... ај да кажеме зошто не е здраво да применуваме сапун секојдневно при туширање, за разлика од примена на гел за туширање!
сапун е алкална сол со масни киселини со pH од 9 до 10, а рН на наша кожа е помеѓу 5 и 6 така да тие доста грубо и целосно ги отстрануваат присутните липиди и протеини на површината на кожата што помагаат во одржување на влагата на кожата, постојат едни „проѕирни сапуни“ чиј состав е глицерин кои напротив за разлика од класичните сапуни ја „привлекуваат“ влажноста на кожата и не доаѓа до сушење како кај класичните алкални сапуни!
...поради ова негативност на класичните алкални сапуни се изработуваат специјални сапуни од липиди (масни киселини) како триглицериди, ланолин и стеаринска киселина кои формираат заштитен филм на кожата,
...постојат специјални сапуни со рН 5-6 како нашата кожа, има уште еден вид сапуни кои содржат triclosan при што се применува како антибактериски сапун посебно кај тие што имаат вроден непријатен мирис од присутните бактери кои енормно се размножуваат кога ќе се испоти!
... сега за разлика од сапуните, гелот за туширање прво како конзистенција е потечна што дава попријатно чувство на кожата (не делува грубо на неа) и геловите се многу похидрирачки за кожата содржат емолиенти како омекнувачи за разлика од класичниот сапун !
... и да не должам, со гел за туширање може примена секојдневна при туширање, а класичниот сапун доволно еднаш или двапати неделно при туширање или капење, така да не е исто за нашата кожа што се применува сапун или гел за туширање!
односно според тоа каква кожа имаме треба да се прилагодиме што ќе користеме при туширање, дали само сапун, дали само гел за туширање или пак комбинирано!
.... префрлено во играчница? требаше да се избрише ако не го споивте со веќе постоечка тема за
Туширање во подфорумот Дом и Семејство!
...инат ми е, посебно некои модератори кои не знам кои се, оти нема званична листа кој која тема покрива како бришат теми на обични членови каде сум и јас, ама ваму марчело како модератор како ќе му текне ќе отвара теми и разбира се не се бришат, а еве како можеше да се развие па дури и во здравје темава... ама со кого, со тие членови што се подбиваат на нешто што прашање дали нешто знаат? жалосно нели?
оффф...
еве нова тема, на повидок ?