Ваше мислење за дебелината

• Креатор на темата Креатор на темата miloto
  • Време на започнување Време на започнување
За дебелината е крив генот кој сме го наследиле од нашите предци,кои кога немало што да јадат ги користеле резервите од мастите наталожени од прекумерено јадење.Но тие исто ги трошеле калориите внесени,а денеска со толку многу избор за храна и пари едноставно немаш контрола.Па единствен излез ти е во теретана или на кеј трчање.

Дебелината е веке прогласена за болест и се лечи ...поради пореметување на организмот и компликации во истиот...и како таква мора да се лечи и од психолошки аспект и телесно...има и разни операции како на црева...
По мене тоа е психолошки проблем за внесување храна обилно за да се задоволи некоја несугурност,депресија.проблем личен па се бега во храната

Дебелината е веке прогласена за болест и се лечи ...поради пореметување на организмот и компликации во истиот...и како таква мора да се лечи и од психолошки аспект и телесно...има и разни операции како на црева...
По мене тоа е психолошки проблем за внесување храна обилно за да се задоволи некоја несугурност,депресија.проблем личен па се бега во храната

Не е проблем внесот на храната, проблем е трошењето. Човекот не е создаден за да го поминува времето пред компјутер, тв и сл..

Што мислите за дебелината и општо за дебелите лујѓе ,дали ви смета вас дебелината и дали се обидувате колку толку да ја одржите
вашата нормална тежина.
Еве јас да кажам дека дебелината не е само последица од прекумерно јадење туку има низа други причини поради кои лујѓето се дебелееат како на пример една од главните причини е генетиката .

Која генетика жити се?

Дали знаеш што е салото? салото е вишок на енергија складирана во твоето тело.. за да го стопиш треба да внесуваш помалце калории.. 1кг сало има 7.000 калории.. значи за да стопиш 1 кг сало треба толку да потрошиш..

Тоа се прави ако на пример венесеш 1500 калории дневно.. со 500 калории дефицит..Што значи за 14 дена ќе стопиш 1кг сало доколку јадеш 1500 калории секој ден..

14x500=7.000

Ништо не е толку сложено и бедно како што мислат дебелите луѓе.. И ја сум бил,сум го надминал тоа сега само имам коцки на стомакот бидејќи знам што треба да јадам а не да ГЛАДУВАМ!

за да ти ги земат парите. Дебелината е несакање да живееш здраво, немање јака волја и мрзеливост.
Не може да е болест тоа што сакам да се настегам мајонез и пола кило леб и да лежам пола ден покрај телевизор.

Не е проблем внесот на храната, проблем е трошењето. Човекот не е создаден за да го поминува времето пред компјутер, тв и сл..
Се сложувам али нели ако цел ден јадеш и тоа нездраво(слатки,теста,чипсови) или навечер јадеш, без разлика колку тренираш пак ке бидеш дебел без разлика на тренирањето (што е неопходно).
А да живееме седечки и лежечки пред пц тв на работа исто..така е поголемиот дел од денот и е вистина -тоа е последица на модерното време:)
--- надополнето: 19 ноември 2011 во 17:03 ---
за да ти ги земат парите. Дебелината е несакање да живееш здраво, немање јака волја и мрзеливост.
Не може да е болест тоа што сакам да се настегам мајонез и пола кило леб и да лежам пола ден покрај телевизор.
а зашто да јадеш и само јадеш? затоа што ти се јаде или? нема шанси да ти се јаде цел ден!! освен ако имаш пореметувања со апетитот(и тоа се лечи-регулација на апетет)
се јаде од досада и психолшскиот аспект што го спомнав(фалеље на љубов,проблеми лични,незадооволство,осаменост итн..па се бега во храна)..се е во главата!!! а ТОА СЕ ЛЕЧИ ! ке повторам се лечи дебелината(и телесно и психолошки) и е болест прогласена прочитај малку ке видиш..али не е дебелина 5 кила поише...него многу повеке..:D

Се сложувам али нели ако цел ден јадеш и тоа нездраво(слатки,теста,чипсови) или навечер јадеш, без разлика колку тренираш пак ке бидеш дебел без разлика на тренирањето (што е неопходно).
А да живееме седечки и лежечки пред пц тв на работа исто..така е поголемиот дел од денот и е вистина -тоа е последица на модерното време:)
--- надополнето: 19 ноември 2011 во 17:03 ---

а зашто да јадеш и само јадеш? затоа што ти се јаде или? нема шанси да ти се јаде цел ден!! освен ако имаш пореметувања со апетитот(и тоа се лечи-регулација на апетет)
се јаде од досада и психолшскиот аспект што го спомнав(фалеље на љубов,проблеми лични,незадооволство,осаменост итн..па се бега во храна)..се е во главата!!! а ТОА СЕ ЛЕЧИ ! ке повторам се лечи дебелината(и телесно и психолошки) и е болест прогласена прочитај малку ке видиш..али не е дебелина 5 кила поише...него многу повеке..:D

Во право си за најголем дел така да имам само две забелешки ;).

Колку и нездраво да се храниш ако успееш тие калории да ги истрошиш нема да се здебелиш. За да се здебелиш мора калоријскиот внес да е помал од потрошувачката. Затоа е вежбањето толку битно :).

Втората забелешка е минимална, се си во право посебно за психолошкиот момент каде преку храната се надокадува нешто што фали но ако имаш хормонално пореметување може и со најдобра намера да не се ослаби или слабеењето да биде многу отежнато :).

Дебелината е проблем на психата прво па после на се друго.
Секој што мисли да ослабне да се олечи на ментален план прво. Или со други зборови да види прво што сака.
Нека не звучи ова како навреда, не ми беше целта таа.

Навечер,насабајле нема врска.. Тоа е само еден мит дека јадењето пред спиење или навечер дебелее..

Секога храна има различна вредност на енергија.. Ако ти внесеш до крајот на денот 1500 калории без разлика дали навечер или наутро пак ќе слабееш.. Ти можеш и со нездрава храна да ослабеш ако јадеш на пример цел ден само 3 милки тоа се 1500 калории.. Ама ќе се чуствуваш како гомно и од внатре и пак ќе ти се јаде..

Ако јадеш зеленчук,овошје или месо тие повеќе ќе те заситат.. 100грама кисели краставици имаат 10 калории.. изеди 1кг нема да можеш да направиш ни 100 калории а стомакот ќе ти биде пун : ) сега направете споредба 1кг краставица или 1 ред милка ;)

И мене ми беше чудно на почетокот.. Јадев цел ден а секој ден слабеев без да гладувам..Треба да се знае што се јаде и како функционира телото.

но ако имаш хормонално пореметување може и со најдобра намера да не се ослаби или слабеењето да биде многу отежнато :).
па знам затоа и реков нарушувања во организмот од типот на неурамнотежен апетит и хормонално пореметување и генетската предиспозиција што по мене е најлесно да се острани;)
а за вежбањето а што ако внесуваш фаст фуд храна калоришни јадења со масти и шекери и вежбаш спортуваш и пак си дебел..има врска колку јадеш ...си видел на ДИФ колку дебели машки има ? а цел ден се активни а оние суму борачи? зашто се толку дебели а активни се???? значи габе активност ако јадеш како СТОКА :D:icon_lol:
--- надополнето: 19 ноември 2011 во 19:34 ---
Нека не звучи ова како навреда, не ми беше целта таа.
не е уопште навредливо баш фино е напишано:)

Имав стомак пивски сега сите ми викаат си ослабел сега си таман, само да не е од болест...А јас мислам е дека се навикнав кога нема пари нема да се лажеш да купуваш сешто, него знам баталив кока кола, за себе знам дека сум склон кон дебелеење и дека се ми се фаќа што се вика но и брзо слабеам кога пазам, имам читано дека воопшто не е страшно да гладуваш, дури и здраво е пошто те чисти одвнатре од токсини.

Имав стомак пивски сега сите ми викаат си ослабел сега си таман, само да не е од болест...А јас мислам е дека се навикнав кога нема пари нема да се лажеш да купуваш сешто, него знам баталив кока кола, за себе знам дека сум склон кон дебелеење и дека се ми се фаќа што се вика но и брзо слабеам кога пазам, имам читано дека воопшто не е страшно да гладуваш, дури и здраво е пошто те чисти одвнатре од токсини.

Ја па те замишљав исушен, онака нихилистички пропаднат, нешо као Родион Раскољников на крек или кристал мет. Добро си прочитал -- не е страшно ич да се гладува, со мерка разбира се. Во христијанството и неговиот апдејт исламот тоа е одамна апсолвирано. ;)

Навечер,насабајле нема врска.. Тоа е само еден мит дека јадењето пред спиење или навечер дебелее..
Ти можеш и со нездрава храна да ослабеш ако јадеш на пример цел ден само 3 милки тоа се 1500 калории..
Ако јадеш зеленчук,овошје или месо тие повеќе ќе те заситат.. 100грама кисели краставици имаат 10 калории.. изеди 1кг нема да можеш да направиш ни 100 калории а стомакот ќе ти биде пун : ) сега направете споредба 1кг краставица или 1 ред милка ;)
.
Мене тој мит ми накачува по килца ако јадам навечер:P и не е за потценување ...а онда ако не е тачно кажи ми зашто е ПРЕПОРАЧЛИВО и ни трубат на глава САБАЈЛЕ да се ЈАДЕ КВАЛИТЕТЕН оброк??? :)за да може да истрошиме тоа све преку цел ден и имаме енергија! онда кај иде таа енергија у кревет???у сон?
Ја јадам не 3 али 2 Милки на ден и нишо друго често ми се дешава :D пошто ОБОЖАВАМ ЧОКОЛАДО:pipi:
Ја БИ ДЕФИНТИВНО ИЗБРАЛА МИЛКААА и не ред него ЦЕЛА:D
--- надополнето: 19 ноември 2011 во 19:49 ---
имам читано дека воопшто не е страшно да гладуваш, дури и здраво е пошто те чисти одвнатре од токсини.
е видиш и ја исто правам понекад гладувам и тоа со лимон диетата али не 10 него 7 дена и многу ми е после чиста кожата и се осекам посвежо и поенергично....се сложувам не треба да се само јаде и јаде(телата не ни се контејнер да се трупат само со храна):)..треба и паузи за чистење на организмот:)

па знам затоа и реков нарушувања во организмот од типот на неурамнотежен апетит и хормонално пореметување и генетската предиспозиција што по мене е најлесно да се острани;)
а за вежбањето а што ако внесуваш фаст фуд храна калоришни јадења со масти и шекери и вежбаш спортуваш и пак си дебел..има врска колку јадеш ...си видел на ДИФ колку дебели машки има ? а цел ден се активни а оние суму борачи? зашто се толку дебели а активни се???? значи габе активност ако јадеш како СТОКА :D

Хормоналното пореметување тешко се отстранува, се што е со пореметена хормонска активност е ужас за корекција ама може си мислела на последното за генетска предиспозиција, таа се согласувам со добра диета и правилно вежбање се корегира без голем проблем ама повеќето не сакаат да вежбаат а сакаат да јадат без мерка :).

Многу масти и шеќери и сами по себе се штетни, едните ќе ти ги затнат артериите а второто ќе ти го уништи панкреасот и имунолошкиот систем така да џабе вежбање со катастрофа храна :).

Дифовците и сумо борачите се дебели од само една причина, земаат повеќе калории во денот отколку што трошат, ако ги истрошат сите со тежок тренинг, нема да се здебелат ама ако е џанк фуд здравјето ќе им пропадне :).

Сумо борачите јадат ненормално и земаат толку калории што и покрај тренингот не ги потрошуваат сите ама па затоа животниот век им е 10 год во просек пократок од тој на просечен Јапонец а и често имаат дијабетис, болести на срцето и црниот дроб :).

Просечен маж користи околу 2500 калории на ден, вежбач секако повеќе (зависи од спортот) ама сумо борачите користат 20 000 калории на ден, што е луда количина и никогаш не доручкуваат зашто така повеќе се дебелат.

Така да ако јадеш како сумо борач стварно тешко да ги потрошиш сите калории дури и со тренинг :D.

Пс. Сумо борачите јадат навечер за побрзо и повеќе да се здебелат а и не доручкуваат :).

ама може си мислела на последното за генетска предиспозиција,
Многу масти и шеќери и сами по себе се штетни, едните ќе ти ги затнат артериите а второто ќе ти го уништи панкреасот и имунолошкиот систем така да џабе вежбање со катастрофа храна :).
Така да ако јадеш како сумо борач стварно тешко да ги потрошиш сите калории дури и со тренинг :D.
Пс. Сумо борачите јадат навечер за побрзо и повеќе да се здебелат а и не доручкуваат :).
е супер фала истото го знаев;) али мислев и на генетската предизпоција не на друго..тоа се решава брзо да

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom