Те мразам затоа што си подобар човек од мене?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Постојат личности кои веднаш се забележува дека се харизматични, начитани, добродушни, реални, искрени, хумани, едноставно пленат на прв поглед. Дали покрај нив чувствувате комплекс на пониска вредност? Дали и зошто ги напаѓате и се трудите да им пронајдете недостатоци? Дали некогаш сте се почувствувале омразено, затоа што сте подобри? Колективен бес, истурен над вас, да не речам? На луѓето со морален интегритет, цврст став и позитивизам, им завидувате или им се воодушевувате? Ги сметате ли за конкуренција? Темава ја отворам изреволтирана од темата "Лижење", како и неоснованите навреди упатени кон некои членови, независно од тоа дали се администратори, модератори или обични смртници.

По добар коњ прашина се крева, ништо ново, ништо страшно, но жално

(Што е тоа во луѓето тажно, што живеат во животи туѓи...):toe:

мислам дека таа особина се вика завист. и е еднаква на болест. гет а лајф моронс, е одговорот за таков човек или човеци. Лесно е да се навреди некого, не е лесно нешто добро да му учиниш :wink:
Не сметам никого за конкуренција, не мразам некого, си имам омилени и неомилени личности, но далеку од тоа да ги мразам или не дај Боже, да им завидувам. Си имам живот, убав ми е, не мислам дека на некого му е поубаво, а ако му е, уште сто пати по толку да му се разубави.
а да и не чувствувам комплекс на ниска вредност пред никого. од проста причина што сите имаме мани и квалитети.

Постојат личности кои веднаш се забележува дека се харизматични, начитани, добродушни, реални, искрени, хумани, едноставно пленат на прв поглед. Дали покрај нив чувствувате комплекс на пониска вредност? Дали и зошто ги напаѓате и се трудите да им пронајдете недостатоци? Дали некогаш сте се почувствувале омразено, затоа што сте подобри? Колективен бес, истурен над вас, да не речам? На луѓето со морален интегритет, цврст став и позитивизам, им завидувате или им се воодушевувате? Ги сметате ли за конкуренција? Темава ја отворам изреволтирана од темата "Лижење", како и неоснованите навреди упатени кон некои членови, независно од тоа дали се администратори, модератори или обични смртници.

Личности кои г иимаат болдираните карактеристики кај мене изнудуваат само почит. Не ги гледам како конкуренција , повеќе ми делуваат како поттик и инспирација, јас самиот да се подобрам на секое поле. А тоа што други ме мразат зашто месметаат за подобар....едноставно ги жалам и несезамарам.

По добар коњ прашина се крева, ништо ново, ништо страшно, но жално

(Што е тоа во луѓето тажно, што живеат во животи туѓи...):toe:
Барем уште еден ред муабет да имаше, постов ќе беше таман за овој подфорум.

Покрај личности со наведените епитети, јас се чувствувам прекрасно и се трудам да ги задржам до себе и колку можам да бидам со нив, затоа што ми влијаат многу позитивно. Никогаш не сум почувствувала комплекс на пониска вредност, само им завидувам и сакам да бидам таква и јас. Не сум човек кој има потреба да ги извитоперува работите, а уште помалку добрите да ги покажувам како лоши. Би била навредена од себе, ако некогаш ми се случи таква грешка. Обично се трудам да ги гледам работите што ми се покажани, без дополнително да барам други. Ако некој е толку добар, јас само очајно сакам никогаш да не ми покаже некоја лоша страна, со која ќе ја изгуби таа совршена слика во моите очи.
Од друга страна па, кога се работи за мене, сум се наоѓала често во ситуации да бидам критикувана, омразувана и нафрлана од бес. Не дека сум совршена и најдобра, но знам каков човек сум и знам дека не сум лоша и злобна, барем длабоко во себе. Сум била исмејувана за моите добри и хумани работи, ме правеле будала кога ни на лошо не враќам со иста мера, ме мразеле затоа што не можеле да ја поднесат мојата коректност и чесност, но тоа се трудам да го сфатам како една нормална појава.
А за лижење, посебно тука на форумов - не се лижам и не сум се лижела никому. Праведно постапувам со сите и нормално некој тоа го гледа, а некој мисли дека грешам. Но, и тоа е во ред. Самата човечка психа понекогаш создава погрешна слика за некој што наводно е повисоко од него, па паралелно со тоа од старт може да се создаде некоја омраза или погрешна слика. Секој посебно треба да си го промени тој пристап кон работите, затоа што јас сама не можам ништо против тоа.

Личности кои г иимаат болдираните карактеристики кај мене изнудуваат само почит. Не ги гледам како конкуренција , повеќе ми делуваат како поттик и инспирација, јас самиот да се подобрам на секое поле. А тоа што други ме мразат зашто месметаат за подобар....едноставно ги жалам и несезамарам.[/quote]
Се согласувам со вас и би ви дал зеленки да не сум дал премногу репутација :)

Он топик: За жалење се тие шо мразат луѓе затоа што се добри! Па баш јас во ваквите луѓе глеам инспирација за да успеам! Ги гледам како позитивен пример! :)

Уште некој ред муабет:
Жални и бедни се луѓето кои во недостиг на содржина во сопствените животи ги преџвакуваат и ги плукаат туѓите постапки, мислења и одлуки. Мизерно е кога некој кој не е задоволен од својот изглед, карактер, квалитети... наместо "да работи на случајот", да се корегира зема да плука и блати се околу себе со цел да си создаде илузија дека не е само тој гнаса и за никаде... и.т.н, ама да не расправам повеќе, да не им придавам значење што го немаат на таквите:helou:

Постојат личности кои веднаш се забележува дека се харизматични, начитани, добродушни, реални, искрени, хумани, едноставно пленат на прв поглед. Дали покрај нив чувствувате комплекс на пониска вредност?

Никако. Ги сакам таквите луѓе и мило ми е што можам да остварам каква и да е комуникација со истите. На некој начин учам нешто ново и мило ми е поради тоа, не Хејтам, напротив тоа го сметам за нешто незрело, идиотско, итн...па на крај краева и зошто да имам нешто против?!

А искомплексирани има еден тон...затоа и се јавува хејткорот како правец :icon_lol: ...

Мислам дека карактеристика на секое живо суштество, не само на нас луѓето е да се бори против она кое го гледа како супериорно, поради тоа што едноставно секој на свој начин сака да биде најдобриот... Сепак, комплексот на пониска вредност е последица на фактот дека таму некаде има некој подобар од мене. А како се манифестира... Хмм, па најчесто ги напаѓаме оние кои ги сметаме за “закана“, или се обидуваме да привлечеме внимание кај луѓето кои се вратат околу таа личност... Токму како и во природата...Борба за територија, превласт за партнер.Со еден збор, борба за опстанок...Многу пати ја имам осетено острицата на омразата како стои на мојот врат, но никогаш не сум дозволил да ме расече. Едноставно, животот ни го дал тоа што сме, и не треба да гледаме да ги омаловажуваме другите, туку едноставно треба да се погледнеме себеси и да се обидеме да се надоградиме како личности, како морално така и душевно...Не, тие луѓе никогаш не ги сметам за конкуренција. Едноставно учам од нив и се обидувам да ги имам како репер за тоа каков треба да бидам...

јаоо...па таквите луѓе кои се начитани..имаат речник култура како шо наброј Мими погоре...тие луѓе не се за бес да се чуствува кон нив...има еден куп луѓе овде на форум кои гледам дека се помали од мене а имаат повеќе речници во нив...и баш би сакал да се дружам со нив зато шо ке поднаучам нешто од нив...не ги гледам како конкуренција...една таква личност е и креаторот на темава...:back:а имам примери кај шо..мислам не ме знајте ама јас многу сакам да гибам некој да правам мајтапи да нервирам...и имам забележано дека некој шо не го можи тоа а бил во кругот на моето друштво..тие шеги не ги прифаќа и зборува за мене како да јас не сум во ред нешто...и знам зошто го збора тоа и не ми пречи..што да му правам...значи не треба да се мрази него повеќе да го сакаш тој шо е подобар па ке научиш нешто а можи и поке од него...па ке те сакаат и другите... знам дека е подобар од мене и ке прифаќам од него некои мудри работи за кои што мене не ми текнале...па кој знај можеби и ке се направам подобар од него па и тој ке учи нешто од мене...ке се надоврзуваме...:toe:

Луѓето не можат да ја контролираат зависта... Таа се појавува дури и кај најдобрите кога ќе се соочат со некој што го сметаат за подобар во било кој поглед. Лично јас не чувствувам комплекс на помала вредност во друштво на искрени, паметни и харизматични луѓе, напротив - им се воодушевувам, учам од нив и се надградувам себеси.

A administratorite i moderatorite ne se obicni smrtnici? :) Ze zaebavam te sfativ ok.
Inace za prasanjevo imam slusnato nekoi interesni mislenja od nekoi naucnici ili sl. koi smetaat deka tie raboti poteknuvaat poradi toa sto ziveeme vo takvo opstestvo i svet vo koj se se deli na nesto pr. na luzeri ( mislam deka nema polos zbor od ovoj) i pobednici, ili pametni i glupavi, ili ubav i grd, visok i nizok, jak i slab, bogat i siromasen itn. a ja nema taa svest da svatime deka se e edno, tuku vo se gledame nekakvi razliki, i podelbi i site gi klasificirame i stavame vo nekoisi fioki vo glavite koi inace prirodno ne postojat. Taka da se dodeka ziveeme vo opstestvo vo koe postojat klasi, religii i razni drugi podelbi i granici na lugeto togas i vo se ke gi zabelezuvame onie minorni razliki a iako po poveke raboti sme isti odkolku raz. sepak gi gledame minimalnite razliki.
Toa e se dodeka ziveeme vo vakvo monetarno opstestvo i se dodeka ne se smeni ke posti zavist, ljubomora, omraza itn. bas poradi toa sto vo se gledame nekakvi razliki i se i sesto stavame vo nekoi si fioki vo glavata, i za nekoj sekogas ke smetame deka e nad nas a za drug pod nas itn. i taka ne moze da funkcionira.

Зависта постои во секој човек тоа не е ништо ново и чудно, само што некои успешно ја скриваат таа завист додека други ја немаат таа способност. Нема човек што не почувствувал завист во некој период во животот било да е тоа на работното место, у школо, на факс итн

Тоа си е сасвим нормална работа но не и да сереш за таа особа зашто е подобра од тебе во некој сегмент од животот. Фурај си го животот и труди се и ти да станеш како него па дури и подобар.

Постојат личности кои веднаш се забележува дека се харизматични, начитани, добродушни, реални, искрени, хумани, едноставно пленат на прв поглед. Дали покрај нив чувствувате комплекс на пониска вредност? Дали и зошто ги напаѓате и се трудите да им пронајдете недостатоци?
Никој не е совршен, сите имаат недостатоци. Но, тие секогаш треба да бидат во заден план на сметка на оние добрите кои ги имаш спомнато во првата реченица од твојот пост.

Луѓето кои ги поседуваат тие карактеристики, кои се човечни, кои поседуваат добра душа никогаш не би смееле да бидат мразени! Тие луѓе залужуваат почит, почит и почит. Таквите луѓе се бисери, нешто вредно и најубаво е да ги имаш како пријатели и да ги имаш во твојот живот! Зашто добрината, хуманоста, љубовта, искреноста и уште некои карактеристики го прават човекот човек.

За мене омразата е непознат збор. Јас не мразам никого, ама баш никого, а НИКОГАШ, ама баш НИКОГАШ не би ни помислила нешто лошо за човек со такви карактеристики. Напротив, ќе ја има целата моја почит и восхит!

Познавам такви луѓе и тие луѓе гледам да ги задржам во мојот живот, да бидам во постојан контакт, да ги имам како пријатели и како другари, такви луѓе сакам, со такви луѓе сакам да бидам опкружена, зашто за мене тоа се луѓе со прави вредности во животот!

А мене дали ме мразеле? Имало, имало такви случаи. Ама ок. Не е битно. Не сакам баш да се присеќам на тие моменти.

Toa e Zavist, Ljubomora, Pakost ...ili so eden zbor sueta...mnogu losa osobina,vo koja lugjeto si gi lecat kompleksite, pravejki da se custvuvaat posebni, so akt na omalovazuvanje, ili ljubomora kon drugi...
Za zal, ovaa osobina na lugjeto e siroko rasprostraneta..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom