Традиционален погреб или кремирање?

• Креатор на темата Креатор на темата wot
  • Време на започнување Време на започнување

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.797
Поени од реакции
34.460
Лудница се денешниве погреби.. конкретно зборам за гробот, 2x2 големина и ширина, цвеќиња, спомен плочи, свеќи, на 7, 10, 18, 28, 1238 денови посета ова тоа, а додека пак самата претстава е уште посмешна. Јас едноставно не гледам логика нитупак поента во цело тоа. Остај шо си умрен, па и фамилија замараш понатаму.. И без играње на карта оддавање почит. Почит може да се оддаде со неколку реченици кога ти ја истураат пепелта на некоја ливада. Друго, денес онака од несигурен извор дознав дека не кремираат во МК? Ова за озбилно..? Едино Словенија пред некое време донела кремирање..

Какво мислење имате вие за ова? Дали би продолжиле традицијата и би ја практикувале оваa без-поента претстава, и дали ја очекувате додавање на таа важност кога ќе ви дојде вам време? Или евенутално кремирање? Треба да се појават некои wannabe научници и кажат дека закопување е штетно/токсично/нешто_опасно за живите околу 0.0000001 % и да стане задолжително кремирањето. Ова со погребите го гледам и како штетно, прибидејќи ствара потешкотии при продолжување.

darking, после шегите за емо муабети и остало, ако не е за овде префрли.

oki?

Ако не е услов за ЕУ или НАТО ондак it ain't happenin.
Само што не гледам некој да посетува гробишта освен на задушница,а и никој не ги ни ебава мртвите после 40 дена и баш на тој ден.
Не е кај нас ко на америчките филмои кога џандарот оди на гробот на мртвиот партнер и да му кажува како ќе го одмазди,или дечкото на гробот од девојката што ја згазил шлепер.
Уствари само на задушница се оди на гробишта.
Im all in for cremation,ако поефтино ме фати that is.

Ако не е услов за ЕУ или НАТО ондак it ain't happenin.
Само што не гледам некој да посетува гробишта освен на задушница,а и никој не ги ни ебава мртвите после 40 дена и баш на тој ден.
Не е кај нас ко на америчките филмои кога џандарот оди на гробот на мртвиот партнер и да му кажува како ќе го одмазди,или дечкото на гробот од девојката што ја згазил шлепер.
Уствари само на задушница се оди на гробишта.
Im all in for cremation,ако поефтино ме фати that is.

Не трескај те молам. Немаш близок не дај боже ни да имаш, па ќе размислиш како звучи ова што денес го напиша.
Јас по ова прашање сум традиционална, само трошоците и ценовниците да ги намалат. Сакам да имам место, гроб каде некој ќе сака да ме исплаче.

Слушнав по вестите дека наскоро треба градските гробишта Бутел да добијат крематориум. Е сега колку е тоа наскоро друга работа.

Јас би сакал да бидам кремиран. Цел живот сум го поминал над земја па зошто откога ке умрам да бидам 2 метра под земја во темница. А и не сакам многу тесни затворени места, колку пошироко и послободно подобро. Со одењето на гроб и палењето свеќи и други работи се оддава почит кон мртвиот, но има и други начини на одавање почит без да се оди на гроб. Кога се оди на гроб ме нервираат муабетите помеѓу роднините или комшиите а особено бабите, кој не отишол на гроб, кој што донел, кој како го чувал/запоставил гробот на починатиот итн.

Единствена добра работа е раздавањето на благи работи. Единствена причина според мене да бидеш закопан е благите работи кои се раздаваат и ги радуваат малите деца. Колку само се радував кога ми носеа благи работи:toe:

Абе толку му држе на македончето дека ќе нема ни место ни ништо многу бедно изгледа....а да иначе словенците кремираат уште од поодамна мислам и тоа е паметна работа....

А еве ако некој сака да биде кремиран викаш нема такво нешто кај нас ? О_о ццц

А не може некој сам дома,во интима да се исплаче на раат :?
Како молитва...
И не,не зборам на памет.

Може кај сака да плаче, јас сакам да имам гроб тоа е мој став.
А ти збориш на памет за останатите работи и незнаеш што збориш,генерализираш.

Мене би сакала да ме кремираат, (прво може да земат органи здрави ако треба на некој жив), и после најблиските, (дали сопруг, деца), можат или да ја чуваат урната или да ја расфрлат пепелта некаде во државава, на мое омилено место или слично.

*инаку малце морбидно вака кога ќе го напишеш :icon_lol:

А еве ако некој сака да биде кремиран викаш нема такво нешто кај нас ? О_о ццц
Нема.
Точно спомна коментатор, збореа деновиве на тв дека планираат крематориум. Од една страна навистина нема уште многу место, стигнаа до раскрсницата за Шутка. Од друга секој сака да си поседи кај свој близок -партнер, родител...смета/чувствува дека е некако до него, како што би бил за животот.
одлуката не е едноставна.

Темава на wot ме потсети на еден разговор помегу соучениците за време на еден погреб кој го набљудувавме за време на школскиот одмор,кога една другарка се насмеа и прозбори:Мене ни ми треба да бидам закопана под земја(ради трошковите)нити сакам да ме кремираaт...сите се зачудивме кога го кажа тоа и на крај дополни:Подобро нека ме расфрлат на сите страни и така нема да чуствувам ништо :icon_eek:
Како може некој да размислува така?Звучеше гадно...
Да се навратам на темата...исто ми се фака дали ке бидам 3 метра под земја или пак ке ме кремираат...Ебате традициите...и онака веке нема да постоиш.

Popojte ne davaat inache bolje krematorium, ionaka eve ja da umram vie che si produzite dalje dur ne vi dojde saatot ama i vie da umrete i jas che si produzam dur mi doe saatot, znaci nejcum grob chunki nejkam na popojte pari da se davaet, eve na primer Diogen (toj so Bureto) rekol dajte me na zveroite neka se najadat, samo ovja popojte mmnvno...

Konecno nekoj da najdam so slicno razmisluvanje:)Prvo kremiranjeto go poddrzuvam od mnogu pricini,osnovnata e deka,ako se prodolzi so ovoj intenzitet na umiranje,nez do koa ke ima mesto za pogrebuvanje,a od druga strana trosocite,koi se nabieni.Ova e eden vid monopol:),nema sakam,nejkam,mora da se napravi pogreb.Sepak mislam deka kremiranjeto e najpametna ideja,koa bi gi trgnale na strana materijalnite nesta,nemam konkretna pricina zosto bi go poddrzal kremiranjeto,no ednostavno mislam deka e porazumno resenie,a i gledajki ja celava situacija vo vrska so popovite i crkvite koja e mnogu smesna i apsurdna ke zaklucime deka crkvata e eden vid profitno pretprijatie koe vrsi uslugi,a ne na verski objekt.Neznam zosto od vladata ne nalozat fiskalna kasa i zoso crkvive ne podlezat na danocna kontrola od UJP,duri i koa ke vidime crkvite se najzastiteni pretprijatija,hahahaha,ne se danocni obvrznici,monopol se,a nemaat drzavna regulacija,mislam deka vo denesno vreme da moze da se privatiziraat crkvite,najgolem kjar ke imaat sopstvenicite,stvarno smesno..........odi popot na pogreb,vencavka,krstevka ili so i da e,pee 10 minuti i tarifa si ima za toa,nemozam da ja objasnam nasava zemja,mislam deka treba dobrovolno sekoj spored svoite moznosti da mu dade pari,isto i za pogrebite,a ne koa se kupuva grobno mesto,kvadratot go plajkas kako da kupuvas stan u centar:nesvest::):):):))))):toe::helou:

Јас сум за традиционалните погреби во ковчег, и сум против кремирањето. Шо ако некој го стегнала клиничка смрт па жив го испозапалат?:))
Иначе сета таа традиција шо се прави е жива глупост, према мене, доволно е да се собери народ околу палат свеќи ова она,го носиш на гробишта се закопува и крај на муабетот. Life`s go on!
Нема потреба после одење на ова на она..освен ко ќе треба по гробишта. Мене не ми претставува никакво задоволство одење на гробишта ниту пак се осеќам “како да сум во близина со починатиот“ туку во близина на еден куп трупови запретани.Така да немам ни потреба да одам на гробишта освен во денови коа излегува цел народ се собират роднини и пријатели итн..

Немаше нешто слична тема?

Ја дефинитивно го подржувам кремирањето.
Прво, не ми се свиѓа идејата да бидеш закопан во тесна дупка 2 метра под земја и да станеш храна за црвите, да ствараш обврска некој да доаѓа и да го одржува местото, да се изведуваат разни глупости кои нема да ти значат ништо потоа.
Второ, многу помалце трошоци се прават за кремирање.

Значи прво искористување на органите кои може да му значат многу на оној што има потреба од нив, па после многу оган, една урна што ке стои забуткана на некоја полица со повремено бришење на прашина и то.

Јас сум за традиционалните погреби во ковчег, и сум против кремирањето. Шо ако некој го стегнала клиничка смрт па жив го испозапалат?:))
Иначе сета таа традиција шо се прави е жива глупост, према мене, доволно е да се собери народ околу палат свеќи ова она,го носиш на гробишта се закопува и крај на муабетот. Life`s go on!
Нема потреба после одење на ова на она..освен ко ќе треба по гробишта. Мене не ми претставува никакво задоволство одење на гробишта ниту пак се осеќам “како да сум во близина со починатиот“ туку во близина на еден куп трупови запретани.Така да немам ни потреба да одам на гробишта освен во денови коа излегува цел народ се собират роднини и пријатели итн..

Hahaha,a so ako go zakopaat ziv i se razbudi vo kovcegot?:O,da ne bide taka podobro,barem vaka dodeka e vo klinicka smrtt ke izgori i nema da oseti niso:):):):)))))))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom