Тишина
Чувствувам како виурењето на ветрот длабоко ми навлегува во ушната школка накострешувајќи го секој дел од телото, како болка која го покорила времето да стои и се потчинува на бесниот куршум кој ја пара безмилосрдно кожата. Го задржувам здивот.
И сега, се се’ смирува, како да не ни било, никогаш. Втренчено гледам во магнетното синило на езерото. Ја протнувам едната, па другата нога во снежната идила и му се приближувам. Си дозволувам да седнам иако знам дека кога ќе станам ќе се каам за оваа одлука, како што беше вчера, како што ќе биде утре.
Седам така некое време, му дозволувам на зимското сонце да се испружи врз моите раменици и да ги зарие канџите во ребрата, меѓу пршлените, длабоко во сржта на клетките.
И одеднаш, нешто ми го привлекува вниманието; нешто познато, нешто единствено, нешто неиспарливо. Го познавам ова присуство,го препознав многу добро неговиот генетички код без да морам да се свртам за да утврдам што се крие позади грмушката, чија реа е тоа.
Станувам проколнувајќи ја својата одлука бидејќи се без навлажнила, но останувам смирена небаре не чувствувам ништо необично додека се затскривам пред лицето на стравот.
Знам што чувствува, дека се кае, дека не беше тоа што тој го посакуваше, знаев Боже, а сепак бев лута и побегнав најбрзо што можев.
Очекувам секој миг да го направи она што знаев дека ќе го направи. Како што го доближува чекорот морници почнуваат да ме полазуваат, бидејќи секогаш кога го прави тоа, е како ново, како прв пат да го прави, вешто залажувајќи ги осетите, намамувајќи ги безизлезно во лавиринтот на непознатото.
Застана над мене. Неколку пати вдиша и издиша, и во сите тие ‘неколку’ пати искажа многу зборови, небаре дишењето беше јазик за комуницирање.
Знам што е следно, и иако знам, останувам неподвижна пред чувствата кои неволно ме предаваат и немам друг излез освен да молчам и да и се предадам барем за момент на тишината.
Лесно ги испреплетува своите прсти во моите од десната шака, притискајќи ја до тој степен што ја чувствувам неговата болка, немоќност како осуденик кој бара спас во очите на џелатот.
Со левата рака ме обвиткува околу половината и нежно застанува притискајќи ме благо до својата утроба, зборувајќи со своето тело.
Ми натежнуваат солзите во очите, како тешките торби натоварени брз магарето, и со сите сили се обидувам да не им попуштам на очните капаци да се поклопат, како не би се предала на моментот, на животот, на бедата, на вистината.
Се вртам кон него и ја положувам главата во неговите прегратки немоќно поклопувајќи ги очните капаци и силно стегајќи го со двете раце, но ни тоа не е доволно за да докажам дека многу ми е жал за се’, за секоја расправија, за секој обвинувачки поглед, мислејќи дека така ќе ги поправам работите.
И, ги отворам очите, и уште повеќе плачам додека солзите се нижат ли се нижат, како што се нижат бисерите на ѓерданот; глува болка ме раскинува во градите хранејќи се со мојата ранливост, како чудовиште чија музика се моите пискотници, а омилена му е мојот крик кој го испуштам верувајќи дека со тоа ја смалувам болката.
Празни ми се рацете, празни и суви; пресушени.
Сега повеќе нема ниту крици, ниту солзи, сега веќе не ме праплавува бесот, туку само онаа нема болка која се појавува секогаш кога ќе дојдам на ова место, или пак во доцните часови кога ќе ја побарам неговата рака под студениот јорган, кој секојпат ме пресекува како секира, брзо и трескавично, без право на пауза за здив.
Долго време помина откако замина, за никогаш повеќе да не се врати. Ме остави, вчера, сега, овде, утре, сама, давејќи се во монотоноста на хроматските бои за опстанок во суровата вистина и борејќи се со спомените да не изледат, бидејќи ако изледат и јас би изледела со нив.
Додека, ти си таму, веќе перфекто истрениран за да се сокриеш зад сенката на немоќноста обидувајќи се да го измамиш животот и да ми дојдеш во сништата, затоа што само таму можат да те допрам, да те бакнам, само таму те имам.
Но, кога ќе ги отворам очите те нема и сфаќам дека сеуште си закован во нераскинливите мрежи , таму, долу, под мирисот на липите.
И се предавам на тишината, со верување дека пак животот ќе не спои, некогаш и негде; вдишувам длабоко и барем на секунда ја отклонувам болката, барем на момент го чувствувам биењето на срцето.
И сега, се се’ смирува, како да не ни било, никогаш. Втренчено гледам во магнетното синило на езерото. Ја протнувам едната, па другата нога во снежната идила и му се приближувам. Си дозволувам да седнам иако знам дека кога ќе станам ќе се каам за оваа одлука, како што беше вчера, како што ќе биде утре.