Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Povremeno mi trepka ovaa sijalicka a kako ja imam kupeno alfata imam pominato 60k,nemam smeneto svekici a i neznam koga smenil prethodniot sopstvenik.

Прегледај го приврзокот 156750

Оваа ти е за дизните,или нешто околу горивото..Кај мене од почеток почна да свети на кратко,ќе свети 2-3 минути,и ќе се изгаси сама,во вожња немав проблем..Потоа почна да свети само кога возилото е во лер,или кога се спуштам од некаде без гас,и на крај почна да свети константно може 1-2 месеци,и на крај колата изгаси сама од себе,и неможев да ја запалам..Излезе дека е електронската дизна за нафта,наводно таа ја пуштала нафтата во бошот..Ја платив 20 евра нова Лукас,со се местење..Ова беше кај мене на Фиатот..

Оваа ти е за дизните,или нешто околу горивото..Кај мене од почеток почна да свети на кратко,ќе свети 2-3 минути,и ќе се изгаси сама,во вожња немав проблем..Потоа почна да свети само кога возилото е во лер,или кога се спуштам од некаде без гас,и на крај почна да свети константно може 1-2 месеци,и на крај колата изгаси сама од себе,и неможев да ја запалам..Излезе дека е електронската дизна за нафта,наводно таа ја пуштала нафтата во бошот..Ја платив 20 евра нова Лукас,со се местење..Ова беше кај мене на Фиатот..
Benzinec mi e alfata
Na fiatot 1.9 td istava sijalica bese zolta po palenje pocna da trepka a otkoga gi smeniv greacite prestana,pa pretpostavuvam deka na alfata saka da i gi smenam svekicite
Obicno svetnuva koga ja cedam do kaj 7-8k vrtezi a koga ja vozam penzionerski se e vo red
Ova go imam primeteno koga ja vozam na plin

Benzinec mi e alfata
Na fiatot 1.9 td istava sijalica bese zolta po palenje pocna da trepka a otkoga gi smeniv greacite prestana,pa pretpostavuvam deka na alfata saka da i gi smenam svekicite
Obicno svetnuva koga ja cedam do kaj 7-8k vrtezi a koga ja vozam penzionerski se e vo red
Ova go imam primeteno koga ja vozam na plin
Lambda sondata registrira slabi izduvni gasovi, mesavinata plin-vazduh ne e bas pogodena. Ic ne mu se sekiraj

Lambda sondata registrira slabi izduvni gasovi, mesavinata plin-vazduh ne e bas pogodena. Ic ne mu se sekiraj
Pretpostavuvav deka moze i toa da e edna od pricinte,bidejki koga e na plin(zavisi od sostavot) nekogas ler gasta e na 1000 vrtezi i varira a nekogas na 750-800 i normalno raboti.
Sto i da e svekicite obavezno ke gi smenam

Прашање со палење на Рено 5, 91 год.
Независно од времето, дали е топло, ладно, лето, зима колата треба да се вергла 2-3 пати со прекини па тек тогаш да запали.
Внатре направивме прекидач кој вбризгува бензин пред да се запали колата, но и тогаш не пали од прва.
Особено ако е ладно, треба бар до пола саух, верглаање 2-3 пати, неколку пати на гас и тек тогаш ќе запали, ама и на семафор на пр. морам да ја држам на мал гас, зашто дава знаци како да ќе изгаси.

Независно од времето, дали е топло, ладно, лето, зима колата треба да се вергла 2-3 пати со прекини па тек тогаш да запали.
Внатре направивме прекидач кој вбризгува бензин пред да се запали колата, но и тогаш не пали од прва.
Особено ако е ладно, треба бар до пола саух, верглаање 2-3 пати, неколку пати на гас и тек тогаш ќе запали, ама и на семафор на пр. морам да ја држам на мал гас, зашто дава знаци како да ќе изгаси.

13659175_10154389724322112_2325347321716346867_n.jpg

Oвa твoевo е кo иглa вo сенo,мoже бензискa пумпa е рoкнaтa не нoси дoвoд нa гoривo зaтoa бaрa мaлa гaс дa држиш нoн стoп и зaтoa степрaвеле пoсебен дoвoд зa гoривo. Мoже сo свеќиците и струјaтa дa имaш прoблем. Вaкa пo интернет не се решaвa прoблемoт туку нa мехaничaр.

Прегледај го приврзокот 156784

Oвa твoевo е кo иглa вo сенo,мoже бензискa пумпa е рoкнaтa не нoси дoвoд нa гoривo зaтoa бaрa мaлa гaс дa држиш нoн стoп и зaтoa степрaвеле пoсебен дoвoд зa гoривo. Мoже сo свеќиците и струјaтa дa имaш прoблем. Вaкa пo интернет не се решaвa прoблемoт туку нa мехaничaр.
Колку отприлика кошта преглед на постаро возило? Прв пат би идел на механичар затоа прашувам.[DOUBLEPOST=1474616212][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 156784

Колку отприлика кошта преглед на постаро возило? Прв пат би идел на механичар затоа прашувам.

Колку отприлика кошта преглед на постаро возило? Прв пат би идел на механичар затоа прашувам.[DOUBLEPOST=1474616212][/DOUBLEPOST]
Колку отприлика кошта преглед на постаро возило? Прв пат би идел на механичар затоа прашувам.

Пa зaтoa и не функциoнирa кoлaтa oти не ти е нoсенa нa мехaничaр и ќе излези пoгoлем сервис.
Oбичнo не нaплaќa зa дa изгaтa штo е прoблемoт aкo јa сервисирaш кaк негo.

Kaj ovie cesto se rasipuva razvodnikot se pojavuva mrdanje i lufta na osovinkata i mislam deka e tamu problemot. Isto imaat i problem so karburatorite, tamu kaj so e klapnata se poajvuva lufta i izabenost na samata klapna.

Moze da imas skinato nekoe crevo okolu gorivoto i da ti vleguva vozduh.

Бидејќи го имам истото возило дома, само една година постаро, и доста алував по него, да го донесам во пристојна состојба, ќе ти кажам следното:
Кај него е се едноставно: Нема електроники, нема такви заебанции... проста механика.
Е сега, како што ги објаснуваш симптомите, мене ми влече накај проблем со бензинската пумпа.
Ова возило има механичка бензинска пумпа, значи влече бензин на принцип на шмукање на горивото од резервоарот преку вакуум. Вакуум ствараат обртаите на моторот, така да, кога е на ниски обртаи, послаб вакуум заради дотраеност на бензинската пумпа, и има тенденција да гасне.
Убава бензинска пумпа марка Sobafex е околу 30 евра.
Карбураторот... не верувам... Твојата би требало да носи Solex 32 BIS карбуратор.
А, некој спомна дека можеби некое црево е напукнато па влече фалш воздух. Ништо чудно и тоа. Види дали се слуша шиштење.
Ако колата долго време не видела мајстор, паметно би било да види конечно. :)
Треба убаво да се наштелува палењето и карбураторот, ако не се оддамна сменети кабли, палец, капа и платинка да се сменат, и да се провери карбуратор.
Ама сепак мислам дека до бензинската пумпа ќе да е.

П.С.
Ако е се во ред, палењето кај мене оди вака:
Ако е ладен моторот:
Летно време без саух, верглање 5-6 секунди, без притискање гас и пали.
Зимно време, саух до крај, без гас притискање, пали после 2-3 секунди верглање, кратко време со цел саух (10-15 секунди), и наредните 300-400 метри на пола саухот и после го спуштам.
Каков е тој прекидач кој вбризгува бензин????

Последно уредено:
Bilo koe italijansko ili francusko vozilo e podobro od bilo koe germansko
Za japonski,korejski ne znam ne gi sakam i ne ni razmisluvam

Чисто информативо ме интересира дали се поскапи деловите за Француски автомобили отколку за Германски авотмобили.
Тука пред се мислам на споредба помеѓу цена на делови за Пежо, Цитроен, Рено, и цена на делови за Голф, Пасат, Опел Астра и Опел Корса.....
Не мислам на цената за делови за Порше, БМВ, Мерцедес, Ауди......

U35-U35M_02.jpg дали ако порачам вакво од алиекспрес ќе можам со обично усб стикче да слушам музика на радио кое има аух излез?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom