Совети околу мотоцикли

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Каде е дупката во законот момци? Ако моторот има зафатнина поголема од 125cc или повеќе од 11kw, потребна е А категорија.

Во член 288, точка 2 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата:

Во категорија "А" спаѓаат моторцикли, трицикли, четирицикли чија работна зафатнина на моторот е погоелма од 125 см3 и чија сила на моторот е поголема од 11 kw, е регулирано дека е потребна возачка дозвола.

Според ова не е потребна возачка дозвола за 125ките :)
Пишав и на право, чекам одговор во врска со овој член.
Брат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.

Брат те гледам дека си запнат за да земеш 125-че. Гледај вака, и да не треба возачка (да можи да се вози со Б) ке треба да се регистрира. 4.000 денари годишно за регистрација за веспа се премногу. Јас се обложувам дека пола од форумџиите не трошат толку гориво на годишно ниво.... (за 4.000 денари се става околу 50 литри гориво = 800-1000 изминати километри). Таа ти е разликата, па сега ти како сакаш. Можеш да бараш 1001 дупка во законот, но кога ке те застанат од плави оркестар, ич кур не ги боли дали имал твојот мотор 11KW или не. Ако е 125 кубици ке ти бараат А категорија, а доколку ја немаш, спремни се да ти “донираат“ пополнета уплатница (за да не се мачиш да пишуваш бројки можи да згрешиш) само име да напишеш и да уплатиш 200-300 евра.
Еј, јас имам веспа од 50цц па месечно правам од 800-1000 километри не па за цела година :vozbud:
Инаку 4.000 денари не се малку со оглед на тоа што моторот не се вози преку цела година туку 6-7 месеци, зависи некој ако има опрема и цела година може да вози.

Инаку за 125цц земи си А1 така мислам се вика и кога ќе станеш полнолетен автоматски ти даваат А категорија што е супер според мене.

Абе знаете вие дека за а1 сега да полагаш се плаќа 15000 + и други трошоци лекарско ова она. А за регистрацијата беше околу 3000 (за 125 чинез со 6kw сила) а сега пошо рекоја е намалена не знам колку е.
А тоа дека се вози со Б категорија до 125 нека те застане изнервиран полицаец па ке видиш и ке научиш со која категорија се вози

епа не брзај иди прашај некој собракаец дали се вози со Б категорија 125ка не брзај :helou:

Абе на времето, 125-ка возев со возачка потврда без никакви проблеми. Ама 1001 закон се промена, така да сега... имам чувство дека едвај чекаат некој да казнат. Имам А категорија, моторот го возиме и јас и братми веќе 10 години е во градов, и пак едвај чекаат шанса да ме застанат за да гњават. Е зошто ова вака зошто она онака...

Инаку Влатко не генерализирав, ти ако не се сминуваш од веспата, гарант има некој кој ја вози за потреба и тепа едвај 2.000 км годишно, особено ако не живее во главниот град. Скопје е голем и има каде да се набилдаат километри, но што да кажат некои од Штип, Битола, Прилеп... каде од едниот крај на градот до другот е 3 км??

Слободно дојди во охрид и пошто тука има секаде контроли ти вози 125цц со Б категорија, и ке добиеш гратис уплатница

кај троши 5 литри кинеска 4тактна веспа?! на другариве МАКСИМУМ троши 2,5... така да правиме муабет за поминување на повеќе од 2000км со тие пари =)) ем, регистрацијата сега изгледа е од 3000-3500 денари (= ај, некој штом регистрира ќе не извести.
иначе, месечно некои прават над 1000км, а камо ли годишно. така да 80 посто од форумџиите прават околу 4000-8000км годишно. 1000км се малце.

Не е толлку проблем регистрацијата. Има муабети дека за брзо време и за 125ките ќе има една, трајна регистрација.
Според законот е потребна а1 поткатегорија. Дали можи некој да ми дефинира што е тоа а1 поткатегорија? Дали треба полагање, или е само некој документ...

Точно. 1000 км месечно со мотор и во мал град се прават. Ако се зависник од возење :nesvest:

кај троши 5 литри кинеска 4тактна веспа?! на другариве МАКСИМУМ троши 2,5... така да правиме муабет за поминување на повеќе од 2000км со тие пари =)) ем, регистрацијата сега изгледа е од 3000-3500 денари (= ај, некој штом регистрира ќе не извести.
иначе, месечно некои прават над 1000км, а камо ли годишно. така да 80 посто од форумџиите прават околу 4000-8000км годишно. 1000км се малце.
кај мене троши 5 литра 4тактен е 150 цц ама ја бркам нон стоп.

Не е толлку проблем регистрацијата. Има муабети дека за брзо време и за 125ките ќе има една, трајна регистрација.
Според законот е потребна а1 поткатегорија. Дали можи некој да ми дефинира што е тоа а1 поткатегорија? Дали треба полагање, или е само некој документ...
А1 ке ти дадат ако немаш 18 год а ако имаш 18 ке ти дадат А категорија,и треба полагање јас имам А1
:uvo:

кај мене троши 5 литра 4тактен е 150 цц ама ја бркам нон стоп.
јас за 125 правев муабет. твојот можда нешто не е во ред, ч`чни си го =)))

Јас возам 125-ка со б категорија и не ми напрајле проблем за тоа , освем за кацигата првиот пат платив 2150 денари а вториот 30 казнени поени

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom