Студирање во Словенија

• Креатор на темата Креатор на темата Cayman
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има некој/а што е заинтересиран/а за студирање во Словенија? Јас сакам да се запишам, ама не сум сигурна затоа што воопшто не го знам јазикот и мислам дека ќе имам проблеми со учењето.. Некој што досега бил може да ми каже како се снаоѓал со јазикот на почетокот? И на која страна можам да ги видам сите факултети во Марибор? :)

Дали има некој/а што е заинтересиран/а за студирање во Словенија? Јас сакам да се запишам, ама не сум сигурна затоа што воопшто не го знам јазикот и мислам дека ќе имам проблеми со учењето.. Некој што досега бил може да ми каже како се снаоѓал со јазикот на почетокот? И на која страна можам да ги видам сите факултети во Марибор? :)

Јазикот не е проблем, ќе го научиш! Секој македонец што дошол на студирање во Сло, никој немал предходно знаење од словенечкиот! Се учи брзо, посебно ако одиш редовно на предавања, семинари и имаш контакт со словенците.
http://www.um.si/
На странава имаш во делот на додипломски студии и информации на македонски јазик.

Кога се аплицира за студирање во Словенија и дали може да се аплицира онлајн или треба во амабасада да се оди ??

ЕДИТ: Може ли ние да престојуваме во студентски домови или само приватен стан?

Дали е вистина дека се толерира пишување на српски и кога се аплицира?

Здраво дечки! Јас имам информации за Марибор дека се аплицира од 5 фебруари до 31 мај, само ме интересира дали е точно? Исто ако може некој да ми каже од кога до кога се аплицира за Љубљана (мислам беше до 5 март). И дали може линк каде се аплицира? За да не ги промаршам роковите. Уште да прашам само дали има голема разлика меѓу универзитетите во Љубљана и Марибор? Фала ви однапред.
П.С: Ако има некој намера да аплицира, ако сакате пишете ми порака :)

Здраво дечки! Јас имам информации за Марибор дека се аплицира од 5 фебруари до 31 мај, само ме интересира дали е точно? Исто ако може некој да ми каже од кога до кога се аплицира за Љубљана (мислам беше до 5 март). И дали може линк каде се аплицира? За да не ги промаршам роковите. Уште да прашам само дали има голема разлика меѓу универзитетите во Љубљана и Марибор? Фала ви однапред.
П.С: Ако има некој намера да аплицира, ако сакате пишете ми порака :)
Најдобро е на факултетот што сакаш да се запишеш да пратиш меил (може на англиски) ке ти одговорат, разлика у смеровите не се сите исти[DOUBLEPOST=1420241667][/DOUBLEPOST]
Кога се аплицира за студирање во Словенија и дали може да се аплицира онлајн или треба во амабасада да се оди ??

ЕДИТ: Може ли ние да престојуваме во студентски домови или само приватен стан?

неможе у студентки домови, само приватно[DOUBLEPOST=1420241788][/DOUBLEPOST]

малце касно постирам и од лани е листава ама тоа е тоа одприлика.

едит: тоа е за постдипломски смерови еве за додипломски

Attachments

Последно уредено:
Најдобро е на факултетот што сакаш да се запишеш да пратиш меил (може на англиски) ке ти одговорат, разлика у смеровите не се сите исти[DOUBLEPOST=1420241667][/DOUBLEPOST]

неможе у студентки домови, само приватно[DOUBLEPOST=1420241788][/DOUBLEPOST]

малце касно постирам и од лани е листава ама тоа е тоа одприлика.

едит: тоа е за постдипломски смерови еве за додипломски
Јас да знаев кај да пратам меил ќе пратев :D За марибор се снајдов, ама за Љубљана не можам никаде да најдам информации.

Бараат некои просеци или тоа само за стипендии беше ?

Бараат некои просеци или тоа само за стипендии беше ?
Негде читав дека и просекот треба и резултатите од матура. Ама тоа најверојатно е битно ако се сите места пополнети :)[DOUBLEPOST=1421059467][/DOUBLEPOST]
Негде читав дека и просекот треба и резултатите од матура. Ама тоа најверојатно е битно ако се сите места пополнети :)
П.С: ако има некој што планира да се запишува, пишете ми инбокс.

Негде читав дека и просекот треба и резултатите од матура. Ама тоа најверојатно е битно ако се сите места пополнети :)[DOUBLEPOST=1421059467][/DOUBLEPOST]
П.С: ако има некој што планира да се запишува, пишете ми инбокс.
Прва година на факултет сум, не верувам дека ке ми бараат резултати од матура, мислев да продолжам 2 година таму.

Прва година на факултет сум, не верувам дека ке ми бараат резултати од матура, мислев да продолжам 2 година таму.
Не знам како оти тоа стварно, толку знам од што сум читала овде :)

А да не знае некој дали е уште бесплатно т.е дали ќе биде и следната година?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom