That 80s

• Креатор на темата Razorblade Kiss
  • Време на започнување
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
ada напиша:
Што се однесува до main-stream музичката сцена, '80-те се можда нај кич период. Не знам од кај да почнам...Поп срањето од тоа време не сакам ни да го спомињам...Тука е и травестијата со панкот и рокот...Glam rock...Oчај:pov:Тони шминка, лак за коса, ужасен outfit, а најлошо од се музиката. Нешто слично што се случува со хип-хопот денес.
Btw, и модата од тој период е траги-комична.
Али затоа има и исклучоци..Као Sonic Youth, The Pixies, R.E.M и други. Како и фактот дека у тој период на северо-западот у америка се раѓа grunge-от, кој уше на самиот почеток од '90-те ги брише сите траги на музичкиот хорор од претходната деценија.
И не смеам да ги заборавам и ЕКВ...Феноменална група(една од моите омилени) кои истотака создаваа у '80-те

Ги заборави Depeche Mode :) доста добар бенд од тоа време, како и од екс-ЈУ просторите Laibach!

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Читајќи ги вашите постови,размислувања за музиката на 80s можам да забележам дека на сите ви е позната (и на оние на кои не им се допаѓа)
Со оглед на годините што се напишани под аватарите и доста добро ви е позната оваа музика!
Што се однесува до модата во тие години,би рекла,верувајте дека и на вашите деца денешниве пеачи ќе им бидат...многу смешни,кичести!
Еве некои групи и имиња на кои во моментов можам да се сетам:
Duran Duran
Police
Dire Straits-On the night(posebna mi e)
Bon Jovi
Europe
Madona
Kajgoogoo
Bryan Adams
Quenn
Euritmix
U2.......................

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Ако нешто обожавам тоа се хитовите од 70 тите и 80 тите....по дома имам 200 цда...Аба,Диско хитс,Итало хитс,Брајан Фери,Бјело Дугме,Тунел,Џејмс Браун итн едноставно ја обожавам секојдневно ја слушам...права песна оригинал а не сега ремикси од истите песни...

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
ramada напиша:
Duran Duran
Police
Dire Straits-On the night(posebna mi e)
Bon Jovi
Europe
Madona
Kajgoogoo
Bryan Adams
Quenn
Euritmix
U2.......................
Police ДА!
Dire Straits - ДА!
Bon Jovi - НЕ! :)
Europe - НЕ!
Madonna - Ерр...не (иако мајка ми со неа ме растеше ко мал...)!
Kajgoogoo - Не ми текнува кои беа!
Bryan Adams - ДА!
Queen - УХ! ДА! (Мада не се само 80-тите)
Eurythmics - ДА!
U2 - ДА,ДА!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.964
Gi zaboravivte zvezdite na italo disco muzikata Scotch,Radiorama,Den Harroy,Baltimora,P.Lion,Koto i drugi koi sto ostavija dlaboka traga vo muzickata istorija.Ako saka nekoj da vrsi razmena na muzika od 80' neka ostavi poraka.Samo za informacija od 450 diskovi okolu 400 se od 80' i toa vo audio format a ne mp3 kolku sto slusaat 90% od clenovite.

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Dawid Bowie
Peter Gabriel
Rod Stewart
Phil Collins
Prince(lele bese izbran za najsexi maz!koj toa go izbra?)
Wham(George Michael)
UB40
Pet shop boys
Simple Minds
A-HA
Billy Ocean
Bee Gees
Yazoo........
Toa bea vreminja

J

Johnny Stulic

Гостин
ramada напиша:

Лепа Брена,Лепа Лукиќ,Рокери са Моравом(Црна крава бјело млеко),Ана Бекута,Тереза Кесовија

Вранглер Фармерка,Работна Акција,Тика,Струмка,Штафета,Пионери,Фиат 1300.Ичичи,Бечичи

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Johnny Stulic напиша:
Лепа Брена,Лепа Лукиќ,Рокери са Моравом(Црна крава бјело млеко),Ана Бекута,Тереза Кесовија

Вранглер Фармерка,Работна Акција,Тика,Струмка,Штафета,Пионери,Фиат 1300.Ичичи,Бечичи
По ова го памтиш твоето време?

J

Johnny Stulic

Гостин
ramada напиша:
По ова го памтиш твоето време?
Па треба да се спомнат и овие беа анекс на нашата музичка"култура",а за тоа како го памтам тоа време приказни за три света имам ќе биде офтопик

R

Razorblade Kiss

Гостин
Got time for writing so...:)
Осумдесетите беа познати по таканаречените hair bands.Некои од бендовите што беа вмешани во нив се Мотли Кру,Металика,Ганс енд Роузис.Повеќе од бендовите беа формирани за дрога,секс и пари.Овие бендови почнаа да избледуваат кога во 1991 се појавија Нирвана со Smells like teen spirit-гламот отиде во вода,започна гранџ-ерата.Се разбира,овде се групите како U2,Bon Jovi,Metallica кои беа еднакво,а можеби и повеќе успешни во 90тите.По кратко време доаѓаат панк рокерите од типот на Green Day и нивниот легендарен Nimrod.

Се концентрирав на странската рок-сцена,затоа што не сум компетентна да зборувам за другите :icon_lol:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Би слушал секој ден Ганс енд Роузис наместо креп фестот наречен Green Day.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Razorblade Kiss напиша:
Got time for writing so...:)
Осумдесетите беа познати по таканаречените hair bands.Некои од бендовите што беа вмешани во нив се Мотли Кру,Металика,Ганс енд Роузис.Повеќе од бендовите беа формирани за дрога,секс и пари.Овие бендови почнаа да избледуваат кога во 1991 се појавија Нирвана со Smells like teen spirit-гламот отиде во вода,започна гранџ-ерата.Се разбира,овде се групите како U2,Bon Jovi,Metallica кои беа еднакво,а можеби и повеќе успешни во 90тите.По кратко време доаѓаат панк рокерите од типот на Green Day и нивниот легендарен Nimrod.

Се концентрирав на странската рок-сцена,затоа што не сум компетентна да зборувам за другите :icon_lol:
Кај бе металика ги тури у Hair Bands

сеа ке видиш ти едно црвено лол

R

Razorblade Kiss

Гостин
Гижо немој нема да се опоравам:)
може не бев јасна,едни од популарните во 80тите,Металика:)
Па имаа Хетфилд,Улрих,Њустед и Хамет коси тогаш нели?:)лол
Не не...еве едни коса бендови-Winger,Poison...доста се
не ми текнуваат јебига:)
*врти на вх1*

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
коса бендови гледаш на телевизор жифци кинеш lol

ја ги поштувам 80с зш ми се некако мммммммммафнати и одозгора глеано, бендовите и воопшто сите вклучени у културното шоу од таа деценија толку очигледно се трудат да возат некој стил, шо дури ми измамува аплауз кај некој ептен забегани:):)
у секој случај, поише сум за крајот на 80тите и почетокот на 90тите!

Kajgana Shop

На врв Bottom