Уплав, трауми

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
C

Cool Hand Luke

Гостин
Сум чул дека попови баат и помагаат за такви работи кај деца и возрасни. Ако некој знае нешто повеќе, тхнкс. :)

Тоа ти помага ама само ако безусловно веруваш во тоа и најчесто само привремено (placebo effect).

Каде сакаш. За некои помага од попови за некои еден куп гатачки и бајачки што ги има насекаде. Се додека веруваш може да ти помогне но сето тоа е на психолошка база.

Сум чул дека попови баат и помагаат за такви работи кај деца и возрасни. Ако некој знае нешто повеќе, тхнкс. :)
Колку што јас се разбирам во религија (а не се скромни моите познавања), религијата пркоси на се’ што спаѓа под бајачка. Така да попови кои баат, не се попови кои црквата би ги прифатила.
Траумите се психолошки втиснати проблеми исто како и стравовите. За овој проблем никаква помош не се бабини деветини. За ова лек е само психијатриска терапија која детално ќе ја согледа суштината на проблемот и ќе ја насочи личноста во кој праве да размислува во однос на стравот кој го пројавува према некоја работа.

:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: Православните попови не баат, за оџите сум слушнал дека баат ама не сум... Уствари бев море како дете со мајка ми и тетка ми, не ми текнува во моментов по кој повод, ми беше чудно зошто во куќата нема столчиња. Ама сигурно беше поради таква работа :icon_lol:. Мене како дете од 3-4 годишна возраст ме носеа кај баба Стоја (бог да ја прости), баеше жената со сол, ау ау ау лижи од солттта, бљак не лижам јас. Стално и правев опструкции во работата.
Инаку сериозно баењето е наследство од мрачните времиња и верувањето на луѓето во некакви си магии. Со траумите и уплавот има друг попрактичен начин за справување. Не велам дека е единствен ама лично од мене е проверен и ги дава посакуваните резултати.

Сум чул за мало девојче што силно се исплашило од смрт па ја однеле на поп, не знам дали и баел (не ни знам што е тоа баење) или повикувал Бога и и помогнал, било сосема мирно после тоа.
За дете и прашувам.

Сум чул за мало девојче што силно се исплашило од смрт па ја однеле на поп, не знам дали и баел (не ни знам што е тоа баење) или повикувал Бога и и помогнал, било сосема мирно после тоа.
За дете и прашувам.
Извини брате не знаев дека е сериозна темава не сум многу компетентен за баење така да ќе оставам на некој друг покомпетентен. Инаку знам за жена која што прави некои работи ама за заушки и досега нема промашај, тоа да заушките се лечат со медицина ама оваа помага да нема никакви компликации.

За дете и прашувам.

Би било добро да кажеш што е проблемот кај детето па можеби и ќе добиеш некоја добра сугестија.

јас како мала, на 10-11 години многу лошо се изгорев со топла вода во веце пред бањање, па во болница итн... и имав голем страв од топла вода, не сакав да влезам во веце, да се бањам,не допирав ишто топло онака уплав невиден, тогаш баба ми викна бајачка, стара жена, од Лисиче, ми баеше неколку пати и се смирив, многу ми помогна...распрашај се за таа бајачка од Лисице( Вардарска) можеби ќе ти помогне!

Море Кул, поповите не познаваат „баење„ и слични дејанија, туку познаваат само молитви по одреден основ или потреба. Молитвата кон Бога или кон Мајката Божја или кон Светиите е лекот за све.

Во ред е, да беше мое детето сепак ќе го однесев на психолог но овака од страна се сетив на нешто од порано во врска со девојчето.
Мики, значи сепак има и некоја поконкретна помош од поповите. :)

Поп да бае..прв пат слушам за ваква работа...може свештеници да полагаат раце врз тебе и да се молат за исцелување..ама да баат...

Прв пат слушам попови да баат..:toe:

Ко што знам постојат баби бајачки, кај кои родителите ги носат децата кои имаат претрпено страв, или пак се имаат уплашено од нешто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom