Студентска Берза

• Креатор на темата Креатор на темата Брокер
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некој информација дали на некого му е исплатена некаква награда...пошто мене многу сумњиво ми делува....

п.с инаку од друга страна добра занимација е ако ништо друго барем секој ден си ја следам берзата!

Па види ја претходниот месец кој беше прв, него треба да го прашуваш, мене не ми се верува дека е нешто сомнително, сепак зад цел проект стои Македонска берза а не некои тинејџери кој немаат што да прават.

берзава е повторно активна ,
јас се уклучив и сеаааа нели да тргувам и ајде сеа некој нека даде кратко објаснување како до најдобро тргување , избор што да се купи кога да се продаде ово оно... :)

Вчера читав дека проектов ќе го превземе Економскиот факултет.
Веќе четири години сакам да бидам дел од берзава, ама некако секогаш не можам да најдам време. Се надевам дека конечно ќе најдам повеќе време :)

бааги време неам апдејтирано ништо, последен пад месец мај имав негде милионче, сеа сум видно паднат поготово ради градежниве компании.

епа сеа почни од ново нов циклус :)

Абе бегај странава е тапа не се ажурира ко шо треба..јас на 04.10 имав добивка од МакСтил...а денес 05.10 пак се качија акциите и не ми е пресметана добивката од 16.000ден пфф:tapp:

Ajде да ја видам што берза е.
П.С. Мора да си студент за да се регистрираш или?

Студетска берза ја обновија страната...но наградите не се наведени до кое место и како ќе бидат категоризирани...бидејќи пишува само дека месечна награда е пракса во брокерска куќа!

п.с Цел месец бев прв на берзата,а од вчера сум 3ти,и не ми е јасно по која основа некои ме надминаа за 5000ден а ниедна акција на берзата немаше раст над 1% !!???

Каде се гледаат промените на цените на акциите? Денес почнав и врска неам како да се снајдам :)

Каде се гледаат промените на цените на акциите? Денес почнав и врска неам како да се снајдам :)
http://www.mse.com.mk/Statistics.aspx?MenuId=0 :)

Ај со среќа...

Студетска берза ја обновија страната...но наградите не се наведени до кое место и како ќе бидат категоризирани...бидејќи пишува само дека месечна награда е пракса во брокерска куќа!

п.с Цел месец бев прв на берзата,а од вчера сум 3ти,и не ми е јасно по која основа некои ме надминаа за 5000ден а ниедна акција на берзата немаше раст над 1% !!???
Откако го превзема Економски факултет ги снема и наградите, за мене како студент на тој факулет не ми е чудно а ниту изненадување.
п.п.с. Алкалоид акции имаше?

Јас почнав покасно, да почнев од 1ви сигурно ќе имав некои 30.000 повеќе од почетното салдо зашто баш од 1ви акциите растеа па јас го фатив малку тој раст... Ај ќе биде подобро до крај...

Ај нека биде некој фин да го објасни ова:
‘Учесникот во проектот СБ ќе може да склучи трансакција со определена хартија од вредност единствено под услов со неа на тој ден на тргување на Берзата да се оствари промет (без блок трансакции) од најмалку 50.000 денари. Доколку на денот на тргување со одредена хартија од вредност се склучила само блок трансакција, во тој случај со таа хартија од вредност ќе се тргува по просечна цена од последниот ден на тргување, по горе наведените услови (промет од 50.000 денари, без блок трансакции).‘

Ај нека биде некој фин да го објасни ова:
‘Учесникот во проектот СБ ќе може да склучи трансакција со определена хартија од вредност единствено под услов со неа на тој ден на тргување на Берзата да се оствари промет (без блок трансакции) од најмалку 50.000 денари. Доколку на денот на тргување со одредена хартија од вредност се склучила само блок трансакција, во тој случај со таа хартија од вредност ќе се тргува по просечна цена од последниот ден на тргување, по горе наведените услови (промет од 50.000 денари, без блок трансакции).‘
Вика дека ако нема промет од 50к денари ценате ќе биде иста со претходниот ден(кога имало промет од 50к ден.)
Еве на пример денес на берзата се прави промет на акцијата на STIL 36.000, а цената е 180 по акција.
Тебе нема да ти биде дозволено да купиш по цена од 180 дека нема промед над 50.000 туку ќе ти биде дадена на пр. цена по 190 од акција од последниот ден кога на акциите на STIL бил остварен профит од 50.000 + денари.

Неколку пати се обидував да се регистрирам и не успевав .. сега пак страната не ми ја отвара...

Ме интересира има нешто слично на ова од поголеми размери со повеќе компании?

Знам дека од факултет за 10 поени киснев на оваа студентска берза ,и е стварно многу глупаво ,прво и основно мораш да имаш редовно трансакции ,а трето погледнете ги наградите и се ви е јасно :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom