепак дојде и кај нас...и бевме удостоени.

Види пак овие што зборуваат:

„Така, откако му пропаднаа сите напори да биде признаен во православието, дедото г. Стефан повторно се фати за бугарската сламка, за шлепајќи се на неа, да направи нова приказна во домашната јавност дека токму неговата расколничка црква ќе учествува во голем настан.

Вистината е, дека тој само ќе лета со авион (и тоа на странски служби), и ќе му биде позајмен Благодатен оган што како расколник не може официјално да го добие, ако не се ушлепа.“
- Соборно православие, Анализи

Сигурно се срби :)

Ланскиот Великден благодатниот оган беше даден на МПЦ на аjродрома во Софиja. Прв пат МПЦ ке добие благодатниот оган во Jeрусалим, долкото на мене ми е познато.

Ланскиот Великден благодатниот оган беше даден на МПЦ на аjродрома во Софиja. Прв пат МПЦ ке добие благодатниот оган во Jeрусалим, долкото на мене ми е познато.

Одлично!...(y)
И пак ќе се удостоиме...Да сме живи и здрави до Великден!

samo da napomenam UTRE SABOTA NARODSKI KAZANO za site pripadnici na pravoslavnata veroispovest (hristijani) e umrelo dete za banica -po toj povod godini godini nanazad se prima i razdava banica,zadutre e PROCKA -neka vi e prosteno i od mene i od gospoda se prostuvame edni megu drugi od zlite misli kazani,zborovi vo ponedelnik e CIST PONEDELNIK se po tradicija jade posno gravce i zapocnuvaat veligdenskite posti VERBA MEGU NAS HRISTIJANIN DO GROB

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom