Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Мислење за А класа Мерцедес, првата генерација, бензин?
Ништо не испадна со Корсата, мешала уље и антифриз, ми кажа мајстор :cautious: ,така да си глеам сеа коли други, наидов на оваа кола случајно, глеам прилично евтини се.. од 2500 до кај 3000 евра се наоѓаат.
Некоја маана има, освен што како бензин во старт е поевтин? Или стари се веќе па затоа..:)

Има ли врска начинот на возење во потрошувачка на улје?Ја возев вчера околу 150 km/h,под високи обртаи едно 10 мин,гледам сабајле ми фали улје и антифриз.Доставив што доставив,мајсторов го прашав рече до 5000 км било нормално да троши литро масло,а мене до 3000 и кусур км ми потроши веќе 600-700 грама.Во неа има ликви моли 10-40.Па незнам што да правам,дали да ги поминам уште тие 6000-7000 км,па да ставам Селениа, и да проверам тогаш дали и тоа ќе го троши,или да го отвораме моторот.Мене ми е да не е до самото улје,ако ставам оригинал за тој мотор,да не не го троши.Од типот што ја купив,рече скапо улје и ставил,и тогаш го проверував,и не трошеше.Карики ли се мењаваат ако троши масло,тие прстените,на клиповите што стојат,и колку отприлика би ме коштало да го решам проблемот со трошењево улје,или да ја возам вака и да дотурам.Се работи за Фиат Брава 1.9 TD100.СОВЕТ.

sakam da prasam vaka imam matiz i pred edna nedela go zedov od majstor imase zaribano klackalica i eden ventil ostanal otvoren i cukal na klipot sredivme na majstor dve novi osovini za klackalicite novi ventili novi klackalici i od togas mi trosi ulje kolata a pred toa ni kapka ne mi trosese pa ako nekoj znae dali moze da e nekoja greska na majstorot ili nesto drugo. bev kaj nego on mi vika deka se karikite uljeni i deka moze ke treba i ne samo karikite tuku inovi klipovi t.e remont. a cudno mi e posto ne cepkal nisto na kariki ili klipovi taka naednas da pocne da trose ulje:confused:

Само ''мајстор'' може да ти направи едно нешто а да зезне друго. :facepalm:

Најпрво здраво до сите,
Што мислите за Рено Лагуна од првата генерација, бензин со плин по можност?
Наидов на ова: http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/1134169?searchID=10725537&Idx=185 , а има и други лагуни по таа цена, околу 2000. Па ме интересира најпрво колку плин би трошела со 1.8 мотор, и дали воопшто се докажани коли? И некој предлог за кола околу 2000 евра може :)

Има ли врска начинот на возење во потрошувачка на улје?Ја возев вчера околу 150 km/h,под високи обртаи едно 10 мин,гледам сабајле ми фали улје и антифриз.Доставив што доставив,мајсторов го прашав рече до 5000 км било нормално да троши литро масло,а мене до 3000 и кусур км ми потроши веќе 600-700 грама.Во неа има ликви моли 10-40.Па незнам што да правам,дали да ги поминам уште тие 6000-7000 км,па да ставам Селениа, и да проверам тогаш дали и тоа ќе го троши,или да го отвораме моторот.Мене ми е да не е до самото улје,ако ставам оригинал за тој мотор,да не не го троши.Од типот што ја купив,рече скапо улје и ставил,и тогаш го проверував,и не трошеше.Карики ли се мењаваат ако троши масло,тие прстените,на клиповите што стојат,и колку отприлика би ме коштало да го решам проблемот со трошењево улје,или да ја возам вака и да дотурам.Се работи за Фиат Брава 1.9 TD100.СОВЕТ.

Дотури масло и провери по две недели дали пак ќе го потроши. Ако го потроши и ако колата е каросериски добра, барај нов мотор оти ако го отвориш стариот можи да не го затвориш поради финансиски проблеми ;). Од муабети што имам разбрано тоа што му клавал "квалитетно" масло претходнио газда да не му турил масло за мењач во моторот, густо е ги затвора сите дупки и колата нема гајле, е ко ќе смениш масло излегват срањата - најискрено се надевам не е тоа случајот кај тебе.

Најпрво здраво до сите,
Наидов на ова: http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/1134169?searchID=10725537&Idx=185 , а има и други лагуни по таа цена, околу 2000. Па ме интересира најпрво колку плин би трошела со 1.8 мотор, и дали воопшто се докажани коли? И некој предлог за кола околу 2000 евра може :)
За 2000 евра од таа класа имаш Алфа 156ка :)
Глеам фан си на Алфа;)

Алфа не се купува со разум, а со срце. ;)
Така е :)
Понесен од аватарот негов напишав предлог.. Ама глеам другарчето праша колку троши.. плин едно друго , така да коа ке размислам, Алфата не е у избор тука.:)

Мислење за А класа Мерцедес, првата генерација, бензин?
Ништо не испадна со Корсата, мешала уље и антифриз, ми кажа мајстор :cautious: ,така да си глеам сеа коли други, наидов на оваа кола случајно, глеам прилично евтини се.. од 2500 до кај 3000 евра се наоѓаат.
Некоја маана има, освен што како бензин во старт е поевтин? Или стари се веќе па затоа..:)
Ти беше што сакаше да купи корса 2003 ли беше 1.0 ?
иначе мерцедесот не го бива затоа и има цена како на корса, накратко збореа мајсториве дека моторот е во тесен и непристапен простор па мора да се вади да се работи се е набутано во хаубата, не се некои којзнае каков квалитет, донекаде и трошат доста, скапи за одржување итн итн ...

Јас имам корса 1.0 од 00 ама не ми дава срце да ја продадам, сакам поголема кола ама теорија нема да најдам со толку малку км и толку "сигурна" и сочувана ... обично се извозени превозени :( + и сега за сега немам потреба од поголема сеуште сум мљадич :D

Најпрво здраво до сите,
Ova realno ne vredi poveke od 1500 evra,pa i toa e mnogu.Troši 15 plin vo grad,10 na otvoreno,i toa so 1.6 motor. Drugar imase od ovoj model bez klima so plin ja sitna za 900 evra i posle jas mu donesov toledo tdi so klima i sve ostalo od 98 za 2200 evra sto trosi upola pomalku nafta nego ova plin. renovcite se skapi za odrzuvanje,ke te oderat za servisi i delovi.
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 22:58 ---
иначе мерцедесот не го бива затоа и има цена како на корса, накратко збореа мајсториве дека моторот е во тесен и непристапен простор па мора да се вади да се работи се е набутано во хаубата, не се некои којзнае каков квалитет, донекаде и трошат доста, скапи за одржување итн итн ...

Јас имам корса 1.0 од 00 ама не ми дава срце да ја продадам, сакам поголема кола ама теорија нема да најдам со толку малку км и толку "сигурна" и сочувана ... обично се извозени превозени :( + и сега за сега немам потреба од поголема сеуште сум мљадич :D
E ova e glavna greska sto ja pravi narodot koga kupuva vozila. Za kola i ne e bas najdobro ako ne se vozi i ne pravi kilometri,kolku sto e dobro da ima malce km tolku i ne cini,takvo zamoreno i stoeno vozilo ako pocne redovno da se vozi naednas sve ke mu se raspadne i pola kola ke treba da se smeni i servisira.

E ova e glavna greska sto ja pravi narodot koga kupuva vozila. Za kola i ne e bas najdobro ako ne se vozi i ne pravi kilometri,kolku sto e dobro da ima malce km tolku i ne cini,takvo zamoreno i stoeno vozilo ako pocne redovno da se vozi naednas sve ke mu se raspadne i pola kola ke treba da se smeni i servisira.

Друже секој ден буквално секој ден ја возам колата, само што не поминувам голема километража, се ми е тука блиску и работа и факс и искачање итн
ретко кога одам низ мк, до охрид и еднаш во годината до грција и слично
68.000 има поминато до сега, јас годишно поминувам околу 6000 км

Иначе потполно се сложувам дека нечини кога колата ќе се остави и нема да се вози, другар купи саксо така стоено неколку години, се му смени и се појавува по некој дефект ... ЛОШО е да стои колата, подобро да се вози тоа е факт!

Да, ама не испадна ништо со неа. Отидов со мајстор и лоши вести беа(n)
Знам дека имаш таква.. и би ти рекол да не ја даваш. Ем нема да си ги извадиш парите што си ги дал, ем ќе му ја даеш на друг да ја утепа од возење наместо тебе.
Со три врати е твојата?
Има глеам доста коли у тој ценовен ранг, и ја као тебе сакам поголемо, со помалце км а поново.. ама нема :)
Најново што видов од коли за таа цена е авео. Се наоѓаат и од 2006/2007 со по 40,50000 км, што не е ич лошо.

Да, ама не испадна ништо со неа. Отидов со мајстор и лоши вести беа(n)
Знам дека имаш таква.. и би ти рекол да не ја даваш. Ем нема да си ги извадиш парите што си ги дал, ем ќе му ја даеш на друг да ја утепа од возење наместо тебе.
Со три врати е твојата?
Има глеам доста коли у тој ценовен ранг, и ја као тебе сакам поголемо, со помалце км а поново.. ама нема :)
Најново што видов од коли за таа цена е авео. Се наоѓаат и од 2006/2007 со по 40,50000 км, што не е ич лошо.
Епа тоа е да ... ја си ја знам и сум инвестирал во нови сензори и се што треба и сега да му наросам очи на некој да му ја дадам нееее
иначе со 3 врати е да, дизелот фамилијарната е со 5 ама џабе кога ретко кога некој се вози позади и во двете. Сега за сега планирам зимски гуми да ставам на обичните бандажи што ги извадив.
хмм тешко се наоѓа мада има неувезени коли така авео некое и слично до кај 3000 евра ама штознам авеото е колку пари толку музика, не е нешто квалитетно, иако 1.4 моторот е опелов, зборам за тоа годиште авео
возев такво долго, за охрид за навака-натака 3 дена екскурзија како тест драјв, топ се покажа и доста беше комфорно да не речам одлично, добро држење, забрзување и сл. (тогаш беше ново возилото од авто-куќа баш за тест возење со 2-3000 км поминато)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom