Тијана Дапчевиќ ќе ја преставува Македонија на Евросонг 2014

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Што е важно според редослед:
1. Политика
2. Потплаќање
3. Песна
4. Глас
;):)

Точно, но јазикот на кој се пее таа песна, е апсолутно воопшто небитен.

И што ако Данска ми пее на дански јазик и како јас ќе го разберам текстот? Може оценувам песна по текст...и што правиме тогаш?

И што ако Данска ми пее на дански јазик и како јас ќе го разберам текстот? Може оценувам песна по текст...и што правиме тогаш?

Имаш гугл транслејт. Поентата на Евровизија е секој да си ја претстави државата, тука спаѓа и јазикот.
На крај битен е и гласот и мелодијата.
Има еден куп италијански песни кои не ги разбирам, а се прекрасни. Убава песна е убава песна без разлика на јазикот на кој е испеана.

Целосно се согласувам. PSY сними песна на мајчин јазик, па најслушана е, некој снимил на англиски и мисли сите ќе го слушаат и пак ништо или ваков случај само во обратен смисол.
За да се успее на една голема сцена највеќе ти треба политика, врски и пари, па после останатото.

Три работи исто така многу ме нервираат...

1. Ако лани победила песна во техно, рок или било каков стил, ние оваа година правиме песна во ист таков стил што веќе во странство е застарен. За да освоиме подобар пласман ни треба наша песна, нешто што е невидено до сега, но и лесно би влегло и во уво, но и во странската музика.

2. Ме нервира она што се случи лани. Сите плукаа по Империја, а со Империја бар ќе влезевме во полуфинале можеби. Башка на сцена не изгледа онака како што е на спотот. На крај и краишта не треба толку да плукаме, наше е.

3. Ме нервира тоа што секоја година се вртат едни исти пеачи........ Елена, Каролина... петко, станко. Еве јас на Тијана се најубаво и посакувам и да освои прво место мило ќе ми биде.
Еве наредната година можеме да го испратиме Даниел Кајмаковски, таа по нејзе Тонизен, па Слаткар, па Рената, па можеме да се обидеме и со фолкериве... Андријана Ацевска, Јордан Митев.
Но на нив не им се дава шанса, зошто они не се во кругот на МТВ.

Но како и да е.... се надевам дека со Тијана ќе влеземе во финале :)

Аман од тоа фаќање за текст, толку ли не е јасно дека текстовите особено на вакви и слични натпреварувања си немаат ама баш никаква врска со резултатот.

Баш се ги гледав земјиве учеснички и уште сеа да ви кажам, немојте да се надевате многу. Еве ја табелава да видите со кои сме у група.
И кој ќе гласа за нас? Романија и Словенија само? Или песната треба да ни е многу јака па сите на газ да паднат. Ма да и тоа е џабе. Сите ја откажаа евровизија ради економски кризи, само ние џекови се праиме. :tapp:
First half[53]
23px-Flag_of_Austria.svg.png
Austria Conchita Wurst[63][64] TBD 7 March 2014[65]

23px-Flag_of_Georgia.svg.png
Georgia

21px-Flag_of_Israel.svg.png
Israel Mei Feingold[66] TBD March 2014[67]

23px-Flag_of_Lithuania.svg.png
Lithuania English TBD 15 February 2014[68] TBD 8 February 2014[68]

23px-Flag_of_Malta.svg.png
Malta English TBD 8 February 2014[58] TBD 8 February 2014[58]

21px-Flag_of_Norway.svg.png
Norway TBD 15 March 2014[58] TBD 15 March 2014[58]

23px-Flag_of_Poland.svg.png
Poland TBD February 2014[13] TBD February 2014[13]

Second half[53]
23px-Flag_of_Belarus.svg.png
Belarus English TEO[69] "Cheesecake"[69]

23px-Flag_of_Finland.svg.png
Finland TBD 1 February 2014[58] TBD 1 February 2014[58]

23px-Flag_of_Greece.svg.png
Greece

23px-Flag_of_Ireland.svg.png
Ireland TBD 28 February 2014[58] TBD 28 February 2014[58]

23px-Flag_of_Macedonia.svg.png
Macedonia Macedonian[70] Tijana Dapčević[71] "Pobeda"[70] (Победа) Victory

23px-Flag_of_Romania.svg.png
Romania TBD 1 March 2014[58] TBD 1 March 2014[58]

23px-Flag_of_Slovenia.svg.png
Slovenia

16px-Flag_of_Switzerland.svg.png
Switzerland TBD 1 February 2014[58] TBD 1 February 2014[58]

Баш се ги гледав земјиве учеснички и уште сеа да ви кажам, немојте да се надевате многу. Еве ја табелава да видите со кои сме у група.
И кој ќе гласа за нас? Романија и Словенија само? Или песната треба да ни е многу јака па сите на газ да паднат. Ма да и тоа е џабе. Сите ја откажаа евровизија ради економски кризи, само ние џекови се праиме. :tapp:
First half[COLOR=#][53][/COLOR]

Georgia

Second half[53]

Greece

Slovenia

Не е се така лошо..... Словенија ќе ни дадат 1 поен :D

Го вратија она старото или повторно ќе биде она 50-50 публика-жири?
Ако ништо друго, барем ќе го слушнам Сергеј Четковиќ, дека нели он ќе ја претставува Црна Гора. Со сигурност ќе има некоја убава балада. :)

First half[53]

Georgia

Second half[53]

Greece

Slovenia

Значи да очекуваме дебакл. :pos:

Значи секако немаше да бидеме во полуфинале во кое има повеќе држави кои вообичаено ни даваат бодови, затоа што поголемиот дел од тие држави годинава не ни учествуваат: Србија, Хрватска, БиХ, Турција и Бугарија го откажаа учеството годинава. При извлекувањето ние бевме во ист шешир со Црна Гора, Словенија, Албанија и Швајцарија. Дури и добро е што во нашето полуфинале има 3 држави од овој шешир, а во другото 2.

Тијана кажа дека сите што критикувале на интернет биле дебели и несреќни луѓе, кои немаат свој живот, само ждерат и дремат пред компјутер.

Оф самобендисана, одма со лични напади кога ќе добие критика. Вакви фаци најмалце успеваат, кои не успеваат да прифатат критика и напаѓаат луѓе на лична основа.

http://www.vest.mk/?ItemID=DF59E3C875318C4D8D9C7337879EAF12&arc=1

СИГУРНА СУМ ДЕКА ЌЕ ВЛЕЗЕМЕ ВО ФИНАЛЕ НА ЕВРОВИЗИЈА
- Не сакам да звучи самобендисано ама годинава Македонија праќа човек кој ќе се допадне на сите. Ние ќе дадеме се од себе да не зависиме само од гласовите од земјите кои досега не гласале туку за нас да гласа и шведска и швајцарија. Српската и босанската дијаспора таму е многу силна, а јас веќе 14 години настапувам и добро се познаваме. Сме направиле многу журки. Затоа сигурна сум дека ќе влеземе во финале, а ќе имаме и песна за финале, вели Тијана. Овој пат песната ќе биде препеена на српски, англиски, италијански, дански и шпански јазик. Српските "Грамофонџие", пак, најверојатно ќе направат микс. Сеуште не е одлучено, но скоро е сигурно дека во Копенхаген ќе се пее на македонски јазик. Тијана вели дека полека се работи на се и песната и сценскиот изглед.

Бев голем обожавател на Тијана пред да оди за Србија тогаш кога правеше свирки по кафулињата и се дружеше со Џамбазов и ко. Кога се мажи и почна со песни кои се на границата на турофолкот престанав да се интересирам за нејзината кариера, така да немам појма како и што правела во изминативе години. Но огромен МИНУС Тијана доби од мене кога се појави на 21 годишнината од независноста на Македонија на стадионот пред 60 илјади публика набиена со патриотска енергија таа истапи со СрБска песна, по што беше „скромно„ исвиркана.

Ќе сме влезеле сигурно во финале, бе. :vozbud:
Исто како што влегоа Лозано и Есма. Оти нели Есма насекаде настапувала, сите ја знаеле.
Кога конечно ќе сфатиме дека не е битно кој настапува?

Не мрчам дека песната ќе биде лоша итн итн... Туку велам да не се прчат толку, дека ќе влеземе во финале. Исто како Есма се фалаеше дека Ромите низ цела Европа ќе гласаат за неа.

По она вчера од Тијана, ќе бидам најсреќен доколку не се пласира во финале.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom