.. pogledna niz izlogot vo edno od gradskite kafulinja …
..posle 5 meseci od razdelbata…tazni 5 meseci…slucaen pogled..i poznati oci…tazni..i liceto…ona negovoto omileno megutoa I toa tazno…zasto? Se zaprasa Damjan…sto e so mojata malecka?..ne me gledaj taka mila…me ubivas…kade e zarot vo tvoite oci?kade?!...zarem jas go izgasnav?zarem ti ja ukradov nasmevkata?...starav mi e da ti se prizblizam..pogledni sto napraviv ...ah…zasto te ostaviv?zasto te povrediv..nikogas nema da si prostam…prosti mi..te molam..prosti mi…podobro bese za dvajcata…miloin misli kako streli go razoruvaa dodeka ja gledase vo kafuleto…sakase da I go kaze seto ova…nemase hrabrost..sto ako taa go odbie…ja povredi…bese siguren deka nema da mu dozvoli da I se obrati…ja poznavase…no ne…nemozese da go podnese nejziniot pogled…morase da razgovara so nea po sekoja cena…konecno…dodeka se dvizese nakaj nea srceto se posilno mu biese I imase cuvstvo deka ke mu izleta od gradite..ja sakam…o boze…ja sakam,…
Damjan:..Malecka moja….
Ena:Samo go poglednuva,ne komentira nisto…deluva indiferentno..
Damjan:Kade ti e nasmevkata?Kade iscezna?Onaa topla I iskrena?
Ena:Neznam,ja zagubiv nekade..nemozam da ja pronajdam…
Daleku e znam..ne ja cuvstvuvam poveke..
Damjan:Te sakav poradi nea,znaes…ah ne se izraziv soodvetno…
Te zasakav poradi nea,a te sakav poradi mnogu drugi raboti..poradi se..
Ena:A zaradi nea I me povredi?
Damjan:Ne!..znaes nikogas nemav prilika da ti kazam zasto zaminav..
Ena:Ne moras ni sega.Zaboravi…ednostavno ostavi go seto toa onamu kade sto pripaga…vo minatoto…Prestani…Dovolno me povredi…
Damjan:Te ostaviv za da ne te povredam..ne mozev da si dozvolam..
Ena:Sepak me povredi..Ti kazav da presatanes..me povreduvas povtorno..
Damjan:Nasmenvi se,te molam…
Ena:Nemozam…
Damjan:Za mene…
Ena:Nemozam…
Damjan
ogledni me…
Ena:Ne sakam..
Damjan:Se plasis!
Ena:Ha..Ne!Od sto bi se plasela?!
Damjan:Od sebe…od mene..od nas..od se ona sto mozes da go pocuvstvuvas koga ke me poglednes vo oci..od vistinata…
Ena:Sto zboruvas???Koja vistina??Koj strav??...Ete te poglednav…I???
Damjan
a zarem ne gledas????
Ena:Ne!...sto e ona sto bi trebalo da go vidam?!
Damjan:Zarem ne gledas?Ljubov malo…te sakam poveke od sebe..ti si taa..
Mojata malecka..edna I edinstvena..najubava,najpametna,najdobra…hrabra I samouverena,pozitivna,harizmaticna,sarmantna,zavodliva…Sega znam…deka si ednistvenata koja moze da me napravi vistinski sreken..
Sega znam malecka…Ne trebase nikogas da te ostavam…
Ena
go prekinuva)..Hm..gledam nemir…nespokoj..strav…kaenje…zelba…kopnez…strast…hm..Gledam…
Damjan:(sega toj ja prekinuva)…Se nasmevna!Znaev deka..(se obiduva da ja pregrne)..
Ena:Cekaj!...Ne!(go oturnuva od sebe)…se nasmevnav…zatoa sto gledam samo vo covekot koj nekogas go sakav ..istiot koj me napravi I najsrekna I najtazna devojka na svetot…Nisto poveke..
Damjan:Ama..
Ena:Ne!...Molci!..dovolno napravi…(povtorno se nasmenvuva)
Damjan:(vozdivnuva I so solzi vo ocite I se obraka gledajki ja pravo vo oci)…Ete ja nasmevkata Koja ja sakav najmnogu !da ,onaa istata..iskrena,naivna ,detska,zavodliva,prekrasna..
No,ne e poveke nameneta za mene neli?!
Ena:(go gleda pravo vo oci)..ne!ovojpat ne!
Damjan:Znam..(vozdivnuva)..pocuvstvuvav…
Ena:kako?
Damjan:Cudna e…Ubava…ladna ..no zadovolna…
Ena:Ne te razbiram…
Damjan:Zadovolna e sto e povtorno na tvoeto najubavo lice malo..i sto e upatena kon mene…
Ena:Me bunis povtorno Damjane…
Damjan:Da..da…upatena e kon mene..megutoa zatoa sto veke ne e za mene…me sfakas?!...ne e poveke moja…Zatoa e ladna…Ajde malecka,znaes ti na sto mislam…sepak e ubava!
Ena:Blagodaram!...ne moram da objasnuvam neli?!
Damjan:Ne,ne moras…te poznavam dovolno malo…te cuvstvuvam seuste….ne me sakas!..i toa te pravi srekna..patese..me preboli..i sfati deka toj te zasluzuva..toj te ispolnuva…toj znae kako da te zadrzi…
Ena:Me saka!
Damjan:Te sakam I jas!...(otkako zdogleduva deka se pojavuva toj)…te ceka!..
Odi kaj nego!
Ena:Te sakav …iskreno…
Damjan:(so solzi)…Znam…cuvstvuvav…
Ena;(vozdivnuva I so solzi vo ocite)…Samo sakav da znaes…da slusnes od mene…
Damjan:Znam malecka!...i toa me ubiva..Odi!...Odi kaj nego….Odi!
Ena:Me sakas!...(nasmevka)
Damjan:Ne go pravi ova te mol..
Ena:(go prekinuva)..znam…zatoa I me ostavas da odam…
Damjan:Samo odi…ti ja vrativ nasmevkata…sega…sega mozes povtorno da bides srekna..
Ena:Blagodaram!Zbogum!(povtorno nasmevka)
Damjan:Ej Ena…(se nasmevnuva)…
Blagodaram!
Ena:Za sto ovojpat???(se smee)
Damjan:Sto mi dozvoli da te napravam povtorno srekna I nasmeana…sto ti gi vidov povtorno zelenite ocinja taka razigrani I veseli…mi trebase toa..zatoa sto minatiot pat gi ostaviv tazni I rasplakani…
Blagodaram za podarokot…(se nasmevnuva)…ke mi bide dovolen za da prodolzam ponataka…ama znaes sto…ne zaboravaj…ti zasekogas ke bides mojata malecka!
Ena:(niz solzi)..Zbogum Damjan…(zaminuva)…