Ватикан му ги прости гревовите на Карл Маркс!

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.330
Поени од реакции
1.340
Локација
Тука негде наоколу
Католичката црква изгледа има храброст да си ги признае своите грешки! Кој е следен за рехабилитација?

СВЕТАТА СТОЛИЦА ГО РЕВИДИРА СТАВОТ ЗА ТВОРЕЦОТ НА НАУЧНИОТ КОМУНИЗАМ

Ватикан му ги прости гревовите на Карл Маркс!

Еден по еден, се зголемува ватиканската листа на "рехабилитирани грешници"

126DD22EC997BD4AA244383144066AF8.jpg
Светата Столица го ревидира својот став за мислителот кој своевремено религијата ја нарече опиум за масите, творецот на научниот комунизам Карл Маркс, пренесува лондонски Тајмс. Со тоа, наведува весникот, Маркс им се придружи на Галилеј, Дарвин и Оскар Вајлд, на се подолгата листа на историски личности за кои сега важи (до неодамна тоа беше малку веројатно) ревидираниот став на Римокатоличката црква.
Поводот за поинаков поглед на авторот на Капитал, Тајмс го гледа во текстот на весникот на Светата Столица - Осерваторе Романо, според кој, Марксовата критика на капитализмот ја потенцира социјалната отуѓеност што ја чувствува голем дел од човештвото кој, дури и денес, останува исклучен и е надвор од сите текови на процесот на донесување на економски и политички одлуки, пренесува Би-Би-Си.
Иако текстот не е лишен од критики на сметка на Маркс и неговиот материјалистички поглед на историјата, Тајмс потсетува дека и папата Бенедикт е доста зафатен со ревидирањето на ставот на Црквата спрема современиот капитализам, пренесува српски "Блиц". Мотивиран од рецесијата, папата оцени дека глобалниот капитализам застранува и дека учењето на Црквата кое би се фокусирало на правдата за понемоќните со поинаква регулација на пазарот, би можело да го обнови економското здравје на светот. Се на се, заклучува Тајмс, сега кога и Маркс од Ватикан доби преодна оценка, прашањето што се наметнува е - кој е следниот?

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=7F134EB02C0EF14589D9E40C58FD9551

Иако не сум католик и не сум упатен кон тоа што прави ватикан сепак насловот со тоа што си го напишал како поднаслов или што и де е не се поврзани. Ако на некого му ги простуваш гревовите не значи дека признаваш дека си згрешил. Исто така и текстот е многу хаотичен и нема некоја поента.

Иако не сум католик и не сум упатен кон тоа што прави ватикан сепак насловот со тоа што си го напишал како поднаслов или што и де е не се поврзани. Ако на некого му ги простуваш гревовите не значи дека признаваш дека си згрешил. Исто така и текстот е многу хаотичен и нема некоја поента.

Тука е поентата...и не станува збор за простување туку за менување на ставот (погрешниот) .....

Мотивиран од рецесијата, папата оцени дека глобалниот капитализам застранува и дека учењето на Црквата кое би се фокусирало на правдата за понемоќните со поинаква регулација на пазарот, би можело да го обнови економското здравје на светот.

Ватикан и Карл Маркс!
Па добро шо му ги простиле гревовите...не знаел шо прави...простено му е...така да сигурно седи во рајот сега и слуша харфи...:vozbud:

Мотивиран од рецесијата, папата оцени дека глобалниот капитализам застранува и дека учењето на Црквата кое би се фокусирало на правдата за понемоќните со поинаква регулација на пазарот, би можело да го обнови економското здравје на светот.

Добро што му текнало...
Сега барем да продаде се што има и тоа да го даде на сиромашните како што тоа го барал Исус и се ќе биде ок...

Тука е поентата...и не станува збор за простување туку за менување на ставот (погрешниот) .....

Аха ок колку што разбрав е дека видувањата на Маркс и не се толку различни од Црквата во врска со капитализмот.
Па во суштина луѓето сакаат да помагаат на тие што се понемоќни, капитализмот воопшто не ги спречува во тоа. Проблемот е во извртувањето на моралните вредности.

Vatikan koga nema sto da pravi... pa mora nesto da si zimisli. :toe: Da si ima zanimacii...

На негрешен човек му се простуваат гревовите... бог да чува.

Ватикан се најчисти, кристално сјајни !

Море да не ја грешил бидејќи ја зборува вистината?

A што згрешил Маркс?
Си фурал човекот своја филозофија и идеологија, која додуше ако се остварела немало да биде лоша.

Што згрешил и кој го повикал Ватикан да му прости?

Апсурдно е ова ако е точно.

Наредно од големите светско-историски дела што ќе се обидам да го прочитам темелно и со разбирање ќе биде Капиталот на Маркс. Библијата ја прочитав за 8 месеци целосно (додуша павловите посланија ми беа малце досадни па изгубив многу време), но за Капиталот се тики ми се чини дека ќе ми треба и повеќе. Пред 5 лета се обидов со Капиталот, но заглавив некаде на 50-та страна (сега сум поспремен!).
Мислам дека Бенедикт не прави лошо што го "рехабилитира" Маркса, иако причините не ми се доволно јасни моментално, да речам - не ми се доволно христијански. Маркс е еден од најголемите научници и филозофи во историјата на човештвото, жесток рационалист и економист. Еден е од неколкуте највлијателни луѓе во последниве два века, но се прашувам дали за скоро движењето на глобалното општество наполно ќе ги докаже неговите веќе докажани пророштва? Ако е така, спремајте се за војна, а не за мир.

Кои гревови кои бакрачи, па тие не можеле да имаат контрола на црквата бидејќи кај било раширено учењето на Маркс, само во источните земји кои станале социјалистички односно црквата и понатаму била Православна! :nesum:
А кој да им ги прости гревовите на Ватикан за војната во Југославија, Папата Јован Павле Втори го удри конечниот потпис и со тоа и директно виновен за сите случувања и страдања овде?! :violent1:
Кој да им ги прости гревовите што ги прогонувале илуминатите?

Овоа е нижто повеќе од дмонстрација на "милостивоста" на црквата. Мора одвреме на време да направат нешто вакво за да покажат дека тие се "бeсконечно" милостиви и автоматски собират поени во очите на широките народни маси.

Ај наздравје нека му е! Среќа шо не требал да плаќа индулгенции.
Вака умри си, па кај и да е ќе им текне да ти простат.

Ај наздравје нека му е! Среќа шо не требал да плаќа индулгенции.
Вака умри си, па кај и да е ќе им текне да ти простат.
Од кај знаеш..можеби некој правнук сакал да си го спаси дедото па одел по стакло на колена..не знам дали имал пари за баба му

Види мајката! Како мене не ми текна на тоа? Требаше да ми светне дека папата не опростува така лесно.
Сирота жена, окапа у чистилиштето. Дај да побараме некое чаре и за неа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom