Светиот Грал

• Креатор на темата Креатор на темата DonJas
  • Време на започнување Време на започнување
Додека јас ова го имам слушано од друга перспектива во врска со Марија Магдалена.Дека наводно таа кога била бремена се мисли од Исус Христос, најверојатно,
Петар заедно со другите започнале да ја прогонуваат.А таа за да се спаси со чамец успеала да дојде до Франција и таму се породила, и дека добила ќеркичка
по име како што кажавте "Сара".Меѓутоа Марија својот живот продолжила да го
живее во прикривање.И денес се мисли дека каде што е погребана, таму е и Гралот - светата Крв на Исус - Сара.
А за тоа можни се неколку локации во Франција кои до денес не се објавени во јавност.
ПС. Мислам дека имаме уште да коментираме за оваа тема.
Ве молам пишете ако имате нешто во врска со ова.Поздрав! ICE21

Додека јас ова го имам слушано од друга перспектива во врска со Марија Магдалена.Дека наводно таа кога била бремена се мисли од Исус Христос, најверојатно,
Петар заедно со другите започнале да ја прогонуваат.А таа за да се спаси со чамец успеала да дојде до Франција и таму се породила, и дека добила ќеркичка
по име како што кажавте "Сара".Меѓутоа Марија својот живот продолжила да го
живее во прикривање.И денес се мисли дека каде што е погребана, таму е и Гралот - светата Крв на Исус - Сара.
А за тоа можни се неколку локации во Франција кои до денес не се објавени во јавност.
ПС. Мислам дека имаме уште да коментираме за оваа тема.
Ве молам пишете ако имате нешто во врска со ова.Поздрав! ICE21

Мислам дека светиот грал е уствари потомокот на Исус т,е негова ќерка, ко у кодот на давинчи шо е опишано (ако не сум помешал поими одамна беше)

ДА КОЛЕГА, Најраспространета легенда за Светиот Грал во светот е таа дека
наводно Исус имал ќеркичка "Сара", односно денес се мисли дека таа имала некаква врска со француските потомци нарачени "Меровинзи", кои се смета дека се потомци на Исус Христос.

А може ли да наведете друг извор на "легендава" освем делата на Ден Браун?

Изворите на легендата на Светиот грал не с епознати, па е возможно да достигнат до длабочината на Келтските легенди за садовите со крв, кои дваат живот.Првиот , а воедни и најдолгиот напишан текст за Светиот Грал е средновековниот еп Парсифал на авторот Кретејн да Троа, кој живеел во 12 век.
Во таа како и другите легенди од тоа време, точната индетификација на гралот се разликува. Станува збор за прексрасен сад, украсен с сапоцени камења, кој може да прими неограничени количини храна и пијалак, сад од кој исус и апостолите на славата го јаделе пасхалното јагне, пехарот со кој се служел Исус на последната вечер, односно садот од кој јосип ја собрал Христовата крв што течела од неговото тело на крстот.
Во легендите гралот често е зштитуван од некоја жена, додека неговото постоење е повод за бројни потраги. Легендата за гралот е смеса од фолкор и верска митологија. Иако на светот има повеке садови за кои се тврди дека се светиот грал- во смисол на Исусовиот пехар од Последната вечера( на Да Винчи)- Црквата никогаш службено не го вклучила гралот во своето предание.
Поради улогата на женатаво заштитата на гралот, како и поради случаите во кои гралот на себе носи слика од дете, тој, секако има цврста симболикаво врска со рагањето ан децатаи давањето живот. Мегутоа, не постои ниедно познато предание, во кое гралот би го изедначиле со симболиката на ’’загубената божица’’ Марија Магдалена...Случајот со марија Магдалена го Тврди Браун, односно со Исусовата лоза( од авторите на Света крв, свет грал). Поголем број од стручните лица таа слика ја употребувале во христјанското опкружување, ја сфакаат како алузија на девицата АМрија АМгдаленна бидејки побожноста кон неа се проширила на почќетокот на средниот век.
А, што се случува со оној силно возбудлив момент на крајот на 58 поглавје( Кодот на Да Винчи) кога Тибинг го разложува францускиот збор Sangreal? Тој, всушност, тврди дека класичната етимологија го разложува San greal, одсносно Свет Грал, но да погледнеме што ке се случи ако зборот го разложиме како Sang real-тоа значи кралска крв! Ете ни го доказот!
Ако провериме во Католичката енциклопедија објасева во 1914 на таа тема ке видиме:
’’Објаснувањето на зборовите "San greal" како "SAng real’’ се појавило дури кон крајот на средниот век’’.
Кралска крв во кругот на традиционалните приказни за гралот, секако, се однесува на крвта христова. Таквото разложување на овие зборови не претставувала особена новост ни во 1914 год, ниту на крајот на средниот век, па така не претставува ни сега.
:smir:

Од каде бе темпларите бесмртни? Јас на Асасинс Крид ги рушив од мавање :kesa:

Што значи можеме да заклучиме дека поимот Санг Реал или Сан Греал бил веќе добро познат како денес така и во минатото, и точно дека не претставувало новост зашто најверојато било добро позната тема во Средовековието.Но како и да е Гралот бил "Пехар" ( кои некои тврдат бил изработен од дрво или бил златен,украсен со украси и дека во него бил собрана Христовата крв) или "Потомок" тој значи постоел.

Светиот грал според мене е пехар,дрвен големо колку чаша,мислам дека најубаво е покажан во еден од филмовите со Индијана Џонс,се надевам го имате гледано тој дел,не се секавам точно кој дел беше.

Светиот грал е чашата од која пиел Исус за време на Тајната вечера и после мислам кога се напиле другите апостоли после него.

Светиот грал според мене е пехар,дрвен големо колку чаша,мислам дека најубаво е покажан во еден од филмовите со Индијана Џонс,се надевам го имате гледано тој дел,не се секавам точно кој дел беше.

Светиот грал е чашата од која пиел Исус за време на Тајната вечера и после мислам кога се напиле другите апостоли после него.
Да бе,Џорџ Лукас го најде гралот и го прикажа како таков.

А бе филм е тоа батка!

Гледајте има по цели серијали на Дискавери за Светиот грал.Сеуште не е утврдена неговата форма и големина :smir:

А може ли да наведете друг извор на "легендава" освем делата на Ден Браун?

Значи за тие кои не читат ке се повторам :

Ама оригинално таквите податоци се од 15 век од The Legend of the Saintes-Maries (1521) by Vincent Philippon. А и црквата го признава нејзинотото постоење и реферира кон неа често .
Јас лично имав читано за неа во текстој на Karen King

Освен то јас Браун после 15 тата страна од Кодот на давинчи не сум читал ( неможев да издржам повеке од 15 страници . )

Иначе мое лично мислење е дека Сара не е керка на Јешуе туку порадо е керка на брат му Јосиф , пошто за време на востаниата во јудеа Јосиф останва таму и покрај големите прогони али логично би било да ја испрати фамилиата на сигурно . А Јешуе е веке одамна умрен . Така малце поке би се поклопила со приказната за прогонот временски . А и пак се поклопва со идеата за Света крв почто сепак станва збор за син на Мариа. Плус на црквата и е полесно да ја скрие вистината пошто и онака не признава дека Јешуа имал браќа и сестри .

А за то дали гралот е Чалисот во кој била собрана крвта , или чашата од тајната вечера треба дополнително дефинирање , бидејки и за двата артефакти има црковно признание дека постоеле некогаш . Значи треба да се кажи за кој од двата збораме .

Значи за тие кои не читат ке се повторам :

Освен то јас Браун после 15 тата страна од Кодот на давинчи не сум читал ( неможев да издржам повеке од 15 страници . )

Иначе мое лично мислење е дека Сара не е керка на Јешуе туку порадо е керка на брат му Јосиф , пошто за време на востаниата во јудеа Јосиф останва таму и покрај големите прогони али логично би било да ја испрати фамилиата на сигурно . А Јешуе е веке одамна умрен . Така малце поке би се поклопила со приказната за прогонот временски . А и пак се поклопва со идеата за Света крв почто сепак станва збор за син на Мариа. Плус на црквата и е полесно да ја скрие вистината пошто и онака не признава дека Јешуа имал браќа и сестри .

А за то дали гралот е Чалисот во кој била собрана крвта , или чашата од тајната вечера треба дополнително дефинирање , бидејки и за двата артефакти има црковно признание дека постоеле некогаш . Значи треба да се кажи за кој од двата збораме .
ВО Двата романа, како доказ за постоењето на Сара се наведуват Гностичките евангелија кои се пронајдени во Египет. Тие евангелија се МАрииното И филиповото. Сепак во нив не се раскажува за љубовта помегу Марија Магдалена и Исус ( дека биле во брак) туку за почитта на Исус кон Магдалена и обратно. А Како што знам црквата никогаш не го има ниту признаено, ниту негирано постоењето на Гралот.

Колку е сомнителен филмот од Лукас, толку сомнежи фрла и интензивното наоѓање на разни евангелија, биографии.

Мене ми е најверодостојна теоријата што ја дава Ден Браун во својот бестселер Кодот на Да Винчи. Значи Црквата со цел да ја прикрие лажната невиност на Марија Магдалена воведува повеќе значења за Светиот Грал. Со цел да го скрие незиниот грев и да го заштити Исусовот потомство него го поистоветува со потирот од кој пиел Исус со своите апостоли и во кој по неговата смрт Јосип ги собрал последните капки крв.
Ова секако се само претпоставки и од моја и од Браунова и од сечија страна бидејќи меѓу нас не постои таков кој ја знае правата вистина!

П.С. Таман сакав да пишам времето ќе ја покаже вистината и се фатив во ќорсокак. Дали нависитина некогаш човечкиот род ќе биде способен да ја разреши оваа мистерија?!? Дали времето е потребниот фактор? Или можеби тајната ќе остане засекогаш закопана нашата историја?

ВО Двата романа, како доказ за постоењето на Сара се наведуват Гностичките евангелија кои се пронајдени во Египет. Тие евангелија се МАрииното И филиповото. Сепак во нив не се раскажува за љубовта помегу Марија Магдалена и Исус ( дека биле во брак) туку за почитта на Исус кон Магдалена и обратно. А Како што знам црквата никогаш не го има ниту признаено, ниту негирано постоењето на Гралот.

(Ова е типичен пост критика .)
GemmaAtkinson бра разбирам дека читањето на предходни постови е најчесто досадна ствар ... Али да ме тераш да се повторвам исто е глупа работа . Во мојот прв пост на темата кажвам што црквата кажува за гралот ... Значи ова :

Значи Света Елена мајката на Константин ( и познат собирач на старудии ) се враќа од ерусалем со 5 клучни реликти според црковни извори : Делови од вистинскиот крст , убризот на вероника ( крпа со која било избришано лицето исусово додека го носел крстот ) , главата на јован крстител ( вистинска глава ) , Копјето на Лонгивинус ( сега стана познато како Копје на судбината ) и дотичната чашка . Сите овие биле за кратко во царските трезори и покасно го добива црквата.

Изгубен е кога црквата палела една кетаутска тврдина во франциа поради ерес ... Наводно кетаутите го изнесле од тврдината по некое тајно патче . А пак нив им го дава на чување како поклон за нивната побожност еден век порано точно црквата . Ова приказна за самиот предмет мене ми е нај веродостојна пошто е ватиканска верзиа .

Ке го имаше прочитано веке . само што не излегло како што треба чак сега заприметвам ( палена желба да сум краток ) .Како што спомнав нема смисла да се повторвам и да се цитирам себеси бидејки не сум авторитет на темата .
( толку критика )
Веродостојната на фактот дека црквата го дала на кетаутите ( катари ги викаат исто така и се француската вариациа на темата богомили ) вистинскиот ми е сомнителна многу .
Али то е официалната верзиа како што реков .
И за чудо точно во тоа подрачје каде горенаведените еретици го чувале набрзо потоа се појавува приказната за персивал и гралот ( Значи во иста провинциа на франциа се појавува митот а таму се и последните упоришта на кетаутите ) и се броени години разлика едниот настан со другиот .

А пак персивал и гралот е најрана форма на приказната за гралот . и е недовршена поема од 1100-1200 периодот . кога и трае уништувањето на кетаутите низ франциа .

Така да .. виабилна е опциата за такво исчезнување на она што јас го викам „ чашата на Елена “ . Е сега колку тоа што Св Елена го донела од светата земја биле вистински артефакти ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Пс : одкако го напишав ова при провека на некои факти увидов дека можда не Рим , туку Константинопол им го дава на чување во периодот на разделувањето на црквите . Што исто така изгледа веројатно дека таков вреден предмет ке се даде на чување во моменти на криза . Бар по работи кои јас ги имам читано .
И да заборавив да спомнам дека Св Елена исто така е поврзана со многу други исусови реликти ( Шајките со кој бил распнат , торинската прекривка итн итн итн ) .

Мистеријата за светиот грал не е решена сеуште , се претпоставува дека е пехар со крвта на Исус или главата на Исус ..........

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom