СП Хрватска 2009 - Ракомет (мажи) - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Со победа утре над Русија се квалификуваме во втора фаза и вкрстуваме со Д-група.Од таму кои се сигурни?

Не знаев дека сме го практикувале ова:

ЛЕНЧЕ АЛЕКСОВСКА, СПОРТСКИ ПСИХОЛОГ НА РАКОМЕТАРИТЕ

Не попуштаат под притисок
Репрезентативците може да се справат со секакви емоции, а најважна е тимската цел
C061C64072118844B5BFF59DD26290FF.jpg

Нема депресија по поразите, ни летање во облаци по победите. Подготвени сме на секоја ситуација, размислуваме и се подготвуваме длабоко, го предвидуваме секој момент. Секоја наша реакција е однапред анализирана, секој потег предвиден, вели Ленче Алексовска, нашиот спортски психолог во репрезентацијата.Задолжена за психичката подготовка, одржување на концентрацијата Алексовска уште од мај 2008 година е активно вклучена во работата со репрезентација. Тоа беше период на запознавање. Сега веќе одлично се познаваме, имам психолошки профил за секој играч. Со секого работам одделно, пред и по натпреварите, во слободно време. Најважно е што тие сфатија дека треба самите повеќе да се ценат и никого да не потценуваат. Сум работела со многу екипи и репрезентации, но оваа ракометнава има навистина голем потенцијал. Тоа се веќе изградени личности, но ги прифаќаат сите сугестии и размислувања - вели Алексовска. Работата со спортски психолог во репрезентацијата почна уште пред средбата со Исланд. Оттогаш таа има постојано состаноци, разговори, групни и поединечни. Дури и со стручниот тим.

- Секогаш разговараме за емоциите, размислувањата. Најважно е што сите сакаат да разговараат. Нема потиснување на емоциите. Јас сум некогаш и построга, но, тоа е бидејќи се држам до правилата што сум им ги дала на ракометарите. Од тоа нема бегање - вели Алексовска. Подготовката за следните натпревари почнува откако ќе заврши претходниот. Им се дава време малку емотивно да го доживеат мечот, да се израдуваат или тагуваат, но, тука завршува се'. Почнува нова подготовка.

- Ракометарите се свесни дека најважна е тимската цел. Секој има своја лична, но сега сме подредени на тоа да ја оствариме зацртаната цел, а тоа е пласман во вториот круг. Дури и тоа да не го сториме, нема да има жалење. Сите сме професионалци. Малку влијае на нив некоја одлука од судија и провокација. Тоа најмногу ме радува. Верувам дека ќе имаме уште заеднички успеси - вели Алексовска.

Не е ни чудо што личиме на екипа. Досега психолошката припрема на играчите во нашиот спорт во главно се состоеше од два збора: Ајде јунаци!!! :pos2:

Со победа утре над Русија се квалификуваме во втора фаза и вкрстуваме со Д-група.Од таму кои се сигурни?
Норвешка и Данска се 100% сигурни,би требало и србите пошо играат против Саудиска Арабија а они се последни у група без победа

Абе дајте не зфркавајте дека Лазаров заслужил црвен картон. Најреално ке беше жолт и 2мин. исклучување ама исто така и за швабата што го фаулираше. Реални судии???:nesvest: Па еден куп неправедни досудувања: исклучување 2мин за немецот и топка за Германија:kesa:, поништување чист гол на Макалоски,бранење во простор од 6 метра и неми судии, и еден куп непостоечки чекори и пробивања. Да му досудеше 2 мин на швабата што продолжи да го влече Лазаров немаше ни да добие црвен. Пробаа вчера судиите да ги спасат Полска на крајот ама не им успеа , па сега на пола од 2ро полувреме не уништија со Германија:toe:

П.С Да не знае некој дали на мечот со Русија ке игра Алушевски?

Абе дајте не зфркавајте дека Лазаров заслужил црвен картон. Најреално ке беше жолт и 2мин. исклучување ама исто така и за швабата што го фаулираше. Реални судии???:nesvest: Па еден куп неправедни досудувања: исклучување 2мин за немецот и топка за Германија:kesa:, поништување чист гол на Макалоски,бранење во простор од 6 метра и неми судии, и еден куп непостоечки чекори и пробивања. Да му досудеше 2 мин на швабата што продолжи да го влече Лазаров немаше ни да добие црвен. Пробаа вчера судиите да ги спасат Полска на крајот ама не им успеа , па сега на пола од 2ро полувреме не уништија со Германија:toe:

П.С Да не знае некој дали на мечот со Русија ке игра Алушевски?
епа со полска судиите почнаа да заебаваат 5 минути пред крај затоа не им успеа а сеа со германциве порано почнаа,сигурна варијанта
........(да не пцујам )
иначе за Алушевски незнам,ја мислам дека чоекот ќе сака малце да поигра да помогне,ќе смогне сили сигурно

Ќе го постирам ова и овде:

Налетав на два одлични текста од една хрватска новинарка. Стигаат очигледно признанија одсекаде за нас!

21.01: Makedonija mi vratila strast za rukometom

Baš sam tijekom prve utakmice Svjetskog prvenstva u Varaždinu, u kojem su gledatelje skoro uspavali Poljaci i Alžirci, s kolegicom Kristinom komentirala kako nam gledanje tog lošeg rukometa otupljuje radost koju smo nekad osjećale za najmuškiji od svih sportova.

Gledati Alžir, Kubu, Saudijsku Arabiju i Australiju (mada se kolega Petar Plevnik barem može šegačiti s šamaranjem mrtvog klokana) nije baš prelijepo iskustvo, više je kazna, kao da si u školi bio zločest i onda za kaznu te pošalju na tu utakmicu.

Kod ostalih utakmica Svjetskog prvenstva jako nam je teško uživiti se u samu igru (osim kad igra Hrvatska), jer moramo usput pisati tekstove, ubacivati rezultate i slike i raditi sve one čarolije koje na kraju vama dragi čitatelji prikažu što se to odigravalo na terenu.

Nakon prve utakmice Makedonije, koju su za gol izgubili od omraženog im Tunisa, nije nam bilo jasno kako su dobili Island. Međutim, prvo protiv Alžira, kad smo vidjeli da Makedonci imaju još kojeg igrača osim Kirila Lazarova, te potom protiv Poljske, kad smo skupa s većim dijelom novinarske lože bili na nogama, a laptopi zaboravljeni treperili (na stolovima!!!) vratili su nam Makedonci pravi rukometni gušt.

Na mobitelu je već novi ring – Makedonija naviva za vas, a razmišljam hoću li zbilja u srijedu učiniti ono što nisam već godinama – odjenuti crvenu majicu. U hotelu Turist sam danas otišla malo porazgovarati s Kirom i prijateljima, te usput na tečnom njemačkom spustila nedaleko njemačkih novinara, kojima je većini zabrinut izraz krasio lišca, kako ja mislim da će Makedonci napraviti još jednu senzaciju, baciti i svjetske prvake na noge.

Pravo im i budi, tim njemačkim novinarima, a posebno jednoj televiziji, čiji našminkani reporteri svaki put kad se javljaju iz dvorane ugase nama u loži svjetlo.

No, da ne zaboravim svoj omiljen hobi, a to je osvrtanje na uvjete rada u varaždinskoj dvorani. Neki mi predbacuju da sam jedina koja se žali, što sigurno nije istina, ali baš me briga. Reći ću da smo u ponedjeljak imali špijuna u zlatnom VIPu, nazovimo ga D.B., koji je svjedočio kolačima posloženima u oblik brodice, livriranoj posluzi i svakojakim delicijama.

Iste su većinom ostale nekonzumirane, a meni nikad neće biti jasno zašto se na takva mjesta, koja na 10 minuta posjeti predsjednik ovaj i šef onaj, prezentira sve naj naj, dok se onima koji u stvari prenose glas o gradu diljem svijeta organizira slabija usluga? Pričaju mi kolege o nejakoj praščadi koja se okretala na Sljemenu, pa vrela služila novinarskoj hordi, i poručuju kako moram početi pratiti te druge sportove.

Sad kad sam zadovoljila i svoju dnevnu dozu kritike, a da ne bih razočarala one koji me cijene i vole uputit ću pozdrav parkiralištarcima uz poruku: Čuvajte mi mjesto na G4….

22,01 Misterija crvene majice

Jučer sam kazala kako razmišljam o tome da odjenem crvenu majicu za utakmicu Makedonija – Njemačka. Međutim, kako sam ujutro morala na posao, a u crvenom izgledam poprilično blijedo, odustala sam od nauma.

Makedonci su izgubili, a ja sam deprimirana. Deprimirana jer me ta repka, od svih na Svjetskom prvenstvu u Varaždinu impresionirala, ali i deprimirana jer smo još jednom imali priliku vidjeti koja je točno razlika između malih i velikih reprezentacija. U sudačkim očima dakako.

Dva Čeha u 46. Minuti susreta, kad je Makedonija protiv svjetskih prvaka imala svega –2 isključuju Kiru Lazarova, a ostalo znamo. Bi li se to dogodilo da se nije radilo o Makedoniji? Postoje oni koji u tome vide pomaganje Nijemcima kojima nije išlo baš najbolje, ima i onih koji kažu kako je Kiro samo odreagirao konačno na batine koje je nekažnjeno dobivao tijekom cijele utakmice, i tako u stvari Nijemcima dao točno ono što su htjeli.

Ja mislim da se radilo i o sreći, jer je zbilja pravi peh imati mogućnost u dva dana odigrati dvije fantastične utakmice i onda izgubiti na takvoj bedastoći. I zato se pitam, bi li moja crvena majica promijenila stanje stvari?

Ovo je tek odgovor na jednog kolegu novinara iz Makedonije, koji voli čitati Sportnet, i koji mi je odmah nakon utakmice predbacio upravo to. U šali dakako. Nadam se.

Kak je rekla Scarlet O'Hara (koja također nije nosila crveno), sutra je novi dan, i moje su sve karmičke sposobnosti usmjerene na to da Makedonija dobije Rusiju i otputuje u Zadar.

Od ostalih sitnica spomenut ću slinavo varaždinsko vrijeme, koje mi nikako nije pasalo, a nadam se da neće upropastiti ni izlazak i danas brojnim makedonskim navijačima.

Abe mamicata da mu ja ebam na mirkulovski jas neznam zasto go stava selektorot koga covekot e skaran so rakometot crep neviden e neznam dali moze da pogodi i prazen gol me vadi od takt...a znae li nekoj dali rade stojanovik ke igra utre na najvazniot duel za nas posto neznam sto e rabotata so nego?:vozbud:

Ајде, да се надеваме дека утре ќе ја тепаме Русија, бидејќи после натпреварите со Полска и Германија, сфативме дека го можеме тоа. :oeoeoe:
Но, највеќе се зафркнавме поради тоа што изгубивме од Тунис. Тунис има засега само два бода и тоа поради победата над Македонија.
Да го тепавме Тунис, сега немаше да правиме толку калкулации, за тоа кој треба да тепаме за да идеме понатаму, ама тоа е тоа....... супер се дечките и верувам дека повеќето од нив даваат све од себе за репрезентацијата и за Македонија.
Со победа денеска ке одиме понатаму и тоа со кредит од 2 бода. Уште подобро ке биде доколку Полска ја победи Германија и сите три репрезентации ке одиме со по 2 бода.
А ако го победевме Тунис предноста ке беше тоа што ке ни одговараше и нерешено. Ако изгубевме од Русија повторно ке отпадневме.
:oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

Не знаев дека сме го практикувале ова:

ЛЕНЧЕ АЛЕКСОВСКА, СПОРТСКИ ПСИХОЛОГ НА РАКОМЕТАРИТЕ

Не попуштаат под притисок
Репрезентативците може да се справат со секакви емоции, а најважна е тимската цел
C061C64072118844B5BFF59DD26290FF.jpg

Нема депресија по поразите, ни летање во облаци по победите. Подготвени сме на секоја ситуација, размислуваме и се подготвуваме длабоко, го предвидуваме секој момент. Секоја наша реакција е однапред анализирана, секој потег предвиден, вели Ленче Алексовска, нашиот спортски психолог во репрезентацијата.Задолжена за психичката подготовка, одржување на концентрацијата Алексовска уште од мај 2008 година е активно вклучена во работата со репрезентација. Тоа беше период на запознавање. Сега веќе одлично се познаваме, имам психолошки профил за секој играч. Со секого работам одделно, пред и по натпреварите, во слободно време. Најважно е што тие сфатија дека треба самите повеќе да се ценат и никого да не потценуваат. Сум работела со многу екипи и репрезентации, но оваа ракометнава има навистина голем потенцијал. Тоа се веќе изградени личности, но ги прифаќаат сите сугестии и размислувања - вели Алексовска. Работата со спортски психолог во репрезентацијата почна уште пред средбата со Исланд. Оттогаш таа има постојано состаноци, разговори, групни и поединечни. Дури и со стручниот тим.

- Секогаш разговараме за емоциите, размислувањата. Најважно е што сите сакаат да разговараат. Нема потиснување на емоциите. Јас сум некогаш и построга, но, тоа е бидејќи се држам до правилата што сум им ги дала на ракометарите. Од тоа нема бегање - вели Алексовска. Подготовката за следните натпревари почнува откако ќе заврши претходниот. Им се дава време малку емотивно да го доживеат мечот, да се израдуваат или тагуваат, но, тука завршува се'. Почнува нова подготовка.

- Ракометарите се свесни дека најважна е тимската цел. Секој има своја лична, но сега сме подредени на тоа да ја оствариме зацртаната цел, а тоа е пласман во вториот круг. Дури и тоа да не го сториме, нема да има жалење. Сите сме професионалци. Малку влијае на нив некоја одлука од судија и провокација. Тоа најмногу ме радува. Верувам дека ќе имаме уште заеднички успеси - вели Алексовска.

Не е ни чудо што личиме на екипа. Досега психолошката припрема на играчите во нашиот спорт во главно се состоеше од два збора: Ајде јунаци!!! :pos2:
ПРОФЕСОРКЕ СТЕГНИ ГИ МАЛКУ ЗА ДЕНЕС НЕКА НЕ СЕ ЗАЕБАВААТ инаку ќе ја поништам дипломската што ја бранев кај тебе :toe::toe:

Е сега цела македонија е со тебе, пошто ако тепаме, сме тепале заради ти што се закани дека ќе ја поништиш дипломската :tapp::tapp::tapp:
Го мислеше тоа на шала, не сфаќај одма при срце...
@тема

Да се надеваме на победа денеска..т.е мора победа! :). Вчера Русија - Алжир 28-27 изиграле мислам..што незначи дека Русите се слаби, мислам дека играа со втората постава, али не ја гледав утакмицата, само претпоставувам...не треба со потценување да се влезе на натпреватор, или со преценување. Со среќа денес, нека победи подобриот.

Го мислеше тоа на шала, не сфаќај одма при срце...
@тема

Да се надеваме на победа денеска..т.е мора победа! :). Вчера Русија - Алжир 28-27 изиграле мислам..што незначи дека Русите се слаби, мислам дека играа со втората постава, али не ја гледав утакмицата, само претпоставувам...не треба со потценување да се влезе на натпреватор, или со преценување. Со среќа денес, нека победи подобриот.

Знам дека не го мислеше озбилно, ама подебилна реченица немав слушнато, ако некој се насмеа на таа реченица, има големи проблеми са собом

И да не заборав...нека не победи подобриот, нека победи Македонија :vozbud:

Судиите вчера беа крајно нерегуларни! (Повеќе нема да коментирам за вчерашниот натпревар бидеќи ако не сите на 90% им е јасна работата за судиите.) А за денешниот натпревар судиите да бидат реални мислам дека со борбена игра како што игравме досега победата е наша!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom