Струмичките карневали од верски аспект

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Каква врска има карневалот со христијанството?

Алооо овааа е ПАААГАНСКИ ОБИЧАЈ кој се оджувал МНОООООГУУУУ АЛОООО МНОООГУ ВРЕМЕ ПРЕД ПРАВОСЛАВЈЕТО И ВАШИТЕ КАЛЕНДАРИИИ !!!
СОДОМА И ГОМОРА се случува по вашите цркви и манастири каде што се шитка дрога и се престојува во конаците за некој денар а вооедно се клецка и по некоја орсопија ако не си запознаен со нештата !!!

Кој си бе ти или Стојко или Панде или некој си таму господин господин да ни менува нас долговековна традиција ?
Какви цркви какви бакрачи да не запалам таму се, има комунистичка задруга да ви ги направам они мене притисок ќе вршиле на терминот.
Сељандуризам.

Ајде ти господине Лорд Драгоне, јас ќе те ословувам како господин бидејќи секој човек заслужува да биде почитуван како човек, без разлика на неговата култура и однесување, да те прашам нешто?
Струмичкиот карневал се споменува во патеписите на Евлија Челебија. Тоа е факт. Но факт е и тоа дека ВРЕМЕТО НА ОДРЖУВАЊЕ НА КАРНЕВАЛОТ НЕ Е ЗАПИШАНО. Гледам дека си запознаен со делови од бизнис манифестацијата, и велиш дека во недела се одржуваат детските карневали. Значи доста си упатен во шемата на манифестацијата.
Прашањето гласи:
1,- ОД 1960 ГОДИНА ДО 1977 ГОДИНА ВО КОЕ ВРЕМЕ СЕ ОДРЖУВАА КАРНЕВАЛИТЕ И КАКО?
2,- ДА ГО ПРОШИРЕМЕ ИНТЕРВАЛОТ: НА КОИ ДАТИ СЕ ОДРЖУВАА КАРНЕВАЛИТЕ ОД 1850 ДО 1900 ГОДИНА?

Дека карневалот, односно маскирањето на луѓето во „страшни суштества“ кои шетаат ноќно време по сокаците со стапови во рацете и изведуваа ритуали на „гонење на лошите духови“ е основата која пред христијанството се практикувала како дел од литургијата никој не го спори. Оваа религиозна „литургија“ на истерување на „лошите духови“ со маскирање, АМА НЕМА БАШ НИКАКВА ВРСКА СО ХРИСТИЈАНСКАТА НАУКА. Оној кој на карневалот учествува за да освои ПАРИЧНА НАГРАДА нема блага веза дека треба по содржина на предхистијанскиот обичај „да истерува лоши духови“. Него баш го боли, важно му е само да жирито да му додели награда.
Па, пријателе, кога ова е пародија, забава, фешта, бизнис, тогаш МОЖЕ ДА СЕ ОДРЖИ И ВО ВРЕМЕ КОГА НЕ Е ВЕЛИКИОТ СТРОГ ПОСТ. ТОГАШ КОГА НЕ Е ПОЧЕТОКОТ НА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ. Нека го прават да кажеме во втората седмица на месец Мај. И временските услови ќе им се подобри и ќе ја одржуват константноста на датата. Ќе се знае дека тогаш, во втората седмица на месец Мај се карневалите. Вака, со натурање на карневалот секогаш во првиот и вториот ден на Великиот пост, директно се навредуват чувствата на верниците од Католичка и Правславна вероисповед. Оној кој има власт да ја промени датата на карневалот, треба да го има ова на ум, зошто во краен случај ТОЈ ЌЕ ДОЈДЕ ВО ЦРКВАТА И ЌЕ СЕ ПОКЛОНИ. И за лицемерите има наградата, и ќе си ја добијат онака како што тие и секој друг ја заслужува.

Не зборуваме за отфрлање на традиции или обичаи. Зборот е времето во кое се одржува карневалот. Ако карневалот е културна (бизнис) манифестација која нема врска со религијата, значи не изразува никакво религиозно чувство, туку се сведува на фешта, и бизнис, тогаш и времето во кој ќе се случува не е од таков карактер да мора да биде секогаш на таа дата. Имено карневалот секоја година се одржува на почетокот на Великиот Велигденски пост. Ја менува датата за да се одржи токму во времето на почетокот на Велигденскиот пост. Тогаш кога христијаните започнуват со строг пост, и кога Црквата забранува да верниците учествуват на јавни веселби, се прави Тримерски карневал. Се злоупотребува, намерно или случајно, тридневниот строг пост на леб и вода и од тоа се прави пародија. Јас сум сигурен дека Католичката црква и Православната црква од Струмица, вршеле силен притисок на градоначалникот да го промени терминот за одржување на карневалот, но некој кој не верува во Бога нема осет ни за верските чувства. Никој не е против карневалот, туку против датумот на одржување и злоупотреба на верскиот поим за тримери. Како за илустрација, сите карневали во светот завршуваат пред да започне постот, само во Струмица не е така.

Датумот за Велигден е воден спрема Пролетниот Еквинокс - неделата после полната месечина откако првиот ден од пролет ќе дојде е Велигден. Така да, овие карневали поврзани со пролет и плодност се одржуваат во период на Големиот Пост anyways. Без разлика дали е кога ќе почне постот или две недели покасно. Не го прават тоа од пркос. :toe:

Датумот за Велигден е воден спрема Пролетниот Еквинокс - неделата после полната месечина откако првиот ден од пролет ќе дојде е Велигден. Така да, овие карневали поврзани со пролет и плодност се одржуваат во период на Големиот Пост anyways. Без разлика дали е кога ќе почне постот или две недели покасно. Не го прават тоа од пркос. :toe:

Зошто тогаш СИТЕ КАРНЕВАЛИ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ СЕ ОДРЖУВААТ ПРЕД ПОСТОТ? СИТЕ КАРНЕВАЛИ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ ЗАВРШУВААТ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА ВЕЛИКИОТ ПОСТ ИЛИ СЕ ОДРЖУВААТ ПОСЛЕ ВЕЛИКИОТ ПОСТ. Зошто? Зошто во Струмица не е така?
И таму карневалот влече корени од многубоштвото, било во чест на пролетта како раѓање од зимата која означува смрт, или нешто друго, не е толку битно. Како СИТЕ ТИЕ ЗЕМЈИ се договориле овие манифестации да се одржуват пред Велигденскиот пост? Па и во Македонија, и постарите карневали и поновите кои се воведуваат, (вевчански, прилепски и др.) СИТЕ СЕ ВОН ПОСТОТ? Зарем градоначалникот на Струмица и директорот на Музејот, организаторите на карневалот, се најпаметните?

Зошто тогаш СИТЕ КАРНЕВАЛИ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ СЕ ОДРЖУВААТ ПРЕД ПОСТОТ? СИТЕ КАРНЕВАЛИ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ ЗАВРШУВААТ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА ВЕЛИКИОТ ПОСТ ИЛИ СЕ ОДРЖУВААТ ПОСЛЕ ВЕЛИКИОТ ПОСТ. Зошто? Зошто во Струмица не е така?
И таму карневалот влече корени од многубоштвото, било во чест на пролетта како раѓање од зимата која означува смрт, или нешто друго, не е толку битно. Како СИТЕ ТИЕ ЗЕМЈИ се договориле овие манифестации да се одржуват пред Велигденскиот пост? Па и во Македонија, и постарите карневали и поновите кои се воведуваат, (вевчански, прилепски и др.) СИТЕ СЕ ВОН ПОСТОТ? Зарем градоначалникот на Струмица и директорот на Музејот, организаторите на карневалот, се најпаметните?

Не знам зошто и искрено не ми е ни битно. Христијанството е тоа што го ограбило нашиот народ од неговите милениумски традиции и ги украло датумите за да ги прикачи на свои празници. Така да, вие што се осеќате како Христијани имате слободна воља да не присуствувате и да се одржавате кон вашите верувања. А да се буните за датумот заради ваш верски празник е лудо. Да тражите да се смени заради тој верски празник у мои очи е баш - тирански и диктаторски.

Ајде ти господине Лорд Драгоне, јас ќе те ословувам како господин бидејќи секој човек заслужува да биде почитуван како човек...

Каква врска има карневал со Христијанство, па да се исчудуваш тука?

Па, пријателе, кога ова е пародија, забава, фешта, бизнис, тогаш МОЖЕ ДА СЕ ОДРЖИ И ВО ВРЕМЕ КОГА НЕ Е ВЕЛИКИОТ СТРОГ ПОСТ. ТОГАШ КОГА НЕ Е ПОЧЕТОКОТ НА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ. Нека го прават да кажеме во втората седмица на месец Мај. И временските услови ќе им се подобри и ќе ја одржуват константноста на датата. Ќе се знае дека тогаш, во втората седмица на месец Мај се карневалите. Вака, со натурање на карневалот секогаш во првиот и вториот ден на Великиот пост, директно се навредуват чувствата на верниците од Католичка и Правславна вероисповед. Оној кој има власт да ја промени датата на карневалот, треба да го има ова на ум, зошто во краен случај ТОЈ ЌЕ ДОЈДЕ ВО ЦРКВАТА И ЌЕ СЕ ПОКЛОНИ. И за лицемерите има наградата, и ќе си ја добијат онака како што тие и секој друг ја заслужува.

Господине Јоване,
Јас те разбирам тебе но твоите ставови ми се некако сомнителни.
Имено, пропагираш или сакаш да влијаеш врз долговековна традиција која е поврзана со христијанскиот празник Тримери но само временски а не суштински.

Неможе ти, црквата или самото христијанство да забранува или да поместува датум на други не христијански празници.
Тука се гледа кој е навистина христијанин ; имаш пагански празник пред велигденски пост и сега имаш слобода на избор дали ти ќе постиш или шчо викет ќе се омрсиш.
Ако си голем верник ќе си постиш, ќе си седиш дома и или било што и никому ништо, нека е славно името божјо, а јас како атеиста ќе излезам на улица ќе гледам добри газиња, ќе се најадам како вол и ќе се опијанам па потоа пијан ќе бркам лоши духови... воглавном ќе си поминам супер а ако сакам може да постам во друг период, знам дека постот е убава работа но немам потреба да го поврзам со некој одреден временски период, празник или религија.

Незнам зошто сте навредени вие Православните и Католиците (во Струмица има Католици но тие се всушност Православни но тоа е друга тема), никој не ве тера да учествувате во такви пагански, еретички, ѓаолски бајрами овај де манифестации...

Кога господ сака да ве мери на кантар, не ви одговара не сакате да се соочите.

Затоа не ви одговара нели ?

Господине Јоване,

Неможе ти, црквата или самото христијанство да забранува или да поместува датум на други не христијански празници.
?

Мислам дека ја потценуваш Црквата. Датумот ќе биде поместен. Тоа е јасно. Порано или покасно, но ќе биде поместен. Нема сила која може да се спротистави на Бога, а најмалку тоа е градоначалникот Зоран Заев. Ќе помине и негоавата горделивост и неговото време, а Црквата ќе остане.

Пред неколку години имаше некоја „уметничка драма“ во која света Дева Марија беше исмејувана како курва, ороспија. Заинтересирај се што стана со некои кои беа дирктно вмешани во оваа „уметничко дело“. Кога и каде го завршија својот живот.

Мислам дека ја потценуваш Црквата. Датумот ќе биде поместен. Тоа е јасно. Порано или покасно, но ќе биде поместен. Нема сила која може да се спротистави на Бога, а најмалку тоа е градоначалникот Зоран Заев. Ќе помине и негоавата горделивост и неговото време, а Црквата ќе остане.

Пред неколку години имаше некоја „уметничка драма“ во која света Дева Марија беше исмејувана како курва, ороспија. Заинтересирај се што стана со некои кои беа дирктно вмешани во оваа „уметничко дело“. Кога и каде го завршија својот живот.

WOW! Дедо Боже ќе му се наљути на Заев? ...и овој ќе го помести фестивалот да не биде у време на пост!

A-mazing!

Него, колку порано или подоцна ќе се случи ова?

И после некој прашува зошто некој луѓе се противат на религијата! Еве најдобар пример зошто! Затоа што секаде си го пикаат носот наметнуваат тоа што решиле дека мора да биде по нивно и едноставно го диктираат секојдневието!
Која дрскост е само ова! Немало сила што ќе го спречела! Бре!! Што е следно ќе одите од куќа во куќа и ќе им кажувате на луѓево како МОРА да живеат? Ќе забранувате театарски претстави? Па да ја воведема инквизицијата тогаш пак, па поефикасно да правите што сакате!
Заинтересирај се што стана со некои кои беа дирктно вмешани во оваа „уметничко дело“. Кога и каде го завршија својот живот.
Што да не ги ликвидиравте случајно?

Што да не ги ликвидиравте случајно?

Thou-Shalt-Not-Kill-Onward-Christian-Soldiers.jpg

Јас не мора да одам од куќа до куќа, и не мора да го бранам со оружје или зборови Бога и неговата намисла. Но МОРАМ да ја кажувам вистината. Вистината е: ИСУС ХРИСТОС КОЈ ВИЕ ГО РАСПНАВТЕ, БОГ ГО ВОСКРЕСНА И ГО НАПРАВИ ХРИСТОС. НИЕ ЗА ТОА СМЕ СВЕДОЦИ.

Јас не мора да одам од куќа до куќа, и не мора да го бранам со оружје или зборови Бога и неговата намисла. Но МОРАМ да ја кажувам вистината. Вистината е: ИСУС ХРИСТОС КОЈ ВИЕ ГО РАСПНАВТЕ, БОГ ГО ВОСКРЕСНА И ГО НАПРАВИ ХРИСТОС. НИЕ ЗА ТОА СМЕ СВЕДОЦИ.

Има потомци на Понтие Пилат на форумов !??
И да има, гревовите на татковците одат до трето и четврто колено...а поминаа 2011 години од настанот.
Освен тоа Пилат се покаја на време.

Па зар вие сте единствените? И јас имам вистина за која треба да псоведочам, а тоа е целосно силување на паганскиот живот и верувања од страна на христијанскиот систем. Празниците ни ги украдовте и си ги присвоивте, а сега па уште ќе се жалите за струмилките карневали. Христијанин си во Модерно Доба. Практикувај своја вера и ич да не ти е гајле. Јас можам па да се жалам зошто христијанската вера практикува пост у време кога јас славам ново раѓање и нови почетоци.

Ја потценувам.
Друго е црквата сега друго е во време комунизма.
Во времето на свјатиот комунизам барем наликуваше на црква...

Јас колку што знам твојот Бог не сака да се премести датумот, не за џабе оставил се да се случува со илијадници години.
Ако некој сака да го смени датумот тоа сте ВИЕ а на вас не ви одговараат некои работи, спомнав погоре но изгебнуваш да одговориш на прашањето !
Јас ти се кладам дека никој нема ништо да смени, а ако се смени евентуално во Мај тоа ќе биде чисто ради БИЗНИС причини.

Што стана со тие шо биле директно вмешани ?
На клада ги ставивте ?

--- надополнето ---

Кој бе го распна, ништо не ми згрешил Исус, не го познавам ни у живо тој човек не шири дезинформации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom