Тетоважи и пирсови - се` за нив од здравствен аспект!

• Креатор на темата Креатор на темата Ivy_K
  • Време на започнување Време на започнување
Како прво, од здравствен аспект, Hepatitis C, HIV, meningitisi, meningoencephalitisi, maligni stafilokokcii...
Од естетски: Дворските шутови изгледаат посериозно!
На крај: Варваризам! - Барем ние Македонците, не би требало да имаме варварски обичаи... Немаме такво потекло, - недискутабилно!
Кое конзервативно размислување еј,од такт ме извади искрено.
Дворските шутови изгледале посериозно?Што е НЕ-сериозно во тетоважите и пирсовите ај те молим кажи ми?
Варваризам?Причина за да не ставам тетоважа би требало да ми биде потеклото?Поголема глупост од ова немам прочитано,без навреда.
Зошто да претставуваат варваризам тетоважите?Уметност е тоа драга моја Елено,не може секој да изработи квалитетна тетоважа и не може секој да “носи“ тетоважа.Ваквите прости сфаќања од широката народна маса само повеќе ми ја зголемуваат желбата за тетоважа,да им бодам очи,иако тоа се коси со целосната идеологија на тетоважите која јас си ја имам претставено во мојата глава.

shorty каква компликација си имал?? Во принцип не е возможно да настане компликација ако се тетовираш во студио како што треба...

тоа е и поентава на темава , намерно тука и ја отворив (кајгана како најдобар и најмасовен форум ) да прашувате и да читкате:pipi::pipi:

Со тек на вежбање се зголемуваат рацете но во паралела и кожата си се прилагодува на тоа така да нема да се јават проблеми е сеа не ме сваќај буквално :vozbud: ако се праиш вратар... не одговарам јас за последиците:)))))

Poraka do mladite i tie sto sakaat da si go sharaat teloto .1-tetovaza nesto se slucuva so tebe.2-tetovaza slucaj za pshilog.3-tetovaza tisi vekje psiholoshki slucaj .Vo makedonskata tradicija i cultura i kako civilizaciski dobra sharanjeto na teloto i pirsot nikogas nebile vo upotreba.Toa e odlika na varvarskite pleminja od sever dupenje na teloto i negovo sharanje pri toa se nanesuva golema bolka .Toa e privremen tred i e donesen od severot kako keltite i normanskite pleminja.TETOVAZI I PIRS nikako nemozat da bidat nase makedonsko obelezje.

Порака до сите кои што имаат било какви стереотипи за тетоважите со други зборови се категоризираат како неизживеан прост народ како овој погоре,тоа што вие ќе речете дека тетоважите не чинат,се пример за психички случај,не се македонско обележје,нема да ни смени ама баш ништо ни во одлуката дали да се тетовираме,ни пак ќе не натера да ја отстраниме веќе ставената тетоважа.
И мобилните,компјутерите,општо технологијава не потекнува од Македонија па ја користите,затоа не туку кукајте и не туку ми се правете патриоти кај ќе стигнете.
И Фанатику,верувам дека на никој кој се тетовира не му е целта тетоважите да ги направи македонско обележје.

оф топик:не се нервирај, не гледаш дека за сите работи што им сметаат викаат дека се дојдени од "запад" и се "тренд во последните години"? џабе само време си губиш во расправање со вакви хард кор луѓе. иако и јас никогаш не би ставила тетоважа, ни пирс, не гледам зошто би ги вреѓале луѓето кои го сакаат тоа и го применуваат. еве, братучетка ми има 5 тетоважи и 2 пирса, па си работи редовна работа и никој не ја прогласил за варварин или дворски шут:smir:
он топик:од здравствен аспект, ако се работени во соодветни услови, и после тоа се пази на тетоважата или пирсот, мислам дека ризикот од здравствени проблеми може да се сведе на минимум или нула. секако, ако се прават во диви студија кои немаат ни дозвола, ни работат како што треба, тогаш со среќа нека им е на тие што се подложиле на таков животно загрозувачки чекор. е сега, од пирсовите секогаш постои ризик кај луѓето кои се алергични на никел, ама затоа ваљда има и пирсови од хируршки челик или што и да е.

Порака до сите кои што имаат било какви стереотипи за тетоважите со други зборови се категоризираат како неизживеан прост народ како овој погоре,тоа што вие ќе речете дека тетоважите не чинат,се пример за психички случај,не се македонско обележје,нема да ни смени ама баш ништо ни во одлуката дали да се тетовираме,ни пак ќе не натера да ја отстраниме веќе ставената тетоважа.
И мобилните,компјутерите,општо технологијава не потекнува од Македонија па ја користите,затоа не туку кукајте и не туку ми се правете патриоти кај ќе стигнете.
И Фанатику,верувам дека на никој кој се тетовира не му е целта тетоважите да ги направи македонско обележје.

Еј нели ви реков тука од ЗДРАСТВЕН АСПЕКТ. На форумов има многу теми општи за тетовирањето и пирсингот...

Еј нели ви реков тука од ЗДРАСТВЕН АСПЕКТ. На форумов има многу теми општи за тетовирањето и пирсингот...
Сакам да ставам пирс на јазик, ама негде прочитав 2 недели без љубење. Не заебавај што ке лажам. Првите 3-4 дена Ок. ама 2 недели. Има ли некое друго решение, на пример после тоа одма да се чистам со бетадин ???

Ива ја се мислам да си ставам пирс на долната усна...дај ти се молам по опширно кажи ми како и де тоа...и дали одкога ке го извадам ќе може белегот да ми исчезне?:toe:

Пирс на усни
Пирсот на усни е пирсање на телото, т.е. пенетрација на усните или најчесто областа околу усните.Усните и околината на усните може да биде испирсана на многу начини и различни местоположби.
Писаното место на усните или околу нив во повеќето случаи заздравува многу брзо,иако стреба да се покаже екстра грижа особено околу процесот на заздравувањето кога ќе користите храна,и течности како и чад од цигари ако сте пушач.
Последици по здравјето
Повеќето пирсови кои се ставени на усните или околу нив имаат потенцијал да ги повредат непцата или да ги оштетат забите!Тоа се разбира ако не се носи пирсот кој одговара за тоа место, или пак ако е лошо наместен,т.е ставен пирсот!Забите може да бидат оштетени, бидејќи дел од пирсот е од внатрешната страна на устата,при говорење,жвакање или други слични активности.За време на заздравувањето на пирсаното место треба да се избегнува оралниот секс и францускиот бакнеж, за да се избегне можност од настанување на инфекции.
Типови на пирсови на усните
Пирсањето на усните може да биде извршено секаде околу усните,вообичаено се избегнува површината (црвениот дел) на усните!
Пирсот ставен на одредени места има и одредено име
* Алка на усните
o Off-Center
o Ring Labret
* Labret
* Vertical Labret
* Horizontal Lip Piercing
* Lowbret
* Vertical Lowbret
* Lip Plates
* Madonna/Monroe
* Medusa

*Оралните пирсови(уста и јазик) се плакнат со антибактериска ,без алкохол течност,што значи се прави гргара околу 30 сек.до минута после секој оброк додека не заздрави пирсот!И најважно, користете нова мека четкичка за заби за да го избегнете инфекцирањето со бактерии пирсаното место.

белегот можно е и да остане но има креми и за тоа па не е проблем прашај ме тогаш ако веќе се решиш за вадење :):)

Иначе секако дека може да се бакнувате :) :) :) Јас имав пирс на јазик и воопшто не ми беше проблем , првите неколку дена е малце незгодно поради тоа што заздравува но сепак после 3-4 дена не е поблем особено ако се негувате како што треба , со тоа и самото заздравување ке иде побрзо :wink::wink::wink:

Како што ја читав mari4eto прочитав дека сама се испирсала на стомак , и незнам на кое друго место беше . Не сваќам зашто сами да се пирсате ?:toe:
Не е исто кога ќе се испирсате сами или кога ќе ве испирса професионалец , се разбира многу посигурни ќе бидете доколку професионалецот ве пирсне .

Кога веќе морате сами да се пирсате еве неколку совети за пирсање на усна:

1.Опрема : Иглата за пирсање е важен дел од целиот процес , се разбира дека е пожелно да земе професионална игла . Доколку имате во план да се дупнете со безопасна или игла за шиење - ЗАБОРАВЕТЕ . Едноставно идете до најблиската аптека и набавете си Канила 16 или ако имате помал пирс Канила 18 . Нека не ве буни , со зголемување на бројот на канилите се намалува ширината.

2.Чистење : Доколку по некоја случајност не најдовте Канила 16(18) и решите да се пирсате со игла за шиење/безопасна , обавезно да ја дезинфицирате. Нека опстои во алкохол 3-4 часа или пак да превриете вода заедно со иглата .

3.Накитот: За да бидете сигурни исчистете го и пирсот кој што сте го купиле , иако неговите производители се грижеле за тоа , сепак неможе да бидете премногу претпазливи. Исто така внимавајте и на алергиите , односно немојте да земате пирс кој што би можел да ви предизвика алергија .

4. Пирсање : Повеќето луѓе кој што се пирсале самите себе го направиле тоа во тоалетот. Бидејќи (најверојатно) таму има огледало . Но не го правете тоа во тоалет кај другар или во некој објект (Кафич, Ресторан итн.) . Бидете сигурни дека тоалетот е чист и дека неможете да се инфицирате.
Извадете ја Канилата заедно со пластиката , тргнете го само горното капаче. Во целиот процес користете ракавици за да не се инфицирате. Фатете ја усната и повлечете ја за да видите каде се вените кој не смеете да ги погодите. По можност маркирајте ги местата (најпогодно за маркирање е ЦД-Маркерот) .
Препорачливо е да го продупчувате местото од внатрешна страна , иако е потешко , сепак е помалку болно одколку да го продупчувате епидермисот од надворешна страна . Обидете се да стигнете бар до пола во внатрешноста на усната од првото туркање , сепак не сте професионалец за да можете до крај во едно туркање. За помала болка препорачливо е понатаму да ја туркате усната кон иглата отколку обратно. Кога ќе искочи канилата од другата страна извадете го првиот дел оставете ја само пластиката . Вметнете го пирсот (отворен , без 1 навртка ) и влечете ја полека пластиката нанадвор заедно со него. Кога ќе исокчи пирост ставете ја навртката и - честитам , успеавте да си ставите пирс :) . Доколку не користите канила последниот дел е малце проблематичен . Бидејќи ново отворената дупка се стреми да се затвори , мора да го ставите пирсот брзо пред раната да се засуши.

5. Не запирај тука : Откако ќе го ставиш пирсот внимавај на неговата хигиена. Пред да го купиш пирсот или Канилата/иглата , обавезно побарај Бетадин 1% за понатамошна хигиена . Исто така , доколку во целиот процес на пирсање протече повеќе крв од 5-6 капки , посети доктор .

Запаметете : Колку лесно и да изгледа оваа постапка НЕ ЈА ПРАВЕТЕ доколку навистина не можете да ставите пирс на друг начин.

shorty каква компликација си имал?? Во принцип не е возможно да настане компликација ако се тетовираш во студио како што треба...

тоа е и поентава на темава , намерно тука и ја отворив (кајгана како најдобар и најмасовен форум ) да прашувате и да читкате:pipi::pipi:

Со тек на вежбање се зголемуваат рацете но во паралела и кожата си се прилагодува на тоа така да нема да се јават проблеми е сеа не ме сваќај буквално :vozbud: ако се праиш вратар... не одговарам јас за последиците:)))))

Епа имав тетовирано Хена надвор (не во студио) и после неколку дена многу почна да ме чеша местото каде што е тетовирано. Имав иритација не кожата и кога ја чешав почнуваше да зацрвенува.

Од што си се чешал ти било а и лето ко лето си се сунчал ова она.. не е страшно немај бриги отиди фино до некое студио и договори си се :back:

Lip_Piercing_by_rivjern.jpg

Еве Ива ја каков пирс сакам да стаам....прочитав дека францускиот бакнеж да се избегнува....а мора?

ајде ајде може не е толку сташно :wink::wink::wink: првите 2 дена само удри на јака нега ко што е упишано во претходните страни и нема проблеми може уште и првта вечер , на крај краева можеш и да намалиш на киснг па да зголемиш на др ствари :cug:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom