Урда

  • Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување
Allita напиша:
za mene urdata e delikates...i ja koristam za odredeni jadenja...e sega vaka i jas ne ja jadam...no znam da pravam razni jadenja so nea...a banicka so urda so sirenje kakva pravam...mmmmm...prsti da si izlizesh:icon_lol:
si se poralif malku,:pos: ako?

pisi ni recept u gurmansko katce:baeh:
 
ThA-BiTcH напиша:
pisi ni recept u gurmansko katce:baeh:

abe jas ke vi pisham ama ne garantiram ako zgesam nekade bidejki pravam se od rakav neznam gramazi i ostanati raboti...treba fat da imash za toa sum gledala i sum ucela...toa e...:baeh: inaku urdata e mnogu zdrava rabota da ja jadesh...toa ti e neshto kao sirenje ama na drug nacin go spremaat najverijatno...obozavam urda...inaku vo mojot grad nema vero! ke baram jas da ja preobam i taa u sekoj slucaj:icon_lol:
 
ThA-BiTcH напиша:
bitch, jades burek so sirenje?
epa ako jades...nazdravje urdata :)
nikade ne stavaat sirenje, tuku urda...taka sto mora da jades:icon_lol::icon_lol:

Знам!:pos::baeh:
Затоа не јадам бурек со “сирење“.:icon_lol:
 
абе, а на каква урда се мисли? Во моментов ми текнуваат минимум 5-6 типа!
 
The`bItCh напиша:
Знам!:pos::baeh:
Затоа не јадам бурек со “сирење“.:icon_lol:


leleeee pa vie...ni snema urda za burek so sirenje e rabotava!
nego ja se ubaciv ko joker u poker,pa da ne bide epten bez veze kje kazam deka jadam samo nesolena urda i i stavam 5 kila sol...
u princip retko jadam urda...
 
MANUR
Manurot e poseben vid albuminsko sirewe koe se proizveduva od ovca surutka. Po svojata tehnologija spa|a vo grupata na tvrdi sirenja i kaj nas se proizveduva samo vo isto~na Makedonija. Manurot ima kru{kasta forma, bez kora so glatka povr{ina i ista boja kako i sirnoto testo. Ima tvrdo, kompaktno sirno testo so zrnesta struktura i bez okca, Sirnoto testo e bledo `olto so izvonreden prijatno solen pikanten vkus koj potsetuva na vareno mleko.
Tehnolo{ka postapka:
Dobienata surutka od proizvodtvoto na ka{kavalot ili bienoto sirewe se proceduva i zagreva do temperatura od 80-90oS za vreme od 30-60 min. Za da se dobie pokvaliteten manur se dodava i 5-10% ~isto ov~o mleko. Oddelenite proteini (albumini i globulini) zaedno so preostanatata mast vo surutkata se oddeluva na gornata povr{inata. So specijalni izdup~eni la`ici masata vnimatelno se vadi i stava na platneno cedilo. Cedilata dobro se zavrzuvaat vo vida na topka i se stavaat da se cedat za vreme od 24 ~asa. Manurot se soli so suva kristalna sol, trokratno za vreme od tri dena. Zreeweto se odviva na temperatura od 10-15 oS, vlaga 85-90% za period od dva meseci. Manurot zree na mre`i koi visat vo prostorijata za zreewe. Vo po~etokot tie se stavaat najvisoko, a potoa so napreduvawe na zreeweto, mre`ata postepeno se spu{ta na nadole. Za vreme a zreeweto manurot se vadi od mre`ata, se struga sloj so debelina od 1 cm, za da se dobie ubava bledo `oltenikava nijansa. Vaka podgotvenite topki sirewe se pakuvaat vo pergament ili alu folija.
URDA
Proizvod koj se proizveduva od surutkata, ~ija tehnologija e sli~na so manurot, so taa razlika {to vedna{ po cedeweto proizvodot se plasira na pazar. Pritoa na pazarot se sre}ava urda bez i so sol.
p.s: za info od sto i kako se dobiva i kako se pravi urda, izvinete za nekoi gresni bukvi ama nemav vreme da gi popravam
surutka e toa koga se pravi kaskaval i bieno sirenje sto se odceduva od sirnata masa ;-)
 
Урда или по селски изварка е закон! Како во поговорката, така и јас јадам урда барем еден петок во неделата:)
 
Ставаше мајка ми едно врем пиперски со урда во тегли и многу ги сакав.
Инаку јадам урда ама не било каква.
 
Урда може у банички само, ама ретко освен у банички не сум пробал а не ни сакам.
 
lele baba mi koa ke mi naprai jajca so urda abe neznam ako ne ste probale vredno e da probate
 
Урда со јајце јадев ко луд кога бев малечок не ни памтам мама ми кажуваше а сега нејкам да пробам јајце :jaj::tapp:
 
Урда јадам кога сакам .... инаку не е лоша ...
 
урда у бурек, баница, и “сирењак“ некој....па може со пиперки, и со јајца, и чиста урда онака....јадам бе јадам...за јадење е....
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom