The Sopranos

Член од
30 јули 2006
Мислења
40
Поени од реакции
0
Викаш незнам а? Извини си го гледал Граѓанинот Кејн? А Барака? Или Old Boy, а што мислиш за Hable con ela, или Живо Месо? Како ти се допaдна Fear & Loathing in Las Vegas? Што имаш да кажеш за Forres Gump? Можеби си го гледал Две Сестри? А што со How I stop worryng and start to love the bomb? Американската продукција е претежно срање, а Сопранови е баш срање сапуница. Како што кажав, глупа серија за глуп народ. Имам јас мошне истанчен вкус кој не поднесува комерцијални шитови, за жал, или среќа, зависи од која страна ги гледаш работите.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Како прво серијава не е комерцијален шит и дефинитивно не е сапуница. Иако мислам дека голем дел од фановите ја гледаат заради тоа што има мафијаши и убивање.

Инаку ако сакаш да навлегуваме длабоко во пораката би можело да се каже дека дава многу лоша критика на нас познатото искривено американско општество. Да не зборам за моралните прашања што ги покренува. Имаш добар вкус во филмови и морам да признаам дека ме зачуди дека не само што не ја сакаш туку ја презираш серијава. Не сум ретардиран човек кој не го сфаќа значењето на Граѓанинот Кејн но сепак го признавам тој филм како дело кое е многу битно во областа на формирање на филмскиот јазик додека наративно пати од приличен број на грешки. И кога сме веќе на тема споредување Сопранови и Граѓанинот Кејн, морам да кажам дека голем дел од темата на Сопранови е и стравот на главниот лик кој се плаши дека ќе изгуби се што има. Всушност во една од епизодите "жените на мафијашите" го гледаа токму Граѓанинот Кејн и една од нив дава коментар од типот на - жал ми е дека имаше се што сакаше а на крај заврши сам. Тоа според мене е квалитетно пишување. Сезони пред климаксот или антиклимаксот (ќе видиме следната пролет) да ни се наговестува тоа што го и ќе продолжи да го носи дејството.

Ако може да прашам кои серии ти ги преферираш Basqian?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
samo 6 sezoni imat
edna on naj naj naj jakite serii e. Se slucuvaat raboti za koi nemas pretstava deka ke se slucuvat (poslednata recenica e malku (...):)

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Заборавив да напишам за критиката на американското општество. Интересен концепт дека серијата е комерцијално ср**е со оглед што најголем удар дава токму на тој американски "get rich or die trying" концепт. Всушност види го цитатот од серијата во мојот потпис
”Nobody ever went broke underestimating the taste of the American public.”. Цитатот е оригинално од еден американски (да речеме хумористичен) новинар од 1920ите годиини кој работел во САД.

Инаку репликата ја кажува еден лик, ФБИ агент во првата епизода од последната сезона.

Серијава постојано дава критика на американскиот конзумеризам, зависноста од брендовите, опортунистичкиот дух на американскиот граѓанин и програмираноста на иститот според медиумите и владината политика. Поентата ми е дека ако ништо друго серијата е добар прозор во американското опшетство, дури доколку се набљудува делумно и не се запазува приказната ниту развивањето на ликовите.

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Izvini vaka Basqian,iako jas smetam deka Amerika ima isklucitelno glupav narod(iako ne e eden narod),ima luge koi pravat dobri stvari,a ako gleas MTV normalno ke gi mrazis,ne ne se sekiraj ke ti pomine,vo pocetna faza si.Bloodhound Gang ako gi znaes se grupa od amerika sto gi EBE AMERIKANCITE(nivnite sodrzavnici)U ZDRAV MOZOK,ISMEVA SE MOZNO PA DURI I SAMA SEBESI!I toa smetas deka e sranje,zatoa sto e od amerika.Shut up,porasni,ne bidi lut na svetot i na roditelite ne se tie krivi za tvoite konzervativni svakanja i tvoeto(ne)znaenje,stereotipen kremec so "istancen" NEvkus!!!

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Bada Bing! напиша:
Ма најдобри се. Секоја друга серија може клапата да им ја држи. :)

Како и да е, пријатно сум изненаден дека воопшто некој ја гледал серијава, а камо да уживал во нејзе.
Не се секирај, не спаѓаш само ти во групата "глупи луѓе" (што гледаат глупи серии нели.)
Ова само го цитирам "другар ти" Basqian.
Basqian, ова е за тебе- :dudlac::bip:

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Bada Bing! напиша:
Ма најдобри се. Секоја друга серија може клапата да им ја држи. :)

Како и да е, пријатно сум изненаден дека воопшто некој ја гледал серијава, а камо да уживал во нејзе.
Не се секирај, не спаѓаш само ти во групата "глупи луѓе"(што гледаат глупи серии).
Ова само го цитирам "другар ти" Basqian.
Basqian,брате, ова е за тебе- :dudlac::bip:

Член од
16 мај 2006
Мислења
137
Поени од реакции
1
Basqian напиша:
Викаш незнам а? Извини си го гледал Граѓанинот Кејн? А Барака? Или Old Boy, а што мислиш за Hable con ela, или Живо Месо? Како ти се допaдна Fear & Loathing in Las Vegas? Што имаш да кажеш за Forres Gump? Можеби си го гледал Две Сестри? А што со How I stop worryng and start to love the bomb? Американската продукција е претежно срање, а Сопранови е баш срање сапуница. Како што кажав, глупа серија за глуп народ. Имам јас мошне истанчен вкус кој не поднесува комерцијални шитови, за жал, или среќа, зависи од која страна ги гледаш работите.
Slusaj....se napali so nabroja nekolku dobri filmovi....sakas site da se vcudovidime za tvoeto nebulozno poznanstvo od klasa filmovi, so te prai pogolem tasak...ne mi bese toa poentata...da, tocno..amerikanskata produkcija ima prepoznatlivi karakteristiki za razlika od evropskata(koja u poveketo slucai e bolje)...no The Sopranos ako e sapunica, bratce, daj da izedam somelen diamant....od toa so vikas deka e sapunica,zaklucuvam deka aber nemas od filmovi...ili valjda ne si ja svatil poentata...a filmot ne e za da se gledaat pucanja ili tepacki pomegu mafii...ako sakas toa idi zemi si rambo...ima dosta pucanja u filmot....sopranos e daaaaleku podbra od brojni serii....citaj so pisuvaat kritiki od luge koi rabota im e da kritikuvaat filmovi....pa posle vrati se na forumov da porazgovarame...

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Matej the Malicious напиша:
daj kazi kaj si gi zel site sezoni? da gi zeam i jas zaso sopranos vladee...gandolfini e fantasticen akter....
Од едно другарче.:) Ако си од Скопјево ќе се најде начин да ги добиеш. ;)

Член од
16 мај 2006
Мислења
137
Поени од реакции
1
Bada Bing! напиша:
Од едно другарче.:) Ако си од Скопјево ќе се најде начин да ги добиеш. ;)
toooo be.....od skopjevo sum...imam najdeno dodusa 3 sezoni na dvd,na edno 10 dvd-ia, taka da....zakon bi bilo ako se na dvix...ke se dogovorime.....:)

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Уф заврши серијата. Финалето "Made in America" имаше премиера во неделата (завчера) во САД и Канада и заврши со контроверзен крај. Не ми се верува дека Чејс навистина сакаше да биде контроверзен иако мораше да очекува дека ќе има муабети околу финалето (последната сцена поточно). Да ги кршиш сите ТВ шаблони и повеќето филмски треба многу 'муда' со оглед на тоа што сега ќе има ДВД сет, па книги и чуда, а незадоволството на многу после завчера може да влијае на продажбата. Но Чејс за среќа ги мрзи своите фанови (тие ретардираните што гледаа поради убивањата) што е за мене прекрасно, фали мизерија во ТВ индустријата наспроти желбата да се направи 'кул' серија базирана на пресврти (ала Лост) или 'режимски' тип на серија (Хаус МД десетта серија со доктори во болница) така да си кажа што си има да каже и ја заврши серијата во свој стил.

Made in America е ироничен наслов, во епизодата гледавме многу Амерички коли, ФБИ агенти, осомничени за тероризам, од друга страна made во гангстерискиот жанр значи влегување официјално во 'Семејството' без можност за излез. Имаше епизодата (како и серијата) многу егзистенцијалистички тонови, а крајот беше врв на паранојата и неизвесноста. Не не лаже Чејс, не нуди 'решение', ниту пак се прави дека нуди, само ги кажува проблемите што ги гледа во Америка. Како што кажа ЕјЏеј "It's like America...I mean this is still where people come to make it. It's a beautiful idea..."

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Fenomenalna serijaaaa!!!!!!!!! Nestrplivo ja cekam 6-tata sezona na A1... valjda ke ja davaat :toe: A inace ja davaat i na slovenskata SLO1, koj ja ima na kablovska... ja, za zal, kasno ja fativ :( veke pominaa 15-tina epizodi.

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Utre na slovenska televizija vo 22:45 ke bide poslednata epizoda na Sopranovi, Made in America.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Одма ја купија бе. Алал им вера! Нашиве -- некогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom