- Член од
 - 31 декември 2008

- Мислења
 - 18

- Поени од реакции
 - 0

za laici nema potreba da se fpustaat vo diskusii zosto ispagaat smesni zatoa gledajte i uzivajte zosto ova da bese vo rim site ke pagavte vo nesves

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
za laici nema potreba da se fpustaat vo diskusii zosto ispagaat smesni zatoa gledajte i uzivajte zosto ova da bese vo rim site ke pagavte vo nesves

Мислам дека идејата на творецот на идејното решение сакал да направи градба која ја опишува Мајка Тереза како човек на сите луѓе какви било култура, религија и националност. Делови кои личат на џамија, модерна западна црква, прозори како од Македонската традиција....
"Друже Саво, прозор не сме пасти!"
Радапцигер, ти имаш ѓуле какво шо сакам, или други информации?![]()

( предниот и десниот страничен дел )
 ( задниот дел )

) и скали...Da, ama sega na toa mesto pastirot ke gradi pravoslavna crkva. Zosto li, se prasuvam...Старата куќа на мајка тереза не била таму,, местоположбата на старата куќа е одма до плоштадот Македонија, односно ако тргнеш од плоштадот кон ГТЦ ќе забелешиш на асфалтот до тоа што селениот остров 4 ќошеви кои ја дефинираат пестополошбата на старата куќа на мајка тереза.

Da, ama sega na toa mesto pastirot ke gradi pravoslavna crkva. Zosto li, se prasuvam...![]()

Е каква де, католичка или протестантска да гради?![]()
Мене ми се допаѓа изгледот на куќава ептен. Уникатна и впечатлива е, само околината не чини, можеле да најдат посоодветна местоположба...
Еве ја куќата од надвор,
( предниот и десниот страничен дел )
( задниот дел )
и од внатре
^горниот спрат.
Долниот сеуште не е комплетно готов, ама колку што видов таму беше само продолжетокот на бунарот () и скали...
Немав баш многу погодни услови за сликање, но мислам дека доволно може да види од сликите некој што не ја посетил куќата.

Ваква како што е куќава на сликава, ми се допаѓа. Локацијата, односно опкружувањето нејзино е тоа што го грди градот, а не обратно.
И колку што знам, веќе 2 години се развлекуваше по разни медиуми сомнителноста во изборот на Божиновски.
Незнам дали воопшто може да се најдат некаде и другите предложени проекти!?
Но сепак, доколку успееш да направиш нешто што на повеќето ќе им се свиѓа, си ја постигнал целта.
Паа....јас...П.С. Некој погоре, побара ѓуле... Нека ти го позајмат, ако сакаш... да видам шо би срушил ти од Скопје. Чисто онака, од разонода, да ти видам памет...
Да рушиме бе другар, а, се одоколу? И да изградиме поново - ваква архитектура. За да не ти го грди градот...
Тема на муабет не е „сомнителноста на изборот на Божиновски“ туку неговиот изведен проект пред Домот на АРМ, наречен Спомен Дом на Мајка Тереза. Квалитетите и недостатоците на тој проект. Да не политизираме многу, не на овој форум. Другите проекти, ако можеа да се најдат, ќе испаднеше подлабока анализа - од страна на стручњаци кои се задолжени за истата... па ќе се видеа многу пропусти, многу нелогичности... па ги снема трудовите, мистериозно. Или барем, не се онака лесно достапни за публика - како што треба да бидат.
Колку што јас од темава можам да избројам, некако не ми полнат една рака тие на кои им се „свиџа“ објектот... Али ајде, како викате вие, и тоа вашите... има Градители и Грабители... мора да ни се допадне... оти сега не водат градителите.
Ура! Напред! За поубава Македонија! За поубаво Скопје! Градете, градители...само така.
П.С. Некој погоре, побара ѓуле... Нека ти го позајмат, ако сакаш... да видам шо би срушил ти од Скопје. Чисто онака, од разонода, да ти видам памет...

Немој толку да се набрекнуваш Кире, бидејќи самиот си ја носиш дискусијата во етикетирања и политизирање.
А сомнителноста во изборот на Божиновски беше и причината за петицијата на група студенти по Архитектура.
П.С. Малку ќе ми е едно ѓуле.