Сте спремале ли некогаш печурки?

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
Дали сакате печурки? Вргањ, Црна труба, Грдото пајче, Рујница... Ако добро се приготват го добивате најуникатниот вкус што некогаш сте го пробале.
 
Печурките се послатки и од месо. Не ги познавам воопшто врстите ама знам многу добро да ги спремам на скара, жар, па и во тавче да ги подпржите се вкусни прсти да лижиш.
 
аууу печуркиии мњам мњам, со павлака, бело винце и лукче. супер сос.
обожавам печурки!
 
Андроник напиша:
Печурките се послатки и од месо.

Hahaha, pa dobro sega, da ne preteruvame bas, ama vo sekoj slucaj se mnogu vkusni. Znaes kako vikaat, Nema lepse ptice od PRASICE :)
Licno nemam spremano nikogas, ama gi jadam, ufff, i toa mnogu.
 
Ima mnogu vkusni jadenja so pecurki ama eve eden recept onaka polu izmislen:))

Se zema championi se mijat seckaat na mnogu sitno
se przat vo malce vegeta i margarin
Megu vreme seckate ribica , cisto meso koe isto malce po 3 min na strana se prizi normalo zacineto po ukus
Se stava se vo edna tava , po mozno stzemjena
Mesoto pa pecurkite i se naleva so solena pavlaka i malce seckan kaskaval
se peci vo relna edno sat vreme na 175
Se servira so oriz , salatce i edno sishe Aleksandria ....
 
Јадам печурки ама никогаш не се осудувам да ги приготвам.
Страв ми е. Затоа и никогаш не ги купувам за дома.
 
meow напиша:
Јадам печурки ама никогаш не се осудувам да ги приготвам.
Страв ми е. Затоа и никогаш не ги купувам за дома.
Во право си. И јас имам „уплав” од печурки, ама не од шампињоните.

Најсигурни ми се и највкусни.
Си купуваш едно тегленце Бонум шампињони, ги пржиш во тавче, додаваш вегета и јајца и сркаш! Топ! :wink:

Нема утка, нема од што да се плашиш ако си купуваш од продавница (шампињони).
Ако се решиш сама да „набавиш” Вргањ, Црна труба, Грдото пајче, Рујница и слично... - тогаш можеш да наебеш. :wink:
 
Баш сега пред малку јадев печурки. Мммммммммммм...:music3:
 
mmmmmm vkusno vkusno:)

obozavam pecurki osobeno koga se vo kombinacija so pileski stek.

vo isto tavce pileski stek, pavlaka, belo vino i pecurki....meraci!
 
ThA-BiTcH напиша:
mmmmmm vkusno vkusno:)

obozavam pecurki osobeno koga se vo kombinacija so pileski stek.

vo isto tavce pileski stek, pavlaka, belo vino i pecurki....meraci!

А кромид како додаток?:pos:
 
ti ma, trk u apteka da kupis fervex, ne tuka za kromid mi zboris...
ili mozebi si grickas kromidce a?:)
mx mx mx :pos:
se shalam , kromidce u shopska kako ide uf uf uf....
 
Де бе и ти се зезам.:icon_lol:

Ајде некој рецепт за печуркиии..

Поховани полнети шампињони

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребни состојки:

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] - 400 гр. Свежи шампињони
- 2 јајца
- оригано
- брашно
- 150 гр. Сланина
- сол И мелен црн пипер
- масло за јадење


Подготовка:


На даската за сечење го земаме кашкавалот И го сечкаме на мали коцки. Исечканиот кашкавал го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа И сланината ја сечкаме на мали коцки, па И неа ја додаваме во садот. Потоа ги земаме шампињоните кои се од производството на Бонум И им ја отстрануваме рачката.
Внатрешноста на шампињоните кои ќе ги полниме ја длабиме. Во садот со исечканиот Кашкавал И сланина Додаваме оригано. Посолуваме И зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа во садот додаваме И масло за јадење. Со лажица убаво ги промешуваме состојките во садот со кои ќе ги полниме печурките. Потоа со лажица земаме од смесата од садот И со неа ги полниме печурките. За да не ни се разлева смесата печурките ги затвораме со претходно исечените рачки. Земаме две јајце ги кршиме И започнуваме да ги матиме со жица за матење. Изматените јајца ги посолуваме. Матиме уште малку.

Подготвените печурки ги ставаме во сад со брашно со рачките нагоре за да не ни испдне филот. Шампињоните кои ќе ги похуваме најпрво убаво ги валкаме во брашно.Потоа печурките ги валкаме во изматените јајца И ги ставаме во фритеза на загреано масло. Похуваните печурки ги вадиме од фритеза И ги ставаме на чинија. На чинијата на која ќе ги сервираме печурките ставаме лист од зелена салата. Потоа во круг на чинијата ги редиме печурките. На средината ставаме половина засечен лимон во форма на цвет.
Декорираме со половинки од кругови од тенко сечкани ротквици кои ги редиме по крајот на чинијата. На средината на чинијата со готварскиот шприц правиме цвет од павлака. Врз засечениот лимон ставаме гранче магдонос И со тоа похуваните полнети шампињони се подготвени.

[/FONT]
 
The`bItCh напиша:
Де бе и ти се зезам.:icon_lol:

Ајде некој рецепт за печуркиии..

Поховани полнети шампињони

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребни состојки:

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 400 гр. Свежи шампињони
- 2 јајца
- оригано
- брашно
- 150 гр. Сланина
- сол И мелен црн пипер
- масло за јадење


Подготовка:


На даската за сечење го земаме кашкавалот И го сечкаме на мали коцки. Исечканиот кашкавал го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа И сланината ја сечкаме на мали коцки, па И неа ја додаваме во садот. Потоа ги земаме шампињоните кои се од производството на Бонум И им ја отстрануваме рачката.
Внатрешноста на шампињоните кои ќе ги полниме ја длабиме. Во садот со исечканиот Кашкавал И сланина Додаваме оригано. Посолуваме И зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа во садот додаваме И масло за јадење. Со лажица убаво ги промешуваме состојките во садот со кои ќе ги полниме печурките. Потоа со лажица земаме од смесата од садот И со неа ги полниме печурките. За да не ни се разлева смесата печурките ги затвораме со претходно исечените рачки. Земаме две јајце ги кршиме И започнуваме да ги матиме со жица за матење. Изматените јајца ги посолуваме. Матиме уште малку.

Подготвените печурки ги ставаме во сад со брашно со рачките нагоре за да не ни испдне филот. Шампињоните кои ќе ги похуваме најпрво убаво ги валкаме во брашно.Потоа печурките ги валкаме во изматените јајца И ги ставаме во фритеза на загреано масло. Похуваните печурки ги вадиме од фритеза И ги ставаме на чинија. На чинијата на која ќе ги сервираме печурките ставаме лист од зелена салата. Потоа во круг на чинијата ги редиме печурките. На средината ставаме половина засечен лимон во форма на цвет.
Декорираме со половинки од кругови од тенко сечкани ротквици кои ги редиме по крајот на чинијата. На средината на чинијата со готварскиот шприц правиме цвет од павлака. Врз засечениот лимон ставаме гранче магдонос И со тоа похуваните полнети шампињони се подготвени.

[/FONT]
и ја ке јадам ако зготвиш повеке сакам на готово отколку ја да готвам
инаку внимавај Сите Печурки се јадат Но некои само по еднаш
 
Сама си готвам бе.:baeh:
Дојди ми некогаш на ручек ќе видиш што ти е вкусно јадење.
Иако сум мало супер готвам.:baeh::wink::icon_cool

Поховани печурки со сусам

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребни состојки:

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] - 500 гр. свежи шампињони
- 100 гр. мајонез
- 100 гр.брашно
- 2 јајца
- 50 гр. сусам
- 2 кисели краставички
- 100 мл. млеко
- масло за јадење
- сол и црн пипер


Подготовка:


Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата. Ги посолуваме. Ги матиме јајцата со жица за матење. Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Мешајќи со жицата во садот со изматените јајца ги додаваме млекото и брашното. Во садот ги ставаме шампињоните. Користиме шампињони од производството на Бонум. Ги валкаме печурките во смесата. Со вилушка ги вадиме печурките од садот и ги валкаме во сусам. Вака подготвените печурки ги ставаме да се пржат на загреаното масло. За време на пржењето ги превртуваме печурките. Испржените печурки со лажица решетка ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија обложена со хартија, за да ја впие непотребната мрснотија.
Започнуваме со подготовка на тартар сосот. На покрупната од рендето во подлабок сад ги рендаме киселите краставички. Во садот го додаваме мајонезот. Мешаме со лажица.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. На средината на чинијата ги сервираме похуваните шампињони. Од страна го сервираме тартар сосот.

[/FONT]
 
Најубавите печурки не ги спомнавте, како на пример Amanita muscaria Anecdotes.:music3:
Amanita%20muscaria.jpg

...може малце ќе имате последици:pos: , ама вреди да пробате:pos:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom