Како мали деца сите имаме свои "страшила". Некои родители ги плашат своите деца со лошиот полицаец кој ќе дојде ако не ја изедат боранијата до крај, некои ги плашат со т.н. Баба Рога која ако си непослушен ќе ти дојде во сон и слични други ликови кои втеруваат страв во малите детски коски, кои по овие приказни ја досркнуваа манџата до крај или пак си ги миеја забите редовно, пред спиење. Среќа, јас немав вакви приказни од моите родители, зашто си бев и мирно дете, секогаш послушно. Но имаше нешто друго што секогаш ме плашеше. Нешто што не ти го вкоренуваат родителите туку самиот. Тоа беше страшниот стар брадест скитник, кој секогаш, на секој празник, стоеше пред вратите на црквата и молеше за некој денар. Секогаш кога ќе го видев пред црквата, се криев позади мајка ми и татко ми. Имав некој страв, од тоа, за мене, страшно суштество. Се плашев дека ќе ме украде, ќе ме истепа или само ќе ме уплаши. Кој знае, колку само приказни си правев дур чекорев од дворот до влезот на црквата за тоа страшно суштество, брадесто, валкано суштество. Еден момент беше вампир, друг момент беше крадец, некогаш беше "ѓавол", како тие што ги сонував често и се будев од сонот со плач, соништа заради кои што моите родители ме носеа на секакви бајачки, попови, свети води ама без некој резултат. И еве, сега моите кошмари се на јаве, ме гледаат очите на брадестиот страшен човек додека одам кон црквата, фатен за раката на моја мајка, која силно ја стискав од страв а мајка ми мислеше дека се плашам од црквата и ме тешеше дека не е тоа страшно и дека тоа е домот на Бог. Многу често се воздржував да им кажам на моите родители но се плашев дека така тоа чудовиште ќе дознае и дека ќе ме украде од мојот дом додека спијам и кој знае што ќе ми се случи или пак ќе им направи нешто страшно на моите родители. Ах, коа ќе се сетам на тоа се смеам во себе, како сум било храбро дете кои се поставува како чувар на своите родители, да ги одбрани од страшниот човек. По некое време, човекот кој ме плашеше, го снема. Го немаше од пред црквата, ја немаше таа валкана и страшна рака да се подава кон луѓето кои одеа покрај него, ги немаше тие страшни погледи кои ме следеа како одам со моите родители фатени за рака. Моите страви ги снема, јас бев повторно тоа дете што бев пред тоа, среќно дете. Дури и моите кошмари ги снема, наеднаш избледнаа како да не биле.
По многу време, поминаа многу години и повторно се сетив на тој човек од кој се плашев кога бев мало дете. Просјакот кој ме плашеше. Се решив да ги прашам моите родители, дали и тие го гледале тој човек, дали го приметиле пред црквата, овој пат без страв кој го имав како мало дете. Моите родители малце чудно го примија прашањето, ми рекоа дека не им текнува на тој човек, тој просјак пред црквата. По некој ден, ми прииде мајка ми и ми кажа дека го има одговорот на моето прашање. Се сетила на тој човек. Ми раскажа приказна, дека тој просјак, некогаш порано, десетици години пред јас да се родам, бил млад професор по физика во основното училиште во мојата населба, каде што јас учев како мал. Живеел исто така во населбата, имал семејство, сопруга и една мала ќерка. Се до една вечер, кога се случило страшен пожар каде што изгорел неговиот дом. Во пожарот починале жена му и малата ќеркичка. Според озборувањата кои се ширеле низ населбата во тоа време, младиот професор не можел да се сосеме од трагедијата. Соседите му нуделе помош, да си најде нов покрив над глава, храна, облеки и слично, што би му помогнало да се врати во живот. Но тој ги одбивал. Продолжил да работи како професор во училиштето, но овој пат по големата трагедија во неговиот живот, го немал тој жар во предавањата. Почнал од отсуствува од работа. Се додека никогаш не се вратил во тоа училиште. Професорот го снемало. Сите што го познавале, го барале на секаде но не можеле да го најдат. Немал дом, не знаеле каде тој всушност спие, на работа не се појавувал, во неговиот омилен парк го немало. Единствено нешто што знаеле дека професорот е жив, било тоа што на гробот каде што биле закопани неговите најмили, секој понеделник имало свежи цвеќиња, од омилените на сопругата и ќеркичката. По многу години, сите тотално заборавиле за младиот несреќен професор. Сите си се вратиле на својот живот. Се продолжило да тече како што. Се додека не се појавил некој црн, брадест скитник пред црквата, кој бара ситни пари. Од прво не го препознале, го бркале од таму. Но некоја од жените го препознала. Тоа бил професорот од нивната населба. Овој пат како скитник. Незнаејќи што да прават, му понудиле помош но скитникот бегал од нив и не им говорел. По некое време се откажела, безнадежно не можеле да му помогнат. И така секој празник, година по година, поранешниот весел професор стареел пред нивните очи, како скитникот пред црквата. Многумина и заборавиле дека некогаш бил професор, дека имал дом, семејство и работа. За нив постанал само скитникот од пред црквата.
По завршувањето на оваа приказна, останав без зборови. Страшилото од моето детство беше само еден тажен човек, без ништо во својот живот. Ме обви гнев и се обвинував зашто мислев за него така, толку многу години. Скитникот од детството бил обичен човек, човек без никаква злоба во себе. Бидејќи многу години веќе не идев во црква, прашав дали сеуште го има таму, да бара пари. Моите родители ми рекоа дека не го виделе можеби 5 години. Татко ми ми кажа дека можеби и не е веќе жив, последниот пат кога го видел бил изнемоштен повеќе од порано, едвај стоел на нозе и многу слаб. Ако се додаде дека бил и просјак и доста стар, тешко да бил уште жив. Но ја тоа не го прифатив. Верував дека сеуште е жив. Можеби некој ден повторно ќе се појави пред црквата или некој ќе го види како плаче на гробот на своите најмили и ќе ми каже дека е уште жив. Можеби уште е меѓу нас, само не гледа од страна и плаче дека е сам, без никој во животот, без своите најмили...