Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Izmeri mu prvo kompresija. Pa vidi so ke kaze.
Ako sakas po nekoe konjce da dobies moze da mu napravis edno osvezuvanje na motorot, da se smenat karikite i lezecite lageri, glavata malce da se izbrusi-simne samo da ne se preterue i so toa da kaci kompresija. Ako si imas nekoj majstor so ne e skapcija sve komplet ke te cini nekojsi 150-170evra.
ехееее ако идеме така за 300 евра иам цела кола за делови ако не па да ја зеам неа да го сменам моторот и што ке остане да продадам па и у ќар ке искочам на крај...

А да ја смениш бензинската од кај што тураш плин за почеток?Да пробаш од Лукоил,Окта,Макпетрол на пример?
стандард гориво турам од железара ( плин ) а бензин ставам строго 100 октански на макпетрол - од бензин на плин има разлика и се приметува кај кај
--- надополнето: 22 декември 2013 во 18:34 ---
Дечки, пазете се,денеска бил ден за радарска контрола. Од автокоманда до бардовци имаше 4 радари(и да ме казнија...)
и колку те казнија а колку пречекори брзина ?

Ве молам за помош.. најдов едно многу убаво Рено 4 ГТЛ, нерегистрирано, моментално е паркирано кај мене пред зграда, видов дека има поминато 28 000 км. Но кај Рено 4 ГТЛ има 6 цифри, значи дали е можно да има поминато само толку малку, или пак има поминато преку 999 999км, па се рестартирало и дошло до 28 000 км? Еве слика како изгледа саатот на рено 4 гтл
renault4-historia-3.jpg

стандард гориво турам од железара ( плин ) а бензин ставам строго 100 октански на макпетрол - од бензин на плин има разлика и се приметува кај кај

Ме фатија со 81 и ми пишаа 45 евра. Се пуштив кај исклучувањето за саем од автокоманда по удолницата и тука да ти стоеле...
Иначе за горивото, имам приметено дека кога ќе ставам плин од железара,кај виталија,маџари и други помали бензински КАТАСТРОФА е колата. Не прима убаво,воопшто не влече, гаси... Најзадоволен сум со плинот од Макптерол и Лукоил. :)

ехееее ако идеме така за 300 евра иам цела кола за делови ако не па да ја зеам неа да го сменам моторот и што ке остане да продадам па и у ќар ке искочам на крај...

А да го извадиш тоа плинот,и да си тераш на бензин?Никако не ми е јасно,ама стварно никако на кола 1100 кубици,44 киловати плин да се стави.Да е некоја Алфа 2.0 20 вентилска ај и така и така.И колку ти троши плин низ град? 7-8 литри мава ли?Бензин приближно исто.

А да го извадиш тоа плинот,и да си тераш на бензин?Никако не ми е јасно,ама стварно никако на кола 1100 кубици,44 киловати плин да се стави.Да е некоја Алфа 2.0 20 вентилска ај и така и така.И колку ти троши плин низ град? 7-8 литри мава ли?Бензин приближно исто.
да ти кажам ке се чудиш.... 12 литра плин градска тепа :S боцата ми е 38 литра - со цела боца поминувам 300 километра.....

12 литра плин=480 денари.И каде е тука математиката?Да е бензин би трошела 8 литри бензин.Така да разликата е некои 100-150 денари.Ем си возиш на бензин,ем багажникот ти е слободен.Ме интересира,колку плаќаш за регистрација,осигурање комплет?Пошто сакам да купам јас Пунто 1.2 бензин,или некој друг бензинец до 1.4 максимум.

Тоа го кажуваш од искуство или ??? инаку ми викаа дека треба и водна пумпа да сменам или продавачите ми бутаат за појќе пари ???
До сега сум менувал само ребраст и затегачи,водна пумпа сум менувал само кога ќе се расипела,а се расипуваат околу 230-250к може и повеќе.
Исто и антифриз менувам на 4-5 години ако фали од х причини дотурам

Ве молам за помош.. најдов едно многу убаво Рено 4 ГТЛ, нерегистрирано, моментално е паркирано кај мене пред зграда, видов дека има поминато 28 000 км. Но кај Рено 4 ГТЛ има 6 цифри, значи дали е можно да има поминато само толку малку, или пак има поминато преку 999 999км, па се рестартирало и дошло до 28 000 км? Еве слика како изгледа саатот на рено 4 гтл
renault4-historia-3.jpg

Некој да помогне?

Значи водните пумпи перките внатре се изработени на 90% од
90%перките се изработени од бронза или месинг,а тебе тоа што ти го кажале виделе дека се разбираш по нешто ама пак успеале да те излажат.
Ти ја дадоа старата водна пумпа или ти рекоа дека ја фрлиле.
И тие на времето кога се исплатеше да се рапарираат,сега само сервисите имаат сметка а се знае причината
--- надополнето: 22 декември 2013 во 23:58 ---
Kaj benzincite so znižuvanje na glavata moze da se dobie 5% i poveke na snagata, procentot i ne e kojznae kolku biten najgolem efekt ima kaj niskite vrtezi zaradi zgolemenata kompresija,mnogu postarten i poodziven ke bide motorot. Kaj benzincite ne e problem ova da se pravi vo nekoja normalna granica poso se tolerantni na ovakvi zafati. Dizelite se fabricki so golema kompresija i tuka nema igranje so simnuvanje na glavata. Znaci se brusi glavata i se stava trkacki tenok dihtung, stavas kvalitetni kolbensmit kariki i lageri (ako ne e izeden blokot normalno), rezultatot garantiram deka ke bide odlicen.
Само ќе направиш да ти грее колата.Ако сакаш да постигнеш повеќе кс се ставаат други вентили,брегаста и да не го повторрувам Evo XII
--- надополнето: 23 декември 2013 во 00:05 ---
Комплетно може да го преименува во ЗАСТАВА 850

12 литра плин=480 денари.И каде е тука математиката?Да е бензин би трошела 8 литри бензин.Така да разликата е некои 100-150 денари.Ем си возиш на бензин,ем багажникот ти е слободен.Ме интересира,колку плаќаш за регистрација,осигурање комплет?Пошто сакам да купам јас Пунто 1.2 бензин,или некој друг бензинец до 1.4 максимум.

Osiguranje 7-8 iljadi + ušte 3100-3700 za tehnicki pregled.

Osiguranje 7-8 iljadi + ušte 3100-3700 za tehnicki pregled.
За 1.2 или 1.4 толку скапа регистрација.
Да не си грешка?Освен ако пак како по обичај не поскапело нешто.

renault4-historia-3.jpg

Тешко веројатно да ја има завртено,ама никогаш не вели никогаш.Се бива.Ако е во возна состојба моторот ке каже дали има 28000 или повеке

Pred 4-5 godini koga ja menjav vodnata pumpa na yugoto mi stavija so plasticni perki i zariba za nepuni 200 km.

Sent from my U8600 using Tapatalk 2

@Fringe, @Cruise

Ова е ценовникот за осигурување при регистрација:

39BB323E5C493447A0E360D514B28753.jpg

Цените можеби варираат кај различни осиг. куќи, но не би требало да има којзнае колкава разлика. Цените за технички преглед ги има овде: http://amdstip.com.mk/index.php/2012-03-18-20-41-20/2012-03-23-23-04-30

Нам за Пасатот 1.9ТДИ, 81кВ, ни излегува отприлика толку, 12-13000.

Пунто со 1.2 бензински мотор веројатно спаѓа во категоријата 55-66кВ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom