Сум ова што сум поради...

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
...поради сите кои што се околу мене..како и поради оние личности кои премногу очекуваат од мене..понекогаш велам дека ја не сум ова..дека не можам така..ама сепак продолжувам...

Чичко Џон Лок рекол дека се раѓаме како tabula rasa, празна табла на која допрва треба да се испишат кодовите и карактеристиките на личноста, значи кога се раѓаме освен основните рефлекси и генетското наследство од родителите друго не поседуваме. Значи од што зависи во каква личност ќе се развиеме? Се разбира од средината, примарна, секундарна, а најмалку зависи од нас. Во моментот кога ќе станеме свесни за сопствената личност, веќе е доцна, веќе сме креирани како личност...

Самиот живот ме направил она што сум,, кога ќе се соберат искуствата,,грешките,, но најмногу влијанието на луѓето кои ме опкружувале и ме опкружуваат,,победите и поразите,, среќните и тажните моменти,,сето она што можело да влијае на мене..Затоа е важно да сме ако не секогаш барем најчесто во друштво на позитивни луѓе..но мислам дека најмногу самите сме причина за она што сме односно нашите сфаќања,, затоа што не би излегле повредени од некои лоши искуства ако на нив сме гледале или погледнеме на поинаков начин,, не би ги доживувале поразите како порази,, туку како само уште една лекција на животот итн..Сакам да кажам дека ситуацијата е лоша или добра во зависност од тоа од која гледна точка гледаме на неа..Затоа што во сите лоши работи можеби има нешто добро, и не треба да дозволиме тие работи да би не трансформирале или пак на било каков начин негативно да влијаат на формирањето на нашата личност или пак да не променат,,а најмалку другите луѓе со нивните постапки..:pipi:

Чичко Џон Лок рекол дека се раѓаме како tabula rasa, празна табла на која допрва треба да се испишат кодовите и карактеристиките на личноста, значи кога се раѓаме освен основните рефлекси и генетското наследство од родителите друго не поседуваме. Значи од што зависи во каква личност ќе се развиеме? Се разбира од средината, примарна, секундарна, а најмалку зависи од нас. Во моментот кога ќе станеме свесни за сопствената личност, веќе е доцна, веќе сме креирани како личност...
Твојот чичко Џон Лок многу греши.

Сум ова што сум поради самиот себе најглавно а потоа според искуствата кои што ги имам добиено од мојата егзистенција како битие.

Сум она што сум поради грешките од минатото, луѓето кои го разубавуваат моето секојдневие(а богами не е мал бројот на таквите:smir:), моите родители кои успеале да ме израснат во добра личност... сум она што сум поради една личност што ме научи да сакам...личност на која мн сум и благодарна...тоа е тоа:toe::toe:

...најпрво поради гените што ми ги дале моите (од биолошка страна гледано). Сум она што сум поради околината во кој израснав, луѓето кои ме опкружуваат цел мој живот, кои имале влијание врз моите одлуки, кои ми ја давале поддршката која ми била потребан, кои биле со мене и во лошо и во добро, кои ме научиле на морални, етички вредности. Кои ме научиле што треба да правам, а што не, ме научиле да го почитувам туѓото мислење, секогаш да се претставувам онаква каква што сум, да помогнам секогаш каде што можам и кога можам, и ред други работи. А најважно од се... да си се сакам и почитувам себе си без разлика каква сум, зашто само така ќе се добие почитување и од другите

Сум ова што сум најпрво поради средината во која сум живеела и во која уште живеам, нажалост. Потоа сум ова што сум поради мајка ми, која многу влијае на мене и чие мислење најмногу го ценам. Но, сепак мислам дека без брат ми, никогаш не би била тоа што сум сега и би била далеку потупава од колку што сум, да не би бил он. И на крај, сум тоа што сум од причина што неможам да се променам колку и да се трудам.
:toe:

Ваква каква што сум ме направи семејството.Едноставо така ме воспитаја,а се разбира тука се и мојот круг на пријатели кој имаат големо влијание врз мене.Знам дека не сум совршена но сепак си се допаѓам со тоа каква сум односно мислам дека како личност сум доста океј знам како да се однесувам правилно, културна сум,разбрана едноставна сум таа што сум,а таква сум заради влијанието од семејството:smir:

poradi genite vo mene i celokupnata covecka evolucija, poradi mama, tato, dada i ostanatite sto mi bea i mi se primarna socijalizacija vo sredinata vo koja rastev i rastam i koja me oblikuvase i me oblikuva i poradi mojata licna aktivnost minata i eve bas ovaa vo ovoj moment-pisuvam na dragava kajgana!
[FONT=&quot]^udno, zaprepastuva~ki zbunuva~ko e kolku se lu|eto predvidlivi: se e edna ustanovena {ema na odnesuvawe i ~uvstvuvawe, po malku slo`en no ne i nevozmo`no odgatliv lavirint na ~ovekovite mislovni pateki. Site sme ~udesno mno`estvo na potrebi i `elbi, priroda i opkru`uvawe, instinkti i ograni~uvawa...[/FONT]”

Сум ова што сум, поради луѓето околу мене, поради сите подеми и падови кои ме научија да бидам поладен и порезервиран дури и према најблискиот... И секако, поради постапките на одередени луѓе кои многу ми влијаеле, и ме направиле она што сум... И никогаш нема да се сменам...

Сум ова што сум,поради средината во која живеам,моето семејство,поради фактот што сум требала сама да се пробивам и да се борам за она што сакам во животот,поради подеми и падови,а посебно поради падовите од кои сум извлекла поука и заклучок,поради мојата најдобра другарка од која научив многу и поради не толку долгото животно искуство од кое имам прилично многу научено иако е мало:wink:

Сум ова што сум најпрвин благодарение на моето семејство, на моите родители а потоа на себеси :pipi:

... се што било/е околу мене и во мене.

поради музиката и тие што ги сакам...поради фамилијата поради средината а најмногу поради себеси

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom