Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Симнував торенти пред некој ден и приметив дека повеќе од 320КБ не ми креваше, буквално како да ми беше лимитирана конекцијата. 1-2-3 дена така гледам никако да крене брзина. Влегов во рутерот (Speedpot од новите бели), стиснав на тоа DSL и гледам кај конекцијата, поточно кај брзината за Download имаше бројка од типот на 3286kBp/s Не ја запамтив точната, али почнуваше на 3јка. Му направив ресет на рутерот, се запали, се поврза и си се појави стандардната брзина што ми е и сега 10238kbps и брзината на торентите пак си е по стари 1 мегабајт во секунда.

Имал некој слично искуство?

Да, постојано. На секои 4-5 дена морам да го рестартирам рутерот дека отупува (ист ефект има и ако го отштекаш кабелот за ДСЛ што влегува во рутер, почекаш 10 секунди, и пак го закачиш). Истото ми се има случувано и со оној црниот томсон, и на новиот бел како твојот.
Не знам зошто :/

Да, постојано. На секои 4-5 дена морам да го рестартирам рутерот дека отупува (ист ефект има и ако го отштекаш кабелот за ДСЛ што влегува во рутер, почекаш 10 секунди, и пак го закачиш). Истото ми се има случувано и со оној црниот томсон, и на новиот бел како твојот.
Да де јасно, конекцијата било како да се прекине.
Него има ли опција да го исклучам интернетот софтверски? Односно преку ИП-то кога влегувам во рутерот? Барав и не најдов. Кога сакам да сменам ИП, морам да идам до дневна да го рестартирам механички.:toe:

Да де јасно, конекцијата било како да се прекине.
Него има ли опција да го исклучам интернетот софтверски? Односно преку ИП-то кога влегувам во рутерот? Барав и не најдов. Кога сакам да сменам ИП, морам да идам до дневна да го рестартирам механички.:toe:

Каков рутер имаш?

Треба да има во рутерот опција, нешто како Disconnect...

Нема мислам рутеров (Speedport 503V) таква опција. Јас го рестартирам ако сакам да се реконектирам (или правам друга PPPOE конекција од компјутер и преку не се конектирам).

Да исклучиш интернет... не знам како. "Згреши" лозинка на PPPOE конекцијата? :icon_lol:

Delay disconnection by provider to the period between
o'clock

ovaa opcija ja ima vo speedport i rabote provereno, samo mana e sto treba da napravis rekonekt za da stapi vo sila noviot period za rekonekt
taka da ne biva celo vreme da go pomestuvas za da ne se naprave rekonekt

nema li nekoja finta toj delay da se naprave beskonecno da bide
taka da celo vreme konekcijata da stoi

Симнував торенти пред некој ден и приметив дека повеќе од 320КБ не ми креваше, буквално како да ми беше лимитирана конекцијата. 1-2-3 дена така гледам никако да крене брзина. Влегов во рутерот (Speedpot од новите бели), стиснав на тоа DSL и гледам кај конекцијата, поточно кај брзината за Download имаше бројка од типот на 3286kBp/s Не ја запамтив точната, али почнуваше на 3јка. Му направив ресет на рутерот, се запали, се поврза и си се појави стандардната брзина што ми е и сега 10238kbps и брзината на торентите пак си е по стари 1 мегабајт во секунда.

Имал некој слично искуство?

Ок, ова само ги потврдува моиве стравови дека МТ има направено со тек на време поради неклавитет на бакарот да се спушта брзината на ДСЛ делот ... првпат го приметив ова кај другар ми каде што навистина има лоша линија и каде што одеше 10мбит/6мбит/4мбит/2мбит/1мбит/512кбит ...

Прво мислев дека е поради фактот што имавме пријавено дефект на линијата, и дека нешто тестираат, но и откако се јавија дека е се во ред си варира и тоа во текот на денот различно од 6-2мбит ... 10мбит гледам само после рестарт (како што кажавте и вие) ...

Изгледа ова е некоја нова опција која ја имаат имплемтнрано на ниво на ДСЛАМ за да имаат намален број на поплаки за лош интернет - кај ќе ти осети обичен корисник разлика меѓу 2-6 мбита на фејсбук :kesa:

Auuuuuuuuu ako e taka u naskoro vreme T-Home mi mirisa na zemja.....ete nacin kako da go raskinis dogovorot so niv....Ti nemas brzina DO 10 Mbs oni nemat da ti pustat brzina Do 10 Mbs i lesno e da go raskinis dogovorot bez penali i problemi...Pa PM ti mu placas za 10 Mbs oni standart ti davat 8 do 8 ipol max ....i uste da ti namalat epa togas No Comment......ili na optikata ti vikat 40 Mbs a imas 25 Mbs Max......Abe do koga Makedonceto ce go kradat be pu pu pu....A inace muabetot mu e za netot poslednite nekolku dena...Ne da e sporo nego e epten sporo....

Auuuuuuuuu ako e taka u naskoro vreme T-Home mi mirisa na zemja.....ete nacin kako da go raskinis dogovorot so niv....Ti nemas brzina DO 10 Mbs oni nemat da ti pustat brzina Do 10 Mbs i lesno e da go raskinis dogovorot bez penali i problemi...Pa PM ti mu placas za 10 Mbs oni standart ti davat 8 do 8 ipol max ....i uste da ti namalat epa togas No Comment......ili na optikata ti vikat 40 Mbs a imas 25 Mbs Max......Abe do koga Makedonceto ce go kradat be pu pu pu....A inace muabetot mu e za netot poslednite nekolku dena...Ne da e sporo nego e epten sporo....

e pa bas toa DO gi stiti niv od seto ova. toa DO znaci moze nikogas da nedostigest max brzina a pak se da si e po dogovor. i 8 da e i 6 da e pak e DO 10. znaci izmegu 0 i 10mbita se e vo red. :)
a i toa sto e epte baven netot nisto ne znaci za niv. samo ako ic nemas net odreden period od mesecot togas moze da raskines.
16casa li kolku bese.

a i da raskines pa na koj ke odis. aj vo SK ima poveke izbor ali vo drugite gradovi ili ovie ili onie one koi se beter i po usluga i po odnos so korisnicite.

kako i da se vrtis gazot ti e otpozadi.

Ок, ова само ги потврдува моиве стравови дека МТ има направено со тек на време поради неклавитет на бакарот да се спушта брзината на ДСЛ делот ... првпат го приметив ова кај другар ми каде што навистина има лоша линија и каде што одеше 10мбит/6мбит/4мбит/2мбит/1мбит/512кбит ...

Не мислам дека е така.
Поради неквалитетот на бакарот, од незнам таму кои околности (не ме ни интересира додуша), губи на квалитет DSL-от.
Конкретен пример:
Пред 5 минути го уклучив рутерот и се синхронизирав на полна доделена брзина - 8Mbps, максимална можна брзина (attainable data rate) во моментов е 11000 Kbit пример.
Е сега, после 2 дена, attainable data rate поради незнам таму кои околности (веројатно она погоре, неквалитет на бакарот), паѓа на 7000 Kbit. Во тој момент, DSL-от паѓа и се ресинхронизира на 7 Mbps.
После 2 дена, attainable data rate паѓа на 4000 Kbit.
Пак DSL-от се ресинхронизира, овој пат наравно пак на максимална можна брзина - во случајов 4Mbps.
И така натаму (немам тестирано подолго :icon_lol:)
Е сега, ако го отштекаш рутерот од струја и го ставиш пак, attainable data rate пак ќе стане 11000 Kbit (забележуваш дека се враќаме пак на почеток).

A inace muabetot mu e za netot poslednite nekolku dena...
Прво, никој никогаш нема да ти гарантира пристап. Уствари може ќе ти гарантира, ама 1Мбпс за ~5000 денари месечно. Имаат таква конекција и телеком, мислам изнајмена ја викаа. Брзината на пристап до одреден сајт зависи од толку многу околности што никој не може да ти гарантира брзина.
А за нетот последните неколку дена (многу бранење во една вечер ќе им испадне на телеком ама ај, ми тргна веќе) не се криви они. Интернетот кај сите провајдери колку што знам оди преку телеком србија. Така се каблите поврзани. Македонија -> Србија -> Европа - Даље у бољи живот.
Т-хоум (нашиов) не се криви што линкот на телеком србија неколку дена уназад заебава.
Ама од друга страна, мене и тебе како краен корисник, што не занима од кај они црпат интернет и кој линк не им чинел.

Колку за информација симптомиве што сте ги напишале ги нема на ТК, така да претпоставката "кај сите провајдери е така" не е издржана.

Изгледа ова е некоја нова опција која ја имаат имплемтнрано на ниво на ДСЛАМ за да имаат намален број на поплаки за лош интернет - кај ќе ти осети обичен корисник разлика меѓу 2-6 мбита на фејсбук :kesa:

Уффф, жално е ако е така. Не мислев дека прават вака педерски работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom