Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мала но сепак дупка..Каде е дупката во законот момци? Ако моторот има зафатнина поголема од 125cc или повеќе од 11kw, потребна е А категорија.
Брат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.Во член 288, точка 2 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата:
Во категорија "А" спаѓаат моторцикли, трицикли, четирицикли чија работна зафатнина на моторот е погоелма од 125 см3 и чија сила на моторот е поголема од 11 kw, е регулирано дека е потребна возачка дозвола.
Според ова не е потребна возачка дозвола за 125ките
Пишав и на право, чекам одговор во врска со овој член.
Еј, јас имам веспа од 50цц па месечно правам од 800-1000 километри не па за цела годинаБрат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.
кај троши 5 литри кинеска 4тактна веспа?! на другариве МАКСИМУМ троши 2,5... така да правиме муабет за поминување на повеќе од 2000км со тие пари =)) ем, регистрацијата сега изгледа е од 3000-3500 денари (= ај, некој штом регистрира ќе не извести.Брат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.
Не е толлку проблем регистрацијата. Има муабети дека за брзо време и за 125ките ќе има една, трајна регистрација.Брат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.
кај мене троши 5 литра 4тактен е 150 цц ама ја бркам нон стоп.кај троши 5 литри кинеска 4тактна веспа?! на другариве МАКСИМУМ троши 2,5... така да правиме муабет за поминување на повеќе од 2000км со тие пари =)) ем, регистрацијата сега изгледа е од 3000-3500 денари (= ај, некој штом регистрира ќе не извести.
иначе, месечно некои прават над 1000км, а камо ли годишно. така да 80 посто од форумџиите прават околу 4000-8000км годишно. 1000км се малце.
А1 ке ти дадат ако немаш 18 год а ако имаш 18 ке ти дадат А категорија,и треба полагање јас имам А1Не е толлку проблем регистрацијата. Има муабети дека за брзо време и за 125ките ќе има една, трајна регистрација.
Според законот е потребна а1 поткатегорија. Дали можи некој да ми дефинира што е тоа а1 поткатегорија? Дали треба полагање, или е само некој документ...
јас за 125 правев муабет. твојот можда нешто не е во ред, ч`чни си го =)))кај мене троши 5 литра 4тактен е 150 цц ама ја бркам нон стоп.
нема чачкање толку троши ако го бркаш :helou:јас за 125 правев муабет. твојот можда нешто не е во ред, ч`чни си го =)))