Студирањето лошо влијае на мозокот!

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Иако дипломата може да помогне при добивањето подобра работа, студирањето може да го наруши менталното здравје во доцниот период од животот, утврдиле научниците од Универзитетот во Јужна Каролина.
Тие откриле дека луѓето постари од 70 години имаат проблеми со помнењето ако имаат повисок степен на образование.
Според научниците, натрупувањето информации во младоста предизвикува заситеност на мозокот во староста и поради тоа тие лица имаат слаба меморија.
„Што повеќе знаеме, толку повеќе мораме да забораваме“, изјави научникот Ајлин Криминс.

И ај сеа?!?:uvo:

Jас сега имам губење на меморија... незнам што сум напишал последниве 5 месеци на форум :)

Не шала настрана мислам дека е многу точно... учењето, е внес на информации, колку повеќе имаш колку побрзо може да настане оверлоуд

....ako toa samite si go dozvolite.

As simple as that. Poveketo od lugeto sto gi znam iako se na fakultet, iako se bubalici, ne znaat dve recenici da svrzat, iako imaat 8mici ili 10ski, ili beter, se zastrasuvacki glupi. Sekako, na takvite luge ke im rgosa mozokot use na 40 godini.

Mozokot ti e muskul. Ako go vezbas, ako go treniras, se razviva. Isto ti e u teretana. Odi aktivno, posle naglo prestani i naglo ke zdebelis i ke pocne se da te boli.

Same shit.

Diffrent toilet seat.

Moze da ni go narusi zdravjeto!! Kolku samo stresni situacii i zrtvi mora da imame za taa diploma,,,,

Ц ц ц...ја коа викав дека не си пунам мозок безвезе дома ми се смееја

Затоа Биологија сум мрзел,математика понекад со замарање

Како што кажа Торчо, мозокот е како мускул, ако сакаш и помнењето и функционирањето на истиот да го одржаваш во тооп форма треба да си интелектуално поактивен.
Студијата погоре се однесува на луѓе коидипломирале, и кои земале здраво за готово дека тоа знаење од факултетот ќе им остане за навек без негово повторување и надоградување.
Така да не држи теоријата дека од премногу информации се затупавува, пошто ако особата нонстоп ги примнеува и повторува истите, и акотивно и логички размислува, не одоаѓа до склероза, доказ за тоа ви се сите музичари, научници и професори на факултети.

The more I learn, the more I know. The more I know the more I forget. The more I forget, the less I know.

So why study?

*Напишано на разгледница од Оксфорд.

Андроник напиша:
The more I learn, the more I know. The more I know the more I forget. The more I forget, the less I know.

So why study?

*Напишано на разгледница од Оксфорд.
Панта Реи, а? :)

Него, стојам на ставот дека факултетот може да те донесе до одредено ниво. Чист просек. Понатаму мораш сам.

Тотално е небитен степенот на образование кога станува збор за моќта на помнењето. Преоптоварувањето на мозокот дошло ваљда од желбата за многу нови информации.

Тоа значи дека не само "учените", туку и сеирџиите ќе имаат склеротични испади и ќе бидат предмет на забава на, ако имаат среќа, креативните внуци, комшии и нивни помлади колеги. Јупииии:vozbud:

А кој рече дека е ова лошо? Луѓе, да завршиме факс, да кренеме левел до кај имаме амбиции, да проживееме добар живот... Па и да доживееме 70-ка и да почнеме да бараме кај сме ги стајле вилиците, не е страшно.

По оваа логика, подобра меморија ќе имаат оние кои нема да имаат голем инпут на информации во мозокот, или категорија на луѓе- Ме боли уво. Епа, ако сте такви, нема да има разлика дали ќе сте на 20 и на 70 години. Исти к*р. Што ќе ти е добра меморија, кога нема да имаш што да памтиш? :)

Делумно оф-топик: Ако сепак некој е многу загрижен за својата меморија, одма во Охрид по риба. Рибата содржи фосфор, кој е добар за меморијата. Рибата е добра, плус ќе ја подобрите охридската економија. Aлтернативно, можете и да јадете фосфор, али нема да ви се исплати :pos2:

п.с. Мора да споменам дека постарите луѓе во блага фаза на склероза имаат проблем со најтазе меморијата. Совршено добро паметат случки од минатото. Еве јас сум разговарал со еден дедо кој незнаеше што ручал пред 15 минути, али до детали ми зборуваше за други, "поинтересни" случки од минатото :) И тоа е нешто...

A da kazevte porano ne ke bese loso, sega posle 3 godini fakultet morase da doznaam sto maka ke imam od fakultetot. Jas od ovoj moment se otkazuvam od fakultet

Супер е да се откажиш...во такво општество живееме каде што се гледа квалитет ама некогаш ќе наидеш на сопки од типот да има висока стручна спрема, да има завршено на ПМФ,ЕТФ,ТИ-Битола...а работиш графички дизајнер во Adobe или одржувач на мрежи Cisco...нешто што не се учи на факултет, треба самиот да си поминиш на курс. Ама јебеш то е. Македонштина.

Samo zatoa shto si prochital neshto po internet ke se otkazhesh od fakultet?
SE NADEVAM zaebancija beshe bez niedno smiley.

Tuku, da, se doagja do zaguba na nebitni informacii.. shto si jadel, kaj si bil, i takvi slichni banalni raboti.
Aj da te vidam ti raboti so godini eden ist problem, pa zaboravi neshto okolu toa.
NE ne ne brachko, ima da go sanjash!

Баш денес зборам со еден другар: Значи колку луѓево т.е. студентиве се внесуваат во факултетот немаат граници, учат ко луди т.е. бубат, не излегуваат од дома, нема комтакт со луѓе....
Едноставно ко луди се однесуваат. И тие да после 4-5 година на фах ке се мрднат, мозокот им диши. Одат во град за да се опуштат им треба, алкохол, дрога....
Значи сакам да кажам се зависи од тоа каков е начинот на студирање, односно како ќе си ги поставите работите.

Скулгрл напиша:
Иако дипломата може да помогне при добивањето подобра работа, студирањето може да го наруши менталното здравје во доцниот период од животот, утврдиле научниците од Универзитетот во Јужна Каролина.
Тие откриле дека луѓето постари од 70 години имаат проблеми со помнењето ако имаат повисок степен на образование.
Според научниците, натрупувањето информации во младоста предизвикува заситеност на мозокот во староста и поради тоа тие лица имаат слаба меморија.
„Што повеќе знаеме, толку повеќе мораме да забораваме”, изјави научникот Ајлин Криминс.

И ај сеа?!?:uvo:
Ако е ова вистина тешко мене :jaj:

Па еве зошто јас не сум под стрес оваа година ,изгледа затоа што престанав да учам , хихихихи

Па ова е точно... Кога ке се собериме со колегите во кафетеријата на факс само глупости лупаме и паѓаме од смеа = оштетен мозок.
Уште тоа да не е... Буквално ке се скрениме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom